Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:31:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przyszłość Żuław Rzeżuszych- dyskusja  (Przeczytany 2080 razy)
Tobiasz von Richtoffen-Deithven
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« : Czerwca 14, 2021, 09:54:54 »

Dzień dobry,

Chciałbym z wami rozpocząć wspólną dyskusję na temat przyszłości Żuław Rzeżuszych. Jako zarządca tamtego miejsca, wraz z władzami królestwa planujemy porządne odrodzenie tego regionu, choć wizje tegoż odrodzenia są najróżniejsze, a nierzadko sprzeczne. Jeśli chodzi o mój pogląd na ten temat, to rzecz jasna wykształtował się on dzięki wystawieniu moich pomysłów na krytykę mieszkańców królestwa na mniej standardowych kanałach komunikacji. Sądzę, że pozostali obywatele wypowiedzą się za siebie, więc przejdę do konkretów.

Moim zdaniem, Żuławy Rzeżusze powinny być czymś na kształt szeroko rozumianych krajów bałtyckich z alternatywnego świata zwanego realem, lecz raczej południowych i wschodnich brzegów jeziora bałtyckiego, zwanego przez tubylców morzem. Klimat "moich" Żuław wiele wspólnych cech dzieli z Hirschbergią i Weerlandem, a podstawowa różnica wynika zwyczajnie z faktu dostępności tego regionu do oceanu światowego. Przemysł opiera się tam na budowie statków i materiałów używanych przy eksploracji i eksploatacji morza, a wśród pozostałych gałęzi gospodarki dominuje turystyka i tradycyjne zajęcia miejscowej populacji (m.in. rybołówstwo i rolnictwo). Różnice zaczynają się pojawiać w mojej wizji kultury i przeszłości tego obszaru. O ile wiadome jest, że Żuławy nie są najbardziej zaludnionym obszarem ZSKHiW, to kwestia składu narodowościowego wydaje mi się być najbardziej kontrowersyjna. Niestety nie znalazłem jeszcze większej chwili na przestudiowanie źródeł z dawnej Pięciopolski i Trizondalu, jednakże nie przeszkadza mi to w dzieleniu się z wami moim pomysłem. Uważam, iż w związku z tym, że Żuławy Rzeżusze należały wcześniej do Pięciopolski, to nie może zabraknąć wśród ich populacji dawnych Pięcipolan. Idąc za ciosem, większość populacji również powinni stanowić ludzie chociażby kulturowo nieodlegli od wspomnianych poprzednich zarządców. Oprócz natywnych Żuławian, moim zdaniem na żuławach powinno mieszkać wielu imigrantów z pozostałych części naszego królestwa, a uważam tak dlatego, że chciałbym region rozwinąć tak, żeby widać było niedawną industrializację i atrakcyjność ekonomiczną powiązaną z przyłączeniem tego obszaru do nas. W zasadzie to może być bardzo użyteczne dla naszej propagandy naszego rozwoju kulturowo-społecznego.

Niech ten wątek będzie w ogóle wątkiem głównym do komentowania najbliższych zmian na Żuławach Rzeżuszych. Wiele rzeczy może nam przyjść do głowy dopiero z czasem.

EDIT: w najbliższym czasie (tj jutro) przedstawię parę zdjęć, mogących przybliżyć wam moją wizję.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2021, 10:18:39 wysłane przez Tobiasz von Richtoffen-Deithven » Zapisane

Budowniczy Dzisiejszej Jakości Żuław Rzeżuszych
Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #1 : Czerwca 15, 2021, 12:42:15 »

Myślę, że z tą mniejszością rodzimych mieszkańców Żuław to świetny pomysł. Rzecz jasna powinni być oni hmmm... odpowiednio traktowani i zatrudniani na właściwych im stanowiskach. Proponowałbym zrobić też jakiś stały motyw typu coś wzorowanego na IRA. Zamachy i te sprawy.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Czerwca 15, 2021, 03:17:29 »

Ja się podpinam pod słowa Budzimira i Tobiasza, któremu dziękuję za zapał i przedstawienie tej wizji. Trochę już rozmawialiśmy i też sugeruje, aby Żuławianie (Zulawenvolk?) byli nieco spokrewnieni z Pięciopolakami - w ogóle niektórzy mogą być po prostu Pięciopolakami, a niektórzy bardziej Żuławianami (wątek asymilacji i tożsamości byłby tu bardzo ciekawy). W pobliżu jest też należąca do Rotrii Wenecja i jakieś inne organizmy - wszystko to trzeba by uwzględnić. Do tego rzecz jasna mniejszość trizondalska, bo Pięcipolska to od dawna część Trizondalu.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwca 15, 2021, 03:57:57 »

Myślę, że z tą mniejszością rodzimych mieszkańców Żuław to świetny pomysł. Rzecz jasna powinni być oni hmmm... odpowiednio traktowani i zatrudniani na właściwych im stanowiskach. Proponowałbym zrobić też jakiś stały motyw typu coś wzorowanego na IRA. Zamachy i te sprawy.

Jasne. Jeśli chodzi o to, jaka ludność będzie gdzie dominować, to to moim zdaniem wyjdzie w praniu- większa ilość miast zadecyduje o dominacji przyjezdnych, a większa ilość wsi o dominacji tutejszych. Co do IRA, to jak faktycznie nas ten pomysł interesuje, to moim zdaniem motywacje separatystów powinno być oczywiście niepodległościowe, a nie pantrizondalskie na przykład.

Ja się podpinam pod słowa Budzimira i Tobiasza, któremu dziękuję za zapał i przedstawienie tej wizji. Trochę już rozmawialiśmy i też sugeruje, aby Żuławianie (Zulawenvolk?) byli nieco spokrewnieni z Pięciopolakami - w ogóle niektórzy mogą być po prostu Pięciopolakami, a niektórzy bardziej Żuławianami (wątek asymilacji i tożsamości byłby tu bardzo ciekawy). W pobliżu jest też należąca do Rotrii Wenecja i jakieś inne organizmy - wszystko to trzeba by uwzględnić. Do tego rzecz jasna mniejszość trizondalska, bo Pięcipolska to od dawna część Trizondalu.

Dokładnie tak. Najbiedniejszą Najbogatszą warstwą mogą być Ci Wenecjanie przykładowo. Możliwości jest tu bardzo dużo.

A w załącznikach przesyłam przykładowe obrazy z przyszłych Żuław Rzeżuszych. Elementy najbardziej "nasze" architekturalnie mogą być najnowsze, a te nam odrębne najprawdopodobniej będą świadectwami poprzednich systemów.

* 378dc59a5724d2fb1bc90fa64d1d86d8.jpg (137.33 KB, 916x539 - wyświetlony 82 razy.)

* unnamed.jpg (77.47 KB, 512x329 - wyświetlony 81 razy.)

* 200534818_482847296138442_1136317147040926787_n.png (3250.9 KB, 1500x1000 - wyświetlony 80 razy.)

* 132039840_966082614139440_1019593464215540812_n.png (1505.29 KB, 1280x816 - wyświetlony 80 razy.)

* 46c3fee1fa268f287e0ea59ae5c6fdf7.jpg (156.99 KB, 550x653 - wyświetlony 82 razy.)

* 199537437_2961626734120590_3397109038149917204_n.png (2832.26 KB, 1280x843 - wyświetlony 83 razy.)

* 201329248_527908831569310_6413152373443622060_n.png (1569.82 KB, 800x1110 - wyświetlony 84 razy.)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2021, 04:00:56 wysłane przez Tobiasz von Richtoffen-Deithven » Zapisane

Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Czerwca 15, 2021, 04:02:35 »

Pamiętaj też o kolei, którą kiedyś stworzył tam Marcel Hans. Trzeba zobaczyć czy ona nadal działa i jeśli nie to coś z tym zrobić.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Czerwca 15, 2021, 04:05:22 »

Pamiętaj też o kolei, którą kiedyś stworzył tam Marcel Hans. Trzeba zobaczyć czy ona nadal działa i jeśli nie to coś z tym zrobić.

Oczywiście. Dobre imię Marcela Hansa pozostanie nieskalane.

Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #6 : Czerwca 15, 2021, 04:10:38 »

Moim zdaniem Żuławy będą dobrze prosperującym regionem wojskowym.

Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń
Inzucht - Prinz
Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwca 15, 2021, 04:12:30 »

Moim zdaniem Żuławy będą dobrze prosperującym regionem wojskowym.

Na jakichś wyspach to czemu by nie.

Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #8 : Czerwca 19, 2021, 06:45:43 »

Niedługo powołam Komendanta Lokalnego Komendy Lokalnej HOMO " Żuławy Rzeżusze".

Inzucht - Prinz
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Czerwca 20, 2021, 11:28:47 »

I tu pojawia się kwestia, którą już gdzieś poruszałem. Zgodnie z dotychczasowym systemem sołtysi gmin stawali się z automatu komendantami HOMO na terenie swoich gmin, od czego oczywiście można było uczynić wyjątek. Teraz podział się trochę zmienił i tu sugeruję rzecz prostą: po prostu niech komendantami lokalnymi zostają zwyczajowo Landesfuhrerzy.

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #10 : Lipca 03, 2021, 12:06:09 »

I jak tam idą kwestie?

Inzucht - Prinz
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Lipca 03, 2021, 01:07:53 »

Też się nad tym ostatnio zastanawiałem. Będę musiał tam wpaść i zobaczyć czy Pałac Nadmorski jeszcze stoi.

A propos chodzi mi po głowie jeszcze jedna kwestia - jak rozwiązujemy kwestię komunikacji pomiędzy śródlądziem i Żuławami? Czy są tam jakieś drogi przez Ziemie Niczyje? Czy tam się raczej lata samolotem albo płynie statkiem? Wydaje mi się, że to jest coś z dużym potencjałem, czym się do tej pory w ogóle nie zajmowaliśmy.

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #12 : Lipca 04, 2021, 09:53:53 »

To cieszę się że kwestie są ok. W niedługim czasie tutaj powstanie komenda HOMO.

Inzucht - Prinz
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Lipca 04, 2021, 06:20:29 »

Zasadniczo to ona tam od dawna jest. Po prostu trzeba ją uaktywnić.

Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Lipca 04, 2021, 08:27:09 »

I tu pojawia się kwestia, którą już gdzieś poruszałem. Zgodnie z dotychczasowym systemem sołtysi gmin stawali się z automatu komendantami HOMO na terenie swoich gmin, od czego oczywiście można było uczynić wyjątek. Teraz podział się trochę zmienił i tu sugeruję rzecz prostą: po prostu niech komendantami lokalnymi zostają zwyczajowo Landesfuhrerzy.

Oczywiście postaram się jak najszybciej przejąć na poważnie obowiązki komendanta HOMO.

Też się nad tym ostatnio zastanawiałem. Będę musiał tam wpaść i zobaczyć czy Pałac Nadmorski jeszcze stoi.

A propos chodzi mi po głowie jeszcze jedna kwestia - jak rozwiązujemy kwestię komunikacji pomiędzy śródlądziem i Żuławami? Czy są tam jakieś drogi przez Ziemie Niczyje? Czy tam się raczej lata samolotem albo płynie statkiem? Wydaje mi się, że to jest coś z dużym potencjałem, czym się do tej pory w ogóle nie zajmowaliśmy.

Ja bym był wyłączenie za transportem rzecznym i lotniczym, no chyba, że istnieją jakieś dawne, już nieuczęszczane trasy, to można by je odbudować.

Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 19 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 19.

[show queries]