Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 07:59:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kwestia Echa Aralii.  (Przeczytany 461 razy)
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« : Kwietnia 27, 2012, 07:17:58 »

Otóż jak wszyscy wiemy ZSKHiW posiada 2 gazety. Jedną z nich jest Echo Aralii, które tylko ze względu na brak oprawy graficznej nie można nazwać tabloidem. Słynie ono z przeinaczeń i wrogości do władz. Do tej pory jednakże wszelkie krytyczne komentarze były dopuszczane. Najwyraźniej medium to zaczęło kpić z wolności słowa, gdyż moje wiadomości nie zostały przyjęte. Oto one:

Nareszcie znowu echo osiągnęło dno i jest co komentować!

”Posiedzenie rozpoczął od lamentów nad spadającą aktywnością”
 Wszak wiadomo, iż spadek aktywności to rzecz wysoce pozytywna i należy się z niej cieszyć.

”Zajrzałem gdzie trzeba i sprawdziłem, że na biurku Archibokassy leżą 2 (słownie dwie) ustawy”
 Propozycji podmiotów pracy Parlamentu jest pięć z czego trzy ustawy. Radzę uważniej czytać wątek.

”Faktycznie perełki. Obie ustawy są niezbędne i nowatorskie, a nudne jak cholera!”
 Nietrafiona ironia, gdyż gdyby Towarzysz zachorował na cholerę to nudno by nie było.

”Jest to (chory) pomysł Archibokassy drażliwego na język potoczny używany w projekcie ustawy. Wymyślił wobec tego, żeby zanim ustawa będzie przegłosowywana przefiltrowała ją komisja.”
 Najlepiej chorym nazwać i pieprzyć głupoty(cholera przeszła w samym artykule to nie widzę przeszkód w używaniu wulgaryzmów tegoż poziomu). Chodzi o to, że jedna z komisji będzie służyła do tego, by ktoś mający ideę, ale brak doświadczenia w pisaniu itd. mógł ją poprosić o pomoc we wspólnym tworzeniu prawa. Jeśli będzie taki organ to nie będę miał litości dla źle napisanych ustaw, ale osoba, która potrafi je zrobić porządnie w pojedynkę nie będzie blokowana.

”ich praca wyglądać będzie następująco; najpierw sprawdzą kto pisał tą ustawę, potem czy ustawa im nie zaszkodzi, a potem czy jest zgodna z konstytucją. ”
 Bogata wyobraźnia w życiu się przydaje. To będzie wyglądać zupełnie inaczej.

”Oczywiście nie spodobała się Budzimirowi i pociął ją bezlitośnie. Oryginalna wersja miała więcej szczegółów, była dokładniejsza. Archibokassa strasznie ją strywializował. ”
 Czaję się w mroku! Z nożyczkami! Wrrr Wrrrrr!

”Obciął min. punkt o spółkach, ale spuśćmy na to zasłonę milczenia.”
 Przywróciłem go po pierwszej poprawce, która go usuwała, tym razem w normalnej formie. Każda spółka sama ustala jak się dzieli kosztami i zyskami. Jak ktoś chce brać na siebie 99% kosztów i 1% zysków to jego problem.

”Chociaż konfederacja zamorska jeszcze nie dawno miała zostać oddana wojsku, odbywają się na niej wybory.”
 Warto sprawdzić dlaczego tak się stało. Syndrom wyparcia. Jak się cały czas gada, że wszystkie ustawy Króla przechodzą to gdy kilka z nich zostaje odrzuconych faktycznie warto na to nie zwracać uwagi.

Na koniec bonus czyli ustawa o opłatach administracyjnych w wersji pierwotnej i po dwuetapowej przebudowie:

Na koniec jeszcze bonus czyli ta niby okrutnie wykastrowana ustawa w wersji pierwotnej i po dwuetapowej gruntownej przebudowie:
 Ustawa o opłatach administracyjnych
 Aby ożywić gospodarkę i zmusić zachęcić obywateli do obracania żywą gotówką, należy wprowadzić opłaty administracyjne (w lolach).
 1.0 Każdy obywatel, który chce “postawić” nowy budynek musi spytać odpowiedni komisariat o wycenę budowy. Musi też (w przypadku fabryk, muzeów, kin itp.) podać zysk, jaki ten budynek będzie przynosił.
 1.2 Gwarantowany zysk właściciel obiektu winien co miesiąc odprowadzać w postaci podatku do skarbu państwa (jeśli to obiekt państwowy, a nie prywatny).
 1.3 Jeśli w/w obiekt jest prywatny, właściciel co miesiąc ma obowiązek odprowadzać wcześniej ustaloną sumę.
 1.4 Jeśli dany obiekt stawia Zarządca lub Komisarz koszty budowy i zyski z działalności są odpowiednio dzielone między Gubernię/ Komisariat, a Skarb Państwa.
 1.5 Wyróżniamy trzy rodzaje spółek;
 a) partnerską, gdy zyski i koszty dzielone są po równo (50%x50%)
 b) refundującą, gdy zyski i koszty są dzielone są 70%x30%
 c) sponsorującą, gdy zyski i koszty są dzielone 80%x20%

Obiekty już zbudowane.
 2.0 Obiekty zbudowane przed przegłosowaniem w/w ustawy, uznaje się za już spłacone.
 2.1 Skarb Państwa w porozumieniu z Rządem i Guberniami, ma ustalić do kogo i w jakim stopniu należą obiekty.
 2.2 Obiekty leżące na terenie guberni, czy innych jednostek administracyjnych muszą należeć do guberni przynajmniej w 70%
 2.3 Obiekty leżące na terenie stolicy i guberni stołecznej należą TYLKO do Skarbu Państwa (z wyjątkiem pałacu)
 2.4 Obiekty należące do Rządu, zostaną odpowiednio podzielone między komisariaty.

Obiekty prywatne
 3.0 Obiekty prywatne (już zbudowane, czy planowane) należą TYLKO do osób prywatnych i tylko przez właścicieli będą finansowane.
 3.1 Jeśli prywatny obiekt przynosi jakiekolwiek zyski, muszą być odprowadzane do Skarbu Państwa (raz w miesiącu).
 3.2 Jeśli właściciela nie stać na odprowadzenie zysku, musi obiekt sprzedać.

Zyski i podatki
 4.0 Finanse odprowadzane do Skarbu Państwa to 10% zysku miesięcznego.
 4.1 Taki podatek płaci KAŻDY właściciel obiektu.
 4.2 Wysokość comiesięcznego zysku, właściciel musi podać do Skarbu Państwa na 7dni przed rozpoczęciem działalności obiektu.
 4.3 Jeśli należący do właściciela obiekt nie przynosi zysków, podatek nie będzie naliczany.
 4.4 Jeśli obiekt, który powinien przynosić zyski i ch nie przynosi, lub właściciel nie płaci należnego podatku obiekt taki winien zostać natychmiast zamknięty, a jeśli to nie pomoże, sprzedany.

I wersja poprawiona:
 Ustawa o opłatach administracyjnych
 Art.1
 1. Każdy podmiot prawny zamierzający wybudować nowy obiekt musi zasięgnąć opinii odpowiedniego komisariatu w sprawie wyceny budowy. Musi też podać przewidywany zysk, jaki ten obiekt ma przynosić.
 1.1. Jeśli dany obiekt jest budowany przez spółkę koszty budowy i zyski z późniejszej działalności nieruchomości dzielone są pomiędzy jej członków zgodnie z jej wewnętrznym statusem.
 1.2. Jeśli dany obiekt jest budowany z inicjatywy jednostki administracyjnej pierwszego stopnia lub Narodowego Komisariatu koszty budowy i zyski z późniejszej działalności nieruchomości są dzielone między jednostkę administracyjną pierwszego stopnia, bądź Narodowy Komisariat a Rząd zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem Premiera ZSKHiW.

Art.2
 1. Obiekty zbudowane przed przegłosowaniem niniejszej ustawy uznaje się za już spłacone.
 1.1. Rząd w porozumieniu Guberniami jest zobowiązany ustalić do kogo i w jakim stopniu należą wymienione w powyższym punkcie obiekty.
 2.1. Obiekty samorządowe leżące na terenie Guberni lub innych jednostek administracyjnych muszą należeć do danej jednostki przynajmniej w 70%.
 2.2. Obiekty podlegające bezpośrednio instytucjom centralnym Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu stanowią wyłączną własność państwową.

Art.3
 1. Przez obiekt prywatny rozumie się nieruchomość należącą przynajmniej w 51% do prywatnych podmiotów prawnych.
 2. Jeżeli obiekt prywatny przynosi dodatnie zyski, właściciel jest zobowiązany uiścić od nich podatek. Musi być on odprowadzany raz w miesiącu i dysponowany pomiędzy konta Guberni, bądź innej jednostki administracyjnej pierwszego stopnia na której terenie znajduje się obiekt, a Rządu ZSKHiW zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem Premiera ZSKHiW.
 2.1. Jeśli właściciel obiektu nie odprowadził podatku do tygodnia po terminie, grozi mu odpowiedzialność karna. Decyzję o wszczęciu postępowania podejmuje Komisarz ds. Wewnętrznych lub urzędnik do tego przez niego wyznaczony.

Art.4
 Stawka podatku dochodowego od nieruchomości wynosi 10% dodatnich zysków miesięcznych nieruchomości.

Normalnie zniszczyliśmy ją!

To komisja kartoflana, która ma testować komisje. Tyle razy o tym mówiłem, że… pozostawię bez komentarza. Proszę też na przyjęcie mojej poprzedniej wiadomości, gdyż Echo istnieje tylko ze względu na wolność słowa i samo jej nie powinno ograniczać.

Wiem, że były one przez Towarzysza Mondego przejrzane gdyż w tym czasie dopuszczone zostały inne. Nie żądam nieszczerych przeprosin czy czegoś w tym stylu. Proszę, aby zostały one opublikowane i radzę, aby przyszłe działania wyrządzane przeciwko mnie miały więcej gracji.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 27, 2012, 09:31:43 »

Ja tam bardzo lubię Echo Aralii. Jest dużo ciekawsze od np. Biuletynu Paralamentu.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 27, 2012, 09:34:11 »

Nie o rankingi w tym wątku chodzi.

Gieorgij
Aktywista

Posłuch 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 28, 2012, 07:01:36 »

Echo Aralii nie ma za co przepraszać. Jeśli się nie podoba to proszę nie czytać. Całe ASPR i SPPN jest niechętne władzy, a jakoś funkcjonuje.
Towarzyszu jeśli macie problem z tym to proszę złożyć pozew w sądzie.
Poza tym to ograniczanie wolności słowa. Towarzysz Monde pisze to co uważa za słuszne. Nie musisz popierać go. Wystarczy tolerować to co pisze.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 28, 2012, 07:15:30 »

Radzę powiększyć sobie czcionkę w przeglądarce, bo wyraźnie napisałem, że przeprosin nie żądam. Komentarze zostały opublikowane, zatem cel mój i tegoż wątku osiągnięty, ale nim zostanie zamknięty pragnę spytać co Towarzysz rozumie przez ograniczanie wolności słowa. Ja nic sugerowałem.

Gieorgij
Aktywista

Posłuch 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 28, 2012, 07:21:29 »

Te chodząca ironia...
Czytałem że nie chcesz przeprosin.
Ale jaki był sens komentowania tego?? Wyraźnie ci się coś nie podoba i co więcej chcesz zmiany tego. Czyli tym samym przyznania się do błędu. Mam rację??
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 28, 2012, 07:30:22 »

Nie, życzyłem sobie opublikowania moich komentarzy, które jednakże nie niosą za sobą chęci zmian w Echu, bo cóż bym komentował gdyby te nadeszły?

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 28, 2012, 08:39:10 »

O matko!
<facepalm><westchnięcie> komentarz jest już widoczny. Nie sądziłem, że Budzimir poleci zaraz na skargę do wszystkich świętych, żenada!
Dowód na to jest tutaj>>
http://echoaralii.wordpress.com/2012/04/26/parlamentarne-lamenty/

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 28, 2012, 09:12:21 »

Komentarze zostały opublikowane, zatem cel mój i tegoż wątku osiągnięty,

Od sensowności reakcji zależy, czy ma ona miejsce w odpowiednim czasie, a w tym przypadku minął on po mojej trzeciej wypowiedzi.

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 30, 2012, 10:13:41 »

Moje komentarze pojawiają się od razu więc najprawdopodobniej zatwierdzane muszą być tylko te z mejla Budzimira.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Kwietnia 30, 2012, 01:04:44 »

Bo król jest jak Chuck Norris i może trzasnąć obrotowymi drzwiami;P

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]