|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« : Lutego 17, 2013, 11:29:34 » |
|
Towarzysze,
Wczoraj wieczorem Budzimir zasugerował mi, że miejscowości w KGH powinny nosić bardziej lokalne nazwy. Jako zgermanizowani Weerlandczycy możemy przemianować wsie i miasteczka na niemieckobrzmiące, lecz podobne do obecnych np Kaltvodka, Grabben, Basilsdorf. Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
|
|
Ramon Serano Lopez IV
Chcę być hrabią.Nie ma to jak nie mieć żadnej perspektywy na życie.
Człowiek Pracy

Posłuch 0
GG- 32949763
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lutego 17, 2013, 01:49:34 » |
|
Albo te zostawić i następne tak nazywać.
|
|
|
|
|
|
Pułkownik bzp. knajt Ramon Serano-Lopez IV
Sołtys Gminy Zimna Wódka Komendant Milicji Narodowej w KGH Komisarz do Spraw Wewnętrznych
|
|
|
|
|
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lutego 17, 2013, 02:14:59 » |
|
Niemieckobrzmiące nazwy będą bardzo klimatyczne.
|
|
|
|
|
|
Aktualnie żywy Regent ZSKHiW Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza, Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku (-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron  
|
|
|
Ramon Serano Lopez IV
Chcę być hrabią.Nie ma to jak nie mieć żadnej perspektywy na życie.
Człowiek Pracy

Posłuch 0
GG- 32949763
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lutego 17, 2013, 02:28:22 » |
|
Wy jesteście politykami więc możecie zrobić ankietę czy zmieniać te nazwy czy nie.
|
|
|
|
|
|
Pułkownik bzp. knajt Ramon Serano-Lopez IV
Sołtys Gminy Zimna Wódka Komendant Milicji Narodowej w KGH Komisarz do Spraw Wewnętrznych
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lutego 17, 2013, 03:17:30 » |
|
Każdy może zrobić ankietę. A może są już jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0
Numer gg: 48274042
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 17, 2013, 05:38:07 » |
|
Ja przyzwyczaiłem się do obecnych nazw, ale jeśli Lud chce Hirshbergizaji to nie mam nic przeciwko.
|
|
|
|
|
|
Zarządca Guberni Zachodniej, Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW, Dyrektor IBW, Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego, Geniusz Troski o Człowieka (-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben 
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 17, 2013, 06:33:17 » |
|
Też dobra myśl, za jakiś czas zamieszczę listę miejscowości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 20, 2013, 04:22:43 » |
|
Oto proponowana nowelizacja nazw:
Grabina- Grabben Honker-Lam- Ulbrichtsdorf Szarzyce- Scharzau Zimna Wódka- Kaltvodka Małe Wielkie- Grossenklein Cietrzewica- Vogelstadt Przydupnie Dolne- Niederpriduppen Pierdzielice- Schiessenhein Podtyłek- Unterweiter Litthringham- Littersheim Mały Jar- Kleinswald Kokainów- Kokkenstadt Heroinice Małe- Heroendorf Nowy Kołchoz- Neukalhozzen Dydynia- Didden Rzyć Mała- Kleinteilen Sławojki- Weerlandische Toiletten Kingho-Roben- Herman Pole Rude Jelonki- Roter Hirschberg Grajdoły Małe- Kleinspieluntern Bahan-tekh'- Megapolisy Źdzebłochowice- Pioniangstadt Bazyl - Pfeffer Zgniliszczyce Wielkie- Armutsdorf Zadupie Dolne- Niederstadt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 20, 2013, 04:29:34 » |
|
Jedynie do Szarzyc mam zastrzeżenia. Żeby było bardziej niemieckie to raczej Graustadt lub Ashgraustadt bo jednak szary to grau.
|
|
|
|
|
|
Zarządca Guberni Zachodniej, Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW, Dyrektor IBW, Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego, Geniusz Troski o Człowieka (-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben 
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 20, 2013, 04:36:52 » |
|
Faktycznie brzmi lepiej. Lista jest luźną propozycją, przewiduję długą dyskusję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 20, 2013, 05:37:45 » |
|
Poza tym musimy się zastanowić nad tym czy tylko zmienimy nazwy tak, że będą badziej germańsko brzmiały, czy zrobimy tłumaczenia ich nazw. Żeby wyjaśnić dokładnie o co mi chodzi podam przykłady:
1.Tłumaczenie nazwy, Wielka Wieś-Grossdorf 2. Zmiana brzmienia. Tu akurat przykład z życia wzięty, Marz Dorf(marcowa wieś) spolszczone na Marciszów, tyle, że w tym przypadku zmienimy w drugą stronę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 20, 2013, 05:38:58 » |
|
Myślę, że możemy użyć obu metod i wybierać to co dźwięczniej brzmi. Zawsze można też użyć co zabawniejszych rzeczowników i przymiotników niemieckich.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|