Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 04:52:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: I obrady Parlamentu III kadencji  (Przeczytany 2895 razy)
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Stycznia 19, 2012, 10:22:48 »

Gratulujemy Krzysztofie i życzymy powodzenia.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Stycznia 20, 2012, 01:07:50 »

Dziękuję bardzo wszystkim, którzy oddali na mnie głos, w szczególności Królowi, za zaufanie  Uśmiech. Dziękuję także za gratulacje. Plany na najbliższą kadencję znajdą się w przemowie, którą wygłoszę w stosownym czasie. Wniosek o wotum zaufania dla nowego rządu jest na razie w opracowaniu.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 01:09:48 wysłane przez Krzysztof Septimus » Zapisane

Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej
Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda"
Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf
(-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #17 : Stycznia 20, 2012, 08:52:01 »

Czas nareszcie zająć się tym co w Parlamencie najważniejsze czyli ustawami. Pierwsza będzie jednocześnie ostatnią z pakietu inicjatyw Towarzysza Mondego.

Ustawa antyszpiegowska

1.1 Szpieg- to osoba, która wynosi informacje z jednego kraju i sprzedaje/oddaje innemu, na szkodę państwa szpiegowanego.
1.2 Proces o szpiegostwo grozi każdemu, kto publikuje na łamach prasy i/lub na forum innego kraju; korespondencję wewnętrzną (między użytkownikami tego samego forum), notatki służbowe, zapis z prac; lokalnych sejmików, rządu i/lub Zjazdu Rady Wojskowości, informacje na temat wojsk lub zbrojeń, itp.
1.3 Wyrok w sprawie o szpiegostwo może być tylko jeden- banicja.
1.4 Przez banicję rozumiemy usunięcie profilu skazanego i wszystkich jego postów.
1.5. Kraj, dla którego szpieg pracował uznaje się za wroga i zrywa z nim wszelkie kontakty dyplomatyczne.

Zwracam uwagę na fakt, iż w trakcie debaty może się wypowiadać każdy obywatel!
Otwieram debatę!

Towarzysze!
Ten ppP to nic innego jak próba ograniczenia wolności prasy! To niedopuszczalne! Tylko pierwszy podpunkt nie pozostawia niesmaku, zresztą odniosę się do wszystkich.
1.2 Praktycznie wszystkie dane są ogólnodostępne na forum. Dopiero teraz się zorientowałem, że ta ustawa miała uderzyć w Króla, który opublikował informator rządu ZSKHiW na łanach swojej gazety w Siedmiogrodzie. Już teraz dla mnie ta ustawa jest zdyskwalifikowana.
1.3 Wszak wiadomo, że kwestia winy bądź niewinności nie ma znaczenia. Każdy oskarżony dostałby w takim wypadku takowy wyrok.
1.4 Kasowanie użytkownika i jego postów jest bezsensowne. Wszystkie wątki w których oskarżony by prowadził wcześniej dyskusje zostałyby okrutnie okaleczone. Czy tego chcemy?
1.5 Dlaczego? Stosunki po wykryciu szpiega powinny ulec ochłodzeniu, ale zerwanie ich z tak błahego powodu pogorszyłoby postrzeganie ZSKHiW w polskim mikroświecie.

Z powyższych powodów ustawa powinna zostać odrzucona.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 08:54:10 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Stycznia 21, 2012, 02:41:40 »

Niestety, także ta ustawa z pakietu Mondego nie powinna zostać przyjęta. Jest ona podobna do poprzednich w tym, że ma uderzyć w informator Króla. Nie mam już ochoty przytaczać ponownie argumentów o interesach jednostki i likwidowaniu konkurencji, bo nie zmieniły się one. Zainteresowani albo je znają, albo mogą je przeczytać w poprzednich obradach. Pod podpunkt drugi podpadałoby prawie całe forum. Jest ono jednak publiczne, nie zamknięte. Każdy zainteresowany może sprawdzić np. o czym obecnie obraduje Parlament i jakie są wyniki tych obrad. W związku z tym zakazywanie publikowania tego na forum innego kraju mijałoby się z celem.Podpunkt 1.3 jest z góry niesprawiedliwy i należałoby go zmienić na następującą poprawkę:
1.3 Wyrokiem w sprawie o szpiegostwo w razie udowodnienia winy jest banicja. W przypadku niewinności oskarżonego, należy przeprowadzić śledztwo pod kierunkiem zniesławienia przez oskarżającego w przypadku wystąpienia przesłanek sugerujących to(oskarżony nie zostaje na nic skazany w taki przypadku).
1.3.1 Jeśli zniesławienie zostanie udowodnione, wyrokiem powinno być zadośćuczynienie zniesławionemu w wysokości przynajmniej 3 000 loli oraz opublikowanie na łamach przeprosin (zarówno w wątku sądu jak i w aktualnościach).
1.3.1.1 W razie unikania przez winnego w punkcie 1.3.1 wykonania wyroku, należy kolejno: wysłać ostrzeżenie do oskarżonego, a jeśli to nie pomoże, skazać go na banicję na czas określony.
Punkt 1.4 należałoby przeformułować następująco (kasowanie postów użytkownika nie ma sensu z powodu wskazanego przez mojego przedmówcę)
1.4 Przez banicję rozumiemy BAN nałożony na konto winnego.
Również podpunkt 1.5 nie podoba mi się. Sprawiłoby to, że ZSKHiW byłoby postrzegane jako bardzo gwałtowna w reakcjach mikronacja. Nie wpłynęłoby to dobrze na opinię o nas. Podsumowując: proponuję poprawki jedynie po to, by Towarzysz nie marudził, że tylko się odrzuca jego ustawy i nic z nimi nie robi. Nie mam zamiaru poprzeć ustawy, która bardziej szkodzi niż dobrego dla naszego v-państwa robi.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #19 : Stycznia 21, 2012, 09:03:38 »

Członkowie ASPR najwidoczniej nie korzystają z prawa do głosu obywatelskiego, szkoda. Zamykam Debatę!
Drugie czytanie!
Ustawa antyszpiegowska

1.1 Szpieg- to osoba, która wynosi informacje z jednego kraju i sprzedaje/oddaje innemu, na szkodę państwa szpiegowanego.
1.2 Proces o szpiegostwo grozi każdemu, kto publikuje na łamach prasy i/lub na forum innego kraju; korespondencję wewnętrzną (między użytkownikami tego samego forum), notatki służbowe, zapis z prac; lokalnych sejmików, rządu i/lub Zjazdu Rady Wojskowości, informacje na temat wojsk lub zbrojeń, itp.
1.3 Wyrok w sprawie o szpiegostwo może być tylko jeden- banicja.
1.4 Przez banicję rozumiemy usunięcie profilu skazanego i wszystkich jego postów.
1.5. Kraj, dla którego szpieg pracował uznaje się za wroga i zrywa z nim wszelkie kontakty dyplomatyczne.

Poprawki:
1
1.3 Wyrokiem w sprawie o szpiegostwo w razie udowodnienia winy jest banicja. W przypadku niewinności oskarżonego, należy przeprowadzić śledztwo pod kierunkiem zniesławienia przez oskarżającego w przypadku wystąpienia przesłanek sugerujących to(oskarżony nie zostaje na nic skazany w taki przypadku).
1.3.1 Jeśli zniesławienie zostanie udowodnione, wyrokiem powinno być zadośćuczynienie zniesławionemu w wysokości przynajmniej 3 000 loli oraz opublikowanie na łamach przeprosin (zarówno w wątku sądu jak i w aktualnościach).
1.3.1.1 W razie unikania przez winnego w punkcie 1.3.1 wykonania wyroku, należy kolejno: wysłać ostrzeżenie do oskarżonego, a jeśli to nie pomoże, skazać go na banicję na czas określony.
2
1.4 Przez banicję rozumiemy BAN nałożony na konto winnego.
Karta do głosowania:
W sprawie ustawy antyszpiegowskiej decyduję się poprzeć ją/uwzględniając poprawkę 1/uwzględniając poprawkę 2/wstrzymać się od głosu/odrzucić ją
Można oczywiście uwzględnić obie poprawki.
Rozpoczynam głosowanie!

Mój głos:
W sprawie ustawy antyszpiegowskiej decyduję się poprzeć ją/uwzględniając poprawkę 1/uwzględniając poprawkę 2/wstrzymać się od głosu/odrzucić ją

Jan Charbuf
Przodownik
**

Posłuch -1

Skazany

« Odpowiedz #20 : Stycznia 22, 2012, 09:40:57 »

Banita
Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Stycznia 22, 2012, 11:08:27 »

Oto mój głos:

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #22 : Stycznia 22, 2012, 12:09:57 »

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #23 : Stycznia 22, 2012, 08:18:09 »

Zamykam głosowanie!
Nie wstrzymała się żadna osoba, a także nikt nie głosował za. Oddano cztery głosy przeciw. Ustawa antyszpiegowska zostaje odrzucona!

Następny podmiot pracy Parlamentu:
Udzielenie pełnomocnictw
Poleca się Narodowemu Komisariatowi Dyplomacji rozpocząć działania ws. kupna od Republiki Ludowej Siedmiogrodu strefy okupacyjnej tego państwa.

Otwieram debatę!

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Stycznia 23, 2012, 11:26:44 »

Już jakiś czas temu uznaliśmy z Budzimirem, iż granica na zachodzie jest dość niestabilna. Jako, że SOBS zostanie wkrótce włączone do ZSKHiW należy utworzyć nowe przedpole. Nasz kraj i tak jest niemalże niewidoczny na mapie (mówię o części właściwej) więc nowe tereny zawsze się przydadzą. Jestem w stanie wynegocjować korzystną cenę.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Stycznia 23, 2012, 01:23:46 »

Ile trwały te obrady- pół dnia? To jakieś kpiny. Może Septimus i spółka nie mają co robić z czasem i siedzą przy kompie, ale nie ja. Nawet nie wiedziałem, że jakakolwiek dyskusja się rozpoczęła. Ładnie traktuje się opozycję pozaprlamentarną. Najpierw mówicie o obowiązku zabierania głosu, a potem ten głos odbieracie.

Co do ustawy napisałem ją bo nie podoba mi się, że w Sclavinii czy gdzieśtam zamieszczają moje wypowiedzi co miało miejsce po jakiejś uroczystości w RLS.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #26 : Stycznia 23, 2012, 09:56:49 »

Może Septimus i spółka nie mają co robić z czasem i siedzą przy kompie, ale nie ja.
Jak już nieraz pisałem zdarza mi się, że nie zawsze mogę być w miarę porządnie aktywny i zwyczajnie nie mam czasu się udzielać (bywały przecież kilkudniowe przerwy pomiędzy pojedynczymi postami). Zdarzyło się odwrotnie. To źle? Tak się składa, że mam co robić z czasem. A że akurat spędzam go przy kompie, to korzystam z tego i na innej karcie w przeglądarce odpalam sobie forum. Co do długości obrad to popieram Towarzysza, bo przypuszczam, że w ciągu najbliższych 2 miesięcy nie będzie już tak dobrze z moim czasem jak w zeszłym tygodniu. Nie wykluczam jednak, że może się to zmienić, ale warto dmuchać na zimne.

Najpierw mówicie o obowiązku zabierania głosu, a potem ten głos odbieracie.Ładnie traktuje się opozycję pozaprlamentarną
Nie zauważyłem, żeby padło słowo obowiązek, Towarzyszu. Tylko padło sformułowanie "prawo do głosu obywatelskiego". Prawo to nie obowiązek. Znaczy to, że można, ale nie trzeba z niego korzystać. To chyba jest różnica, nieprawdaż? Odnośnie tego, że debata nie uwględniła możliwości czasowych Towarzysza - jak sam Towarzysz zauważył, ASPR jest opozycją pozaparlamentarną. A to znaczy, że nie będzie się specjalnie dla Was przedłużało obrad. Niestety, jak jest już po fakcie ich zakończenia to raczej nie sądzę, żeby Archibokassa przedłużył na wniosek Towarzysza. Dotyczy to tak samo mojej prośby zawartej dalej w poście jak i debaty nad ustawą Towarzysza (ale może uda się w przyszłości?)
Żeby nie było, że mówię nie na temat to chciałbym zadać Królowi kilka pytań(choć przed głosowaniem pewnie nie zdążę uzyskać odpowiedzi).Wszystko ładnie, pięknie, ale "korzystna" cena to znaczy ile (tak pi razy drzwi, nie wymagam dokładnej ceny, tylko w przybliżonej)? Jak zniesie to budżet naszego państwa? I czy w związku z kupnem dołączą do nas jacyś nowi mieszkańcy? (przepraszam, ale nie mam na razie chwili, żeby dokładniej zapoznać się z tymi terenami) Z racji, że chciałbym przed głosowaniem uzyskać odpowiedzi na moje pytania to chciałbym złożyć wniosek o przedłużenie debaty o jeden dzień, jeśli to możliwe.  Chyba, że Archibokassie nie będzie przeszkadzało, że Król oprócz oddania głosu udzieli mi tych odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 10:04:10 wysłane przez Krzysztof Septimus » Zapisane

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #27 : Stycznia 23, 2012, 11:23:20 »

Niestety Król nie ma obecnie stałego dostępu do internetu więc wątpię w jego odpowiedź. Będzie mógł się do tego ustosunkować przy okazji oddania głosu(jeśli go odda). Postaram sam się wypowiedzieć na ten temat. Cena będzie negocjowana, budżet powinien wytrzymać (zresztą o jakim budżecie w ogóle mówimy), nie dołączą żadni nowi mieszkańcy, tylko ekspansja terytorialna. Zamykam debatę!

Drugie czytanie:
Udzielenie pełnomocnictw
Poleca się Narodowemu Komisariatowi Dyplomacji rozpocząć działania ws. kupna od Republiki Ludowej Siedmiogrodu strefy okupacyjnej tego państwa.

Karta do głosowania:
W sprawie udzielenia pełnomocnictw postanawiam oddać głos za/wstrzymać się od głosu/ oddać głos przeciw.

Rozpoczynam głosowanie! Mój głos:
W sprawie udzielenia pełnomocnictw postanawiam oddać głos za/wstrzymać się od głosu/ oddać głos przeciw.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 11:31:46 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Jan Charbuf
Przodownik
**

Posłuch -1

Skazany

« Odpowiedz #28 : Stycznia 24, 2012, 11:15:22 »

W sprawie udzielenia pełnomocnictw postanawiam oddać głos za/wstrzymać się od głosu/ oddać głos przeciw
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2012, 02:19:44 wysłane przez Jan Charbuf » Zapisane

Banita
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #29 : Stycznia 24, 2012, 03:36:02 »

Przepraszam, ja tylko w kwesti formalnej: po jakiego grzyba nam nowe tereny, jak nie mamy obywateli??

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]