Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 04:58:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wiara  (Przeczytany 9945 razy)
Gieorgij
Aktywista

Posłuch 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #90 : Czerwca 20, 2013, 07:27:10 »

Skoro jesteś katolikiem:
1. Kto powoduje śmierć ludzi i dlaczego
2. Jak tłumaczy się imię Sammael i co to może znaczyć
3. Dlaczego miłosierny Bóg idzie z Żydami na miasto (podbijać), które nie zgrzeszyło przeciw Bogu, a jedynie wkurwiło Żydów tym, że istnieje? (Nie pamiętam gdzie ale jest to w biblii)

Kolejna rzecz. Co masz do buddyzmu? Jakoś księża biorący udział w dialogu nie mają problemów z nami... Buddyzm jest oficjalnie uznany za tzw religię wielką. Dowiedz się co się z tym wiąże....

I kolejne pytanie. Podaj mi ważne dla katolików święta nie będących świętami pogańskimi...

Nie módl się za mnie mój drogi bo tracisz niepotrzebnie siły, zamiast wykorzystać je na jakieś dobro dla bliźniego. Nie wpychaj mi na siłę swojej wiary skoro sam zdecydowałem inaczej. Umiem poprosić o pomoc. "Sumienie da mi znać, popiół mam zawsze przy sobie. I nie musisz mi pomagać, sam wysypię go na głowę"

Pytasz o lepszy argument? Mam lepszy:
Sam wybieraj sobie drogi nawet jeśli pasterz idzie inną trasą. Pamiętaj, że dla pasterza jesteś mięsem i futrem:)
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #91 : Czerwca 21, 2013, 10:25:57 »

Nadinterpretujesz moje słowa, nie chciałem powiedzieć, że jestem lepszy (bo nie jestem- wszyscy jesteśmy grzesznikami).

A teraz słów kilka o pytaniach naszego satanisty.
Kto powoduje śmierć ludzi i dlaczego
Odp. Grzech. Skutkiem grzechu pierworodnego była śmierć. Bóg w swoim zamyśle nie chciał śmierci dla Adama i Ewy, sami wybrali taką opcję.

Jak tłumaczy się imię Sammael i co to może znaczyć
Odp. Samael, Anioł Śmierci (hebr. סמאל; Samaël, Samiel, Siegel, Satanael, Samuel, Sammael) – anioł śmierci: dostarczyciel wyroków śmierci ale i powstrzymujący egzekucję (por. akeda), kontrowersyjny anioł, oskarżyciel, uwodziciel, duch zniszczenia.
Anioł Śmierci w wielu artystycznych wizjach przedstawiany jest również w kobiecych kształtach. (Wikipedia) Osobiście nie wiedziałem, ponieważ demonami się nie interesuję. Wiem, że są, i że są złe i tyle informacji w tym temacie mi wystarczy:)

Dlaczego miłosierny Bóg idzie z Żydami na miasto (podbijać), które nie zgrzeszyło przeciw Bogu, a jedynie wkurwiło Żydów tym, że istnieje?
No popatrz, przeczytałem całą Biblię, a nie pamiętam, żeby jakieś miasto wkurwiło Żydów. A tak serio to Bóg obiecał, że da Żydom ziemię, ale nie w prezencie- trzeba było na to zapracować. A wtedy ludzie nie znali rozmów pokojowych tylko szli się tłuc. Co jeszcze mogę powiedzieć... Wyobrażasz sobie taką scenę: Bóg mówi do Mojżesza (albo Jozuego bo to on najwięcej walczył): Zbuduj okrągły stół i razem z przywódcami innych krajów sprawiedliwie podziel Ziemię Obiecaną. Tak sobie to wyobrażasz? Przecież starożytni Żydzi by tego nie zrozumieli.

Kolejna rzecz. Co masz do buddyzmu? Jakoś księża biorący udział w dialogu nie mają problemów z nami... Buddyzm jest oficjalnie uznany za tzw religię wielką. Dowiedz się co się z tym wiąże....
A to niech Ci wujek Wojtek wytłumaczy: http://www.youtube.com/watch?v=aU3MfEgBlMU

I kolejne pytanie. Podaj mi ważne dla katolików święta nie będących świętami pogańskimi...
Nie znam pogańskich świąt

Sam wybieraj sobie drogi nawet jeśli pasterz idzie inną trasą. Pamiętaj, że dla pasterza jesteś mięsem i futrem:)
Dla Boga, dla Jezusa nie jestem "tylko mięsem". Bóg mnie kocha i chce dla mnie jak najlepiej. To nie jest "zwykły" pasterz, tylko najlepszy z pasterzy. A taka postawa "a niech każdy sobie wybierze, która religia mu pasuje" najbardziej podoba się sekciarzom wszelkiej maści. Bo im zależy tylko  na mięsie i wełnie. Nie zależy im na Waszym dobru. A Bogu zależy (szok, co?).

Nie módl się za mnie mój drogi bo tracisz niepotrzebnie siły
Nie martw się o moje siły, wystarczy modlitwy i dla Ciebie i dla Laszka, a nawet (szok!) dla Budzimira. A poza tym już za późno już za Was się modliłem i modlić się będę:)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2013, 11:22:42 wysłane przez Erick Monde » Zapisane

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #92 : Czerwca 21, 2013, 02:24:19 »

A to niech Ci wujek Wojtek wytłumaczy: http://www.youtube.com/watch?v=aU3MfEgBlMU
Właśnie usiłujesz komuś wmówić, że jest złym człowiekiem powołując się na znanego ze swojej krótkowzroczności w sprawach wiary radykała, który patrzy na wszystko przez pryzmat własnej wiary i poglądów.
Nie znam pogańskich świąt
Święto przesilenia zimowego znasz na pewno. Obchodzisz je co roku chodząc na pasterkę, trochę od czasów starożytnych przesilenie się przesunęło i tego nie uwzględniono stąd niedokładność. Choćby w Rzymie wierzono w bóstwo: Sol Invictus, którego święto przypadało na 25 grudnia. Początkujący chrześcijanie rozumieli podstawowe prawa rynku religijnego i celowo ustawili na tę datę Boże Narodzenie, aby zrobić konkurencję.

Kurde miałem się nie odzywać, ale cholera mnie bierze jak ktoś się wywyższa w taki sposób próbując podświadomie przekazać: haha, a mnie zbawią, a Ciebie nie. Swoją drogą Monde pierwszy raz przeklął na tym forum.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #93 : Czerwca 21, 2013, 02:38:12 »

Odp. Grzech. Skutkiem grzechu pierworodnego była śmierć. Bóg w swoim zamyśle nie chciał śmierci dla Adama i Ewy, sami wybrali taką opcję.

Ponawiam pytanie: czy myślisz, że świat powstał dokładnie tak jak to jest opisane w Biblii?

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #94 : Czerwca 21, 2013, 03:15:12 »

Widzę, że dyskusja przekształca się w wewnątrzaralską. Chichot Przy okazji podłączam się pod pytanie Laszka.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #95 : Czerwca 24, 2013, 11:37:19 »

Na początek ogłoszenie oficjalne: nie miałem i nie mam w planach wywyższać się i poniżać kogokolwiek. Podaj Budzimir przykład mojego wywyższania, albo przestań to zdanie powtarzać.

ale cholera mnie bierze jak ktoś się wywyższa w taki sposób próbując podświadomie przekazać: haha, a mnie zbawią, a Ciebie nie
Budzimir, uwierz mi, nie odpowiadam za Twoją nadinterpretację. Podaj konkretne przykłady (będę to powtarzał do znudzenia). A to, że cieszy mnie zbawienie, które kłuje Cię w oczy świadczy tylko o Tobie.

Ponawiam pytanie: czy myślisz, że świat powstał dokładnie tak jak to jest opisane w Biblii?
To, że biblijny obraz powstania świata nie jest dogmatem, nie oznacza, że istnienie szatana też jest "tylko" legendą. Grzech ludzi sprowadził śmierć na świat. Każdy ksiądz Ci to powie.

Widzę, że dyskusja przekształca się w wewnątrzaralską
A dlaczego? Przecież dyskutuje Budzimir, Laszk, Ty a przecież nie jesteście Aralczykami.

Właśnie usiłujesz komuś wmówić, że jest złym człowiekiem powołując się na znanego ze swojej krótkowzroczności w sprawach wiary radykała, który patrzy na wszystko przez pryzmat własnej wiary i poglądów.
Lubię z Toba dyskutować, ale musisz przyjąć do wiadomości, że tak jak ja nie zmienię Ciebie, tak Ty mnie nie zmienisz. Mam twarde zasady i trzymam się ich. Jeśli uważasz to za wadę, nic na to nie poradzę. Dodam jeszcze, że nikomu nic nie wmawiam. Oglądałeś ten film? Jeśli tak to widziałeś, że pytał min. teologów buddyjskich i kapłanów. Podał przykład buddyjskiej modlitwy, pokazywał buddyjskie świątynie (i ich figury). Jeśli to do Ciebie nie przemawia, to nic nie przemówi.

Właśnie usiłujesz komuś wmówić, że jest złym człowiekiem powołując się na znanego ze swojej krótkowzroczności w sprawach wiary radykała

Sprawy wiary to nie są sprawy, które można traktować luźno. Albo jesteś katolikiem, albo nie jesteś. Sam Jezus mówił: "masz być albo zimny albo gorący". A Pan Wojtek to taki gorący katolik- nic w tym złego nie widzę.

Święto przesilenia zimowego znasz na pewno.
To, że święta pogańskie i katolickie są (czasem) w jednym czasie nie jest chyba winą katolicyzmu? Bo katolików nie obchodzi przesilenie, a to, że wtedy narodził się syn Boży. Starożytni Rzymianie świętowali 200dni w roku, i nie da się ich omijać.

Uff to chyba wszystkie pytania (na dzisiaj). Mam nadzieję, że nikogo nijak nie uraziłem, bo nie miałem takiego zamiaru. W razie gdybym jednak obraził, to przepraszam. Odpowiadam na Wasze pytania, odpieram zarzuty i nikogo nie chcę obrażać. Ja tylko bronię swojej wiary.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #96 : Czerwca 24, 2013, 11:45:27 »

Chodziło mi o to, że włączył się Gieorgij, zaś udział Budzimira i Laszka zmalał.

Co do pogańskich świąt to jest tego pełno, gdyż Kościół od dawna włącza lokalne obyczaje w swoją liturgię. Tak jest w Meksyku, w Chinach etc. Prawda jest taka, że w rzeczywistości Jezus narodziłsię prawdopodobnie wiosną 7 r. p.n.e. Chrześcijanie zaczęli jednak obchodzić Boże Narodzenie w miejsce dawnego święta Saturna. Musimy pamiętać, że najstarszym (i przez długi czas jedynym) świętem chrześcijańskim była Wielkanoc (Zmartwychwstanie), zaś Boże Narodzenie wprowadzono za Konstantyna, już po prześladowaniach. 

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #97 : Czerwca 26, 2013, 11:57:11 »

Ale czy to jest coś złego?

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #98 : Czerwca 28, 2013, 06:28:24 »

Skądże.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #99 : Czerwca 28, 2013, 11:07:46 »

Kłóci się to tylko z tezami o wyjątkowości tej wiary.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Ramon Serano Lopez IV
Chcę być hrabią.Nie ma to jak nie mieć żadnej perspektywy na życie.
Człowiek Pracy

Posłuch 0

GG- 32949763

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #100 : Lipca 08, 2013, 01:24:44 »

Każda religia ma swoje minusy.

Pułkownik bzp. knajt Ramon Serano-Lopez IV

Sołtys Gminy Zimna Wódka
Komendant Milicji Narodowej w KGH
Komisarz do Spraw Wewnętrznych
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #101 : Lipca 09, 2013, 09:37:28 »

Każda religia ma swoje minusy.

Ciekawa teza, podaj przykład?

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Ramon Serano Lopez IV
Chcę być hrabią.Nie ma to jak nie mieć żadnej perspektywy na życie.
Człowiek Pracy

Posłuch 0

GG- 32949763

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #102 : Lipca 12, 2013, 06:19:38 »

Każdy słyszał o królu Dawidzie a czy słyszałeś że on zabił z zazdrości?
Kościół tego nie zaprzecza przeczytaj sobie o tym w Starym Testamencie.
I jeszcze jedno dlaczego w Judaizmie pada więcej razy imię Maria.A co najlepsze chodzi o matkę Jezusa.

Pułkownik bzp. knajt Ramon Serano-Lopez IV

Sołtys Gminy Zimna Wódka
Komendant Milicji Narodowej w KGH
Komisarz do Spraw Wewnętrznych
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #103 : Lipca 13, 2013, 10:18:23 »

Kościół tego nie zaprzecza przeczytaj sobie o tym w Starym Testamencie.
I jeszcze jedno dlaczego w Judaizmie pada więcej razy imię Maria.A co najlepsze chodzi o matkę Jezusa.

Ramon masz u mnie dużego plusa za to, że piszesz o konkretach. Już się palę do odpowiedzi.
Powiem więcej, wcześniej w/w król odbił swemu żołnierzowi żonę. Żona "zaszła" i Dawid chciał "wkręcić w to" swojego żołnierza (Uriasza), a kiedy się nie udało posłał go na wojnę by tam zmarł śmiercią nagłą. Kiedy prorok Natan się o tym dowiedział poszedł do króla Dawida i mówiąc kolokwialnie nieźle mu "nawrzucał". Dawid przyznał się do winy, rozerwał szaty (co było symbolem pokuty) i czemprędzej poleciał złożyć odpowiednią ofiarę. Wszystko to jest prawda, mówią o tym w kościele, tylko to nie jest "wada" wiary katolickiej, tylko przykład na upadek człowieka chorego na władzę. Tu nie wiara jest winna, a człowiek, który źle ją pojmował.

I jeszcze jedno dlaczego w Judaizmie pada więcej razy imię Maria. A co najlepsze chodzi o matkę Jezusa.
Drogi Ramonie nie wiem, ale pewnie dlatego, że nie jestem Żydem i Tory w życiu w dłoniach nie trzymałem. Spytaj jakiegoś Rabina to Ci odpowie.

Jeśli Ty lub ktokolwiek z Was ma jakieś pytanie dotyczące wiary katolickiej to nie krępujcie się.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #104 : Lipca 13, 2013, 12:09:48 »

A dlaczego w jednej z ksiąg Starego Testamentu jest napisane, że jak coś żyje w wodzie i nie ma łusek to jest obrzydliwością?

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]