|
Ametyst
|
 |
« : Maja 30, 2021, 02:13:23 » |
|
Wydaje mi się, że stopniowo możemy zacząć dyskutować nad tym jak widzielibyśmy przyszłą witrynę internetową naszego kraju tak, aby kiedy znajdziemy odpowiedniego zleceniobiorcę można było szybko ustalić czego tak naprawdę chcemy. Proponuję zatem dyskusję tę prowadzić tutaj.
Moim osobistym zdaniem jako, że nastawiamy się na aktywność na forum (tym lub nowym) to strona powinna być przejrzystym zbiorem najważniejszych informacji, a nie rozbudowaną witryną. Powinna być w miarę estetyczna i klimatyczna - dawać potencjalnemu nowemu obywatelowi ogólne pojęcie o tym "jak w to się gra" i jak wygląda nasz klimat. Całość powinna być uzupełniona ilustracjami, których wyboru możemy dokonać już teraz, choćby w tym miejscu. Moim zdaniem odpowiedni dobór ładnych obrazków (np godła, zdjęć, co lepszych map) może skutecznie zaintrygować odwiedzającego stronę.
W największym skrócie ja bym to widział w sposób następujący:
1. Zakładka startowa - krótka informacja na temat tego czym są mikronacje oraz czym wyróżnia się ZSKHiW, od kiedy istnieje, gdzie leży itp. można też tu wrzucić coś w rodzaju FAQ (które pewnie trzeba by napisać od nowa, bo obecne nieco się zdezaktualizowało) 2. Zakładka z władzami - krótki i zwięzły opis systemu politycznego i ideologii wraz z informacją na temat osób sprawujących najważniejsze urzędy 3. Zakładka regionów - opis klimatu Hirschbergii, Weerlandu Żuław oraz ziem zachodnich wraz z odnośnikami do guberni 4. Zakładka KONTAKT - w dzisiejszych czasach wydaje mi się czymś potrzebnym danie zainteresowanemu kontaktu do kogoś kto pomoże mu postawić pierwsze kroki. 5. Zakładka z bezpośrednim odnośnikiem do forum
To jest póki co moja ogólna wizja, więc liczę na to że w drodze spokojnej i treściwej dyskusji wypracujemy coś konkretniejszego.
|
|
|
|
|
|
prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimusAmetyst z rodu FaradobusówBardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika, Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych, Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości
|
|
|
Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik

Posłuch 1
Inzucht-Prinz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 30, 2021, 02:21:34 » |
|
Popieram.
|
|
|
|
|
|
Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń Inzucht - Prinz Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO 
|
|
|
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 30, 2021, 03:38:24 » |
|
Wiem, że wymagałoby to trochę pracy ale fajnie by oprzeć stronę na jakichś infografikach zamiast na ścinkach tekstu. Coś w tym stylu, tylko estetycznie wykonane:
|
|
|
|
|
Aktualnie żywy Regent ZSKHiW Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza, Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku (-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron  
|
|
|
|
Ametyst
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 30, 2021, 04:43:01 » |
|
Wiadomo, że nie chodzi mi o elaboraty chociaż ja jestem tradycjonalistą i przyznaję, że subiektywnie lepiej mi się czyta takie ładne, ale mniej skomplykowane strony. No i pytanie czy ta mapa jest nadal atrakcyjna dla kogoś z zewnątrz?
|
|
|
|
|
|
prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimusAmetyst z rodu FaradobusówBardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika, Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych, Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości
|
|
|
|
Ametyst
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 14, 2021, 08:36:38 » |
|
Może postaram się trochę kopnąć temat, już bez czekania na Ciecierada, który i tak to sobie w swoim czasie nadrobi.
Myślałem sobie nad tą mapką i oparcie na niej strony jest bardzo dobrym pomysłem (przynajmniej jeśli chodzi o np krótkie opisy guberni, to będzie bardzo intuicyjne). Uważam jednak, że ona powinna przejść pewien lifting. Można by też podzielić ją kolorystycznie - Hirschbergia na niebiesko, Weerland zielony, Zachód jakoś inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ametyst
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwca 14, 2021, 08:46:50 » |
|
To znaczy po prostu grunt, aby się ze strony dało przejść na forum umieszczone na tej samej domenie. Coś jak w Bialenii albo w Dreamlandzie. Rotria też ma ładną stronę, bardzo przejrzystą, jedynie kolory sprawiają że tekst jest tam słabo widoczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwca 14, 2021, 08:58:48 » |
|
A jak to jest z systemami bankowymi w v-świecie? Czy jest mikronacja której system bankowy odpowiadałby nam w pełni?
|
|
|
|
|
|
Aktualnie żywy Regent ZSKHiW Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza, Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku (-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron  
|
|
|
|
|
|
Ametyst
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwca 14, 2021, 11:06:58 » |
|
Dokładnie tak, myślę że są gotowe skrypty, więc to by była kwestia tego, aby ktoś nam je wgrał i wyjaśnił jak to działa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwca 15, 2021, 02:49:20 » |
|
Jak już mówiłem, jak w lipcu przyjedzie mój ojciec ziemski, to spróbuje skorzystać z jego umiejętności, pod nadzorem mistrza budzimira i króla, może coś z tego wyjdzie...przynajmniej darmo
|
|
|
|
|
|
pre/mier , osoba premiernicza, psoba
|
|
|
|
Ametyst
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwca 15, 2021, 03:03:41 » |
|
To ja wtedy też przybędę do Hirschbergu na stałe i będę mógł Wam udzielać wskazówek na miejscu rozwiązując problemy za trudne dla informatyków i techników.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ametyst
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 29, 2021, 10:26:37 » |
|
Sprawa trochę się pokomplikowała, bo potencjalny wykonawca jednak nie będzie miał czasu, więc trzeba się rozejrzeć za kimś innym. Jednocześnie warto by wcześniej, jak już podkreśliłem, określić czego my tak naprawdę chcemy. W czasie ostatniej narady z oligarchami wyszły między innymi takie oto postulaty, apelują:
- strona powinna mieć wgrany prosty skrypt do robienia przelewów (przy okazji ktoś rzucił pomysł wizualizacji lola, co uważam za świetny pomysł - wszystkie takie smaczki zwiększą atrakcyjność naszego państwa) - forum powinno mieć wgraną galerię do wrzucania ilustracji - to jest możliwe jeśli weźmiemy sobie taki silnik na jakim działa forum Bialenii
A jak byście to widzieli na przykład kolorystycznie? Pytam zupełnie na poważnie, bo to jest ważna kwestia jeśli chodzi np o dobór ilustracji. Ja bym poszedł w czytelne połączenie bieli z naszymi barwami narodowymi - zielonym i niebieskim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik

Posłuch 1
Inzucht-Prinz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 29, 2021, 10:44:03 » |
|
Niestety, Waszo Królewska Mość nie umiem takiego forum zrobić.
|
|
|
|
|
|
Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń Inzucht - Prinz Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO 
|
|
|
|