Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maja 31, 2013, 04:51:42 » |
|
Jak tak słucham co niektórzy hierarchowie mówią na tych kazaniach... Kościół obecnie jest podzielony na 'ekscelencje' i na 'zwykłych wiernych' i to trzeba zmienić.
Taka sytuacja istnieje (prawie) zawsze tam gdzie jest władza zarówno świecka jak i duchowna. I zgodzę się - kazania potrafią być głoszone w taki sposób, że to człowieka spoza Kościoła (a i w Kościele też takie osoby się znajdą pewnie) główne przesłanie nie trafi, bo ludzie czują się atakowani i ograniczani. A dlaczego chcesz to zmienić? Co ci w tym przeszkadza? Ekscelencja to nie kupiona matura. Na ten tytuł trzeba zasłużyć i zapracować.
Zgadzam się. Ale trzeba pamiętać, że nadużycia mogą się zdarzać (w postaci właśnie odczuwalnego w kazaniach pewnego "oderwania od realiów", tak bym to określił nie chcąc tu nikogo obrażać). Problem polega na tym, że biskupi na ogół wywyższają się i traktują z góry zwykłych wiernych. Wielu ludzi zraża to do Kościoła.
Raczej jest to jeden z czynników, bo sądzę że to poczucie "ograniczeń" w Kościele odrzuca od Kościoła. Z jednej strony wiara to wiara i trzeba na pewne ograniczenia umieć się godzić (inaczej byłaby bardziej sztuczna), a z drugiej strony można zrozumieć przyczyny dylematów i wyborów ludzi, którzy robią "odwrotnie niż w kazaniach", czyli stosują aborcję, in vitro, eutanazję. Problem polega na tym, że ludzie wolą dokonać pójść po najmniejszej linii oporu i robić swoje, rezygnując z wiary. Nie oceniam tutaj czy robią dobrze, czy źle - to są tylko moje przemyślenia na ten temat.
|
|
|
|
|
|
Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda" Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf (-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maja 31, 2013, 06:57:21 » |
|
Zgadzam się z Laszkiem. Prościej mówiąc czy ma mnie nie denerwować fakt, że biskupi jeżdżą drogimi samochodami z szoferami, wyraźnie sprzyjają interesom jednej konkretnej partii politycznej? Nie jestem chciwy, ale pieniądze na samochód mogliby przeznaczyć na potrzebujących. Oczywiście nie uogólniam- jest wielu duchownych, których darzę ogromnym szacunkiem. Sporo jednak w obecnym Kościele zmieniłbym, gdybym miał na to wpływ.
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maja 31, 2013, 07:46:52 » |
|
wyraźnie sprzyjają interesom jednej konkretnej partii politycznej?
To akurat może wynikać z prostego faktu, że polska prawica nie jest zbytnio zróżnicowana. A te partie, które są nie mają nawet szans na wejście do Sejmu z wyjątkiem największej(a wg. ostatnich sondaży ta jedna konkretna partia polityczna, o której mowa ma nawet szanse wygrać). Alternatywą dla nich są partie lewicowe i centro-lewicowe. Zatem nie ma wielkiego wyboru, a naturalnym jest popieranie tego, którego obietnice są zgodne z naszymi poglądami i ma największą szansę ich realizacji. Choć oczywiście - zbyt wielkie poparcie Kościoła też nie jest dobre, bo sprawia że można wykorzystać religię w celu zdobycia władzy. Dlatego zgadzam się, że pewne rzeczy trzeba zmienić.
|
|
|
|
|
|
Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda" Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf (-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwca 01, 2013, 09:04:34 » |
|
Kościół powinien pamiętać, że to nie polityka jest jego misją, a także o tym, że jego wierni to nie tylko wyborcy prawicy. Czy prawica nie jest zróżnicowana... wbrew pozorom jest, aczkolwiek nie pod względem poglądów. Obecnie mamy Jarosława, Kowala i ziobrystów, którzy chcą byc alternatywą dla Jarosława, ale im nie wychodzi. Są też ci od darcia ryja na stadionach i jakiś marszach, ale do parlamentu raczej nie wejdą. Trzeba też pamiętać o nieoficjalnym podziale na Kościół pierońsko-katolicki i toruńsko-katolicki.
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
|
Erick Monde
|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwca 01, 2013, 06:20:33 » |
|
Wiesz co, to idąc Twoim tokiem rozumowania zlikwidujmy wszelką hierarchię bo dyrektorom/prezesom/ministrom itd. itd. też często zdarza się ludzi traktować z wysoka. A tak dokładniej to, który biskup traktuje ludzi z wysoka (bo ja tego nie odczuwam)? Tylko podaj przykład, bo powiedzieć "a bo jest głupi" zalatuje przedszkolem.
|
|
|
|
|
|
Dowódca AAN Dowódca AFM generał lejtnant
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #35 : Czerwca 01, 2013, 07:02:11 » |
|
Polityka, praca to nasza codzienność. Od osób odpowiedzialnych za sprawy duchowe oczekuję nieco lepszej postawy iż od Kaczyńskiego, Tuska czy Palikota.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2
|
 |
« Odpowiedz #36 : Czerwca 01, 2013, 07:15:32 » |
|
Czy prawica nie jest zróżnicowana... wbrew pozorom jest, aczkolwiek nie pod względem poglądów. Obecnie mamy Jarosława, Kowala i ziobrystów, którzy chcą byc alternatywą dla Jarosława, ale im nie wychodzi.
Dlatego mówię, że nie ma szczególnego wyboru kogo popierać. A wg najnowszego "sondażu" Mikke ze swoją Nową Prawicą mógłby znaleźć się w Sejmie (zobaczymy ile sondaży to samo pokaże, stąd cudzysłów). Więc może i masz trochę racji że jednak trochę zróżnicowania na prawicy jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #37 : Czerwca 01, 2013, 07:35:57 » |
|
Może według dzisiejszego sondażu miałby te 5%, ale kampanii to on nie wygra. Po prostu nie ma zaplecza, a przede wszystkim pieniędzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9
|
 |
« Odpowiedz #39 : Czerwca 01, 2013, 08:18:36 » |
|
Monde, obecnie narobiło się mnóstwo biskupów, w byle Legnicy jest biskup. A każdy ma obowiązkowo pałac biskupi, limuzynę i cały oddział pomocników. Przeciętnym ludziom trudno się z kimś takim utożsamiać.
|
|
|
|
|
|
Aktualnie żywy Regent ZSKHiW Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza, Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku (-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron  
|
|
|
|
Erick Monde
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwca 03, 2013, 10:38:45 » |
|
Monde, obecnie narobiło się mnóstwo biskupów, w byle Legnicy jest biskup. A każdy ma obowiązkowo pałac biskupi, limuzynę i cały oddział pomocników. Przeciętnym ludziom trudno się z kimś takim utożsamiać.
Oj Laszku, Laszku! A ilu byś chciał biskupów- dwóch? Odpowiem Ci cytatem z Ewangelii "Żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało" ( Łk 10, 2). Jak już (chyba) wspominałem na to stanowisko trzeba naprawdę zapracować i zasłużyć. To, że mamy dużo biskupów to (wg mnie) powód do radości i dumy. Bo to znaczy, że polscy księża się dokształcają. A że ma pomocników, to też źle? I do Twojej informacji nie każdy biskup ma pałac. Bo pałac biskupi to siedziba tego "najważniejszego" biskupa w danej diecezji. Biskupi pomocniczy nie mają osobnych pałacy. Jak piszą w wikiepadii cyt.: "pałac biskupi to siedziba biskupów". http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82ac_Biskupi_w_Krakowie. A co do utożsamiania, to wiernych to oni nie mają się utożsamiać, bo to nie poseł, a biskupa słuchać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwca 03, 2013, 11:52:47 » |
|
Do wysokich stanowisk dochodzi się nie dzięki dobroci i mądrości, tylko dzięki sprytowi i znajomościom.
|
|
|
|
|
|
Aktualnie żywy Regent ZSKHiW Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza, Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku (-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron  
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwca 03, 2013, 03:24:19 » |
|
Wciąż nei uważam za konieczne posiadanie pałacu, dobrego samochodu itp. Ostatnio mieliśmy i nadal mamy głośną sprawę Głódzia. Co by nie mówić to gdy 10 księży umówiło się na spotkanie z nuncjuszem ostatecznie przyszedł tylko jeden. Nie za dobrze działa także kontakt kurie-wierni. Niezbyt dobrze świadczy to o sytuacji w Kościele.
Co do utożsamiania to Laszkowi chodziło zapewne o traktowanie hierarchów jako braci w wierze, zgodnie z Ewangelią. Biskup też człowiek. Nie uważam za konieczne słuchanie się takiego Michalika tylko dlatego, że jest arcybiskupem. Większym autorytetem jest dla mnie realnie m.in. ks. Boniecki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erick Monde
|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwca 04, 2013, 10:11:50 » |
|
Do wysokich stanowisk dochodzi się nie dzięki dobroci i mądrości, tylko dzięki sprytowi i znajomościom.
Zarzucasz różne rzeczy, ale jak zwykle bez dowodów. Który biskup tak awansował, rzucisz jakimś nazwiskiem? Co do polityki, bo kilka osób o tym wspomniało, że kazania, że trzymają się jednej partii itd. Wiecie jaki samochód ma "wasz" biskup? Bo ja nie wiem, a miałem przyjemność widzieć biskupa kilka razy. A nawet jeśli jeżdżą, to chciałbyś Laszku (czy królu) żeby furmankami jeździli? To by ateistom najbardziej pasowało! Niech łachmany noszą, niech żebrzą na ulicy o kawałek chleba, tak? O to Wam chodzi? No to mili jesteście... A w kazaniach co się (konkretnie) nie podoba? Bo ja po swojej parafii mam przykład. Mamy 4księży i jeszcze nie słyszałem, żeby któregoś chwalili. A bo ten szybko mówi, a stary to jak się rozgada, a trzeci tylko o aborcji, a czwarty tylko o in-vitro, ciągle coś. Powiem Wam (a raczej napiszę) to co ktoś mądry mi powiedział: Chcecie mieć dobrego/mądrego księdza? To się za niego módlcie, a nie narzekajcie! Założę się o wszystkie Grajcary na moim koncie, że ani Ty Laszku, ani Ty królu nie modlicie się za księży. Ale ponarzekać to chętnie, co? Co do polityki, Kościół w Polsce "trzyma się" PISu bo to prawicowa partia, a co z Palikotem mają trzymać? Kościół ma prawo "wtrącać się" do polityki, tak! Bo politycy nie zawsze wiedzą co jest grzechem, a co nie, i wtedy trzeba im przypomnieć. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na wszystkie pytania (i nikogo nie uraziłem!). Ufff!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|