Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:34:30 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sobór Postnowodomski  (Przeczytany 1598 razy)
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« : Maja 29, 2021, 02:15:35 »

Towarzysze!
Stoję tu pośród ruin zniszczonego wieloletnimi zaniedbaniami pałacu i chcę przeprosić. Zapiłem i długo mnie nie było. Nasza wiara osłabła, ale czy można ją jeszcze nazwać wiarą? Kiedy ostatnio byliście w Domie Tez. Kiedy ostatni raz dyskutowaliście o tezach Wszechbudzimiryzmu? Doszły mnie słuchy, że odstępcze idee Kościoła Rotryjskiego zataczają coraz szersze kręgi wlewając ociekające gęstym śmierdzącym śluzem idee do uszu Ludu Szlacheckiego.
Konieczna jest chwila zastanowienia. Czy obecna wewnętrzna wolność religijna nie czyni nas słabymi. Czy nie nadszedł czas na powrót Wielkiej Ortodoksji Pierwszej tezy? Przez lata Wszechbudzimiryzm ustępował i dostosowywał się do zmieniającego się świata. Jednak zamiast utrzymać swoją siłę ten stopniowo tracił swą siłę. Ostatnie badania wśród młodzieży PMOB wykazały, że 41% z nich nie uznaje nawet Trzeciej Tezy, a kolejne 23% uważa, że skoro Trzecia Teza jest słuszna, to po co w ogóle się tym przejmować. Sam wychowany niegdyś byłem w Trzeciej Tezie i gdy objąłem władzę religijną, to czym się zajmowałem? Wszystkim tylko nie Wszechbudzimiryzmem.
Czy powrót do korzeni naszej wiary uczyni ją na nowo silną? Sam nie wiem. Dlatego ogłaszam, że na kartoflanym polu, gdzie niegdyś znajdował się Nowodom Weerlandzki rozpocznie się Sobór Postnowodomski. Niczym w Domie Tez dyskusja jest otwarta dla każdego. Czy należy reformować Wszechbudzimiryzm? Jeśli tak, to w którą stronę?
Niechaj każdy budzimirysta się wypowie!

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maja 29, 2021, 02:19:40 »

Cóż, kiedyś zajmowałeś się też chwalebnymi prześladowaniami innowierców.

Ja jakiś czas temu spotkałem przedstawicieli ruchu o nazwie JW.ORG czczących faceta o imieniu Jehowa (nie wiem kto to dokładnie jest, nie przedstawili mi go) i uważam, że wiele możemy się od nich nauczyć... to znaczy oni od nas... no w każdym razie należy postawić na chodzenie po domach, zwalczanie tego czego Prabudzimir nienawidzi (np czarodzieja Gotadrda) i publikacją licznych wydawnictw religijnych.

Sam starałem się propagować i umacniać wszechbudzimiryzm wśród naszej diaspory zagranicznej, przez co zachowałem i wydałem na nowo wiele klasycznych tekstów.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #2 : Maja 29, 2021, 08:01:15 »

TO ŻE ZSKHIW PODUPADŁO TO WINA ODWRÓCENIA SIĘ OD ŚWIĘTEJ WIARY, TO KARA OD WSZECHBUDZIMIRA ZA ROZPOWSZECHNIANIE SIĘ OBRZYDLIWYCH HEREZJII I DEGENERACJI TAKICH JAK KARLIZM , REALIZM, PRAWA CZŁOWIEKA I OBYWATELA , KRAWACIARSTWO I INNE OBRZYDLIWE ZBOCZENIA. LUDZIE, WYSŁUCHAJCIE MNIE, SKROMNEGO ŻEBRAKA, TYLKO POWRÓT SILNEJ GOREJĄCEJ WIARY MOŻE PRZEBŁAGAĆ WIELKIEGO WSZECHBUDZIMIRA, PRZEJŻYJCIE NA OCZY NIM BĘDZIE ZA PÓŹNO!!!

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maja 29, 2021, 08:14:51 »

Kto to jest Wszechbudzimir?

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Maja 29, 2021, 09:57:42 »

Osobiście myślę, że powinniśmy dać ludowi to czego chce: nabożeństw z gitarą, zbiorowych modlitw o uzdrowienie i pielgrzymek na zarchiwizowane Apfelinsel. Oczywiście należy dokonać też reformy języka sakralnego z filozoficznego na chłopski (zamiast antagonistyczne - mające spinę).

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Maja 29, 2021, 10:24:14 »

I palenie świeczek.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #6 : Maja 29, 2021, 11:01:27 »

Czyli rozumiem Laszku, że uważasz, że trzy tezy powinny zostać, ino uproszczone tak by chłop zrozumiał o co chodzi?

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Maja 29, 2021, 11:14:29 »

Tezy są ok, szkoda tylko że poza nimi nie ma zbyt wiele. Ewentualnie poszczególne Tezy mogą zostać zarezerwowane dla pewnych grup: Teza pierwsza dla ogółu ludności, teza III tylko dla specjalnie wtajemniczonych.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #8 : Maja 30, 2021, 08:36:13 »

Tezy są ok.

Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń
Inzucht - Prinz
Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Maja 30, 2021, 10:53:28 »

Tezy są ok, szkoda tylko że poza nimi nie ma zbyt wiele. Ewentualnie poszczególne Tezy mogą zostać zarezerwowane dla pewnych grup: Teza pierwsza dla ogółu ludności, teza III tylko dla specjalnie wtajemniczonych.

Czy nie jest tak w praktyce? Tezę I zrozumie byle debil, a do ogarnięcia III potrzebny jest pewien kapitał intelektualny.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #10 : Maja 30, 2021, 12:22:46 »

Jak widzę idea Wielkiej Ortodoksji Pierwszej Tezy nie znajduje tutaj poparcia. Zatem miast wielkiej rewolucji Wszechbudzimiryzm winna czekać ewolucja. Problemem braku opisów było to, że najpierw chciałem opisać historię do tych lat 312-314, kiedy powstały Tezy Hirschberska i Weerlandzka. Myślę, że mógłbym w drugiej połowie czerwca ruszyć z opisywaniem tych Tez. Ich mądrości i fragmenty listów, ksiąg. Zasady bycia dobrym budzimirystą w kontekście Tez. Trzecia Teza powinna być przerobiona na coś dla wtajemniczonych, coś, czego unika się przy zwykłym Ludzie Szlacheckim. Zlikwidowałbym aspekt Tez Pobocznych. Wszelkie tezy winny podlegać Wielkim Tezom, by wiara nasza trzymała jakieś normy. Precz z Kurduplami!

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Maja 30, 2021, 01:38:15 »

To jak wyjaśnisz prostaczkom, że Kurduple nie istnieją?

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Maja 30, 2021, 03:16:08 »

Tylko mam nadzieję, że w miejscu Kurdupli powstanie coś adekwatnego. Kurduple były o tyle atrakcyjne, że w budzimiryzmie nie było żadnych świętych ani właściwie nikogo z kim ludzie mogliby się spoufalać.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #13 : Maja 30, 2021, 04:30:10 »

Tak, w ramach przywracania chwały naszej Wierze stworzę poczet Świętych Ludzi, których cechy i czyny nieść będą inspirację Ludowi Szlacheckiemu. W dużej mierze osobny dla Tez Weerlandzkiej i Hirschberskiej.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Maja 30, 2021, 04:58:15 »

To mnie tam wpiszcie.

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]