Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 03:37:28 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Strona z przyszłości  (Przeczytany 3233 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« : Maja 30, 2021, 02:13:23 »

Wydaje mi się, że stopniowo możemy zacząć dyskutować nad tym jak widzielibyśmy przyszłą witrynę internetową naszego kraju tak, aby kiedy znajdziemy odpowiedniego zleceniobiorcę można było szybko ustalić czego tak naprawdę chcemy. Proponuję zatem dyskusję tę prowadzić tutaj.

Moim osobistym zdaniem jako, że nastawiamy się na aktywność na forum (tym lub nowym) to strona powinna być przejrzystym zbiorem najważniejszych informacji, a nie rozbudowaną witryną. Powinna być w miarę estetyczna i klimatyczna - dawać potencjalnemu nowemu obywatelowi ogólne pojęcie o tym "jak w to się gra" i jak wygląda nasz klimat. Całość powinna być uzupełniona ilustracjami, których wyboru możemy dokonać już teraz, choćby w tym miejscu. Moim zdaniem odpowiedni dobór ładnych obrazków (np godła, zdjęć, co lepszych map) może skutecznie zaintrygować odwiedzającego stronę.

W największym skrócie ja bym to widział w sposób następujący:

1. Zakładka startowa - krótka informacja na temat tego czym są mikronacje oraz czym wyróżnia się ZSKHiW, od kiedy istnieje, gdzie leży itp. można też tu wrzucić coś w rodzaju FAQ (które pewnie trzeba by napisać od nowa, bo obecne nieco się zdezaktualizowało)
2. Zakładka z władzami - krótki i zwięzły opis systemu politycznego i ideologii wraz z informacją na temat osób sprawujących najważniejsze urzędy
3. Zakładka regionów - opis klimatu Hirschbergii, Weerlandu Żuław oraz ziem zachodnich wraz z odnośnikami do guberni
4. Zakładka KONTAKT - w dzisiejszych czasach wydaje mi się czymś potrzebnym danie zainteresowanemu kontaktu do kogoś kto pomoże mu postawić pierwsze kroki.
5. Zakładka z bezpośrednim odnośnikiem do forum

To jest póki co moja ogólna wizja, więc liczę na to że w drodze spokojnej i treściwej dyskusji wypracujemy coś konkretniejszego. 

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #1 : Maja 30, 2021, 02:21:34 »

Popieram.

Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń
Inzucht - Prinz
Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Maja 30, 2021, 03:38:24 »

Wiem, że wymagałoby to trochę pracy ale fajnie by oprzeć stronę na jakichś infografikach zamiast na ścinkach tekstu. Coś w tym stylu, tylko estetycznie wykonane:

* infografika2.png (67.95 KB, 889x600 - wyświetlony 71 razy.)

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maja 30, 2021, 04:43:01 »

Wiadomo, że nie chodzi mi o elaboraty chociaż ja jestem tradycjonalistą i przyznaję, że subiektywnie lepiej mi się czyta takie ładne, ale mniej skomplykowane strony. No i pytanie czy ta mapa jest nadal atrakcyjna dla kogoś z zewnątrz?

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Czerwca 14, 2021, 08:36:38 »

Może postaram się trochę kopnąć temat, już bez czekania na Ciecierada, który i tak to sobie w swoim czasie nadrobi.

Myślałem sobie nad tą mapką i oparcie na niej strony jest bardzo dobrym pomysłem (przynajmniej jeśli chodzi o np krótkie opisy guberni, to będzie bardzo intuicyjne). Uważam jednak, że ona powinna przejść pewien lifting. Można by też podzielić ją kolorystycznie - Hirschbergia na niebiesko, Weerland zielony, Zachód jakoś inaczej.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #5 : Czerwca 14, 2021, 08:39:23 »

W zasadzie jeśli miałoby być to kompleksowe rozwiązanie, to warto by było, by strona była w pełni z forum zintegrowana i by był w niej przynajmniej system bankowy umożliwiający łatwe dokonywanie przelewów, ustawienie wypłat itd. Obecny system bankowy to bajzel i niewygodna przykrość.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Czerwca 14, 2021, 08:46:50 »

To znaczy po prostu grunt, aby się ze strony dało przejść na forum umieszczone na tej samej domenie. Coś jak w Bialenii albo w Dreamlandzie. Rotria też ma ładną stronę, bardzo przejrzystą, jedynie kolory sprawiają że tekst jest tam słabo widoczny.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwca 14, 2021, 08:58:48 »

A jak to jest z systemami bankowymi w v-świecie? Czy jest mikronacja której system bankowy odpowiadałby nam w pełni?

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #8 : Czerwca 14, 2021, 09:15:50 »

Myślę, że wystarczyłyby konta dla każdego użytkownika. Jakiś system wypłat, gdzie admin forum na prośbę by mógł ustawić stały przychód. No i oczywiście opcje przelewu, najlepiej guziczek w podstronce bankowej, a także guziczki przy postach użytkowników gdzieś pod avatarem.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Czerwca 14, 2021, 11:06:58 »

Dokładnie tak, myślę że są gotowe skrypty, więc to by była kwestia tego, aby ktoś nam je wgrał i wyjaśnił jak to działa.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #10 : Czerwca 15, 2021, 12:51:59 »

Z tego co wiem, Laszk planuje skopiować całe forum na nowy serwer na razie cba i tam zrobić niejako poligon doświadczalny. Od lat boimy się cokolwiek ruszyć, bo jeszcze forum zdechnie (co raz się zdarzyło i musiałem grzebać w kodzie, by wróciło, straszne doświadczenie). Taki poligon pozwoliłby nam sprawdzić, co możemy osiągnąć we własnym zakresie. Zatrudnienie kogoś do roboty może okazać się drogie patrząc jakie są obecnie płace informatyków.

Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #11 : Czerwca 15, 2021, 02:49:20 »

Jak już mówiłem, jak w lipcu przyjedzie mój ojciec ziemski, to spróbuje skorzystać z jego umiejętności, pod nadzorem mistrza budzimira i króla, może coś z tego wyjdzie...przynajmniej darmo

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Czerwca 15, 2021, 03:03:41 »

To ja wtedy też przybędę do Hirschbergu na stałe i będę mógł Wam udzielać wskazówek na miejscu rozwiązując problemy za trudne dla informatyków i techników.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Czerwca 29, 2021, 10:26:37 »

Sprawa trochę się pokomplikowała, bo potencjalny wykonawca jednak nie będzie miał czasu, więc trzeba się rozejrzeć za kimś innym. Jednocześnie warto by wcześniej, jak już podkreśliłem, określić czego my tak naprawdę chcemy. W czasie ostatniej narady z oligarchami wyszły między innymi takie oto postulaty, apelują:

- strona powinna mieć wgrany prosty skrypt do robienia przelewów (przy okazji ktoś rzucił pomysł wizualizacji lola, co uważam za świetny pomysł - wszystkie takie smaczki zwiększą atrakcyjność naszego państwa)
- forum powinno mieć wgraną galerię do wrzucania ilustracji - to jest możliwe jeśli weźmiemy sobie taki silnik na jakim działa forum Bialenii

A jak byście to widzieli na przykład kolorystycznie? Pytam zupełnie na poważnie, bo to jest ważna kwestia jeśli chodzi np o dobór ilustracji. Ja bym poszedł w czytelne połączenie bieli z naszymi barwami narodowymi - zielonym i niebieskim.

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #14 : Czerwca 29, 2021, 10:44:03 »

Niestety, Waszo Królewska Mość nie umiem takiego forum zrobić.

Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń
Inzucht - Prinz
Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]