Ostateczna wersja mapy, tym razem już cała wypełniona. Jak czegoś zaznaczyłem, to znaczy, że tak ma być, tego nie ma, pomyliłem się albo coś w tym stylu, więc fajnie, jakbyście wtedy zwrócili uwagę. Biorę się za spisywanie ludności:
1. Hutnicza Poręba - 22 tysiące mieszkańców, siedziba władz gminy.
2. Dezodorant - 18 tysięcy mieszkańców,
3. Pęknięte Wiadro - 14 tysięcy mieszkańców,
4. Wyzyski - 13 tysięcy mieszkańców,
5. Paszkwile Średnie - 11 tysięcy mieszkańców,
6. Zyg - 11 tysięcy mieszkańców,
7. Budka - 10 tysięcy mieszkańców
8. Woda - 9 tysięcy mieszkańców
9. Lantano-Aktyńsk - 8 tysięcy mieszkańców,
10. Chabrów - 7 tysięcy mieszkańców,
11. Ścieki - 6 tysięcy mieszkańców,
TOP 11: 107 tysięcy mieszkańców
12. Bogactwa Wielkie - 5 tysięcy mieszkańców,
13. Doły - 5 tysięcy mieszkańców,
14. Szybowice - 4 tysiące mieszkańców,
15. Graniców - 4 tysiące mieszkańców,
16. Zalewice - 3 tysiące mieszkańców,
17. Bombice Stare - 3 tysiące mieszkańców,
18. Bombice Nowe - 3 tysiące mieszkańców,
19. Bruzdowsk - 3 tysiące mieszkańców,
20. Lipa - 2 tysiące mieszkańców,
21. Chwałokopy - 2 tysiące mieszkańców.
TOP 12-21: 34 tysiące mieszkańców
...
Wniosek jest taki, że w dużych wsiach i małych miastach, liczących co najmniej 2 tysiące mieszkańców, mieszka 141 tysięcy Weerlandczyków, co, porównując do sumarycznej liczby zamieszkującej gminę ludności ~296 tysięcy Weerlandczyków (zakładając dodatni przyrost naturalny!) wynosi ok. 47,635% (współczynnik strzegłobizacji, sam go wprowadziłem). Z tego nic nie wynika. Ale dobrze wiedzieć. Oznacza to też, że 52,365% mieszkańców (współczynnik biedowsiozacji) zamieszkuje wsie niezaznaczone na mapie (albo zaznaczone i ważniejsze, jednak nieopisane w pow. rankingu), liczące sobie poniżej 2000 mieszkańców. Z tego też chyba niewiele wynika. Dla potrzeb statystycznych liczby były zaokrąglane, jak butelki bimbru.
W najbliższych dniach dokonam opisu wsi i miasteczek z Top 11, będzie sobie można poczytać.