|
Ametyst
|
 |
« : Marca 23, 2016, 09:36:08 » |
|
Pozew w sprawie karnej lub cywilnej zawierać powinien następujące dane:
-dane powoda/oskarżyciela (w przypadku oskarżenia publicznego fakt ten winien zostać odnotowany), -dane osoby pozwanej, -podstawę prawną (obligatoryjnie w przypadku spraw karnych z wyszczególnieniem stosownych aktów prawa centralnego i lokalnego), -uzasadnienie (opcjonalnie) wraz z załączonym materiałem dowodowym (opcjonalnie), -preferowany termin rozpoczęcia posiedzenia.
Wniosek o wykładnię prawną, orzeczenie zgodności aktu prawnego z Konstytucją lub o jego unieważnienie zawierać powinien następujące dane:
-dane wnioskodawcy, -informację na temat aktu prawnego lub przepisu, będącego przedmiotem sprawy, -uzasadnienie.
Wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy powinien zawierać następujące dane:
-dane powoda/oskarżyciela (w przypadku oskarżenia publicznego fakt ten winien zostać odnotowany), -dane osoby skazanej, -informację na temat wydanego wyroku/orzeczenia, -uzasadnienie (opcjonalnie) wraz z załączonym materiałem dowodowym (opcjonalnie), -preferowany termin rozpoczęcia posiedzenia.
Wniosek o kasację wyroku powinien zawierać następujące dane: (uwaga: dotyczy wyroków wydanych przez p.o. Generalnego Sędziego Ludu Szlacheckiego)
-dane powoda/oskarżyciela (w przypadku oskarżenia publicznego fakt ten winien zostać odnotowany), -dane osoby skazanej, -informację na temat wydanego wyroku/orzeczenia, -uzasadnienie (opcjonalnie) wraz z załączonym materiałem dowodowym (opcjonalnie), -preferowany termin rozpoczęcia posiedzenia.
Zarówno pozwy, jak i wnioski winny być datowane i opatrzone podpisem powoda/oskarżyciela/wnioskodawcy.
Wnioski o zawieszenie działalności osoby prawnej należy sporządzać według wzoru obowiązującego w przypadku pozwów w sprawach cywilnych.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2016, 09:44:11 wysłane przez Ametyst »
|
|
prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimusAmetyst z rodu FaradobusówBardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika, Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych, Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości
|