Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:35:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wiara  (Przeczytany 9758 razy)
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Czerwca 04, 2013, 03:00:43 »

Nie oskarżaj bezpodstawnie, gdyż ja akurat prywatnie modlę się za duchownych, aby byli dobrymi duchownymi. Wnikanie w czyjeś myśli i modlitwy nie jest ani mądre, ani też kulturalne. Póki co znam kilku dobrych księży, aczkolwiek jest ich coraz mniej.

Widziałem samochód mojego biskupa i uważam, że diecezja ma potrzebniejsze wydatki. Znam pewnego duchownego prawosławnego, który parafię ma całkiem sporą i jeździ autobusem. Inny przykład to obecny papież. Skoro metropolita Buenos Aires potrafił wsiąść do metra to dlaczego nie czynią tak nasi arcybiskupi?

W kwestii polityki... sam byłem świadkiem, gdy ksiądz (a konkretnie diakon) o kilka lat starszy ode  mnie wręcz krzyczał na ludzi z ambony, że głosują na nie te partie co trzeba. To mi nie pasuje.

Wskaż mi w prawie zapis o grzechach. Póki co nie mamy religii państwowej, a sprawa wiary jest indywidualną sprawą dla każdego człowieka.

W sumie widzę, że zaczynamy kłócić się o prywatne życie każdego z nas.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2013, 03:15:59 wysłane przez Arkadiusz II Filip » Zapisane

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Czerwca 04, 2013, 07:10:07 »

Seryjnych morderców nie można krytykować! Trzeba się za nich modlić!

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #47 : Czerwca 04, 2013, 07:36:21 »

Poza tym niech Erick mnie nie atakuje, ponieważ dlaczego miałoby mnie cieszyć lub nie, zależnie od tego czy duchowni obcej mi wiary jeżdżą furmankami, luksusowymi samochodami czy zaginają czasoprzestrzeń ( no to ostatnie może by mnie nawróciło, ale wedle biblii i tak miałbym przesrane).

Księża i Kościół mogą się wypowiadać w kwestiach polityki, ponieważ mają takie prawo, to jest wolność. Należy jednak pamiętać, że reprezentują swoje zwyczajne interesy i bronią wpływów, a nie działają pod wpływem Ducha Świętego. Poza tym reprezentują oni obce państwo jakim jest Watykan.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Czerwca 05, 2013, 11:16:50 »

Nie zgodzę się z Tobą Budzimir. Jeśli ten czy inny ksiądz mówi (daję przykład), że in-vitro jest grzechem, jest złem to on nie reprezentuje interesów Watykanu, czy kogośtam, on przedstawia zdanie Jezusa, który mówi, że zabijanie jest złem i kropka.

Arku widziałeś samochód "twojego" biskupa, i czym jeździ? Bo tego nie powiedziałeś. Owszem Papież Franciszek jeździł metrem, autobusem itd., ale zauważcie, że w Argentynie nikt by księdza nie opluł, ani nie pobił. Dziwicie się, że biskupi jeżdżą samochodami? Jeżdżą bo bali by się w sutannie jechać PKSem czy pociągiem, bo zaraz znalazłby się jakiś za przeproszeniem chlor, który księdza znieważyłby słownie czy fizycznie.

A napisałem, że nie modlicie się za księży, bo gdybyście się za nich modlili to nie obmawialibyście ich tak chętnie. Ja się modlę i zawsze bronię księży. Nie ważne w jakim jestem towarzystwie. Laszku modlić się trzeba nawet za morderców. Zauważ, że kościół nie krytykuje ludzi, a ich czyny.

I jeszcze zarzut Arka o namawianie na głosowanie na tą czy inną partię. Dziwisz się? Bo ja nie, bo PIS nie wymyśli ustawy o aborcji, równouprawnieniu gejów itp. Dlatego księża wskazują, na którą partię trzeba głosować żeby później nie płakać (jak Francuzi na przykład).

A mieliśmy rozmawiać o wierze....

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #49 : Czerwca 05, 2013, 02:17:09 »

Kościół przez setki lat prowadził normalną politykę, eliminował przeciwników takich jak Hus, prowadził wojny na bliskim wschodzie, teraz też działa w swoich interesach, zmieniły się tylko ogólnoświatowe standardy. Z każdej komórki człowieka zawierającej jądro można stworzyć klona, przygryzając wargę dokonujesz ludobójstwa, to potencjalni ludzie. Powiedz wprost dziecku z in vitro, że jest owocem grzechu, a jego rodzice to mordercy. Ludzie mają coraz więcej problemów z płodnością, jakoś tak się dziwnie składa, że dorosłe osoby z metody in vitro KK bardzo nie lubią (no ciekawe dlaczego?), a będzie ich coraz więcej. Poza tym metoda ma społeczne poparcie i tego się nie zmieni głęboko urażając uczucia niewinny ludzi, już teraz patrząc na niektóre wypowiedzi widać, że część duchowieństwa powoli łagodzi stanowisko, za 10 lat pewnie nie będzie żadnego sprzeciwu.

To jest rozmowa o wierze, czego oczekiwałeś, kłótni o to która religia lepsza?

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Czerwca 05, 2013, 02:35:32 »

Arku widziałeś samochód "twojego" biskupa, i czym jeździ? Bo tego nie powiedziałeś. Owszem Papież Franciszek jeździł metrem, autobusem itd., ale zauważcie, że w Argentynie nikt by księdza nie opluł, ani nie pobił. Dziwicie się, że biskupi jeżdżą samochodami? Jeżdżą bo bali by się w sutannie jechać PKSem czy pociągiem, bo zaraz znalazłby się jakiś za przeproszeniem chlor, który księdza znieważyłby słownie czy fizycznie.

Widziałem samochód mojego biskupa, nawet wtedy rozmawiałem z moim biskupem. Zdarzyło mi się również rozmawiać z różnego rodzaju osobami duchownymi i nikt nas nie znieważył.

A napisałem, że nie modlicie się za księży, bo gdybyście się za nich modlili to nie obmawialibyście ich tak chętnie. Ja się modlę i zawsze bronię księży. Nie ważne w jakim jestem towarzystwie. Laszku modlić się trzeba nawet za morderców. Zauważ, że kościół nie krytykuje ludzi, a ich czyny.

Przecież nie potępiamy ogółu księży, a jedynie pojedyncze zachowania. Tak jak mówiłem są księża, których szanuję i są tacy, których zachowanie mi nie odpowiada.

I jeszcze zarzut Arka o namawianie na głosowanie na tą czy inną partię. Dziwisz się? Bo ja nie, bo PIS nie wymyśli ustawy o aborcji, równouprawnieniu gejów itp. Dlatego księża wskazują, na którą partię trzeba głosować żeby później nie płakać (jak Francuzi na przykład).

Po co się czepiać tych gejów? Mnie żaden w żaden sposób nie obraził, nie skrzywdził i nie pobił, a ludzkość przez nich nie wyginie. Nie chcę Kościoła lewicowego, prawicowego czy skrajnie centrowego.

A mieliśmy rozmawiać o wierze....

Nom.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #51 : Czerwca 05, 2013, 07:09:09 »

Zauważ, że kościół nie krytykuje ludzi, a ich czyny.

To zwykły eufemizm. Czyny definiują człowieka. To tak jakby powiedzieć: ten komputer jest świetny, tylko ma beznadziejne parametry.

A tak poza tym, to w związku z rozwojem genetyki za kilkadziesiąt lat będzie straszny bajzel, nie tylko moralno-religijny, ale i prawny. Co będzie jak ktoś stworzy człowieka z całkowicie sztucznego, zsyntezowanego od zera DNA? 

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #52 : Czerwca 05, 2013, 08:11:04 »

Od zera? Syntezowanie materii (cząstek elementarnych) z energii choć nie musi być niemożliwe, to raczej będzie nieosiągalne na zawsze. Hahahaha, ale się doczepiłem. Zaraz, ja nie lubię fizyki, bo obliczenia nie dają mi satysfakcji.

Swoją drogą pierwszy temat realny który prawdziwie wypalił.

Jeśli chodzi o kwestie człowiek czy nie to dla mnie jest to płód u którego zaczyna działać układ nerwowy. Znaleźć wiarygodną metodę sprawdzenia tego i po sprawie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 08:15:08 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #53 : Czerwca 06, 2013, 10:05:50 »

Dużo pytań i twierdzeń, ale zacznę (jeśli pozwolicie) od Budzimira.

Powiedz wprost dziecku z in vitro, że jest owocem grzechu, a jego rodzice to mordercy. Ludzie mają coraz więcej problemów z płodnością,

Oczywiście dziecko nie jest niczemu winne. A ludzie mają coraz więcej problemów z płodnością bo jak przez lata powtarzają sobie (świadomie albo podświadomie) "żeby tylko nie było dziecka, żebym tylko nie zaszła w ciążę" to później trudno "zajść". Bo tak jak można myślami pomóc sobie w chorobie, tak i myślami możemy ściągnąć na siebie chorobę i to jest kliniczny przypadek. A jeśli nawet jakaś "niewinna" para ma takie problemy to powinni pomyśleć: czego Bóg od nas oczekuje? Co chce nam powiedzieć poprzez tą bezpłodność? Bo może ktoś emocjonalnie jeszcze nie dojrzał do macierzyństwa/ojcostwa, albo tylko żona chce dziecka, a mąż nie, a może powinni adoptować dziecko zamiast je "wyprodukować". Ale tu się ukazuje ludzka przekora i głupi upór, że "a właśnie że będziemy mieć dziecko, nawet jeśli Bóg mówi nie".

I jeszcze słowo do Laszka. Zgadza się czyny definiują człowieka, ale Kościół nie krytykuje np. Hitlera bo jest Niemcem, tylko dlatego, że mordował ludzi. Gdyby ich nie mordował to Kościół nic by o nim nie wspomniał, zgadza się?

I jeszcze do króla. Nie lubię gejów, bo: chwalą się swoimi grzechami (jak już grzeszysz człowieku, to się tym nie chwal. Bóg powiedział Mojżeszowi, że mężczyzna współżyjący z mężczyzną to obrzydliwość.), w czasie parad deprawują młodych ludzi (Jezus powiedział, że kto zgorszy jednego z tych najmniejszych to ma "przechlapane" i lepiej żeby sobie kamień przywiązał i do morza skoczył), w czasie parad i różnych protestów obrażają Ojca Św. (a co papież zrobił gejom?). Trzy powody wystarczą?

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #54 : Czerwca 06, 2013, 11:51:35 »

Zatem biskup nie może być autorytetem tylko dlatego że jest biskupem. Można go szanować dopiero za jego czyny.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #55 : Czerwca 06, 2013, 02:03:02 »

I jeszcze do Króla. Nie lubię gejów, bo: chwalą się swoimi grzechami (jak już grzeszysz człowieku, to się tym nie chwal. Bóg powiedział Mojżeszowi, że mężczyzna współżyjący z mężczyzną to obrzydliwość.),

A jeżeli gej jest ateistą? Przyjrzyjmy się sprawie ze społecznego punktu widzenia, bez rozważań teologicznych - jeżeli nie jestem muzułmaninem to nie przestrzegam szariatu.

w czasie parad deprawują młodych ludzi (Jezus powiedział, że kto zgorszy jednego z tych najmniejszych to ma "przechlapane" i lepiej żeby sobie kamień przywiązał i do morza skoczył),

Tęczowymi flagami?

w czasie parad i różnych protestów obrażają Ojca Św. (a co papież zrobił gejom?).

Chodzi o tą aferę, co w jej efekcie ziobryści chcieli zgłosić sprawę do sądu? Wydaje mi się, że autorką tego tekstu była dyrektor Teatru Dnia Ósmego.

Zatem biskup nie może być autorytetem tylko dlatego że jest biskupem. Można go szanować dopiero za jego czyny.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 02:13:56 wysłane przez Arkadiusz II Filip » Zapisane

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #56 : Czerwca 06, 2013, 04:08:30 »

Oczywiście dziecko nie jest niczemu winne. A ludzie mają coraz więcej problemów z płodnością bo jak przez lata powtarzają sobie (świadomie albo podświadomie) "żeby tylko nie było dziecka, żebym tylko nie zaszła w ciążę" to później trudno "zajść". Bo tak jak można myślami pomóc sobie w chorobie, tak i myślami możemy ściągnąć na siebie chorobę i to jest kliniczny przypadek. A jeśli nawet jakaś "niewinna" para ma takie problemy to powinni pomyśleć: czego Bóg od nas oczekuje? Co chce nam powiedzieć poprzez tą bezpłodność? Bo może ktoś emocjonalnie jeszcze nie dojrzał do macierzyństwa/ojcostwa, albo tylko żona chce dziecka, a mąż nie, a może powinni adoptować dziecko zamiast je "wyprodukować". Ale tu się ukazuje ludzka przekora i głupi upór, że "a właśnie że będziemy mieć dziecko, nawet jeśli Bóg mówi nie".
I to te niewinne dziecko najbardziej cierpi na stanowisku KK. Zostaje po prostu wykluczone, uznane owocem grzechu. Mówienie o tym, że myśląc przyciągamy choroby niezmiernie mnie rozbawiło, a nawet je uznając to jest wewnętrznie sprzeczne. Ludzie godzący się na in vitro chcą mieć dzieci za wszelką cenę. Słowa o jakimś wielkim przekazie istoty boskiej kwestionują istnienie medycyny. Miałem ochotę napisać bardzo mocny przykład głupoty tego rozumowania, ale byłoby Ci naprawdę smutno, bo wiązałoby się to z kwestią niepełnosprawności fizycznej.
I jeszcze słowo do Laszka. Zgadza się czyny definiują człowieka, ale Kościół nie krytykuje np. Hitlera bo jest Niemcem, tylko dlatego, że mordował ludzi. Gdyby ich nie mordował to Kościół nic by o nim nie wspomniał, zgadza się?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #57 : Czerwca 07, 2013, 10:36:11 »

I znowu wiele pytań, na które spróbuję odpowiedzieć.

jeżeli nie jestem muzułmaninem to nie przestrzegam szariatu.
A spróbowałbyś nie przestrzegać prawa koranicznego w Iraku czy Iranie, pogłaskali by Cię? Jest takie przysłowie: jak jesteś w Rzymie zachowuj się jak Rzymianin.

Tęczowymi flagami?
Nie, publicznie całując się i obmacując- tym gorszą. Gorszą tym, że facet przebrany za prostytutkę całuje się z innym lub robi jakieś kopulacyjne gesty. Nie takie rzeczy geje na swoich paradach robią.

Chodzi o tą aferę (...)
Nie, chodzi mi o to, że na demonstracjach geje często przebierają się za papieża lub robią obraźliwą kukłę papieża. A żaden (z ostatnich) papieży gejów nie obrażał, ani gestem ani słowem.

Zatem biskup nie może być autorytetem tylko dlatego że jest biskupem.
Jest autorytetem w sprawach wiary, bo wie więcej na ten temat od nas wszystkich razem wziętych. Dziwię się Arku, że popierasz to zdanie (bo rzadko w czymkolwiek popierasz Laszka).

Co do (buńczucznej) wypowiedzi Budzimira. Tak to jest, że jedni grzeszą, a drudzy przez to cierpią. Wiesz jak mój ojciec odszedł od mamy to też ona na przez to najbardziej cierpiała, chociaż nie było w niej żadnej winy.
Mówienie o tym, że myśląc przyciągamy choroby niezmiernie mnie rozbawiło, a nawet je uznając to jest wewnętrznie sprzeczne.
A dlaczego, wyjaśnij? Bo ja znam wiele przykładów, że chociaż lekarze ręce rozkładali to wiara chorego i jego rodziny sprawiła, że wyzdrowiał. Znam też przypadek, że facet przez jakiś czas mówił, że on nie skończy budowanego domu bo umrze i faktycznie umarł. Dlaczego, sam to sobie wmówił. Nie wiem czemu dla Ciebie to jest sprzeczność.
Słowa o jakimś wielkim przekazie istoty boskiej kwestionują istnienie medycyny
No popatrz, a ja myślałem, że to medycyna kwestionuje istnienie Boga?
Miałem ochotę napisać bardzo mocny przykład głupoty tego rozumowania, ale byłoby Ci naprawdę smutno, bo wiązałoby się to z kwestią niepełnosprawności fizycznej.
Podkreślony fragment to najmilszy Twój tekst pod moim adresem:) Serce mięknie mi jak masło na patelni...Chichot

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #58 : Czerwca 07, 2013, 01:27:20 »

A spróbowałbyś nie przestrzegać prawa koranicznego w Iraku czy Iranie, pogłaskali by Cię? Jest takie przysłowie: jak jesteś w Rzymie zachowuj się jak Rzymianin.

Czy ja chwalę ajatollahów? Poza tym to Polska jest państwem wyznaniowym?

Nie, publicznie całując się i obmacując- tym gorszą. Gorszą tym, że facet przebrany za prostytutkę całuje się z innym lub robi jakieś kopulacyjne gesty. Nie takie rzeczy geje na swoich paradach robią.

Nie wiem, nie widziałem.

Nie, chodzi mi o to, że na demonstracjach geje często przebierają się za papieża lub robią obraźliwą kukłę papieża. A żaden (z ostatnich) papieży gejów nie obrażał, ani gestem ani słowem.

Przebieranie się za papieża jest nielegalne? Palenia kukły nie popieram, gdyż za inteligentne to to nie jest. Inna sprawa, że nie należy uogólniać.

Jest autorytetem w sprawach wiary, bo wie więcej na ten temat od nas wszystkich razem wziętych. Dziwię się Arku, że popierasz to zdanie (bo rzadko w czymkolwiek popierasz Laszka).

Biskup nie jest dla mnie autorytetem tylko dlatego,że jest biskupem. Autorytetem jest dla mnie dobry biskup, który jest także dobrym człowiekiem.

Pansy Anclar
Gość
« Odpowiedz #59 : Czerwca 07, 2013, 02:13:17 »

Nie wiem, nie widziałem.
Twoją wypowiedź Arku można zinterpretować jako lekką sugestię, że na takowe chadzasz..
Albo to ze mną jest źle.. Mrugnięcie
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]