|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« : Stycznia 04, 2012, 06:41:00 » |
|
http://hirshbergiaweerland.pun.pl/viewtopic.php?id=686&p=1Pierwsza połowa III posiedzenia II Parlamentu Zwyczajnego DZIEŁO W IX CZĘŚCIACH ZEBRANE.
Część Pierwsza:KRÓL: Fanfary!
Niestety początkowo Laszk Młynariew nie chciał wpuścić posłów do budynku i sam odtańczył znany taniec ludowy.
TANIEC LUDOWY
Gdy wreszcie Premier wpuścił posłów i komisarzy jako pierwszy sam zabiorę głos:
Towarzysze,
Poprzednia walna sesja okazała się być sukcesem. Musimy mieć nadzieje, iż tak stanie się i z tym posiedzeniem. Obyście nie poświęcili znów posiedzenia na gry, zabawy, wesołe żarty, palenie i picie alkoholu. Bez umiaru... Proszę Was Posłowie o zwiększoną aktywność. Zanim zaproponuję tradycyjnie 3 pierwsze ustawy do debaty, proszę o zabranie głosu Archibokassę, a następnie Premiera. (-) Arkadiusz II Filip von Weerland-Wettin Cesarz Niemiec Król Hirschbergii i Weerlandu Pan na Arkopolis Naczelny Wódz KSZ BUDZIMIR: Witajcie towarzysze! Mam szczerą nadzieję, iż te obrady nie są posłużą się zwykłemu zapchaniu niewielkiej ilości mego wolnego czasu i przyniosą efekty w postaci wielu ustaw rozwijających nasz kraj w stopniu przynajmniej zadowalającym. Osobiście nie mogę się doczekać kolejnych debat, kłótni i innych wspaniałości wynikających z procesu legislacyjnego. Laszku, czas na Twą przemowę! MŁYNARIEW: Witajcie! Obrady parlamentu obrazują najlepiej jakim demokratycznym i wolnym jesteśmy państwem. Musimy skorzystać z tego dobra. Dlatego ja też proszę wszystkich posłów o uważne słuchanie obrad i mądre wypowiedzi. Proszę wyrażać swoje opinie w sposób logiczny i poprawny gramatycznie. Zachęcam też do zabierania konkretnych stanowisk w różnych sprawch i apeluję o mozliwie rzadkie wstrzymywanie się od głosu. Mam nadzieję że dzięki rozpoczynającym się obradom nasz kraj otrzyma nowe wytyczne, które popchną go do przodu i umożliwią szybki rozwój. KRÓL: Brawo!
Pierwsza uchwała na obrady:
Uchwała o reformie administracyjnej
1. Ustala się podległość Guberni Bździszewo wobec Guberni Stołecznej. Obie gubernie utworzą Królewską gubernię Hirschbergii. 2. Włącza się Neomezyt do Guberni Wiejskiej Laszkberg i zamienia jej nazwę na Gubernie Wiejską Weerlandu. 3. Ustala się, że Ksiestwo Nowohirshberskie i Arcyksięstwo Normandii-Bretanii tworzą razem Konfederację Zamorską ZSKHiW na prawach Guberni. Poleca się zorganizować zgromadzenie mieszkańców Konfederacji w celu ustalenia porządku. 4. Ustawa wchodzi w życie z chwilą przyjęcia jej przez Parlament, co podpisami potwierdzą Archibokassa, Premier i Król. MŁYNARIEW: jestem za CHARBUF: jestem za BUDZIMIR: Uważam, że Gieorgij dobrze zarządza Gubernią Bździszewo i nie widzę konieczności łączenia jej z gubernią stołeczną. Postuluję, aby Gubernia Weerlandzka nie otrzymała niezbyt śmiesznego, a uwłaczającego godności mojej i innych Weerlandczyków przymiotnika 'wiejska'. MŁYNARIEW: Mistrz Budzimir uważa że mieszkanie na wsi to coś uwłaczającego? BUDZIMIR: Celowe nazywanie Guberni Weerlandzkiej wiejską kojarzy mi się z działaniami okrutnego Gromosława, który odebrał Laszkbergowi prawa miejskie, choć ten był prawie tak duży jak Hirschberg-Arkopolis. Laszku, jako Weerlandczyk powinieneś mnie rozumieć, ale tak naprawdę jesteś ukrytą opcją hirschberską. KRÓL: Tak więc zrezygnujemy z fuzji z Bździszewem. Zamiast tego porozmawiajmy nad przywróceniem praw miejskich Laszkbergowi. Co to da? BUDZIMIR: Laszkberg będąc wielotysięczną wsią obecnie ma wiele plusów np turystyka czy niższe ceny nieruchomości. Wiejskość Guberni nic nie daje pomijając nieciekawą nazwę. Jedyne na czym mi zależy to nazwa guberni brzmiąca 'Gubernia Weerlandzka'. KRÓL: Pozostaje nazwa organu zarządzającego: Wielebny czy Zarządca? BUDZIMIR: Wielebny Zarządca... Mówiąc poważniej w tej kwestii wstrzymuję się od głosu. MŁYNARIEW: Wielebny jest fajniejszym tytułem.
A Laszkberg musi pozostać wsią. Tak jest ciekawiej i bardziej klimatycznie. Poza tym większość ludności Laszbkergu (90%) trudni się rolnictwem i biedaszybnictwem - zajęciami typowymi dla wsi Weerlandzkiej. KRÓL: W Wałbrzychu też są biedaszyby. A jak mówi dzieło Budzimira III ,,Someżystibokassapromie ąpirdusathrafrik" Wałbrzych jest maistem.
Laszkberg pozostanie wsią ale gubernia nie będzie gub. wiejską.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2012, 06:54:13 wysłane przez Mistrz Budzimir VII »
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 15, 2012, 03:57:56 » |
|
Druga strona wątku Jestem przeciwko tej ustawie po części dlatego że straciłbym Bździszewo oraz iż według mnie nie rozwiązuje ona żadnych problemów i nie poprawia funkcjonowania państwa. Równie dobrze możemy dyskutować czy ślimak ma być zwierzęciem wodnym czy lądowym. Chociaż dla UE widać miało to znaczenie Uchwała o reformie administracyjnej
1. Ustala się zmianę nazwy Guberni Stołecznej na Królewska Gubernia Hirschbergii. 2. Włącza się Neomezyt do Guberni Wiejskiej Laszkberg i zamienia jej nazwę na Gubernie Weerlandu. Laszk diuk Młynariew zachowuje tytuł dożywotniego Wielebnego. 3. Ustala się, że Ksiestwo Nowohirshberskie i Arcyksięstwo Normandii-Bretanii tworzą razem Konfederację Zamorską ZSKHiW na prawach Guberni. Poleca się zorganizować zgromadzenie mieszkańców Konfederacji w celu ustalenia porządku. 4. Ustawa wchodzi w życie z chwilą przyjęcia jej przez Parlament, co podpisami potwierdzą Archibokassa, Premier i Król.
Zmieniłem. Kto jest za ustawą t w/w postaci?
Moja Królewska Wysokość jest za! Moja Markizowska Mość jest tez za Ja jestem przeciw Ja jestem za. Ja także głosuję za. Większość jest za. Proszę Premiera i Budzimira o podpisy. Król Hirschbergii i Weerlandu (-) Arkadiusz II Filip diuk Laszk Młynariew (-) Archibokassa Mistrz Budzimir VII Proszę Budzimira o dalsze poprowadzenie obrad. Teraz czas na obrady nt kodeksu karnego prawa ludowo-szlacheckiego. Czas kontynuować obrady. Tematem kolejnej debaty powinna być kwestia poruszona przeze mnie na II-im zjeździe Diatte w Aralii. Sprawa bojówek partyjnych i wszelkich innych organizacji paramilitarnych wymaga natychmiastowej regulacji, przeto na rozbudzenie dyskusji wypowiem swe zdanie na tenże frapujący temat. Wszelkie struktury opierające swe działanie na wszelakim zamordyzmie winny podlegać bezpośredniej kontroli organów rządowych. W wypadku odmówienia współpracy wskazane jest takowe organizacje zdelegalizować, a w przypadku potwierdzonej kontynuacji ich działalności członków należy aresztować i przed sąd postawić. Oto zdanie moje. Zgadzam się z tow. przedmówcą. Organizacje paramilitarne kojarzą się z bojówkami NSDAP, które doprowadziły częściowo Hitlera do władzy. Bojówkarze Gwardii Monarchii i NMBN działali w Sclavinii gdzie były i chyba nadal są zbrojnym ramieniem walki z demokracją i Ludem. Proponuję więc aby KSZ mogły wyznaczyć kilkudziesięciu żołnierzy do ochrony gmachów partii gdy zaistnieje taka możliwość. Bojówki będą za to konieczne w wypadku konfliktu zbrojnego. Na ten przypadek powinniśmy wprowadzić osobną ustawę. A może od razu wprowadzimy zakazy zgromadzenia publicznego blisko ważnych budynków rządowych od 22godziny do 6 rano dnia następnego taki moje małe 2 grosze Jeśli mieszkańcy Aralii uważają że ASP jest im potrzebne to uważam, że możemy je utworzyć. Oczywiście powinny być one pod kontrolą KSZ, o żadnych niezależnych organizacjach paramilitarnych nie może być w ZSKHiW mowy.
Natomiast co do propozycji Jana Charbufa to uważam, że to raczej kiepski pomysł. Dziękuję przedmówcom za głos w tej sprawie, ale widzę, że się zapędzacie. Aralskie Siły Porządkowe to nie jest partyjna bojówka, ani organizacja paramilitarna. Tylko oddział policji. A policja chyba podlega minstrowi Spraw Wewnętrznych- mam rację? Oczywiście, jeśli będzie potrzeba ASP będzie współpracować z wojskiem czy PMOB czy ADUK. Apeluję do Was, żebyście nie mylili ASPR (partia) z ASP (policja). Podobieństwo w skrócie jest przypadkowe i niezamierzone.
|
|
|
|
|
|
Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś! (-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 15, 2012, 04:03:50 » |
|
Trzecia strona wątku Towarzyszu,
To czemu nie chcecie wprowadzić zapisu o współpracy z KSZ? już jest dodany- dla świętego spokoju Świetnie. Reszta to już robota dla SGA.
Archibokasso- proszę o dalsze ustawy. Chyba teraz mamy debatować o kodeksie prawa zwyczajowego. Skoro sprawa została wyjaśniona możemy przejść do następnego punktu porządku dziennego. Niestety, nikt mnie nie poinformował o jakiejkolwiek prezentacji nowej ustawy, a zatem możemy spokojnie debatować o niczym dopóki nikt nie zgłosi sensownego projektu. Oczywiście ma cierpliwość należy do bytów skończonych i przy braku ustawy za trzy dni zamknę obrady.
edit/Sama debata o kodeksie karnym nic nie da jeżeli nie będzie jakiegokolwiek projektu ustawy. Proszę tylko sensowny, nie będący kalką innego v-państwa. [size=16]Spis prawa ludowo-zwyczajowego dla Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu [/size] Część Pierwsza
I. Kodeks obowiązuje na terenie całego kraju i kolonii. II. Kodeks opiera się na zasadach WAMR, tradycji, monarchosocjalizmu i Wszechbudzimiryzmu. III. Karę śmierci rozumie się poprzez usunięcie konta i zakaz działalności w kraju. IV. Karę pozbawienia wolności i jej podobne rozumie się poprzez zawieszenie konta na czas określony. V. Karę grzywny rozumie się poprzez odebranie określonej kwoty pieniężnej na rzecz poszkodowanego lub innej instytucji czy osoby. VI. Karę może orzec wyznaczany przez niezależny organ jakim jest Król, Skład Sędziowski. Skład może być też wybrany w głosowaniu powszechnym. Wtedy nazywany jest Trybunałem Ludowym VII. Szczegóły systemu sądowniczego określa Konstytucja i poszczególne dekrety i ustawy. VIII. Postępowanie sądowe rozpoczyna się z inicjatywy Komitetu ds. Ścigania Przestępców, bądź z inicjatywy prywatnej. IX. Karę żołnierzowi w służbie czynnej w wyjątkowych przypadkach ma prawo wymierzać jego dowódca. X. Organy wojskowe mogą wymierzać kary w przypadkach stanu wojennego i stanu wojny. XI. Na czele całego sądownictwa stoi król, a ze strony rządu odpowiedni komisarz.
Proszę o wypowiedzenie się w następującej ankiecie: Czy jesteś za wprowadzeniem nowego systemu gospodarczego. Tak Nie, jest dobrze Wypowiedzieć proszę się wszyscy!!! Nie ma zdania nie wiem. Proponuję zrobić ankietę na Placu Arkopolitańskim. Teraz jest to zaburzenie porządku obrad. Ale w obradach więcej osób się wypowie. Sprawy Państwa to zaburzanie obrad?? Na wszystko przyjdzie czas, w moim parlamencie ma być porządek! Aktualnie zajmujemy się kodeksem karnym, jak go ostatecznie ustalimy i przegłosujemy to będzie towarzysz mieć czas dla swojej inicjatywy. mam nadzeje ze pan Marszalek nie robi w parlamcie dyktatiry po z opisu jaki pan marszalek dal to znaczy ze w parlmacie jest dyktatura marszalkowska tak porządek obrad to rzecz ważna, ale sam archibokassa powiedział, że na razie nie ma punktów do przegłosowania. Krótka ankieta nikomu by nie zaszkodziła Chwilę potem została poruszona kwestia kodeksu karnego. Wciąż nie doczekaliśmy się jednak pełnej wersji ustawy, a przedstawicielstwo ludu szlacheckiego w dużej mierze domaga się głosowania w zagadnieniu skrajnie innym niż sądownictwo, zatem wyjątkowo zawieszam ten punkt obrad i do czasu jej zaprezentowania zezwalam towarzyszowi Gieorgijowi na przeprowadzenie ankiety, choć nadal nie uważam za słuszne wszelkich inicjatyw poprowadzonych metodą faktów dokonanych, należy wpierw poinformować moją osobę. Haniebne spekulacje dotyczące tego, że wprowadzam dyktaturę przemilczę. O ile wiem to teraz jest czas na propozycje kolejnych punktów, zaś miejcem pracy ankieterów jest Plac Arkopolitański. Pozwolę sobie zabrać głos bo dostałem od Króla takowe zezwolenie. Otóż: Przede wszystkim trzeba ustalić czy chcemy zmienić gospodarkę. I tutaj proszę was o odpowiedzenie na ten temat przy okazji innych wypowiedzi.
Zmienić. Ale na jaką?? Otóż istnieją dwie możliwości (co najmniej): - Załatwienie informatyka który zrobi wszystkie skrypty - to jest wersja płatna prawdopodobnie nie mało więc będzie ciężko - Zrobienie gospodarki z tego co mamy. Jak to będzie wyglągało?? Komisarz do Spraw Gospodarki i Finansów będzie miał sam jeden dostęp do konta rządu ZSKHiW. I byłby modem banku. Tuż przed wyborami poszczególne prowincje wysyłały by informację ile i na co im konkretnie potrzeba. (czyli nie: "Budynki x mln loli" tylko konkretnie) Po wyborach minister ma 5 dni od daty objęcia urzędu na przedstawienie planu budżetu, który miałby być potwierdzony przez premiera i króla (2 dni na uzgodnienie zmian). W planie pisze: -ile i na jaką prowincje przeznacza loli (wcale nie musi dać tyle ile prowincja żąda. może więcej lub mniej) -ile poszczególna prowincja może zyskać z własnych dochodów -jaki będzie szacowany wzrost stanu finansów państwa lub spadek. -sprawdzanie czy dana prowincja nie zawyża lub nie zaniża swojego dochodu zarówno calej prowincji jak i poszczególnych zakładów - dalej się coś jeszcze wymyśli.
Tak więc prowincja ma dwa źródła dochodu: - Rząd ZSKHiW - swój przemysł Ale nie wszystko tak dobrze. Ma obowiązek oddać 10% swojego przychodu z własnego przemysłu do skarbu państwa. Może więcej jeśli jest bogata. Dodatkowo pożyczki oprocentowane od 1 do 15% w zależności od wysokości (im więcej pożyczasz tym mniejszy procent) Prowincja miała by obowiązek kilka dni przed końcem kadencji Komisarza GiF przedstawić mu z czego się wywiązała a z czego nie. Jeżeli by czegoś nie zrobiła to pieniędzy nie oddaje lecz w następnym przydziale dostanie mniej.
Tylko do tego bawić się muszą wszystkie prowincje a nie że jedna tak a druga jak się jej zachce. Gospodarka troszeczkę ożywi nasze państwo. Jakie daje możliwości?? - lepsza zabawa dla nas samych - nowy użytkownik może chcieć właśnie działać w państwie gdzie może rozwijać gospodarkę - stanowisko KSGiF nie będzie czysto tytularnym - państwo stanie się poważniejsze.
A co trzeba przygotować?? - jakiś projekcik ustawy o zarobkach - spisanie aktualnych fabryk prowincji i ustalenie ich dochodu - projekt ustawy o gospodarce itp - SZCZEGÓŁOWE mapy surowców mineralnych (najlepiej jeden surowiec jedna mapa uwzględniająca ilość danego surowca w danym regionie [% lub tony na ileś tam km^3) - wasze chęci
PS: Przepraszam że tak mało składnie i być moze mało zrozumiale i z błędami ale mam całą masę lekcji do roboty. Słusznie prawisz towarzyszu. Niestety chęci choć konieczne nie wystarczą do stworzenia realistycznej gospodarki. Potrzebny jest też czas i doświadczenie/umiejętności. Czas ma też bezpośredni wpływ na chęci. Nawet jeśli ktoś zdążyłby wykonać jakiś zakres zadań, jednak nie miał przy tym jakiegokolwiek wolnego czasu to prócz niskiej jakości praczy skutkiem byłby brak najmniejszej ochoty na jej wykonywanie. Nie oszukujmy się, człek zwierze leniwe i musi swoje odleżeć w bezczynności. System już sprawia wrażenie skomplikowanego, a w rzeczywistości całkowicie pominął towarzysz sektor pierwszy i trzeci gospodarki drugi zaś ograniczając do przemysłu wydobywczego. Nie podoba mi się też błędne koło w postaci zabierania zysków z wydobycia surowców, by następnie ponownie dać pieniądze z budżetu guberniom. Stworzenie realistycznego systemu to rzecz praktycznie niemożliwa. Osobiście proponuję miast jak najrealistyczniejszego odwzorcowania prawdziwej gospodarki, bądź innych półśrodków stworzyć w duchu dawnego ZSKHiW gospodarkę w dużej mierze absurdalną (kopalnie cukru, buraki solne itp.) lecz funkcjonującą. Gospodarka byłaby zdecydowanie kreatywniejsza i dawałaby sporo zabawy w przeciwieństwie do żmudnego tworzenia systemu powiązań realistycznej gospodarki. Nienormalne przepisy w stylu zakazu korzystania z innych paliw niż olej rzepakowy mogłyby znacznie uprościć system usuwając petrochemię, a że są bez sensu? To wirtualne państwo! Nie musimy ograniczać się w jego kreowaniu. ZSKHiW od początku miało być 'państwem śmiechu'! Nie chcę poważnej mikronacji smutnych ludzi.
|
|
|
|
|
|
Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś! (-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 15, 2012, 04:08:03 » |
|
Czwarta strona wątku cóż. ja się na kopalnie cukru i buraki solne nie piszę. śmiech to jedno a pośmiewisko to drugie. Towarzyszu, W pełni popieram Budzimira. Gubernie mają sporą autonomię. Część może być poważnych a część prześmiewczych. NIE MOŻEMY JEDNAK STAĆ SIĘ PAŃSTEWM NUDY NICZYM SCLAVINIA (która jak widzisz upada przez swą sztywność). Królu, nie poruszaj nieustannie kwestii Sclavinii, zdecydowana większość mikronacji jest poważna, czasem do obrzydzenia. Co się zaś tyczy buraków solnych i kopalń cukru, ich koncepcja ma już ponad pół roku i z niej nie zrezygnuję. Wy wypowiedzieliście swoje zdanie a ja wypowiedziałem swoje Wyczuwam jakoby towarzysz nie miał aspiracji ku jakiejkolwiek dyskusji, a przynajmniej takowy jest ton towarzysza wypowiedzi. Mam nadzieję na błędność mej interpretacji, aczkolwiek debata nie może się rozpocząć bez wypowiedzi pozostałych posłów. Serdecznie upraszam ich o głos w tej sprawie. Według mnie takim gadaniem nic nie zadziałamy trzeba się do pracy brać Zawsze wpierw należy ustalić jak ma działać teoretyczny system, obecnie dyskurs dotyczy głównej koncepcji, realizmu czy surrealizmu. Od jej ustalenia do utworzenia tabeli zależności gospodarczych i wprowadzenia jej w życie jeszcze wiele dni upłynie. może projekt Gieorgija jest ciut za skomplikowany, ale trywializowanie wszystkiego to też kiepski pomysł. Nie możemy tak sobie stać i czekać aż samo SIE zrobi. Sam robi się tylko bałagan. Ja proponuję coś takiego, każda gubernia wymyśla swój sposób na zarobek. Czyli np. jedna gubernia będzie budować elektrownię i produkować prąd, druga będzie wydobywać węgiel, inna będzie budować PGRy itd itd. Dalej tak jak w projekcie Gieorgija. Chyba nie trudne? w sumie to w moim projekcie dało by się wcisnąć kopalnie cukru i buraki solne... Trywializacją jest właśnie towarzysza propozycja towarzyszu Monde. Projekt Gieorgija pod zawiłym tekstem skrywa straszliwie uproszczoną koncepcję zakładającą jedynie obecność przemysłu wydobywczego. Gdybym zaczął wymieniać czego nie uwzględnił... Zacznę: Przemysł przetwórczy: paliwowo-energetyczny metalurgiczny elektromaszynowy chemiczny mineralny drzewno-papierniczy lekki (włókienniczy, skórzany) spożywczy poligraficzny paszowy itd. Dochodzi jeszcze zaopatrzenie w energię elektryczną, gaz i wodę. Czy to cały przemysł? NIE! Te gałęzie dzielą się na kolejne! Metalurgiczny dzieli się na: hutnictwo żelaza i stal hutnictwo miedzi hutnictwo cynku i ołowiu hutnictwo aluminium Elektromaszynowy dzieli się na przemysły: środków transportu maszynowy elektrotechniczny precyzyjny metalowy Chemiczny dzieli się na: petrochemiczny nawozów sztucznych farb i lakierów gumowy farmaceutyczny produkcję kwasu siarkowego Mineralny: gipsowy szklarski ceramiczny Drzewno-papierniczy: celulozowo-papierniczy meblarski płyt pilśniowych To jest tylko uproszczony podział samego przemysłu bez budownictwa i pozostałych dwóch sektorów! Niemożliwe jest odwzorowanie realistycznej gospodarki, a półśrodki są mało satysfakcjonujące. To jest główną przyczyną propozycji utworzenia absurdalnego, acz funkcjonującego systemu parodiującego działanie realnej gospodarki. Ja uważam, że powinniśmy stworzyć system gospodarczy korzystając z jakiegoś profesjonalnego skryptu. Opisowy system gospodarczy jest mało dynamiczny i wymaga sporych nakładów pracy. Tego co napisał Mistrz Budzimir to (z całym szacunkiem) nawet w połowie nie przeczytałem. Żeby mieć taki rozwinięty przemysł należąłoby mieć chyba ze stu obywateli. A my chyba mamy CIUT mniej! Towarzyszu, ostatni akapit wyjaśnia, że to nie jest propozycja tylko dowód na potwierdzenie tezy, jakoby realistycznej gospodarki nie da się stworzyć i nie warto nawet tego próbować, dlatego uważam, iż w duchu ZSKHiW winniśmy stworzyć coś humorystycznego, coś innego. Ja uważam, że powinniśmy stworzyć system gospodarczy korzystając z jakiegoś profesjonalnego skryptu. Opisowy system gospodarczy jest mało dynamiczny i wymaga sporych nakładów pracy. Owszem, ale napisać taki skrypt trzeba umieć, a za darmo nikt nam tego nie zrobi/nie udostępni. Wpierw należy opracować koncepcję systemu, później w formie tabeli określić wszystkie zależności i na jej podstawie taki skrypt mógłby powstać. Ta sprawa, ze smutkiem przyznaję, nas przerasta. czy kopalnia cukru jest czymś humorystycznym? watpie Cukrowy przemysł wydobywczy jest jak najbardziej elementem, który może istnieć w warunkach wirtualnych, i nie zagrażać nam w żaden sposób.
|
|
|
|
|
|

|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 15, 2012, 04:11:56 » |
|
Piąta strona wątku A może ktoś zna jakiegoś profesjonalnego informatyka, który mógłby nam pomóc? Chyba nikt nie zna. W takim razie ja uważam, że taki system gospodarczy jaki mamy nam wystarczy. Bardziej skomplikowanego nie warto robić dla kilku osób, które są u nas aktywne. Nie mamy żadnego systemu gospodarczego. Operowania językiem xhtml podobno można się nauczyć w jeden dzień, ale odłożyłbym to między bajki. Czy ktoś tu ma wystarczającą motywację i czas, aby spróbować swych sił w tymże języku programowania? Jest skromny system opisowy, obejmujący konta obywateli i przedsiębiorstwa. System opisowy bez systemu i opisu takowym systemem nie jest. Konta z losowo wpisywanymi liczbami i kompletnie nieuporządkowane firmy wymyślane i zapominane na bieżąco w celu zapchania postów to jedyne co mamy. Ponawiam pytanie z poprzedniego posta. Czy ktoś tu ma wystarczającą motywację i czas, aby spróbować swych sił w tymże języku programowania? ja pracuje nad takowym systemem na prośbę jego Królewskiej mości ale niestety raz po raz mi się nie udaje ale próbuje jak będą 100%wyniki poinformuje was o tym Bez uzgodnienia go w parlamencie nie ma co się zabierać za tworzenie. ale to tylko takie testy narznie tylko testuje po tym jak uzgodnimy w parlamencie co mamy dać w tym systemie ja będę gotowy aby napisać kod który będzie odpowiadał uchwale uchwalonej przez parlament Na początku zobaczmy czy w ogóle potrafimy stworzyć taki skrypt. Jego treść ustalimy później. Próbujemy Towarzyszu Premierze ale się nie udaje ale się nie podajemy Król zobowiązał się do pisania kodeksu karnego. Niestety na tym się skończyło. Nie lubię propagandy od czasów Bananowej Rewolucji. Kiedy tuż po niej przesłuchiwałem w służbie u VI Budzimira zwolenników rządów króla Ferdynanda wprost mówiłem im, że jak wyjawią wtyki w nowym systemie to będę ich bić, a jak nie to przypalać i ciąż nożem, a potem zostaną powieszeni za nogi na Placu Wesołego Komunisty (dziś Arkopolitański) do momentu śmierci. Brało się wiatrówkę i do nich strzelało... To były złote czasy. Można było sobie pomordować i nikt nie przeszkadzał, gdyż działo się to w imię wyższych racji. Teraz się jakieś prawa człowieka popojawiały... Wiec zastrzel króla i zrób znowu komunę i będzie dobrze Oczywiście ty zdecydujesz co zrobisz ale ja nie popieram żadnego ataku na koronę ZSKHIW
|
|
|
|
|
|

|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 15, 2012, 04:16:51 » |
|
Szósta strona Nie rozumiem? Powspominałem tylko stare dobre czasy, które nastąpiły po obaleniu jednego z najgorszych królów (na wielką literę to on nie zasługuje) w historii ZSKHiW. Król Arkadiusz II Filip jest dobrym władcą, bez niego ZSKHiW szybko by upadło. Widać to po ostatniej aktywności na forum przy jego nieobecności. No i o taka odpowiedz oczekiwałem i tutaj się zgadzamy ze bez arka państwo usypia My tu sobie gadu-gadu, a tymczasem nasz "kochany" król za naszymi plecami brata się z wrogami. Już przechodzę do szczegółów: http://bizoninfo.wordpress.com/2011/10/07/i-zjazd-mowir-na-okoczi/"MOWIR to Mikronacyjna Organizacja Współpracy i Rozwoju. Należą do niej oto te kraje : Okoczia, Gaudium, Apaczowo, Stołock, Siedmiogród, Hirschbergia i Weerland..." A czy król pytał Parlament o zgodę na sojusz z tymi... niegodziwcami?? Wszak pamiętamy, że przywódca ZFM wyśmiewał się z RLS i Aralii. To jak to jest? Może jeszcze ze Sclavinią pakt podpiszemy?? Dlatego ja poddaję pod głosowanie taki projekt: ZSKHiW wycofuje się z MOWiR ZSKHiW wycofuje się z paktu z Gaudium ZSKHiW namawia RLS do wycofania się z MOWiR Powody: wroga nam ideologia, panująca w krajach członkowskich. A także bratanie się z wrogami naszych sojuszników. A przecież wiemy, że wróg naszego przyjaciela to nasz wróg, czyż nie? 3x nie Czasem należy zapomnieć o dawnych waśniach w celu budowania lepszej przyszłości. Nie słyszałem o bezpośrednich obrazach Weerlandu, a zatem ma duma nie jest naruszona. Towarzyszu Monde. Proszę o rozwinięcie sprawy. Po przybyciu Króla wysłuchamy jego wersji. no błagam Was! Macie taką krótką pamięć? Może to skleroza... Ja pamiętam, kto i co pisał o naszym kraju. Nie sądzicie, że członkostwo w MOWiR to opluwanie samych siebie? Robimy z siebie i naszego kraju szmatę, (przepraszam za ostre słowo), którą raz można obrazić, a raz pochwalić LUDZIE!! A pan premier to widzę potrafi tylko powiedzieć nie? Bez głębszej refleksji, przypomienia. Ja na nasz udział w MOWIR na pewno się nie zgodzę!! A zapomniał Towarzysz jak to było z Aralią i ZSKHiW na początku? Byliśmy skonfliktowani, z obu stron padło wiele ostrych słów. A teraz jesteśmy razem i współpracujemy... ale nie prowadziliśmy wojny jak Skarland i Okoczia. Moim zdaniem zdradzamy sojusznika, ale to nawet nie o to chodzi. Chodzi o to, że król zapisał kraj do MOWiR bez niczyjej zgody! Wystąpiłem o zgodę Premiera. Rozpatrzył wniosek pozytywnie. Okoczia i Skarland prowadziły wojnę? Proszę o niewypowiadanie się na tematy historii v-świata w przypadku jej nieznajomości. A poza tym Król nie musi pytać się parlamentu o zgodę w każdej sprawie. Potwierdzam Słowa Diuka Na przyszłość jednak, aby uniknąć nieporozumień kwestie polityki zagranicznej powinny być prezentowane na łanach parlamentu. Jednakże wówczas wystarczyło słowne potwierdzenie przez Laszka i Charbufa. Tak się stało. Słowne potwierdzenie to za mało na państwo prawa. Królu, podpisując traktaty bez prezentowania ich w parlamencie popełnia Król błąd. Choć nie zgadzam się z poglądami i przede wszystkim metodami Towarzysza Monde, to przyznaję mu rację w tej kwestii. Najprościej będzie jeśli przegłosujemy ponowną ratyfikację wszelkich traktatów. Ps. Z Gaudium nie było żadnych umów a jedynie oni nas uznali.
|
|
|
|
|
|

|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 15, 2012, 04:20:43 » |
|
Siódma strona Jestem za przegłosowaniem, może wtedy Monde będzie spokojny. Ja też jestem za zorganizowaniem głosowania. Tow. Monde będzie musiał zaakceptować jego wynik. Zatem rozpoczynam głosowanie.
Czy jesteś za ratyfikacją traktatu stowarzyszeniowego z MOWIR?
Jestem za/Jestem przeciw/wstrzymuję się od głosu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mój osobisty głos to:
Jestem za/Jestem przeciw/wstrzymuję się od głosu Jestem za/Jestem przeciw/wstrzymuję się od głosu Jestem za O NIE towarzysze! Najpierw żądam- tak ŻĄDAM, aby król wypisał nasz kraj z MOWIRu, opisał to w Informatorze, a dopiero potem zorganizował ważne głosowanie
Ortografia Towarzyszu! Proszę nie kaleczyć polszczyzny. Trzeba umieć być opozycją, jątrzeniem i jednoosobowymi żądaniami sprawia Towarzysz wrażenie osoby niepoważnej. Ja jestem za ratyfikacją traktatu. Przegłosowane. Większość poparła udział ZSKHiW w MOWIR. Propozycje tow. Monde mogą zaszkodzić państwu. Parlament zresztą odrzucił wycofanie ZSKHiW z MOWIR. Gratulacje szybkiej decyzji drogi parlamencie Przegłosowane. Większość poparła udział ZSKHiW w MOWIR. Propozycje tow. Monde mogą zaszkodzić państwu. Parlament zresztą odrzucił wycofanie ZSKHiW z MOWIR. A samowola króla nie szkodzi państwu? Chyba bardziej. To, że protest jest jednoosobowy świadczy o ślepocie pozostałych obywateli. Nie moja wina, że jestem jedynym widzącym w kraju ślepców i włazidupków!Negowanie głosów innych niż własny to recepta na dyktaturę. Złą dyktaturę.
Proszę o zachowanie kultury osobistej na sali plenarnej! a jak ktoś neguje moje zdanie to jest demokracja?! NO BŁAGAM...... Do sali wchodzi asystentka upoważniona Jego Cesarskiej Wysokości szlachcianka Gniewosądka Grzyb
Towarzysze! Król zapytuje nad czym Parlament ma obecnie debatować. Problem traktatów wg Korony jest już zakończony.
|
|
|
|
|
|

|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 15, 2012, 04:28:12 » |
|
Ósma strona. Towarzyszko asystentko! Czy wie towarzyszka czyj to numer telefonu? Znalazłem go w prywatnym mieszkaniu Króla Arkadiusza. Nie wiem. W sypialni prywatnych gabinetach Arkadiusza było wiele wizytówek. Może to jakiś lokal? Król ma wiele ulubionych tego typu miejsc. W tym momencie nastąpiła tragedia znana jako upadek drugiego forum. Skasowano niemal wszystkie wątki. Parlament cudem się ostał. Dalsza dyskusja była prowadzona w atmosferze kryzysu.
Z uwagi na zaistniałą sytuację jestem zmuszony przeprowadzić głosowanie:
Czy jesteś za przejęciem władzy przez Radę Koronną?
mój głos: tak Nie. Nie widzę takiej potrzeby. W trudnych chwilach władza powinna skupić się w ręku jednej silnej i rozsądnej osoby. Czym będzie ta rada koronna?? uprawnienia i obowiązki i skład Było czytać dekrety z poprzedniego forum. Rada koronna może wydawać rozporządzenia z mocą ustawy. Jej skład: -ja -Laszk diuk Młynariew -Mistrz Budzimir VII -Baron Krzysztof Septimus Będzie ona sprawować władze przez ok. 2 tygodnie. czyli zamienimy króla na jego ekipę. Co to za różnica? Przeciw "Było czytać dekrety z poprzedniego forum." Było robić archiwum Ja także jestem przeciw, bo nie ma takiej potrzeby. Tym razem już trzeba koniecznie zrobić archiwum, bo w przyszłości, jeśli się coś takiego zdarzy, to możemy zacząć tracić użytkowników. Obmyśliłem jedną ustawę. Wiem, że jest rewolucyjna, i nie wszystkim może się niespodobać, ale ryzyk-fizyk! Ustawa o zmianie ustroju 1. Wnioskuje się o zmianę ustroju, z obecnego na ustrój komisaryczny. 2. Zasady ustroju komisarycznego 2.1 Mieszkańcy guberni wybierają spośród siebie Zarządcę. 2.2 Zarządcy ze wszystkich guberni wybierają spośród siebie premiera. 2.3 Premier wybiera ze wszystkich obywateli ministrów 3. Skład Rządu a) Minister Wojny i Spraw Wewnętrznych b) Minister Skarbu c) Minister Oświaty i Kultury d) Minister Gospodarki 3.1 Kadencja Rządu jest wprost proporcjonalna do kadencji Zarządców 4. Parlament a) Parlament to zbiorowisko wszystkich obywateli, ministrów, premier i król. b) Parlament jest bezmandatowy, nikt nie może decydować, kto w Parlamencie będzie, a kto nie. c) Mandat poselski jest dożywotni (chyba, że sąd zadecyduje inaczej). 5. Prawa i obowiązki króla a) Król może uczestniczyć w pracach Parlamentu b) Król może spotykać się z przywódcami innych v-nacji, ale nigdy bez wiedzy i zgody Parlamentu c) Król może brać udział w procesach, oskarżać, sądzić i zeznawać. d) Król może odwołać Premiera, Ministra i/lub Zarządcę, ale tylko na podstawie mocnych dowodów. 6. Prawa i obowiązki Mistrza Budzimira a) Mistrz Budzimir jest pełnoprawnym zarządcą kościoła budzimirystycznego b) Mistrz Budzimir może brać udział w pracach Parlamentu c) Mistrz Budzimir, nie może: -oskarżać, ani sądzić w procesach karnych i cywilnych -ubiegać się o stanowisko Zarządcy, Ministra i Premiera -posiadać jednostek paramilitarnych czy wojsk To niezgodne z konstytucją. To niezgodne z konstytucją. Proszę przeczytać projekt ustawy do końca, a dopiero potem komentować To bez sensu. Łamie to konstytucyjne prawa Budzimiryzmu. Naszym problemem nie jest ustrój, a grupa osób bądź jeden haker. ja nie mówię o ataku na nasze forum, tylko o zmianie ustroju. Projekt zawiera ustrój bardziej demokratyczny. Im łagodniejsze prawo, tym więcej nowych mieszkańców i lepsze państwo. Popatrzcie na ustawę pod tym kątem Na chwilę obecną reformy nic nie dadzą, gdyż nie radzimy sobie ze zmasowanymi problemami technicznymi. Nie oszukujmy się, ZSKHiW upadnie pod naporem hakerów. Ucieknięcie się w realne metody prawne mogłoby nas ocalić, lecz to baaaardzo mało prawdopodobne.
|
|
|
|
|
|

|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 15, 2012, 04:30:24 » |
|
Dziewiąta i ostatnia strona: Najlepiej NIC nie robić, tak? Brawo za postawę obywatelską A co możemy zrobić? Chyba jedynie włączenie się w inne państwo nam zostało. szybko się poddajecie, naprawdę... Kilka awarii, a nawet Mistrz Budzimir wywiesza białą flagę- mięczaki! Aralia przez całe 8miesięcy isnienia miała problemy, i jakoś przeżyłem. Macie jednak coś, czego ja nie miałem- ludzi! Wykorzystajcie ten argument, i przestańcie biadolić Nie rozumiem co rozumie towarzysz przez 'nawet'. Szczerze pisząc zwiałem z ZSKHiW po upadku starego forum ze względu na moje lenistwo. Tym razem zostaję. Utworzymy jeszcze raz nowe forum. Według mnie ostatni raz, przynajmniej dla ZSKHiW z 'K' znaczącym 'Królestwo', a nie podległe komuś 'Księstwo'! Oby się udało. Skrzyknijmy się na nowo! Czas budować! No właśnie, trzeba budować, a Wy torpedujcie tak sobie nowatorską ustawę?
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|