Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 04:33:29 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 30   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Gabinet (dyskusje na temat parlamentu)  (Przeczytany 20092 razy)
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #30 : Marca 04, 2012, 05:28:51 »

Moim zdaniem Komisarz dyplomacji nie musi pytać się parlamentu o zgodę w sprawie rozpoczęcia mysji dyplomatycznej. To strata czasu.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Marca 04, 2012, 05:55:06 »

Masz rację Budzimirze. Bez sensu jest zawracanie głowy pozwoleniami Parlamentowi, bo i tak postanowienia Komisarza idą pod obrady. Jeśli już kogoś Komisarz powinien się pytać o pozwolenie to bezpośredniego zwierzchnika, czyli Premiera. Przydałoby się zatem skonstruowanie odpowiedniej ustawy, żeby było to jasno sprecyzowane. W każdym razie popieram usunięcie tego typu ppP z powodów już wymienionych.

Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej
Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda"
Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf
(-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Marca 04, 2012, 05:55:47 »

Tako i ja twierdzę. Parlament winien ratyfikować gotowe umowy.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #33 : Marca 12, 2012, 07:34:05 »

Zatem koniec z tym typem ppP. Zapewne się okaże że ograniczam demokrację choć wszyscy zainteresowani potwierdzili moją koncepcję. Ciekawe kiedy nagle ktoś nie zaglądający do tegoż wątku zauważy zmianę i stwierdzi, że samowolnie ją wprowadziłem.
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2012, 07:36:46 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #34 : Marca 21, 2012, 09:35:06 »

Witajcie wszyscy ponownie. Jak zwykle mam nikogo nie interesującą sprawę do obgadania, a nawet dwie.
Po pierwsze. Dam 20 tysięcy loli za zrobienie indeksu wszystkich różnic w nazewnictwie instytucji, osób itp. w Zasadach Parlamentu. Potrzebuję czegoś w stylu 'w Art.1.§1.ust.1.pkt.1.A. tiret(-) pierwsze jest napisane 'premier' miast 'Premier ZSKHiW''. Zainteresowanych proszę o kontakt na PW.
Sprawa druga i najważniejsza. Ukończyłem drugi rozdział Zasad Parlamentu. Trzeci będzie dotyczyć komisji parlamentarnych. Wkrótce w dziale Parlamentu będą się działy dziwne rzeczy. Pojawi się nowy poddział komisji w którym będę je testować. Niech tylko ktoś spróbuje złożyć tam jakiś durnowaty wniosek czy jakikolwiek inny bezsensowny post to urwę ręce przy miejscu gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę. Wiadomość oczywiście skasuję. Tak czy inaczej będę tam tworzyć cały system, wprowadzać w życie zasady, albo robić coś by potem to w zasadach opisać. Będzie miała miejsce komisja testowa tzw. komisja kartoflana. Nie mogę w niej działać sam.
Potrzebuję trzech pomocników od których wymagam absolutnej lojalności. Od tych prac i testów zależy jakość przyszłej Konstytuanty i wszystkich innych komisji.
Oto lista miejsc:
1. Potrzebuję posła do Parlamentu ZSKHiW. To on będzie zakładał komisję kartoflaną, a później zrzeknie się na niej swej funkcji (szefa jej). Później będzie wybór nowego szefa gdzie się zgłosi na kandydata. Ja również i to ja wygram. Na tym stanowisku widziałbym Krzysztofa Septimusa.
2. Osobę nie będącą posłem, ani Królem. Najlepiej w ogóle nie uprawnioną do głosowania, ale komisarz w ostateczności też może być. Ma być po prostu osobą nie będącą posłem, zatem nie mogącą kandydować na bycie szefem komisji, ale mogącą być jej członkiem. Musi uczestniczyć w bezsensowych debatach komisji, składać w nich propozycje tekstu przez komisję tworzonego itd. Widzę na tym stanowisku kogoś z Aralczyków (wiem, że jesteście mało zainteresowani Parlamentem ZSKHiW, ale chcieliście mieć przedstawiciela w Konstytuancie. Konstytuanta będzie komisją parlamentarną! Przez robienie czegoś dla SWOJEGO v-państwa wrzodów się nie dostaje), a w przypadku ich odmowy Pana Swarzewskiego.
3. Osoba mająca wzbogacić skład członkowski komisji. Na tym miejscu widziałbym Króla.
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2012, 07:12:25 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #35 : Marca 21, 2012, 10:02:30 »

Po pierwsze to proponuję nasz nowy nabytek, tow. Xiao. Zgłosił on chęć pomocy w prawodawstwie i właśnie uzyskał prawa obywatelskie.

Co do komisji to nie odmawiam i z chęcią wzbogacę skład komisji gdyż będę prawdopodobnie najbogatszy wśród jej członków, jednak czy wiadomo ile zajmą prace nad III rozdziałem?

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #36 : Marca 21, 2012, 10:25:53 »

Prace nad poprzednim zajęły mi 5 miesięcy, ale pomagający mi w tym Krzysztof Septimus oraz Król mieli raczej funkcje pasywne. Od czasu do czasu pytałem czy zdanie jest ładnie sformułowane. Ja również się do roboty nie paliłem. Do tego nigdzie nie informowałem o postępach przez co mało kto był świadomy na jakim etapie są prace(dosłownie przy ostatnich czterech paragrafach zmądrzałem na tyle, by opisywać to w biuletynie). Była to raczej zabawa(no nie powiedziałbym) jednej osoby czyli mnie raz w tygodniu po pół godziny.

Jak widać po moich działaniach planuję nieco aktywniejsze tworzenie III rozdziału. Jest to spowodowane tym, że Obrady Parlamentu funkcjonowały przy braku rozdziału drugiego i to na nich robiłem testy procedur itp. bez świadomości osób w nich uczestniczących. Tutaj członkowie komisji będą, a przynajmniej powinni być zaangażowani w kwestie rozwoju to i zaczną mnie naciskać w kwestii szybszego prowadzenia prac nad Zasadami Parlamentu, zatem rozdział III zajmie mi... no właśnie. Nie mi, lecz nam zajmie mniej czasu. Oczywiście sam tekst ZP ja będę pisał, ale można tu już mówić o jakiejś pracy w grupie.

Co do Pana Damiena_Xiao to oczywiście nie zabraniam mu zgłoszenia się. Wskazuję tylko doświadczonych obywateli, którzy moim zdaniem najbardziej nadają się do uczestnictwa w teście. Pan Xiao jeszcze nie zaprezentował swoich umiejętności. W teście będzie procedura pozbawienia członka stanowiska w komisji oraz przyjęcie nowej osoby. Nie wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Pamiętajmy, że to nie zlot wszystkich obywateli tylko zamknięte testy. Nie będzie więcej członków komisji niż to potrzebne.
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2012, 11:16:44 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #37 : Marca 24, 2012, 07:27:54 »

Budzimirze!
Chciałbym sprostować dwie rzeczy, które napisałeś w trzecim akapicie w ostatnim numerze Biuletynu Parlamentu. Po pierwsze, nie przypisywałem sobie niczyich zasług. Przedstawiłem jedynie dotychczasowe działania rządu, zgodnie z obowiązkiem. Jeśli tak traktujesz opisywanie tego, co rząd zrobił (choćby dokonania nie były nie wiadomo jak ważne) to idąc dalej tym tokiem rozumowania przemówienia premiera, w których znajduje się relacja z dotychczasowych akcji rządu są zbędne, bo za każdym razem przypisuje on sobie cudze zasługi.
Po drugie, nie zaprzeczam że poinformowałeś Komisarza ds. Wewnętrznych o kwestii meczetów. Nie powiedziałeś mi o tym fakcie i stąd wynikła moja niewiedza. Przypuszczam, że skontaktowałeś się ze Swarzewskim za pomocą komunikatora albo PW, bo nie widzę Twojego posta, w którym informujesz Swarzewskiego. Jeśli jednak napisałeś do niego publicznie, to proszę byś mi dał link do posta. W takim wypadku przepraszam za niedopatrzenie.

Co do komisji nie mam nic przeciwko, ale chciałbym najpierw usłyszeć odpowiedź na jedno pytanie. Czemu to szef komisji kartoflanej ma się jej zrzec a nie zwykły jej członek?

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #38 : Marca 24, 2012, 07:33:02 »

Szef komisji funkcji ma zrzec się szefowania, aby było głosowanie na nowego itd. Komisja testowa ma przerabiać wszystkie możliwe wydarzenia jakie mogą się w komisji zdarzyć. Co do zmiany składu członkowskiego komisji to taką czynność też wykonamy.

Początkowo usprawiedliwiałeś swą nieaktywność, potem zaatakowałeś, a na koniec stwierdziłeś, że dwóch komisarzy coś jednak robi. Nie jest wspomniane, iż ich działania są kompletnie niezależne od Ciebie. Zgodnie z założeniami komisarze wykonują to co Premier z nimi ustali więc można to niedopowiedzenie przyjąć jako 'Ha, coś jednak działamy' Odpowiem tak. Rząd nie działa, działają komisarze i to nie wszyscy.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2012, 07:40:05 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #39 : Marca 24, 2012, 09:01:11 »

Szef komisji funkcji ma zrzec się szefowania, aby było głosowanie na nowego itd. Komisja testowa ma przerabiać wszystkie możliwe wydarzenia jakie mogą się w komisji zdarzyć. Co do zmiany składu członkowskiego komisji to taką czynność też wykonamy.
W takim razie zgadzam się i chętnie pomogę w testach komisji.
Początkowo usprawiedliwiałeś swą nieaktywność, potem zaatakowałeś, a na koniec stwierdziłeś, że dwóch komisarzy coś jednak robi.
Przyjąłem kolejność przemowy jaką przyjąłem. Chciałem po prostu szybko rozpocząć obrady. Gdybym miał teraz rozpoczynać kolejność akapitów byłaby inna. W przypadku Króla interweniowałeś a tutaj nie? Chciałbym wiedzieć dlaczego.
Nie jest wspomniane, iż ich działania są kompletnie niezależne od Ciebie. Zgodnie z założeniami komisarze wykonują to co Premier z nimi ustali więc można to niedopowiedzenie przyjąć jako 'Ha, coś jednak działamy' Odpowiem tak. Rząd nie działa, działają komisarze i to nie wszyscy.
To ja odpowiem tak. Problem jest; nie zaprzeczam. Obecna kadencja nie jest pierwszą, w której zaistniał. W moich planach na bieżącą kadencję jest usprawnienie działania rządu i komunikacji na linii Premier-Rząd. Kiedy będę miał czas złożę w biurze odpowiedni pakiet ustaw. Myślę, że jutro przedstawię już pierwszą jego część. Mam nadzieję, że dzięki nim uda się rozwiązać lub zmniejszyć rozmiary tego problemu.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #40 : Kwietnia 04, 2012, 10:12:18 »

Towarzysze!
Patrzcie jak głosujecie! Pozwolę sobie zacytować:
Miejsce na zastrzeżenia: w razie przewagi głosów przeciw mój głos staje się głosem za.

Jakiej przewagi? O co chodzi? Niedoprecyzowane, że chodzi o proporcjonalne odrzucenie ustawy. Dalej. Jeżeli jest kurka tak, że mamy 2 przeciw, jeden za i na końcu wstrzymany z zastrzeżeniem (przykład) to nic się nie zmieni. Będzie 2 do 2, a do uchwalenia ppP zawsze jest potrzebna większość (może być zmienna zależnie od jego typu), nie połowa! Trzeba myśleć! Oto jak powinno być:
W razie proporcjonalnego stosunku głosów do tejże proporcji się wliczających uniemożliwiającego uchwalenie ustawy mój głos staje się głosem za!

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #41 : Kwietnia 09, 2012, 06:12:37 »

Dziękuję za uznanie wniosku i postaram się na następny raz pamiętać zarówno o tych uwagach, jak i o tych spod mojego wniosku Duży uśmiech

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #42 : Kwietnia 15, 2012, 10:25:42 »

Towarzysze!
Otóż ostatnimi czasy zajmuję się tworzeniem wątku głównego komisji. Początkowo podzieliłem je na typy: stały i sesyjny. Stały od momentu założenia komisji do jej zamknięcia obraduje nieustannie, zaś drugi na sesjach zajmuje się konkretnymi celami. Teraz jednakże się zreflektowałem i uznałem ten podział za niepotrzebny. Nie dość, że utrudni pisanie Zasad Parlamentu to nad rozpoczętymi pracami komisji trybu stałego nie będzie żadnej kontroli. Planuję pozostawić wyłącznie tryb sesyjny.
Co o tym sądzicie?

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #43 : Kwietnia 15, 2012, 10:37:07 »

Nie mam w zasadzie nic przeciwko. Stały można by jedynie Konstytuancie pozostawić, jako że obradować będzie nad ustawą zasadniczą. Zatem przydałyby się jej obrady nieprzerywane. Chyba, że nie potraktujemy Konstytuanty jako komisję parlamentarną. Wtedy można spokojnie zostawić tylko tryb sesyjny.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #44 : Kwietnia 15, 2012, 10:42:09 »

No właśnie sesyjny jak najbardziej pasuje. Pierwsza sesja to określenie rozdziałów, potem po sesji na rozdział i sesja końcowa dotycząca całości. Prace Konstytuanty będą tym samym efektywne.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 30   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]