Po ponad 23 godzinach przebywania w przestrzeni kosmicznej czas wrócić na Polin. Silnik górnego stopnia już wyhamował. Katha spadnie w okolicy Aralii.

Jak tam u naszego astronauty? Promieniowanie doskwiera? Jak się czujesz?
A dobrze jest. Jakoś tak mnie oczy piekły, a teraz wszystko widzę! Polin jest piękny![na stronie]Kazimierzu, odnotuj halucynacje. [głośno]Cieszymy się Twoją radością! Czy są jakieś inne objawy?
Już mi się nie chce.Weź nie opowiadaj nam o takich szczegółach! Transmisje oglądają dzieci!
To nie tak! Po prostu mi się odech...Dobrze, już dobrze! [na stronie] Odnotuj też brak kontroli nad zwieraczami oraz upośledzenie zmysłów węchu i dotyku. [głośno] Za chwilę Katha odłączy się od górnego stopnia Zbigniewe 314 151. Poczujesz szarpnięcie za trzy, dwa, jeden!
Poczułem. Mogę wydać jakiś komunikat?Byle szybko, bo zaczniesz wchodzić w atmosferę.
Zostałem astronautą, ponieważ piłem Nozz-a-lę produkowaną przez Mroczną Korporację! Powtarzam! Nozz-a-la od Mrocznej Korporacji!Co Ty tu reklamy wpierniczasz? Ile Ci za to dają?
Pięć tysięcy loli z góry. Zawarli kontrakt z każdym astronautą.Za moimi plecami? Co za niebywałe chamstwo. Powinni zapłacić także mi. Wkrótce wejdziesz w górne warstwy atmosfery.

Nie!!! Właśnie zobaczyłem, że zapomnieliśmy o uwolnieniu kjubsatów! Co za katastrofa! No cóż, zrobimy to dopiero teraz i przyślą nam dane o górnych warstwach atmosfery! Właśnie, kiedy to będzie. Kazimierzu?
Za półtorej minuty!Otto?
Słucham?Szykuj się na ostrą jazdę! Katha ustawi się tyłem, tak aby rozgrzewały się części niezwiązane z podtrzymaniem Ciebie przy życiu! Zaraz, ona tego nie robi? Co się dzieje?
Zepsuł się system sterowania! To się zaczyna!

Pokrzywy systemu podtrzymywania życia płoną, poziom tlenu 0%, poziom czadu 30%. Temperatura wewnątrz skafandra 60 stopni Barabasza.[na stronie]On umrze![głośno] Otto, słyszysz mnie? Trochę ciepło?
Dziewięćdziesiąt stopni Barabasza! Procesy życiowe w normie!No trochę, ale da się przeżyć. Za to powietrze się poprawiło. Czuć świeżością.Ale przecież... Ty powinieneś być m.. ma... To dobrze, że u ciebie wszystko w porządku! [na stronie]Czujniki się popsuły, aralski szmelc! [głośno] Nie czujesz się aby zmęczony?
Czuję się jakbym mógł to wszystko rozwalić! Tylko mi wizjer osmoliło i znów niczego nie widzę.Za 10 sekund zostaniesz katapultowany, sygnał będzie słabszy i nasze automatyczne kamery nie będą mogły Ciebie namierzyć!

Pięknie, a teraz uruchomi się spadochron!
Budzimirze, mamy problem!Czego znowu?
One już się powinny uruchomić, najwyraźniej przepaliło obwody.Co takiego? Nie, nie, NIEEEEE!!!!!
Co się tam dzieje? Gdzie te spadochrony?Wiesz... jak już wrócisz to może dla jakichś Hirschbergów będziesz bohaterem.
Naprawdę?Tak, czeka Cię sława, pieniądze, tyle ładnych dup, że nie będziesz w stanie ich zliczyć! Staniesz się... nowym Hermanem Pole!
Będą mnie witać na ulicach, dawać honorowe obywatelstwa wsi?No oczywiście! Powiedz tylko, kto jest lepszym kandydatem na Króla. Laszk czy Ametyst.
To... trudne pytanie. Muszę się chwilkę zastanowić.... Ej, a przypadkiem Herman Pole nie zyskał sławy dopiero po śmierci?Fakt, Ty także umrzesz za 5 sekund.
Co ta... wszswzswzszwzzzzzz
Sygnał się urwał. Obiekt spadł do oceanu.Cytując klasyka: No i w pizdu i wylądował. Do tego nie odpowiedział na moje pytanie. Znajdźcie odpowiedzialnego za poprawną pracę obwodów i przyprowadźcie go do mnie. Co tak stoicie? Róbcie misję ratunkową! On teoretycznie mógł przeżyć! Jak skoczkowie, którym nie otworzył się spadochron!

Dziękujemy Towarzyszom za śledzenie transmisji z pierwszego lotu załogowego w historii ZSKHiW!