Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 11:39:18 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Druga Komisa Aralska  (Przeczytany 3202 razy)
Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« : Sierpnia 10, 2021, 10:16:48 »

A zatem zaczynajmy, towarzysze Guliver i Aleksy moga najwyzej obradowac in absentia. Z mojej strony istnieje przede wszystim wola uczynienia Aralii gubernią i dokonanie pełnej inkorporacji do ZSKHIW. Pozwoli to na efektywniejsze zarządzanie jej finansami i klimatem, autonomia jest obecnie całkowicie fikcyjna i jej efektem jest jedynie to że cała praca legislacyjna spada na moją głowe. Chciałbym wypowiedzenia traktatu między Aralia i ZSKHIW i zawiazania traktatu inkorporacyjnego

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 11, 2021, 05:05:22 »

Ja ze swojej strony pragnę dokonać oficjalnej inauguracji prac Komisji. Nie będę się rozpisywał, bo i sensu to nie ma. Przejdźmy od razu do konkretów - tak jak konkretny i rzeczowy był Wielki Sternik.

Przeglądając projekty zalegające w biurku Przodownika Rady Najwyższej natknąłem się na coś takiego:

Ustawa o wypowiedzeniu umowy i erygowaniu Guberni Aralskiej

art. 1.
Parlament Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu postanawia o wypowiedzeniu Traktatu nowelizującego i regulującego kwestie związane z unią zawartego pomiędzy przedstawicielami Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu oraz Państwa i Narodu Aralskiego, ratyfikowanego przez Parlament dnia 16 września 2013 r.

art. 2.
Z chwilą wejścia w życie niniejszej Ustawy zlikwidowany zostaje Aralski Region Autonomiczny, a w jego miejsce erygowana Gubernia Aralska. Władzę w nowo utworzonej guberni powierza się obecnym tymczasowym władzom Aralskiego Regionu Autonomicznego.

Co prawda zawiera on nieaktualną nazwę parlamentu, ale to da się zmienić (sam wycofałbym ten projektu i po prostu zgłosił nowy o bardzo podobnym brzmieniu). Skutki polityczne podjęcia ustawy byłyby dosyć proste: Aralski Region Autonomiczny ulega likwidacji, a ustanowienie Guberni Aralskiej staje się faktem z powierzeniem Tobie tymczasowej władzy z wymogiem uchwalenia podstawowych praw regionu i przeprowadzenia demokratycznych wyborów w zgodzie z postanowieniami Konstytucji ZSKHiW.

Proponuję jednak zawrzeć w ustawie od razu kilka istotnych kwestii, które powinny stać się przedmiotem debat tej Komisji. Są to przede wszystkim:

- problem osobnej waluty i osobnego banku państwowego - czy utrzymujemy tę osobliwość?
- problem Aralskiej Armii Narodowej - co się z nią stało? Istnieje czy jest w rozsypce? Jakich sił wojskowych potrzebujemy w Aralii?

Możemy debatować o nich w jednym wątku, możemy każdemu z nich poświęcić osobne posiedzenie. Osobiście skłaniam się ku opcji pierwszej, ale nie będę się upierał.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Sołtys Gnojna Gulliver 'Goose' de Juus
Sołtys Gnojna, Baron ZSKHiW, Ludowoszlachecki Komisarz Spraw Wewnętrznych
Przodownik
**

Posłuch 5

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 11, 2021, 05:37:08 »

Zgadzam się z Towarzyszem Ametystem jeśli chodzi o debatowanie w jednym wątku.

W sprawie waluty: Moim zdaniem niewielki sens jest zachowywać drugą walutę a tym bardziej drugi bank, skoro system ekonomiczny nie działa zbyt dobrze. Również ciągłe wymienianie walut, choć jest to smaczek, to raczej na dłuższą metę chyba może się stać nudnym obowiązkiem.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 11, 2021, 06:30:05 »

Mam podobne zdanie. Bez Mądrości Sternikowej my - prości uczniowie Słońca Aralii - nie jesteśmy w stanie zrozumieć geniuszu tej drogi do monarchosocjalizmu.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 11, 2021, 06:58:27 »

Ja jestem żeby Aralia pozostała w ZSKHiW.

Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń
Inzucht - Prinz
Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO
Arbuz Dumbledore
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 11, 2021, 07:31:59 »

Jestem za zlikwidowaniem waluty grajcar. Jej istnienie jest i tak jedynie czysto teoretyczne a Aralczycy posługują się niemalże wyłącznie lolami. Aralski bank w zwiazku z tym także traci racje bytu. Biorąc pod uwage nie tylko czynniki naszej wygody ale i wygody nowych obywateli powinniśmy tworzyć państwo jak najbardziej proste i przejrzyste a osobny bank guberni która od odejścia wielkiego sternika nie różni się za bardzo niczym od pozostałych jest właśnie taką niepotrzebną komplikacja.

Aralska armia narodowa w okresie anarchii rozpadła się, jej członkowie zasilili szeregi biedoty i patologi bądź zajeli się zwykłą bandydetrką. Jestem za rozwiazaniem tej formacji aczkolwiek rzucam taki luźny pomysł, by jednak zachowac pewne unikatowe elementy regiony i przekształcić AAN w o wiele mniejszą gwardie sternikowską, na wzór gwardii szwajcarskiej która zajmowala by się ochroną władz arali oraz pomników wielkiego sternika.

Co do wyborów to troche głupia sprawa bo ostatnio już były w aralii wybory na mocy ustawy diatte za którą wasza królewska socjalistyczność sama głosowała i zostałem w nich wybrany prawomocnym władcom Aralii. Aczkolwiek jeśli konstytucja ZSKHIW tego wymaga to mógłbym ponownie ubiegać się o to stanowisko. Tylko czy nie lepiej i prościej byłoby mnie po prostu zrobić mianowanym gubernatorem z łaski królewskiej?

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 12, 2021, 11:08:33 »

Tylko, że władza w guberniach co do zasadny nie pochodzi ode mnie tylko od miejscowego ludu stąd potrzeba wyborów.

Co do AAN to faktycznie najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się wykorzystanie jej dawnych baz i tak dalej do stworzenia lokalnej formacji porządkowej na wzór HOMO, ONI oraz CIA.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 12, 2021, 12:09:08 »

Towarzysze,

zatem proponuję przedstawić Kolektywowi Decyzyjnemu projekt o następującej treści:

Uchwała Szlacheckiego Kolektywu Decyzyjnego

z dnia ......

U S T A W A
o przekształceniu Aralskiego Regionu Autonomicznego w Gubernię Aralską

Kierując się duchowymi wskazówkami przekazanymi metafizycznie przez WIELKIEGO STERNIKA,
działając w zgodzie z wolą Narodu Aralskiego, który stanowi nieodłączną część Ludu Szlacheckiego,
a także w porozumieniu z jego demokratycznie wybranymi przedstawicielami - następcami WIELKIEGO STERNIKA,
jako Szlachecki Kolektyw Decyzyjny postanawiamy na nowo uczynić Aralię gubernią Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu.

Na mocy artykułów 38., 39. oraz 41. Konstytucji Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu:

Artykuł 1.

Z chwilą wejścia w życie niniejszej Ustawy Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu wypowiada Traktat nowelizujący i regulujący kwestie związane z unią zawartego pomiędzy przedstawicielami Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu oraz Państwa i Narodu Aralskiego, ratyfikowany przez Parlament Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu dnia 16 września 2013 roku.

Artykuł 2.

1. Zgodnie z wolą przedstawicieli Narodu Aralskiego dotychczasowe terytorium Aralskiego Regionu Autonomicznego pozostaje w składzie Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu jako podmiot federalny pierwszego rzędu - Gubernia Aralska.
2. Władza w Guberni Aralskiej należy do jej ludu, w skład którego wchodzą wszyscy dotychczasowi obywatele Aralskiego Regionu Autonomicznego, którzy w zgodzie z artykułem 40. Konstytucji Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu powinni ustanowić ustrój guberni oraz powołać demokratyczny organ ustawodawczy. Do tego czasu Gubernia Aralska będzie uznawana za terytorium specjalne, a władza samorządowa na jej terytorium należeć będzie do dotychczasowego zarządcy w osobie Arbuza Dumbledora - Gubernatora Guberni Aralskiej.
3. W uzasadnionym przypadku Przewodniczący Rady Komisarzy Narodowych Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu może dokonać zmiany na stanowisku Gubernatora Guberni Aralskiej.

Artykuł 3.

1. Ograniczenia dotyczące stacjonowania sił zbrojnych Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu na dawnym terytorium Aralskiego Regionu Autonomicznego ulegają zniesieniu.
2. Aralska Armia Narodowa ulega rozwiązaniu, a jej nieruchomości oraz ruchomości zostają przekazane Powszechnym Bojówkom Ludu Szlacheckiego "Samoobrona". Głównodowodzący Powszechnych Bojówek Ludu Szlacheckiego "Samoobrona" w ciągu miesiąca od wejścia w życie niniejszej Ustawy przekażę część tych dóbr władzom Guberni Aralskiej w celu ich wykorzystania przy tworzeniu sił porządkowych.

Artykuł 4.

Zniesieniu ulega odrębność walutowa Guberni Aralskiej. Ludowy Bank Aralii ulega likwidacji.

Artykuł 5.

Ustawa wchodzi w życie w terminie siedmiu dni od momentu jej uchwalenia przez Szlachecki Kolektyw Decyzyjny.

Arbuz Dumbledore
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 12, 2021, 11:10:19 »

Ustęp o wyborze gubernatora przez obywateli Aralii w obecnych realiach jest absurdem, bo jestem tam tylko ja i pan kristian von kot który jest zupełnie nowiutkim obywatelem. Proponuje by jednak zachować prawo które ja stworzyłem mówiące że gubernator aralii jest wybierany przez jej obywateli pod warunkiem ze tych obywateli jest co najmniej trzech, w innym wypadku wybierany jest przez wszystkich obywateli zjednoczonego królestwa i zatwierdzany przez króla.

Co do sił zbrojnych to jak już mówiłem bardzo proszę o to by przekształcić część AAN w Gwardie Sternikowską, stanowiaca nowy organ porządkowy Aralii. To są moje warunki niestety bez których nie popre tej ustawy ale oczywiście otwarty jestem na dyskusje.

Tobiasz von Richtoffen-Deithven
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 13, 2021, 09:56:00 »

Gwardia Sternikowska to moim zdaniem bardzo dobry pomysł.

Budowniczy Dzisiejszej Jakości Żuław Rzeżuszych
Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Sierpnia 13, 2021, 10:22:54 »

Ustęp o wyborze gubernatora przez obywateli Aralii w obecnych realiach jest absurdem, bo jestem tam tylko ja i pan kristian von kot który jest zupełnie nowiutkim obywatelem. Proponuje by jednak zachować prawo które ja stworzyłem mówiące że gubernator aralii jest wybierany przez jej obywateli pod warunkiem ze tych obywateli jest co najmniej trzech, w innym wypadku wybierany jest przez wszystkich obywateli zjednoczonego królestwa i zatwierdzany przez króla.

Wydaje mi się, że trochę źle zrozumiałeś moją propozycję. W chwili wejścia w życie ustawy i utworzenia GA pozostaniesz gubernatorem do momentu, gdy naród aralski pod Twoim przewodnictwem (domyślnie) uchwali nową "gubernialną konstytucję" - taką, jaką mają wszystkie inne gubernie, bo taki jest wymóg konstytucyjny. Tam można po prostu zawrzeć już rozwiązanie, o którym mówisz - jeśli obywateli GA jest więcej niż 3 następuje wybór gubernatora. Jeśli jest ich mniej - gubernatora na czas nieokreślony powoła król albo premier.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Września 08, 2021, 05:23:50 »

Towarzysze,

wydaje mi się, że najwyższa pora powrócić do kwestii przekształcenia Aralii. Ja podtrzymuję swoje stanowisko sformułowane w poście wyżej, ale jestem gotowy na dyskusję. Wszak to jak będzie wyglądała i funkcjonowała Aralia przyszłości zależeć będzie wyłącznie od tamtejszych czynników i różnych lobby to znaczy od Ludu.

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #12 : Września 08, 2021, 05:27:42 »

Moim zdaniem Aralia może mieć status kolonii, na wzór kolonii Brytyjskiej. Aralia jako kolonia by miała Króla jako zwierzchnika i gubernatora.

Inzucht - Prinz
Arbuz Dumbledore
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #13 : Września 08, 2021, 11:58:39 »

Nie zgadzam się by ojczyzna Wielkiego Sternika miałaby stać sie kolonią. Nie mam w zasadzie nic do dodania w kwestii obecnie proponowanej przez króla ustawy, po tym jak wyjaśnił on moje wątpliwości związane z elekcją nowych władz. Szczegółowe zagadnienia takie jak prymat roli kobiecej i niecisheteroseksualnej i inne różne przypadłości będą omawiane przy tworzeniu gubernialnej konstytucji.

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #14 : Września 09, 2021, 06:56:48 »

Popieram Towarzysza Arbuza.

Inzucht - Prinz
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]