Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:36:18 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: System podatkowy  (Przeczytany 2473 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #30 : Września 10, 2021, 08:50:36 »

Myślę, że pora powrócić do tematu, który nawiasem mówiąc - częściowo z mojej winy - rozbił się na kilka wątków.

Jeżeli o mnie chodzi to podtrzymuję swoją propozycję finansowania sektora publicznego: wirtualni podatnicy oraz przedsiębiorstwa samorządowe finansują gubernie, te oddają określony procent dochodów rządowi, ale też później mają prawo do wnioskowania o dotacje celowe. Do tego rząd powinien dysponować czymś w rodzaju spółek skarbu państwa, co zapewniłoby mu dodatkowy dochód. Co do wojska to wydaje mi się, że albo powinno być ono finansowane przez rząd albo należałoby ustanowić osobny, ogólnokrajowy podatek dla wirtualnych obywateli.

Do ustalenia pozostają też takie kwestie jak finansowanie sektora prywatnego (tu będę postulował system, który wprowadziłem w Kompanii Faradobusów) oraz pensje (czy powinny być pobierane z budżetu państwa/guberni czy też dajemy sobie spokój i drukujemy?).

Wydaje mi się, że dobrym pomysłem będzie zwołanie komisji parlamentarnej. Wówczas w jednym, a jeśli będzie potrzeba to w dwóch lub trzech skorelowanych ze sobą wątkach wypracujemy już jakieś bardziej konkretne rozwiązanie.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #31 : Września 25, 2021, 10:42:05 »

Dwie informacje:

1. Myślę, że już najwyższa pora zwołać komisję parlamentarną, która pracować będzie nad systemem podatkowym ZSKHiW. Gorąco zachęcam do zgłaszania się potencjalnych członków.
2. Zachęcam też do zapoznania się z debatą w hirschberskim Volkstagu, w trakcie której przedstawiłem wstępną wizję finansowania gubernialnego budżetu.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #32 : Września 15, 2023, 12:06:01 »

Jako że swego czasu byłem chyba jednym obywatelem interesującym się gospodarką, bardzo się uradowałem widząc powstanie takiego wątku. Szczególnie przy moich zamiarach aby zrealizować dawne ambicje opisania naszej gospodarki w sposób względnie sensowny. Prześledziwszy dyskusję zapisałem sobie kilka spostrzeżeń do podzielenia się w stosownym czasie. Tylko teraz tak, czy dyskusje tutaj toczone (także we wspomnianych wątkach jeszcze nieprzejrzanych przeze mnie) dotyczyły wyłącznie zagadnień fiskalnych i związanych z innymi dochodami państwa/samorządów oraz ewentualnie polityki socjalnej, czy też jednak wykroczyły poza to i ktoś poruszył zagadnienia związane z ogólnymi uwarunkowaniami gospodarczymi, których nie udało się nam nigdy do końca stworzyć?

PS: Z jakiegoś powodu większość dawniej wrzuconych linków nie działa. Jesteśmy w stanie cokolwiek z tym zrobić?

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #33 : Września 15, 2023, 10:04:37 »

PS: Z jakiegoś powodu większość dawniej wrzuconych linków nie działa. Jesteśmy w stanie cokolwiek z tym zrobić?

Chyba nie, bo myśmy zmienili adres forum, a stary stał się nieaktualny.

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #34 : Września 15, 2023, 04:16:49 »

Chyba nie, bo myśmy zmienili adres forum, a stary stał się nieaktualny.

Najgorzej.

A co z tymi gospodarczymi rzeczami? Tylko system podatkowy socjalny był omawiany czy bardziej holistyczne ujęcie gospodarki też się pojawiło?

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.023 sekund z 16 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 16.

[show queries]