Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 04:42:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co z tym Trizondalem?  (Przeczytany 1274 razy)
Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« : Sierpnia 18, 2015, 01:52:40 »

Trizondal stracił stwoje stare forum i stronę, w związku z czym mamy problemy, by przywrócić wszystkie akty prawne do nowego Dziennika Praw, potrzebuję tutaj Waszej pomocy.
W roku 2013 jako Prezydent Trizondalu negocjowałem z ZSKHiW traktat o uznaniu, czy on został podpisany (ja jestem przekonany, że tak, ale potrzebuję Waszego potwierdzenia). Mowa o tym: http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index.php?topic=621.msg30962#msg30962

(-) Marcel Hans
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 18, 2015, 01:56:24 »

Na pewno został ratyfikowany przez Parlament. Można poszukać w ordonansach, czy zostało to zatwierdzone przez Króla. W razie czego postaram się to nadrobić.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 18, 2015, 02:03:11 »

Tzn gdzie poszukać? Chichot

(-) Marcel Hans
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 18, 2015, 05:43:09 »

Zasadniczo to w Katalogu Praw Wszystkich, ale już to zrobiłem i niczego nie znalazłem. Postaram się wydać Ordonans jeszcze dziś.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 18, 2015, 07:55:00 »

Widzę, że sprawa załatwiona, super. Tylko troszkę szkoda, że taki poślizg (zawiniły obie strony...)

(-) Marcel Hans
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Sierpnia 18, 2015, 08:04:23 »

Ale my się tym nie przejmujeeemy!

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Sierpnia 19, 2015, 09:04:36 »

Jak to dobrze, że nie musiałem robić wstydu i przyznawać, że takiego traktatu nie podpisaliśmy, bo negocjacje skończyły się gdy tylko przestał Towarzysz być prezydentem. Teraz na szczęście już nikt się o tym nie dowie, bo przecież wcale tego nie powiedziałem.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 19, 2015, 09:08:32 wysłane przez Ciecierad Ciecieląg » Zapisane

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 19, 2015, 11:07:16 »

E podpis mój był, wydaje mi się, że Towarzysz mówiąc takie coś zastosowałby prowokację, ale na szczęście Towarzysz tego nie powiedział Chichot

Aczkolwiek smuci mnie, że współpraca międzypaństwowa skończyła się z chwilą, gdy złożyłem urząd. Wynika to po prostu z podejścia mojego i moich następców do instytucji państwowych. Dla mnie państwo to wielka instytucja, która ma wielkie zadania przed sobą: pobudzenie aktywności, danie zajęcia mieszkańcom, prace nad systemami informatycznymi, ale to także instytucja, która ma do tego narzędzia: prawo, szacunek, powagę, instytucję oraz budżet.
Trizondal niestety ma to do siebie, że ciągle dąży się tam do likwidacji wszystkiego co jest urzędowe i państwowe. Bo to rzekomo szkodzi. No i przy takich trendach państwowy aparat jest słaby i nie ma żadnej motywacji robić czegokolwiek. W porównaniu z Trizondalem ZSKHiW ma rozbuchaną administrację (przynajmniej ja to tak postrzegam) i mnie to tutaj przyciąga. Wreszcie są ludzie, procedury, zwyczaje, jest czego przestrzegać, jest wszystko poukładane (nawet w sposób inny niż w innych mikronacjach).  A przecież nie ma mikronacji bez organów państwa, właściwie wszystkie silne mikronacje mają baardzo rozbudowany aparat państwowy, no ale widać realne trendy przechodzą do wirtuala.
Natomiast jeśli taki temat już jest, to wykorzystam go do zachęcenia Towarzyszy do odwiedzin mojej v-ojczyzny (a tam już dalej Dalmencji w szczególności) i może podjęcia jakiejś oddolnej współpracy? To zdecydowanie wzbogaca mikronacje (i moją i Waszą). Każdy post osoby spoza danej mikronacji, jest dla takiej mikronacji (w moim odczuciu) na wagę dwóch postów obywatelskich (w małej mikronacji, w trudnych czasach), bo daje nowe spojrzenie i trochę świeżości do dyskusji różnych.

(-) Marcel Hans
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Sierpnia 20, 2015, 06:11:00 »

Ojej, z tego posta to można stworzyć nowe życie dla wątku ,,Dyskusje realne" no ale nieważne. Rozbudowany aparat państwowy przynosi różne konsekwencje, a mikronacje mają to do siebie, że mogą być one zarówno pozytywne jak i negatywne, ale sam nie jestem przekonany co do tego czy nacisk położony na działania aparatu państwowego ma decydujący wpływ na zainteresowanie dyplomacją. Myślę, że to raczej indywidualne cechy kolejnych osób piastujących dane stanowiska.

Dyrektor IBW,

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 20, 2015, 10:58:07 »

Faktycznie się rozgadałem. Ma Towarzysz rację, że dla dyplomacji sam rozwinięty aparat państwowy nie wystarczy, tutaj to zależy od strategii przyjętej.
Ja wtedy przyjąłem strategię, że im więcej w Trizondalu zagranicznych gości, zagranicznej aktywności tym lepiej dla Trizondalu.  Chociaż polityka taka miała bardzo wiele racji (aktywność w sierpniu i lipcu biła na głowę poprzednie miesiące), to jednak przy niewystarczającym utrwaleniu aktywności krajowej prowadzi ona do złudnego przekonania na temat stanu państwa. W rezultacie czego zaraz po zakończeniu kadencji oraz ochłodzeniu kontaktów międzynarodowych oficjalnych, no i w związku z powszechnym w v-świecie kryzysem aktywności spadła ta aktywność krajowa na łeb, na szyję, bo goście zniknęli.

Chciałem jeszcze postawić tezę, że im państwo (aparat) wewnętrznie ma mniej problemów do rozwiązywania, tym więcej aktywności w dyplomacji. Jednak myślę, że nie byłaby to teza zawsze prawdziwa bez uzupełnienia, że także, im państwo wewnętrznie ma więcej problemów nierozwiązywalnych lub bardzo bardzo trudnych do rozwiązania, tym wiecej aktywności w dyplomacji.  Tutaj spokojnie mogę się powołać na Trizondal, który po zniknięciu dorobku pokoleń ma masę spraw do załatwienia, których nie da się łatwo załatwić, ale nasza aktywność dyplomatyczna jest jednak (lub była jeszcze niedawno) spora.  Podobnie jest z państwami bardzo mało aktywnymi, gdzie te inicjatywy, które tam powstają są międzynarodowe.  Dzieje się tak, bo w krajach ich autorów ewentualny odzew na inicjatywy krajowe byłby nikły...   

(-) Marcel Hans
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Sierpnia 21, 2015, 12:52:08 »

Co do tego jak najbardziej się zgadzam. Różnimy się w postrzeganiu roli w tym wszystkim aparatu państwowego. Mniej wewnętrznych problemów do rozwiązywanie faktycznie przekłada się na wyższą aktywność zagraniczną ale zarówno Ordnung jak brak zaangażowania aparatu wewnątrz może przyczyniać się do przełożenia pewnej aktywności poza granice mikronacji. W ZSKHiW, nawet przy względnym porządku, o którym Towarzysz wspominał wcześniej, nie byliśmy nigdy specjalnie aktywni w polityce międzynarodowej.

Dyrektor IBW,

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Sierpnia 21, 2015, 09:07:30 »

Tutaj pojawia się problem rozumienia "aktywności międzynarodowej": bo co jest aktywnością międzynarodową?
Na przykład ogółem powiemy, że Sarmacja międzynarodowo się nie angażuje, ale zapominamy o sporze z Scholandią, o walce o jakąś tam wyspę, o kontaktach z Wandystanem. Oni są aktywni w ich kręgu kulturowym (takie mam odczucie). Wydaje mi się, że ZSKHiW jest aktywne wśród "swoich państw", np. Dreamland (kiedyś), to samo dotyczy większości mikronacji raczej.

(-) Marcel Hans
Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Października 23, 2015, 04:41:26 »

Może nie wszyscy wiedzą, ale w Trizondalu istnieją 3 gazety, z tego jedna w miarę często wydaje na Planecie, jest to Goniec Dalmencki (pismo samorządowe).
http://dalmencja.weebly.com/goniec-dalmencki - strona gazety

Chciałbym co jakiś czas dodawać wieści z zagranicy do artykułów ukazujących się w Gońcu.
Jeśli macie pomysły na krótkie notki prasowe lub dłuższe artykuły, to  śmiało piszcie tutaj!
Ostatnio pisałem o pociągach, teraz w następnym wydaniu będzie o Waszym banku, ale tematów może być więcej!

(-) Marcel Hans
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Października 25, 2015, 01:03:40 »

Właśnie mi uświadomiłeś jak bardzo zaniedbałem własną gazetkę.

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Października 26, 2015, 09:49:09 »

I kolejne newsy z Trizondalu i ze świata: http://dalmencja.weebly.com/goniec-dalmencki/obywatele-u-sterow

(-) Marcel Hans
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]