Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:37:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Królewski Ród Faradobusów  (Przeczytany 2733 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« : Marca 28, 2016, 04:29:07 »

Chwilowo nie mam nic specjalnego do roboty, bo do tego potrzeba innych ludzi. Mogę zająć się czymś mało sensownym, ale za to przyjemnym i generującym posty oraz, bądź co bądź, szacun zagranico. Postanowiłem rozwinąć Königsamt für Faradobus-Familie i utworzyć miejsce, z którego administrował będę rodem królewskim. Już niebawem pojawią się tu inwentarze, biogramy, archiwum rodowe oraz spisy członków naszej wielopokoleniowej rodziny.

Podstawowe informacje

Ród Faradobusów przez wieki pełnił rolę dynastii panującej w Hirschbergii, a następnie w zjednoczonym królestwie Hirschbergii i Weerlandu. Swój początek bierze od Przemysła Faradobusa, który był pierwszym wielkim frarem i niezależnym władcą hirschberskim. Jego wnuk Chłopacy I Wyzwoliciel jako pierwszy przyjął godność królewską. Syn Chłopacego Arkadiusz I Zapodziany, uważany za jednego z największych władców w dziejach Hirschbergii i Weerlandu, stanął na czele zjednoczonego państwa, w którym rządy Faradobusów formalnie trwały do utworzenia Ludowo-Demokratycznej Republiki Narodów, na czele której stanął dotychczasowy Król Ferdynand. Jego barbarzyńskie obalenie w 2010 r. stanowiło faktyczny koniec rządów dynastii. Na Tronie Przemysła zasiadł wówczas uzurpator i i jeden ze stepowych chanów Arkadiusz z rodu Wettinów, potomek córki Chłopacego I. Za jego czasów dokonano zmiany charakteru monarchii z dziedzicznej na formalnie elekcyjną. Okres jego rządów to również czas rewolucyjnej działalności Wielkiego Sternika i bohaterskich powstań pod wodzą prawowitego Króla Joksymila Ferdynandowica Obfitego. Po nagłej śmierci Wettina w 2014 roku po władzę sięgnął brat Joksymila Ametyst, który jako monarcha odbudowuje historyczną pozycję dawnej rodziny królewskiej.

Liczni członkowie rodu, w większości potomkowie brata Arkadiusza Zapomnianego księcia Kazimierza Chędożyciela, są rozsiani po całych ziemiach hirschberskich, a także występują w innych regionach Socjalistycznego Królestwa. Ich liczbę szacuje się na około 5000 osób, w większości jednak niewiele różniących się od zwykłej szlachty ludowej. Co bardziej wpływowi rodowcy zajmują obecnie znaczącą pozycję w społeczeństwie. De iure Faradobusowie posiadają także status rodziny panującej w Królestwie Anglii, Księstwie Lotaryngii (część Królestwa Francji i Nawarry) oraz Księstwie Parmy (część Państwa Kościelnego "Rotria"). Większe posiadłości rodowe w kraju i na świecie są w rękach głowy rodu, Króla Ametysta. Dynastia prowadzi również wielobranżową działalność gospodarczą na szeroką skalę pod szyldem Ogólnowyzyskującej Usługowo Produkcyjnej Kompanii Faradobusów.

« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2016, 01:30:02 wysłane przez Ametyst » Zapisane

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 30, 2016, 08:39:43 »

W wykazie oficjalnych rezydencji królewskich uwzględniono także siedziby rodowe Faradobusów, które są miejscami przebywania Króla i jego Dworu. Poza tym niedługo można by pomyśleć o szerszym opisaniu poszczególnych linii dynastii. Wszystkie nasze dobra krajowe zostały ponadto, jak można było zauważyć, przemianowane, co jest wynikiem mojej rozmowy telefonicznej z przodkami.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2016, 03:44:50 wysłane przez Ametyst » Zapisane

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Maja 17, 2016, 07:18:01 »

Wydałem właśnie taki okólnik, aby nie musieć uznawać za książąt ZSKHiW tej całej hołoty od Kazimierza Chędożyciela:

Ametyst z rodu Faradobusów,
Bardzo Wspaniały Król Hirschbergii i Weerlandu,
Senior-Protektor Stepów Wewnętrznych oraz Żuław Rzeżuszych,
Lord Zlewni, Wielki Dziedzic na dobrach ziemskich Rodu Przemysła etc.
Król Anglii i Walii, Książę Lotaryngii, Wicehrabia na Mechanicach, Baron Provins,
Dobry Ojciec, Patriarcha i Głowa Królewskiego Rodu Faradobusów

Potomkom Wielkiego Frara Przemysła, Dzieciom Swoim, Krewnym i Powinowatym, Członkom Rodziny Faradobusów niezależnie od linii i majątku
braterskie pozdrowienie i to, co dano poniżej
.

Wiadomo powszechnie, że rzeczy ulotne mają to do siebie, że przemijają, a po wchłonięciu znacznej ilości weerlandzkiego bimbru zapomnieć można decyzje podjęte w trakcie jego spożywania, co skutkuje nie zawsze miłymi niespodziankami. Z tychże przyczyn postanowiłem skierować do Was kilka słów, a czynię to bynajmniej nie pijany, ani też niespełna rozumu, ale pod wpływem własnego doświadczenia, jako dobry Ojciec, wierny uczeń Wielkiego Sternika i bezpośredni potomek Przemysła, Unierada i wszystkich królów od Arkadiusza Pierwszego po Ferdynanda Wielkiego.

Ponieważ w świecie sfer wyższych jest tak, że tytuły zazwyczaj niewiele znaczą, ale każdy się ich domaga istnieją ich milijony. Tytułów tych domagają się zazwyczaj ludzie, których największą zasługą jest urodzenie się z odpowiedniej alkowy, a błogosławione łono, które ich nosiło, jak i błogosławione piersi, które ssali. Takich są w Socjalistycznym Królestwie tysiące, a dzięki płodności Księcia Kazimierza Chędożyciela bywają gminy w Hirschbergii, gdzie w każdej wsi żyje potomek Przemysła. Odkąd sam wdałem się przez wzięcie Królowej Joanny z Burbonów w ów ród sławny z przyzwoitej jakości rudego bimbru pojawili się kolejni, co prawda mniej albo i wcale od Faradobusa nie pochodzący, ale równie lub jeszcze bardziej na tytulaturę pazerni. Nie byłoby w spełnianiu ich marzeń i snów nic złego, gdyby nie powaga Prawa ustanowionego przez Lud Szlachecki, który w swej mądrości słusznie przykazał nadawać państwowe tytuły honorowe wyłącznie szlachetnym obywatelom Socjalistycznego Królestwa. Przyszli przeto do mnie Synowie Umiłowani Zdzisław i Gedeon z Fitneß pod Kokkenstadt, wierzymy że z Faradobusów, z zapytaniami: czy Wielki Sternik lubił gumę Turbo żuć, czy Król Hirschbergii i Weerlandu, kiedy był mały, to czy się bił z chłopakami i czy każdy Faradobus jest xięciem, czy też nie. Rzekłem wpierw, że Wielki Sternik nie wiedział nic o takiej gumie, bo mu nie dali nigdy, żem się bił i może nawet z dziewczynkami też, a co do ostatniego pytania to muszę podumać i począłem dumać.

Popatrzywszy na tych miłych gości stwierdziłem, że niby od Przemysła pochodzą, ale trochę niezręcznie zwać ich xiążętami Socjalistycznego Królestwa. Więksi oni jednak ode mnie, choć ubodzy, i jeno strach im tak powiedzieć. Jest więc mą wolą, jako Głowy Rodu Faradobusów, że każdy kto jak i ja od sławnego Przemysła pochodzi i jest w stanie to wykazać albo w inny sposób mnie do tego przekonać, potomstwem swym, zwany będzie Princeps Sanguinis Industriae, jak mię to mędrcy obeznani w języku południowców światle ułożyli, co ostatecznie można zwać w języku powszechnym xięciem krwi Przemysła, albo i xięciem w rodzie Faradobusów. Tytuł ów rodowy ma charakter i nie jest państwowym tytułem honorowym, ale wierzymy że zaspokoi wydumane oczekiwania mych pożal się Premierze [Tysiąclecia] krewniaków, a ostatecznie także innych, a zamożnych. Prawo do noszenia jego jest z zasady dziedziczne, a w jego sprawach wyrokować będę osobiście, jako Ojciec rodowy, lub persona czy jaka tam insza instytucya przeze mnie wskazana. Nadmieniamy przy tym, że niewiasta Principissą zwać się winna, chyba że Dżendera szanuje.

Co się zaś tyczy Franków, Angielczyków i innszych żabojadów z burbońskiego rodu, do którego przynależę, a których powyższe kryteria nie obejmują, a których jednak jakąś tam miłością braterską obdarzyłem, oraz wszystkich małżonek, ważniejszych konkubin tak moich, jak i innych Princepsów z familii Przemysła, tym pozwalam w rodzie zwać się nie inaczej, jak Princeps quasi Faradobus, co w powszechnej mowie znaczy xiążę ponoć to z Faradobusów. Reguły związane z potwierdzaniem i niepotwierdzaniem tytułu tego tożsame są z opisanymi powyżej.

Aby prawo stało się wiadomym i dla większej powagi przykazuję opatrzyć akt niniejszy pieczęcią swą królewską. Dane było w Nowym Kaer Moher, w dobrach faradobusicko-dziewickich pod Stołeczną Wsią Laszkberg położoną w dniu siedemnastym maja dwa tysiące szesnastego roku przy świadkach, którymi są nadmienieniu już Zdzisław i Gedeon z rodu Faradobusów, chłopiec mój stajenny Rupert, nałożnica Marlenka i małpa Jadwiga.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwca 13, 2016, 08:53:50 »

Tak jak zapowiedziałem w czasie uczty, która nawiasem mówiąc nadal trwa, podjąłem decyzję, na mocy której wszyscy członkowie rodu Wettinów zostali włączeni do Królewskiego Rodu Faradobusów. Stosowny dokument został już wydany. Wiem, że to dziwne, ale pleśń nie wybiera, a mi nie wypadało odrzucić tak szczodrej jałmużny.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Lipca 04, 2016, 11:42:21 »

Niechaj nie stanowi tajemnicy, że noszę się z zamiarem usynowienia księcia Seweryna Parmeńskiego, obywatela Rotrii i Bialenii. Stosowne decyzje powinny zapaść do końca tego tygodnia.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Lipca 08, 2016, 08:21:27 »

Ogłaszam, że w dniu dzisiejszym, w nieco przyspieszonym trybie, dokonałem adopcji księcia Seweryna, który odtąd zyskuje prawo do mojego nazwiska rodowego i do nazywania się moim synem.

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #6 : Maja 28, 2021, 07:56:30 »

Coś dla Mnie, właśnie interesuję się dynastiami i rodami królewskimi.

Tymoteusz Aleksy Faradobus herbu Świetlisty Jeleń
Inzucht - Prinz
Przewodniczący Komitetu Głównego HOMO
Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #7 : Czerwca 11, 2021, 05:44:10 »

Czy mogę dołączyć do rodu?

Inzucht - Prinz
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Czerwca 11, 2021, 07:15:10 »

A cholera wie co tam Chędożyciej napłodził. Skąd jesteś?

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #9 : Czerwca 11, 2021, 07:26:13 »

Nazywam się Aleksy Filipke i mieszkam w Hirschberg w Joksopolis, mam swoją posiadłość - domek drewniany, a moja mama popija drinki z kolegami, a ojca nie ma, nie żyje i mieszka w niebie i patrzy wstąd jak dowodzę flotą w ZSKHiW.

Inzucht - Prinz
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Czerwca 11, 2021, 08:01:52 »

A skąd Twoi przodkowie?

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #11 : Czerwca 11, 2021, 08:24:14 »

Oni pochodzili z tego kraju, a jeden nazywał się Ernest Filipke i był spokrewniony z Arkadiuszem I Zapodzianym.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2021, 08:27:17 wysłane przez Aleksy Filipke » Zapisane

Inzucht - Prinz
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Czerwca 11, 2021, 09:37:49 »

Wiesz coś wincyj? Ja bym prędzej obstawiał Kazimierza Chędożyciela. Jego potomków można znaleźć tak naprawdę w każdej hirschberskiej wsi i tak było już za jego czasów.

Tymoteusz Faradobus
Inzucht - Prinz
Przodownik
**

Posłuch 1

Inzucht-Prinz

« Odpowiedz #13 : Czerwca 12, 2021, 07:49:19 »

Mój dziadek, Andrzej Filipke był potomkiem Chędożyciela, a mój dziadek ze strony ojca , Marek Filipke był potomkiem Ferdynanda I. Miałem jeszcze wujka Filipa, który był potomkiem Arkadiusza I Filipa.

Inzucht - Prinz
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Czerwca 12, 2021, 09:00:44 »

Ale jakim cudem miał być potomkiem Ferdynanda skoro ojciec mój ziemski miał tylko synów i żaden z nas nie spłodził potomstwa?

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]