Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 01:26:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Negocjacje z delegacją Edelweiss  (Przeczytany 3967 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« : Marca 15, 2022, 01:57:54 »

S P O T K A N I E    Z    W Ł A D Z A M I    E D E L W E I S S

W siedzibie Rady Komisarzy Narodowych gości dziś delegacja państwa Edelweiss na czele z Oberhaupten Heinzem-Wernerem Grunerem. Z tej okazji Premier Arbuz Dumbledore wyprawił uroczysty obiad. Przy bimbrze i innych smakołykach przedstawiciele obydwu stron negocjują sprawę przyszłej współpracy bilateralnej.

Drodzy Goście z Edelweiss,

w imieniu najwyższych władz Socjalistycznego Królestwa raz jeszcze witam Szanowne Państwo na Joksopolis na przyjęciu, w czasie którego pragniemy położyć pod fundamenty przyszłej współpracy. Nie chcąc niepotrzebnie przedłużać proponuję następującą agendę naszego spotkania:

a. Spisanie projektu umowy o przyjaźni i współpracy;
b. Toast;
c. Spotkanie dotyczące współpracy gospodarczej.

Po szczęśliwym ustaleniu treści traktatu zaproszę Herr Oberhaupta do mojego pałacu, gdzie zorganizujemy oficjalną uroczystość podpisania.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Heinz-Werner Grüner
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marca 16, 2022, 09:51:42 »

Jeszcze zanim zaczniemy - ustosunkuje się do "planu" nieco później...

W dniu wczorajszym w klimacie święta Schmelzfest oraz przy okazji Proklamacji Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej, oberhaupt Grüner nadał odznaczenia państwowe...

Jednym z wyróżnionych został Bardzo Spaniały Ametys z rodu Faradobusów

https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php?f=44&t=150

Serdecznie dziękuję za wyrażenie chęci współpracy i jednocześnie gratuluję!
Jak widzimy to nie tylko "wyrażenie chęci", ale bardzo szybkie działanie! I tego nam jako przedstawicielom naszych społeczności życzę-działania.
Heinz-Werner Grüner
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Marca 16, 2022, 12:40:21 »

Drodzy Goście z Edelweiss,

w imieniu najwyższych władz Socjalistycznego Królestwa raz jeszcze witam Szanowne Państwo na Joksopolis na przyjęciu, w czasie którego pragniemy położyć pod fundamenty przyszłej współpracy. Nie chcąc niepotrzebnie przedłużać proponuję następującą agendę naszego spotkania:

a. Spisanie projektu umowy o przyjaźni i współpracy;
b. Toast;
c. Spotkanie dotyczące współpracy gospodarczej.

Po szczęśliwym ustaleniu treści traktatu zaproszę Herr Oberhaupta do mojego pałacu, gdzie zorganizujemy oficjalną uroczystość podpisania.

Witam serdecznie Władze Socjalistycznego Królestwa... Przejdźmy zatem do konkretów.
Projekt umowy o przyjaźni i współpracy. Jak rozumiem chodzi o standardowy i kurtuazyjny dokument jaki podpisuje się przy nawiązywaniu stosunków dyplomatycznych tak? Nie mam oczywiście żadnych podstaw by nie zgodzić na moja sygnaturę pod nim. Od tego pewnie zaczniemy. Problemem, choć zapewne niezbyt uciążliwym dla Socjalistycznego Królestwa jest fakt,że my nie posiadamy takiego "wzorca" dokumentu. Jak pewnie doskonale sobie Szanowni zdają sprawę, Edelweiss skupiał się na czym innym i choć podjęliśmy rozmowy o współpracę z kilkoma mikronacjami, to jednak z żadną nie jesteśmy w tak daleko posuniętych rozmowach. Skłaniam się zatem by to Władze Socjalistycznego Królestwa przedstawiły "standardowy dokument" traktatowy, a my oczywiście wyrazimy o nim swoją opinię.
Druga kwestia, jako, że wyrwano mnie prosto z Polany Wolności, gdzie świętowaliśmy podpisanie deklaracji niepodległości i niejako nieprzygotowany "od tej strony" czym prędzej wyruszyłem do Jokspolis na spotkanie z Państwem. Przepraszam, że tak z pustymi rękami, ale podczas "oficjalnego" podpisania nadrobię faux pas .
Ale toastu, jak coś tam macie w "piwniczkach", to ja owszem i chętnie coś "przechylę". Uśmiech

Co do współpracy gospodarczej. Sprawa tutaj jest dość rozległa. Mianowice działania poczynić musimy w strategicznych dla Edelweiss gałęziach gospodarki.
Z przedwstępnych rozmów otrzymaliśmy z Państwa strony wyrazy chęci współpracy w zakresie wymiany barterowej za m.in. węgiel kamienny, który być może byłby wtedy głównym źródłem energii dostarczanej do powstającej(w przygotowaniu) elektrowni. Ma więc to z naszego punkt widzenia strategiczne znaczenie.
Wymagałoby to jednak stałego połączenia linią kolejową, z pominięciem innych państw. Problemem głównym jest fakt, że Edelweiss jest połozony w kotlinie, otoczony bardzo wysokimi górami- w naszym mniemaniu nieprzekraczalnymi. Stąd padła propozycja od naszych naukowców/konstruktorów żeby przebić się pod górami kopiąc tunel. To rozwiązanie wydaje się własciwe, gdyż długość tunelu nie byłaby jakaś horrendalnie długa, ale wymagałaby nałożenia sporych wydatków i przede wszystkim sprzętu. Nadmienię tutaj, że całkowicie nie do tego celu, nasi konstruktorzy poczynili już wcześniej odpowiednie ruchy i w fazie testowej są obecnie maszyny zwane Maulwurfami (maszyny wiercące wgłąb ziemi). Myślę, że prawdziwym testem ich przydatności byłoby przekopanie własnie takiego tunelu. Być może Socjalistyczne Królestwo również dysponuje podobnym sprzętem, możnaby wtedy połaczyć siły. W każdym razie, do położenia mamy więc setki kilometrów kolei żelaznej pomiędzy granicami naszych państw, ale i przekop tunelu.

W dodatku nie można zapomnieć o jeszcze jednej kwestii. Takie połączenie wymagałoby tego, że zarówno ZSKHiW, jak i Edelweiss, ale również Austro-Węgry ustanowiłyby protektorat na terenami zwanymi u Was jako Dzikie Pola(u nas Wilde Felder), po to by potencjalny "nabywca" ziem zlokalizowanych pomiędy naszymi państwami był świadom, że linia łącząca nasze krainy jest stanem faktycznym i tylko w takiej wierze, że będzie ją uznawał będzie mógł się tam osiedlić.
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marca 16, 2022, 01:00:58 »

Jeszcze zanim zaczniemy - ustosunkuje się do "planu" nieco później...

W dniu wczorajszym w klimacie święta Schmelzfest oraz przy okazji Proklamacji Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej, oberhaupt Grüner nadał odznaczenia państwowe...

Jednym z wyróżnionych został Bardzo Spaniały Ametys z rodu Faradobusów

https://edelweiss.org.pl/viewtopic.php?f=44&t=150

Serdecznie dziękuję za wyrażenie chęci współpracy i jednocześnie gratuluję!
Jak widzimy to nie tylko "wyrażenie chęci", ale bardzo szybkie działanie! I tego nam jako przedstawicielom naszych społeczności życzę-działania.

Bardzo serdecznie dziękuję, z całego serca, z całej duszy.

Witam serdecznie Władze Socjalistycznego Królestwa... Przejdźmy zatem do konkretów.
Projekt umowy o przyjaźni i współpracy. Jak rozumiem chodzi o standardowy i kurtuazyjny dokument jaki podpisuje się przy nawiązywaniu stosunków dyplomatycznych tak? Nie mam oczywiście żadnych podstaw by nie zgodzić na moja sygnaturę pod nim. Od tego pewnie zaczniemy. Problemem, choć zapewne niezbyt uciążliwym dla Socjalistycznego Królestwa jest fakt,że my nie posiadamy takiego "wzorca" dokumentu. Jak pewnie doskonale sobie Szanowni zdają sprawę, Edelweiss skupiał się na czym innym i choć podjęliśmy rozmowy o współpracę z kilkoma mikronacjami, to jednak z żadną nie jesteśmy w tak daleko posuniętych rozmowach. Skłaniam się zatem by to Władze Socjalistycznego Królestwa przedstawiły "standardowy dokument" traktatowy, a my oczywiście wyrazimy o nim swoją opinię.

Spokojnie, my mamy. Ja osobiście proponuję wzorować się na dokumencie, który podpisaliśmy chociażby z Austro-Węgrami. Jestem gotów przygotować umowę, aczkolwiek jesteśmy otwarci na sugestie z Waszej strony.

Druga kwestia, jako, że wyrwano mnie prosto z Polany Wolności, gdzie świętowaliśmy podpisanie deklaracji niepodległości i niejako nieprzygotowany "od tej strony" czym prędzej wyruszyłem do Jokspolis na spotkanie z Państwem. Przepraszam, że tak z pustymi rękami, ale podczas "oficjalnego" podpisania nadrobię faux pas .
Ale toastu, jak coś tam macie w "piwniczkach", to ja owszem i chętnie coś "przechylę". Uśmiech

Pij nasze picie:

Co do współpracy gospodarczej. Sprawa tutaj jest dość rozległa. Mianowice działania poczynić musimy w strategicznych dla Edelweiss gałęziach gospodarki.
Z przedwstępnych rozmów otrzymaliśmy z Państwa strony wyrazy chęci współpracy w zakresie wymiany barterowej za m.in. węgiel kamienny, który być może byłby wtedy głównym źródłem energii dostarczanej do powstającej(w przygotowaniu) elektrowni. Ma więc to z naszego punkt widzenia strategiczne znaczenie.
Wymagałoby to jednak stałego połączenia linią kolejową, z pominięciem innych państw. Problemem głównym jest fakt, że Edelweiss jest połozony w kotlinie, otoczony bardzo wysokimi górami- w naszym mniemaniu nieprzekraczalnymi. Stąd padła propozycja od naszych naukowców/konstruktorów żeby przebić się pod górami kopiąc tunel. To rozwiązanie wydaje się własciwe, gdyż długość tunelu nie byłaby jakaś horrendalnie długa, ale wymagałaby nałożenia sporych wydatków i przede wszystkim sprzętu. Nadmienię tutaj, że całkowicie nie do tego celu, nasi konstruktorzy poczynili już wcześniej odpowiednie ruchy i w fazie testowej są obecnie maszyny zwane Maulwurfami (maszyny wiercące wgłąb ziemi). Myślę, że prawdziwym testem ich przydatności byłoby przekopanie własnie takiego tunelu. Być może Socjalistyczne Królestwo również dysponuje podobnym sprzętem, możnaby wtedy połaczyć siły. W każdym razie, do położenia mamy więc setki kilometrów kolei żelaznej pomiędzy granicami naszych państw, ale i przekop tunelu.

W dodatku nie można zapomnieć o jeszcze jednej kwestii. Takie połączenie wymagałoby tego, że zarówno ZSKHiW, jak i Edelweiss, ale również Austro-Węgry ustanowiłyby protektorat na terenami zwanymi u Was jako Dzikie Pola(u nas Wilde Felder), po to by potencjalny "nabywca" ziem zlokalizowanych pomiędy naszymi państwami był świadom, że linia łącząca nasze krainy jest stanem faktycznym i tylko w takiej wierze, że będzie ją uznawał będzie mógł się tam osiedlić.

Zasadniczy problem jest taki, że na tych ziemiach zamieszkują tak zwane Dzikie Ordy, od których my odgrodziliśmy się już wiele lat temu specjalną Linią Kazimierza. Z drugiej strony ja podejrzewam, że te prymitywy zwyczajnie boją się pociągów.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Heinz-Werner Grüner
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Marca 16, 2022, 02:27:36 »

Odnosząc się do sprawy traktatu, to jak najbardziej forma Zjednoczonego Królestwa jest odpowiednia. Tutaj nie ma co się zastanawiać. Pozostaje kwestia zgody na podpis i już możemy "odfajkować".

Co do bimberku... Pyszny, ale trochę mi brew po nim skacze... Nie wiem czy to skutek uboczny na dłużej, ale smaczny...Uśmiech

Zasadniczy problem jest taki, że na tych ziemiach zamieszkują tak zwane Dzikie Ordy, od których my odgrodziliśmy się już wiele lat temu specjalną Linią Kazimierza. Z drugiej strony ja podejrzewam, że te prymitywy zwyczajnie boją się pociągów.
W takim razie czy proponują Państwo inną drogę handlową, np. poprzez Austro-Węgry, czy zostajemy z tym czym mamy?
Do negocjacji poddaje:
-Wyznaczenie bezpiecznej strefy granicznej dla połączenia kolejowego na całej długości linii kolejowej łączącej ZSKHiW-Edelweiss
lub
ew.tańszy wariant - montaż odstraszaczy elektrycznych, tzw. "pastuchów" na lokomotywie i wagonach(lub wzdłuż całej długości trasy), by Dzikie Ordy nie zbliżały się na niebezpieczną odległość.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marca 16, 2022, 02:38:59 »

ew.tańszy wariant - montaż odstraszaczy elektrycznych, tzw. "pastuchów" na lokomotywie i wagonach(lub wzdłuż całej długości trasy), by Dzikie Ordy nie zbliżały się na niebezpieczną odległość.

No i to jest myślenie na miarę XXI wieku.

Heinz-Werner Grüner
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marca 16, 2022, 09:20:07 »

No i to jest myślenie na miarę XXI wieku.

Lepsze to i tańsze niż ustawianie wojsk wzdłuż linii kolejowej. Kto wie czy te "hordy" nie rozkradły by nam podkładów kolejowych na opał...
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Marca 16, 2022, 09:20:52 »

Doskonały pomysł, w tę stronę idźmy. Projekt umowy podesłałem drogą prywatną.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Marca 17, 2022, 11:09:51 »

Tekst umowy został ustalony. Zapraszam zatem na małego do Pałacu Joksopolitańskiego.

Heinz-Werner Grüner
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Marca 17, 2022, 12:08:09 »

-Dziękuję, już się udaje... Tylko, w którą to stronę? - zapytawszy pierwszego z brzegu dygnitarza, który niezbyt był chyba zajęty negocjacjami, a raczej spożywaniem tego co było na stole, bo wskazał oberhauptowi kierunek, w którym była tylko łazienka...i to półdamska...
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marca 17, 2022, 12:14:05 »

Na parter, przez pasy i to duże, kolorowe to będzie pałac. Mów pan, że do mnie. Wpuszczą.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Marca 19, 2022, 09:43:14 »

Wracając do sprawy: proponuję zacząć od jakiejś roboczej mapki, na której zaznaczymy planowany przebieg trasy. Z naszej strony sprawa wygląda w ten sposób, że jedynie w przypadku Hirschbergii dysponujemy mapą sieci kolejowej, a węgiel i bimber będą dostarczane z Weerlandu także my i tak będziemy musieli ustalić, które magistrale u nas w ogóle funkcjonują na ten moment.

Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #12 : Marca 20, 2022, 07:56:30 »

Wasza ekscelencjo, Szanowny Panie Gruner. Po pierwsze przepraszam że do negocjacji włączam się tak skandalicznie późno ale zajmowałem się różnego typu działalnością, np . gasząc pożary na arenie międzynarodowej. Jeśli Pan jeszcze nie wyjechał to byłbym wdzięczny gdyby Pan, jako reprezentant Edelweissu wypowiedział się na jeden ważki dla rządu ZSKHiW temat.

Otóż rząd ZSKHiW obecnie jest w trakcie rozmawiania z wieloma krajami nt. utworzenia czegoś w rodzaju mikronacyjnego ONZ. Czegoś co ułatwiłoby koordynacje działań między poszczególnymi państwami Polinu. Wzmocniło współprace gospodarczą, wymiane informacji, wymiane obywateli, i mówiąc językiem bardziej realowym koordynacje eventów. Myślę że zwłaszcza teraz gdy mikronacje dopiero powolnymi krokami wychodza z kryzysu jaki nękał je od lat taka inicjatywa mogłaby przynieść wymierne korzyści. Formy nad którymi myślał rząd ZSKHiW to:
-Wspólna mikronacyjna grupa na tzw. facebooku (najbardziej preferowana przeze mnie osobiście opcja)
-Stale aktywna międzynarodowa "gorąca linia" tj. Konferencja facebookowa ministrów spraw zagranicznych.
-Jakaś forma wspólnego discorda.

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby podzielił się Pan z reprezentowanym przeze mnie rządem swoimi uwagami na ten temat.
Poza tym gratuluje otrzymania orderu.

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Heinz-Werner Grüner
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Marca 21, 2022, 09:45:39 »

Odniosę się zatem do dwóch spraw
-pierwsza - kolej
-druga - wspólnota mikronacyjna

1. Mapka to jak najbardziej coś do ogarnięcia, to w zasadzie cel sam w sobie. Mrugnięcie
Natomiast na spokojnie ustalmy z Waszej strony. Punkt "wyjazdu" do "strefy zagrożenia 000"-czyli na Dzikie Pola. Jak sugeruje mi mapa zapewne odbywać się to będzie po trasie Magistrali Wschodni-Zachodniej, przez H.-Joksopolis i w Drausendorf zapewne opuści ziemię Zjednoczonego Królestwa. Czy się nie mylę? Czy jednak inaczej. Ja bym skupił się na jednej nitce, ale oczywiscie dwutorowy (ruch w jedną i w drugą stronę po osobnej nitece), by uniknąć kolizji.
Z naszej strony sytuacja jest dość trudna technicznie. Musimy przewiercić tunel pod górami 6000m n.p.m., dlatego nie będziemy pchać się do góry. Zatem co następuje. Mamy już maszyny (tymczasowo na wypożyczeniu ale damy radę. Mrugnięcie )by przekopać ów tunel. Potrzebujemy odpowiedniego miejsca. Jeszcze dziś poczynię starania by wysłać na granicę naukowców, którzy sprawdzą gleby i wybiorą odpowiednio usytuwaną górę do wykonania przewiertu. Zapewne też tunel, którego długość określę na dniach) będzie jednotorowy, dlatego tylko w tym mijescu optowałbym nad zwężeniem linii WildeFelderBahn.
Mapkę nakreślimy również dość sprawnie. Ten tydzień to jest u mnie wieczorami dość luźmy, więc zobowiazuje się do tego.

2. Myślę, że nad projektem warto sie zastanowić. Nie wiem na ile projekt jest jawny, nie wiem na ile Herr Premierminister jest zaangażowany, kto kieruje projektem itd... Ja z innych źródeł wiem w zasadzie o czynionych postępach względem takiego projektu i nie wiem czy piszemy o tym samym...
Co do współpracy, to tak, jak najbardziej-rozwój i wykorzystanie szansy na zespolenie "braci mikronacyjnej', a być może i pozyskanie do "świata" kilku osób to ważny cel.
Ja wiem o
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Marca 21, 2022, 12:54:05 »

Nasz kraj dysponuje bezpiecznym przejściem z Dzikimi Ordami na Linii Kazimierza, na wschodzie Królewskiej Guberni Hirschbergii. Ma ono również terminal kolejowy. Inna opcja to jazda przez Austro-Węgry i dopiero później wjazd na tereny Dzikich Ord.

Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]