Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 10:26:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wiara  (Przeczytany 9733 razy)
Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Maja 29, 2013, 06:41:05 »

Moje podejście do religii jest dość specyficzne. Co do tego, że jeśli się jest katolikiem to nie powinno się wypierać tej i tej części tego odłamu się zgadzam i raczej nie uważam się za katolika, a po prostu za chrześcijanina(chociaż, co do tego też można mieć wątpliwości, ze względu na moje podejście do osoby Jezusa). Żeby nie minąć się przez przypadek z prawdą, to tak: wyznaję Boga chrześcijan, żydów i muzułmanów, chodzę do katolickiego kościoła, modlę się czasami, że tak to ujmę, ,,po muzułmańsku", poza tym ogólnie uznane modlitwy są dla mnie zwykłym przyzwyczajeniem, a nie znaczą dla mnie tle co własne ,,prowizoryczne" modły, prowadzone w formie rozmowy, a raczej monologu. Czasem, jak jestem sam, to wolę też np. pośpiewać pod nosem(jeśli w moim wykonaniu można to nazwać śpiewem). ogólnie moją wiarę opieram przede wszystkim na własnych przemyśleniach filozoficznych, tak samo jak w dużej mierze poglądy polityczne(z tym, że filozofii w moim wydaniu bliżej raczej do teologii niż politologii, a nad ideologiami rozmyślam rzadziej niż nad innymi, mniej politycznymi rzeczami). Ogólnie moje poglądy mam zamiar jakoś utrwalić na papierze, tego lata, ponieważ zapisując je mocniej się nad nimi zastanowię, co pozwoli mi je również bliżej określić.

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Maja 30, 2013, 10:47:01 »

Uważam, że jeśli jest się katolikiem to nie można sobie wybierać, to mi się podoba, a to nie. Nawet jeśli nie rozumiem jakiejś decyzji biskupa/ papieża itp. To są ludzie mądrzejsi ode mnie i lepiej wiedzą co jest potrzebne, a co nie. Owszem byli (i są) kapłani, którzy rozmijają się z dekalogiem. I nie zgadzam się z ich złym postępowaniem, ale nie do mnie należy osąd ich postępowania. Wierząc w Boga, muszę uznać kościelną hierarchię, i jej decyzje.

Niby dlaczego nie można kwestionować decyzji władz kościelnych? Bezkrytyczne stosunek do decyzji kapłanów i przywódców religijnych to cecha fanatyzmu. No i nie można zakładać, że księża są mądrzejsi i już. Często kapłani wypowiadają się w sprawach na których się nie znają, np. genetyce. 

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #17 : Maja 30, 2013, 12:21:02 »

Laszk jest ministrantem głównie dla szóstki z religii, która ładnie wygląda na świadectwie. A właśnie, jesteśmy w biol-chemie, a mamy więcej lekcji religii czy historii niż biologii i chemii.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Maja 30, 2013, 02:39:47 »

No ty nie masz w ogóle religii.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #19 : Maja 30, 2013, 02:43:53 »

Każdy może nie mieć Chichot

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Maja 30, 2013, 03:52:10 »

Tylko bezbożnicy nie chodzą na religię. Dla przyzwoitych ludzi to ulubiony przedmiot.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #21 : Maja 30, 2013, 04:37:26 »

Bo to najłatwiejsza ocena obok wuefu. Sam po to na nią chodziłem, ale kiedy mi się odechciało i osiągnąłem niemożliwe czyli zagrożenie z religii stwierdziłem, że nie mam na niej czego szukać.

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Maja 31, 2013, 09:02:58 »

Laszku nie jestem bezkrytyczny, czy ślepo zapatrzony. Wiem, że są afery i skandale z udziałem kapłanów. Ale wierzę też że nad decyzjami biskupów/kardynałów/papieży czuwa Duch Św. Wiem też, że nie zawsze Kościół miał rację, ale nie podważam decyzji KK. Wierzę, że to są ludzie mądrzejsi ode mnie i chcą jak najlepiej dla Kościoła i wierzących.

Co do Ciebie Ciecieradzie, ustalone modlitwy (Ojcze nasz, Zdrowaś Mario itd.) mają swoją moc, jeśli wiesz co mówisz. Żadna modlitwa nie będzie dobra, jeśli będzie "klepana". Jeśli myślisz co mówisz, to nawet jedna "zdrowaśka" wystarczy. O znaczeniu "Ojcze Nasz" nie będę się rozpisywał, zajrzyj do Ewangelii, tę modlitwę podyktował sam Jezus. Chyba warto ją powtarzać? Powiem raz jeszcze, na modlitwie trzeba myśleć!

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Maja 31, 2013, 09:17:41 »

Jak tak słucham co niektórzy hierarchowie mówią na tych kazaniach... Kościół obecnie jest podzielony na 'ekscelencje' i na 'zwykłych wiernych' i to trzeba zmienić.

Co do modlitw to osobiście wolę co innego niż ustalone 'paciorki', aczkolwiek jeżeli ktoś woli taką formę to jego sprawa.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Maja 31, 2013, 09:32:11 »

Ericku. Właśnie o tym mówię. Wyklepanie modlitwy to żadna modlitwy, a z tego powodu wolę się modlić tak, jakbym to prowadził rozmowę z innym człowiekiem, coś takiego zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, bo jest zdecydowanie szczersze itd. Wiem, że jeśli wiem, co mówię, to jedna zdrowaśka wystarczy, lecz Bóg nie powinien być też traktowany wyłącznie jako jakaś potężna siła, do której można się zwracać wyłącznie ,,oficjalnie", a jako kochający ojciec, z którym można porozmawiać. No sam powiedz, czy jeśli człowiek czuje podczas modlitwy więź z Bogiem, to czy ma znaczenie, w jakiej formie się modli?

Dyrektor IBW,

Pansy Anclar
Gość
« Odpowiedz #25 : Maja 31, 2013, 01:01:21 »

Każdy człowiek ma jakąś formę modlitwy, która mu odpowiada. Dla mnie odmawianie znanych już modlitw nie jest "klepaniem", potrafię wgłębić się w ich treść. Jednocześnie często rozmawiam z Bogiem swoimi słowami. Nie ukrywam, że wolę pierwszą formę, ponieważ dobra modlitwa znanymi już słowami wymaga naprawdę skupienia i skoncentrowania na tym, co się mówi.
I Ericku, podziwiam Twoją postawę.
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Maja 31, 2013, 01:26:03 »

Jak tak słucham co niektórzy hierarchowie mówią na tych kazaniach... Kościół obecnie jest podzielony na 'ekscelencje' i na 'zwykłych wiernych' i to trzeba zmienić.
Co do modlitw to osobiście wolę co innego niż ustalone 'paciorki', aczkolwiek jeżeli ktoś woli taką formę to jego sprawa.

A dlaczego chcesz to zmienić? Co ci w tym przeszkadza? Ekscelencja to nie kupiona matura. Na ten tytuł trzeba zasłużyć i zapracować.

ponieważ dobra modlitwa znanymi już słowami
A modlitwa "Ojcze Nasz" jest Twoim zdaniem napisana nieznanymi słowami? Których słów nie znasz?

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Pansy Anclar
Gość
« Odpowiedz #27 : Maja 31, 2013, 01:29:55 »

ponieważ dobra modlitwa znanymi już słowami
A modlitwa "Ojcze Nasz" jest Twoim zdaniem napisana nieznanymi słowami? Których słów nie znasz?
Z politowaniem
Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Mówiąc o modlitwie znanymi słowami mam na myśli właśnie "Ojcze Nasz", "Zdrowaś Maryjo", czy inne, powszechnie znane modlitwy.. Naprawdę uważam, że wymagają one dużo zaangażowania od modlącego się.
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Maja 31, 2013, 01:41:22 »

Ja co prawda codziennie odmawian modlitwy powszechnie przyjęte, jak własnie ,,Ojcze nasz" czy ,,Zdrowaś Mario" jednak po tym przechodzę do ,,rozmowy".

Dyrektor IBW,

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #29 : Maja 31, 2013, 02:24:50 »

A dlaczego chcesz to zmienić? Co ci w tym przeszkadza? Ekscelencja to nie kupiona matura. Na ten tytuł trzeba zasłużyć i zapracować.

Problem polega na tym, że biskupi na ogół wywyższają się i traktują z góry zwykłych wiernych. Wielu ludzi zraża to do Kościoła.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Strony: 1 [2] 3 4 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.02 sekund z 16 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 16.

[show queries]