Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 04:44:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dysputy o geografii  (Przeczytany 825 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« : Czerwca 23, 2021, 08:15:39 »

Towarzysze,

pragnąć pobudzić życie proponuję tego sennego dnia poruszyć temat, który - tak mi się wydaje - przez ostatnie dziesięć lat internetowego istnienia naszej nieśmiertelnej ojczyzny nie został należycie opracowany. Mam na myśli geografię, a w szczególności rzeźbę terenu. Sądzę, że próba nowego otwarcia, na nieco nowych zasadach, którą dzisiaj podejmujemy daje tutaj pole do popisu nawet kosztem zmiany pewnych dotychczasowych ustaleń.

Wiemy mniej więcej, że kontynentalne ZSKHiW (Aralia i Żuławy stanowią tu nieco osobne zagadnienia) jest krajem nizinnym, a najwyższym jej szczytem jest przechodni Hockenberg. Większość Guberni Zachodniej to tereny stepowe, które zapewne rozciągają się także na okoliczne ziemie niczyje. Nizinny jest Weerland, nizinna pewnie jest też Hirschbergia. Pewnego rodzaju nie do końca opracowanym ewenementem są tak zwane Góry Wklęsłe rozciągające się na południu wspomnianej Guberni Zachodniej, na granicy z Austro-Węgrami, które przynajmniej w mojej głowie zawsze rysowały się jako coś na kształt Antyatlasu. Tak sobie myślę, ze warto by rozwiązać problem w ten sposób, aby było to kompatybilne z geografią naszego południowego sąsiada, który wydaje się tutaj otwarty na współpracę (inaczej niż w czasach, gdy powstała ta luźna koncepcja Gór Wklęsłych). Może warto by tu jakoś nawiązać do realowych Gór Stołowych?

Coś co jest całkiem nieźle opracowane to siatka geograficzna. Ja w Hirschbergii opracowując poszczególne gminy oznaczyłem sporo pomniejszych cieków, niekiedy także jezior. Nie wiem natomiast jak sprawa wygląda w Weerlandzie, który szczególnie jeśli chodzi o Neomezyt kojarzył mi się zawsze z realowym Polesiem - terenem lesistym, bagnistym, pełnym niewielkich rzek wpadających do jednej większej (Rzeżucha byłaby tu takim odpowiednikiem Prypeci).

Tak czy inaczej gorąco zachęcam do dzielenia się własnymi wizjami.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #1 : Czerwca 23, 2021, 08:44:21 »

Tylko dobrze by było zaprzęgnąć do tego zadania kogoś kto umie robić ładne mapy żeby np ulepszył mą mape Aralii. (jakby co ulepszaczowi pozwalam dodawać coś od siebie)

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Czerwca 23, 2021, 09:28:56 »

Stworzenie prostej mapy nie wymaga jakichś wybitnych umiejętności, ale te bardziej szczegółowe już taki. Moim takim mikronacyjnym ideałem jest na przykład ta mapa Scholandii, ale to dosyć odległa perspektywa.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #3 : Czerwca 24, 2021, 10:47:50 »

To ja się może wypowiem. Moim zdaniem Rzeżucha by była odpowiednikiem Prypeci, choć popieram w całości tow. Arbuza.

Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń
Inzucht - Prinz
Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Czerwca 24, 2021, 10:55:18 »

No tak, chociaż trzeba pamiętać że Rzeżucha w Weerlandzie, Rzeżucha w Neomezycie, Rzeżucha w Hirschbergii i Rzeżucha poza terytorium ZSKHiW i na Żuławach może mieć różny przebieg. W tym przypadku miałem na myśli przede wszystkim jej pierwsze odcinki.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #5 : Czerwca 24, 2021, 01:20:12 »

Góry Wklęsłe są już ważnym elementem w napisanej części historii ZSKHiW. Ja bym z nich nie rezygnował. Z założenia mają one być zapadliskami tektonicznymi, ale suchymi. Coś jak Bajkał, czy Tanganika, ale bez wypełniającego je jeziora.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Czerwca 24, 2021, 04:03:33 »

No tak tylko trzeba by je tak zlokalizować, aby potem w miarę płynnie przechodziły w geografię austriacką, która zapewne odzwierciedla realowe północne Czechy, Morawy, Śląsk Cieszyński i kawałek Małopolski.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwca 24, 2021, 06:09:16 »

A nie ma czasem jakichś programów do tworzenia map? To znacznie ułatwiłoby pracę.

Jeśli chodzi o Weerland to próbuję stworzyć mapę wysokiej jakości, ale to dość trudne z pewnych przyczyn.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Czerwca 24, 2021, 07:16:25 »

W sensie wydaje mi się, że zanim przejdziemy do kwestii technicznych powinniśmy roboczo ustalić co gdzie jest tak, aby kiedy stworzymy mapy na poziomie guberni to żeby one się uzupełniały.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #9 : Czerwca 26, 2021, 09:41:32 »

Istnieją już mapy gmin w Weerlandzie, które ocalały. Warto o nich pamiętać.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Czerwca 26, 2021, 10:16:41 »

W przypadku Hirschbergii tak samo, ale w większości nie są to mapy fizyczne.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]