Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 04:39:37 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: IV Obrady Parlamentu III kadencji  (Przeczytany 3974 razy)
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #60 : Maja 17, 2012, 04:04:30 »

Nie protestowałem, gdyż konstytucja nie będzie konkretnie wszystko precyzowała, zaś ustawy w przyszłości będzie można rozszerzyć. Zauważ, że nowelizacja nie zastępuje całkiem ustawy, nazywanie Zasad Parlamentu ustawą o Biuletynie Parlamentu to niezbyt ciekawa perspektywa. Biuletyn dobrze funkcjonuje i bez ustawy, która by go wyłącznie ograniczała. Taka konieczność rozszerzenia redakcji o kolejną osobą utworzy kolejne już stanowisko kanapowe, gdyż co taka osoba miałaby robić? Ustawa tego w ogóle nie określa. To tak jakbym teraz dał ustawę zmuszającą Echo Aralii do czegokolwiek. Robienie ustaw o konkretnym medium zakrawa o ograniczanie wolności słowa. W zasadach Parlamentu być może będzie wspomniane o Biuletynie, lecz na chwilę obecną nie ma takiej konieczności. Ta ustawa jest najzwyczajniej w świecie niepotrzebna.
Jak chcesz robić eksperyment związany z dwoma członkami redakcji to rób, ale na swojej gazecie, albo takiej, której redaktor naczelny będzie za.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #61 : Maja 17, 2012, 04:58:07 »

Ta fikuśna gazetka nie jest specjalnie potrzebna. Może komuś pomaga, ale chyba nie trzeba pisać o niej w osobnej ustawie.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #62 : Maja 17, 2012, 05:03:06 »

Dla Laszka akurat wszystko poza biedaszybami jest niepotrzebne, ale tym razem ta postawa mi pomoże.

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #63 : Maja 17, 2012, 06:58:58 »

Czy ja gdzieś wspomniałem o zastępowaniu ustawy i zmienianiu nazwy Zasad Parlamentu? Nowelizacja wyglądałaby tak, że ta ustawa byłaby likwidowana, a jej tekst dodany do Zasad Parlamentu. Jaki widzisz w tym problem?
Dlaczego ustawa jest o konkrentym medium? Biuletyn Parlamentu jest gazetą wydawaną przez Archibokassę. Jest to zatem gazeta państwowa. Można ją zatem uregulować ustawą. Zobacz Budzimirze, że ta ustawa nie zmienia wiele w dotychczasowym działaniu Biuletynu. Żadnych zakazów, a nakazy to jedynie to co i tak się tam znajduje. Żadnego ograniczenia wolności słowa. Gdyby ustawa była o  Echu Aralii to bym protestował, bo ewidentnie jest ono prywatne i państwo nie może go ograniczać ustawą.
Dlaczego ustawa nie określa co druga osoba miałaby robić? Bo chyba jasne jest co robi redakcja: pisze kolejne numery biuletynu. Drugi członek redakcji powinien więc pomagać i odciążyć Cię nieco w obowiązkach ( gdy to pisałem narzekałeś nieco, że masz ich za dużo). Jeśli nie będzie tego robił to co za problem, żeby go wyrzucić ze stanowiska? Jeszcze raz powtarzam. Ustawa nie narzuca na Ciebie obowiązku przyjęcia drugiej osoby do redakcji. Daje tylko taką możliwość. Nie jest to zatem ograniczenie. Pisałem ppP tak, byś nie musiał zmieniać swojego stylu pisania, w ustawie jest wszystko co do tej pory robiłeś.
Odności tego, czy BP jest potrzebny czy nie. Moim zdaniem tak. Przede wszystkim można znaleźć wszystkie niezbędne informacje zebrane i streszczone w jednym miejscu. Nie ma potrzeby tracenia czasu na czytaniu całego wątku od nowa (jeśli ktoś był nieobecny przez pewien czas to wystarczy jedno zerknięcie do BP i już wszystko wiadomo). Ustawa osobna bierze się stąd, że nie mam możliwości ani zaproponowania poprawek do Zasad Parlamentu, bo nie były one w ogóle jeszcze ppP, ani ingerencji w ZP w rodzaju dołożenia tam tekstu mojej ustawy. Nie widziałem więc lepszej możliwości jak ta z osobną ustawą. A przecież jak już wspomniałem będzie można połączyć ZP z moją ustawą, więc tutaj problemu nie widzę.

Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej
Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda"
Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf
(-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #64 : Maja 19, 2012, 08:22:51 »

Towarzysze!

Z jednej strony Biuletyn parlamentu przydatny jest przede wszystkim jego członkom i z tego względu powinien być uwzględniony w prawie. W zasadzie można by poświęcić gazetce kolejny rozdział Reguł. Przeciągnie to jednak i tak opóźnione prace nad tym dziełem prawodawstwa. Z drugiej strony więc kompetencji Biuletynu w formie ustawy będzie tak samo dobrym rozwiązaniem.

Pragnę jednak dodać, iż jeżeli ta ustawa przejdzie to należało będzie  prawdopodobnie uregulować kwestię newsów na stronie (dziś Informator Królewski) oraz, być może, napisać ustawę o prasie i mediach.

Poza tym mam uwagi do artykułu drugiego. Myślę, że w wypadku nagłej nieaktywności drugiego członka redakcji (nie oszukujmy się- wielce aktywnych tj udzielających się codziennie obywateli mamy 3-4) będziemy mieć problem. Zgłaszam więc poprawkę:

Art. 2.
Na czele redakcji Biuletynu Parlamentu stoi Archibokassa.

Ta fikuśna gazetka nie jest specjalnie potrzebna. Może komuś pomaga, ale chyba nie trzeba pisać o niej w osobnej ustawie.

Laszku, Twoja aktywność w ZSKHiW ostatnio bardzo spadła. Myślę także, że stać Cię na nieco bardziej rozbudowaną wypowiedź, w której szczegółowo odniesiesz się do omawianego projektu.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #65 : Maja 20, 2012, 05:24:30 »

Zamykam debatę! Czas na drugie czytanie:

Ustawa o Biuletynie Parlamentu
Art. 1
Niniejsza ustawa dotyczy zarówno Biuletynu Parlamentu, zwanego dalej Biuletynem, jak i jego redakcji.

Art. 2
1.Redakcja Biuletynu powinna składać się z dwóch osób.
1.1. Jedną z nich powinien być Archibokassa.
1.2. Drugą może być każdy obywatel ZSKHiW. Jedynym warunkiem jest wyrażenie zgody przez Archibokassę.

Art. 3
1. Celem wydawania Biuletynu jest informowanie o bieżącej aktywności Parlamentu ZSKHiW. Każdy numer musi zawierać jeden z poniższych punktów :
a) podsumowanie działań Parlamentu ZSKHiW, które miały miejsce po ukazaniu się ostatniego wydania Biuletynu
b) godziny rozpoczęcia i zakończenia debaty/głosowania
2. Na łamach Biuletynu inne teksty na tematy okołoparlamentarne, jednak wymóg z pkt 1. tego artykułu jest obowiązkowy
2.1. Wyżej wymieniona zasada nie obowiązuje w dni świąt narodowych oraz 1 kwietnia.

Art. 4
Logo oraz hasło Biuletynu określa redakcja.

Art. 5
Biuletyn jest dostępny bezpłatnie w biurze Archibokassy.

Art. 6
Biuletyn powinien ukazywać się przynajmniej raz na dwa ppP w danych obradach.

Poprawka:
Art. 2.
Na czele redakcji Biuletynu Parlamentu stoi Archibokassa.

Karta do głosowania:
W sprawie ustawy o Biuletynie Parlamentu decyduję się oddać głos za/uwzględniając poprawkę/wstrzymać się od głosu/oddać głos przeciw.
Miejsce na zastrzeżenia:...

Otwieram głosowanie! Mój głos:

W sprawie ustawy o Biuletynie Parlamentu decyduję się oddać głos za/uwzględniając poprawkę/wstrzymać się od głosu/oddać głos przeciw.
Miejsce na zastrzeżenia: W przypadku nie przyjęcia poprawki mój głos staje się głosem przeciw.

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #66 : Maja 20, 2012, 05:53:02 »

Oto mój głos:

Miejsce na zastrzeżenia: W przypadku przyjęcia poprawki mój głos staje się głosem przeciw.

Uwagi: Po pierwsze chciałbym wyjaśnić to, czego nie zdążyłem zrobić w trakcie debaty. Artykuł drugi nie narzuca obowiązku zatrudniania drugiego członka redakcji. "Powinna" nie oznacza, że musi. W związku z tym poprawka Króla w zasadzie nic nie zmienia. Wymogiem na stanowisko drugiego członka redakcji jest zgoda Archibokassy. Wystarczy takowej nikomu nie wyrażać i sprawa załatwiona, Budzimirze.

Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej
Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda"
Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf
(-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus

Andrzej Płatonowicz Ordyński
Przodownik
**

Posłuch 0

« Odpowiedz #67 : Maja 20, 2012, 05:57:52 »

Miejsce na zastrzeżenia: W przypadku przyjęcia poprawki mój głos staje się głosem przeciw.

Andrzej Swarzewski
"Swarzewski radę Ci odwal się od Kathy." Ignacy Hrabia Zawisza <3
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #68 : Maja 20, 2012, 06:35:09 »

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #69 : Maja 20, 2012, 07:03:36 »

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #70 : Maja 20, 2012, 07:52:30 »

Zamykam głosowanie!

Brak głosów wstrzymanych, jeden głos przeciw, 4 głosy za, zaś poprawka nie przeszła. Ustawa zostaje uchwalona przez Parlament ZSKHiW. Czas na kolejny podmiot pracy Parlamentu:

Ustawa o określeniu kompetencji i obowiązków Narodowego Komisarza ds. Zbrojeń i Armii
Art.1
Niniejsza ustawa określa kompetencje i obowiązki Narodowego Komisarza ds. Zbrojeń i Armii.

Art. 2
Narodowy Komisarz ds. Zbrojeń i Armii powinien szanować prawa, tradycje i tożsamość narodową Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu, a także dbać o dobro obywateli.

Art. 3
Narodowemu Komisarzowi ds. Zbrojeń i Armii podlegają wojsko ZSKHiW oraz wszystkie instytucje z nim zawiązane.

Art. 4
Do obowiązków Komisarza należy:
a) nadzorowanie ćwiczeń wojska organizowanych zarówno na terenie ZSKHiW jak i poza jego granicami,
b) dowodzenie wojskiem ZSKHiW w wypadku wojny,
c) dbanie o dostęp do nowoczesnego i sprawnego sprzętu dla wojska,
d) nadzorowanie działalności placówek należących do wojska,
e) nadawanie i odbieranie stopni wojskowych,
f) rozpatrywanie wniosków złożonych w Komisariacie.

Art.5
1.Narodowy Komisarz ds. Armii i Zbrojeń ma prawo nadawać i odbierać stopnie wojskowe.
2.Decyzja Komisarza musi zostać przedłożona Królowi, który ostatecznie ją zatwierdza. Obie decyzje muszą zostać uzasadnione.
2.1.Od ostatecznego postanowienia można się odwołać w sądzie.

Art.6
Narodowy Komisarz ds. Armii i Zbrojeń odpowiada przed Premierem ZSKHiW, Wicepremierem ZSKHiW oraz Parlamentem.

Otwieram debatę!

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #71 : Maja 20, 2012, 07:58:32 »

Mam jedno zastrzeżenie. Dotyczy ono podpunktu b artykułu czwartego. Proponuję, aby w wypadku wojny siłami zbrojnymi dowodził Głównodowodzący wyznaczany na czas owego konfliktu. Takie rozwiązanie zakłada też projekt ustawy o Królewskich Siłach Zbrojnych, także autorstwa tow. Septimusa. Proponuje także zamiast słowa "wojsko" używać słów "siły zbrojne" Zgłaszam więc poprawkę:

Art. 4
Do obowiązków Komisarza należy:
a) nadzorowanie ćwiczeń Królewskich Sił Zbrojnych organizowanych zarówno na terenie ZSKHiW jak i poza jego granicami,
b) dbanie o dostęp do nowoczesnego i sprawnego sprzętu dla sił zbrojnych,
c) nadzorowanie działalności placówek należących do sił zbrojnych,
d) nadawanie i odbieranie stopni wojskowych,
e) rozpatrywanie wniosków złożonych w Komisariacie.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #72 : Maja 20, 2012, 07:59:20 »

Bardzo ładna ustawa. Przegłosujmy ją szybko i zabierzmy się za coś ciekawszego. Tylko dlaczego Komisarz ma odpowiadać za swoje działania przed parlamentem?

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #73 : Maja 20, 2012, 08:04:21 »

Z zasady Rząd tak więc premier i wszyscy komisarze odpowiadają przed Parlamentem, gdyż premier powoływany jest przez nasze Ciało Ustawodawcze.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #74 : Maja 20, 2012, 08:07:25 »

Dochodzą jeszcze wota nieufności. Moim zdaniem warto się zastanowić nad zmianą nazwy komisariatu, gdyż obecna budziła o ile dobrze pamiętam spore wątpliwości.

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]