Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:46:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Historia Przedinternetowa, część 2.  (Przeczytany 2564 razy)
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #15 : Lipca 31, 2013, 03:46:56 »

Południe z wielkiej to ziemie na południe od Weerlandu, sam mi kazałeś tak zapisywać Uśmiech
Nawet wtedy zamiast niego Atares mógłby zostawić Nowodom pozostałym bezimiennym frarom. Kurcze, przecież to on doprowadził do powstania frarów nowodomskich... Dobra. Oczywiście, że był potrzebny, ale czy wyniesienie go do aż tak wysokich godności kosztem roli Ataresa było dobrym pomysłem? Trochę za bardzo to poszło w dualizm moim zdaniem, taki prymitywny podział na tego dobrego i złego. Już nie popełnię takiego błędu, będzie zawsze więcej graczy i wszyscy źli, bo wtedy jest potencjał humorystyczny.
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2013, 03:51:09 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Lipca 31, 2013, 03:51:23 »

Południe z wielkiej to ziemie na południe od Weerlandu, sam mi kazałeś tak zapisywać Uśmiech

Aj, nie chciałem powtarzać słowa.

Nawet wtedy zamiast niego Atares mógłby zostawić Nowodom pozostałym bezimiennym frarom. Kurcze, przecież to on doprowadził do powstania frarów nowodomskich...

Wiadomo, że nie byliby aż tak wyraziści jak Popielny. Zresztą, gdyby rządzili nowodomscy byłoby to nieco nudne.

Dobra. Oczywiście, że był potrzebny, ale czy wyniesienie go do aż tak wysokich godności kosztem roli Ataresa było dobrym pomysłem?

Faktycznie pierwotnie Atares miał być następcą i jedynym wodzem, lecz mała komplikacja w systemie sprawowania władzy nie jest złą rzeczą.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #17 : Lipca 31, 2013, 04:26:06 »

Wiadomo, że nie byliby aż tak wyraziści jak Popielny. Zresztą, gdyby rządzili nowodomscy byłoby to nieco nudne.
Gniewomir postacią wyrazistą? Ja go uznałem za osobistą porażkę, taki dobry, myślący o przyszłości i wiedzący co robi, obrzydliwe Chichot. Zresztą ile on dostał czasu antenowego podczas Podboju Ataresa, 1/6 strony? Tyle by dokończyć porażkę uniwersytetu, wprowadzić wątek żaków z południa i żeby nikt nie zapomniał o jego istnieniu. Czyli dziesięć razy więcej niż dała wieś Sęk, którą jakby wyciąć nie stałoby się dosłownie nic... Ale się zapędziłem, pytając o sensowność Gniewomira miałem raczej na myśli czy kreacja postaci jest ok.

Faktycznie pierwotnie Atares miał być następcą i jedynym wodzem, lecz mała komplikacja w systemie sprawowania władzy nie jest złą rzeczą.
Tylko biedak już nie będzie miał czasu na rozwinięcie skrzydeł, bo frarowie go zaleją. Lederg z Przesieki, Żegota, Laszk Kronikarz, Węcił (lol), Rasław Tranka (jeszcze ze starych notatek, nazwisko chyba do zmiany), Krost Narowski we własnej osobie, a pewnie inni też wspomnieni. Dowalmy do tego Faradobusa i mamy całą powódź postaci historycznych w jednym miejscu i czasie.

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Lipca 31, 2013, 04:32:50 »

Gniewomir postacią wyrazistą? Ja go uznałem za osobistą porażkę, taki dobry, myślący o przyszłości i wiedzący co robi, obrzydliwe Chichot.

Właśnie dlatego uważam, że wprowadza pewną równowagę w świecie nieudolnych (aczkolwiek oczywiście urokliwych) wodzów.

Zresztą ile on dostał czasu antenowego podczas Podboju Ataresa, 1/6 strony? Tyle by dokończyć porażkę uniwersytetu, wprowadzić wątek żaków z południa i żeby nikt nie zapomniał o jego istnieniu. Czyli dziesięć razy więcej niż dała wieś Sęk, którą jakby wyciąć nie stałoby się dosłownie nic... Ale się zapędziłem, pytając o sensowność Gniewomira miałem raczej na myśli czy kreacja postaci jest ok.

Faktycznie, proporcja pomiędzy wydarzeniami w Nowodomie, a historią podboju jest dosyć niezdrowa, chociaż podbój przyszłej Hirschbergii ma rzecz jasna większe znaczenie.

Tylko biedak już nie będzie miał czasu na rozwinięcie skrzydeł, bo frarowie go zaleją. Lederg z Przesieki, Żegota, Laszk Kronikarz, Węcił (lol), Rasław Tranka (jeszcze ze starych notatek, nazwisko chyba do zmiany), Krost Narowski we własnej osobie, a pewnie inni też wspomnieni. Dowalmy do tego Faradobusa i mamy całą powódź postaci historycznych w jednym miejscu i czasie.

Wreszcie ktoś, z kim jestem w jakimś procencie spokrewniony!

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #19 : Lipca 31, 2013, 04:48:14 »

Właśnie dlatego uważam, że wprowadza pewną równowagę w świecie nieudolnych (aczkolwiek oczywiście urokliwych) wodzów.
Ale czy tam pasuje, starałem się dać mu też jakieś cechy negatywne, czy to w ogóle widać?
Faktycznie, proporcja pomiędzy wydarzeniami w Nowodomie, a historią podboju jest dosyć niezdrowa, chociaż podbój przyszłej Hirschbergii ma rzecz jasna większe znaczenie.
Podbój był najważniejszym wydarzeniem w tej części, bez niego byłaby zbitką pobocznych wątków, on stanowił coś w rodzaju 'głównego'. Celowo na jego czas odszedłem od Nowodomu, który skupiał na sobie nieco za dużo uwagi. Stolica stolicą, ale bez przesady.

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #20 : Lipca 31, 2013, 05:54:03 »

Podbój był najważniejszym wydarzeniem w tej części, bez niego byłaby zbitką pobocznych wątków, on stanowił coś w rodzaju 'głównego'. Celowo na jego czas odszedłem od Nowodomu, który skupiał na sobie nieco za dużo uwagi. Stolica stolicą, ale bez przesady.

Właśnie- podczas wykładu stwierdziłeś: Tylko maleńka część naszego ludu mieszkała w Nowodomie, reszta rozpanoszyła się po
ałej krainie, dzielnie karczując i paląc lasy.

Brakuje mi właśnie opisu owych pozostałych ośrodków. Szkoda, że nie wymieniłeś choćby kilku. Nie wiemy gdzie dokładnie leżał Nowodom czy Przesieka. Mam nadzieję, że w kolejnych częściach to wyjaśnisz. W tym miejscu po raz kolejny polecam stworzenie map.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #21 : Lipca 31, 2013, 06:27:02 »

Nowodom Weerlandzki pozostawał największym ośrodkiem, pozostałe raczej przypominały właśnie wieś Sęk, rolnicze osady, czasami mające okresowy targ niewolników. Nie chciałem za bardzo tego rozwlekać, opis każdej nieco większej wiochy byłby niepotrzebny. Podobnie było z anonimowością frarów, uproszczenia umożliwiły mi skupienie się na zjawiskach ogólnych zachodzących nie tylko w Nowodomie, acz najczęściej w nim się rozpoczynających. To dopiero pierwsza część opisująca wydarzenia w pełni historyczne, pewne rzeczy (przede wszystkim sprawy przyspieszonego rozwoju) są po prostu ważniejsze. Na wszystko przyjdzie czas. We Władcy Pierścieni Gondor to tak naprawdę jedno Minas Tirith, niby udają, że to wielki kraj, ale nic poza nim tam nie ma.

Tobiasz von Richtoffen-Deithven
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Sierpnia 01, 2013, 12:34:59 »

A Pelargir (chyba tak to się pisze) i Dol Amroth? Równie wielkie miasta.

Budowniczy Dzisiejszej Jakości Żuław Rzeżuszych
Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #23 : Sierpnia 01, 2013, 01:04:22 »

No były, ale czy miały jakieś większe znaczenie? Zawsze tak jest, że są główne ośrodki akcji, a reszta jest wspominana, bądź tylko położona na mapie. To właśnie jej braku można się czepiać, bo aż takiej posuchy, że tylko Nowodom jest to nie ma. Z większych ośrodków niewolniczych mamy Przesiekę i Jeleniogród, prócz tego znamy z nazwy wsie Popielna, Sęk, Grabina i Morgulewy, a są także inne. Ta część ma 14 stron, jakoś tak się dziwnie składa, że największa dłużyzna wyszła akurat jak jej treść dotyczyła jednej ze wsi. Biedni Frarowie Nowodomscy są anonimową masą, przyda się więcej postaci historycznych, a nie opisów osad i grodów, choć i tych przybędzie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2013, 01:09:41 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Sierpnia 01, 2013, 02:49:57 »

Ta część ma 14 stron, jakoś tak się dziwnie składa, że największa dłużyzna wyszła akurat jak jej treść dotyczyła jednej ze wsi.

Ty to chyba w tym Sęku krewnych miałeś.

Biedni Frarowie Nowodomscy są anonimową masą, przyda się więcej postaci historycznych, a nie opisów osad i grodów, choć i tych przybędzie.

Można i tak, ale można przecież od razu przypisać rodziny do ważniejszych ośrodków.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Sierpnia 19, 2013, 08:55:32 »

Ale ta historia bardzo słabiutko łączy się z realiami ZSKHiW. Po zmianie kilku nazw mogłaby być to równie dobrze historia Austro-Węgier albo Dreamlandu. Szkoda też, że w przygodowych fragmentach (wyprawa Ataresa do Neomezytu) nie ma za grosz stopniowania napięcia i dramatyzmu.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #26 : Sierpnia 19, 2013, 09:11:44 »

Ale ta historia bardzo słabiutko łączy się z realiami ZSKHiW. Po zmianie kilku nazw mogłaby być to równie dobrze historia Austro-Węgier albo Dreamlandu.
Ale słabo się starasz, to nie wyszło. Faktycznie nie ma WNB i Laszkbergu, to nie Weerland. Cała koncepcja Neomezytu, założenie przyszłego Hirschbergu, wyraźne umiejscowienie na Ostii (nazwa kontynentu nie pada ani razu) się nie liczą. Nawiązań jest sporo. Gdyby było więcej mielibyśmy filmowego 'Hobbita: Niezwykłą Podróż' czyli serie nawiązań powodującą, że bez zobaczenia WP/znania ZSKHiW jak własną kieszeń nie wiadomo by było o co chodzi.

Szkoda też, że w przygodowych fragmentach (wyprawa Ataresa do Neomezytu) nie ma za grosz stopniowania napięcia i dramatyzmu.
Przygodowe mogą być co najwyżej źródła (ostatnie do którego na razie nie doczytałeś właśnie w stopniowanie napięcia i dramatyzm się bawi). To historia, wykład. Ciężko tutaj o trzymanie w niepewności skoro studenci pewne rzeczy wiedzą.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Sierpnia 19, 2013, 11:10:33 »

Prawdę mówiąc te komentarze trochę irytują. Jakiś gościu się chamsko wozi, całkiem jak w jakimś TVN.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Sierpnia 20, 2013, 09:04:07 »

W kwestii małej ilości nawiązań do współczesnego ZSKHiW to mogę się zgodzić z Laszkiem. Każdy, kto choć odrobinę zna realia może czytać "Historię" jak zwykłą książkę fantastyczną. Możesz spróbować kilka razy odnieść się do wpływu omawianych wydarzeń na dzieje późniejsze. Co do braku nawiązań do Prologu mogę przyznać słuszność Budzimirowi.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #29 : Sierpnia 20, 2013, 02:59:05 »

Tylko, że odnoszenie się do wydarzeń da tyle, że za pół roku nikt nie będzie wiedział o co chodzi. To samo w kwestii innych mikronacji, zbyt to niestabilne, aby dawać im dużą rolę w naszej historii. Problemem części pierwszej było za dużo nawiązań przyszłościowych, ciężko było się połapać o co chodzi. Teraz zrobiłem coś, co może zrozumieć każdy.

Nie będę upraszczał i dawał cechy charakterystyczne na starcie np. wraz z rozwojem chrześcijaństwa Sarmiczanie i nienazwani ludzie Południa zrezygnowali ze skupywania niewolników. Efektem było zawalenie się gospodarki i szukanie innego sposobu zarobku. Przez, nazwijmy to roboczo gąsienice nie dało się korzystać z drewna Neomezytu, ale za to na terenie Weerlandu odkryte zostały olbrzymie złoża węgla, pozostałość po dawnym zasięgu wyżej wymienionego lasu. Niewolników zapędziło się do kopalni i tak się toczyło przez dłuższy czas aż do niefortunnej próby uzyskania przez Weerland niepodległości. Gdy Gromosław zniszczył opór jedynego słusznego narodu wyzwolił wszystkich niewolników, spalił miasta, kopalnie zamknął. Potem oczywiście część wyzwolonych niewolników i czystych pochodzeniem Weerlandczyków postanowiła wydobywać węgiel i tak oto powstały pierwsze biedaszyby. Później przez lata zakorzeniły się one w naszej kulturze aż do etapu w którym znajdują się teraz. To chyba lepsze niż 'jest Weerland to od razu biedaszyby i Laszkberg'

Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 19 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 19.

[show queries]