Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:47:49 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wniosek o wycenę osiedla(załatwione)  (Przeczytany 499 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« : Sierpnia 18, 2015, 01:29:11 »

Towarzyszu,

proszę o wycenę kosztów budowy osiedla mieszkaniowego na terenie majątku Złoty Potok (GW). Osiedle składać się będzie z kilkunastu bloków, w których zamieszka około 800 osób. Ponadto planuję wybudować całą infrastrukturę oraz kilka budynków gospodarczych. Osiedle nie będzie przynosić zysków.

Proszę także o wycenę kosztów budowy w tym samym majątku supernowoczesnego folwarków: obór, magazynów, chlewów, stodół, spichlerzy i zaplecza technicznego. Obiekty te zatrudnią 700 osób i przyniosą miesięczny zysk w wysokości 15 000 loli.

Z poważaniem,
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2015, 02:11:34 wysłane przez Ciecierad Ciecieląg » Zapisane

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 18, 2015, 10:18:10 »

Towarzyszu, jutro mi o tym przypomnijcie.

(-) Krzysztof Septimus

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 20, 2015, 08:14:21 »

Lubię takie wyceny.

Jakie warunki mieszkaniowe mają tam(w blokach, nie w chlewach, oborach i stodołach) panować? Znaczy, iloosobowe mieszkania Towarzysz przewiduje? Żeby nie było, daję punkt odniesienia. W mojej realowej blokowej rezydencji mogłoby się, przy dosyć sporej przestrzeni, pomieścić 45 osób na trzech piętrach(znaczy 2 piętra i parter) przy założeniu, że jeden lokal zajmowałyby trzy osoby. W takim wypadku bloków powinien Towarzysz zbudować 17 lub 18(ok 800 mieszkańców w sumie), a znając wielkość budynku i ilość takowych, mógłbym je sensownie, jak na laika, wycenić. Pytam o warunki, bo być może zechce Towarzysz zbudować mniej bloków, zwiększając tym samym zagęszczenie(w sumie polecam, bo w punkcie odniesienia byłoby to spokojnie możliwe), a nie chciałbym aby cena była przesadzona np. z powodu zbyt dużej liczby bloków.

Resztę obiektów wycenię po części mieszkalnej.

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Sierpnia 20, 2015, 08:47:38 »

Towarzyszu Septimus,

planuję, że mieszkańcy bloków będą żyli w sposób kolektywny. 3 osoby na mieszkanie to zdecydowanie za mało, zwłaszcza ze płacą grosze. Na jedno mieszkanie powinno przypadać 5-6 osób, a więc na jeden blok będzie to jakieś 50-60 głów. Potrzebuję zatem jakieś 15 bloków.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 21, 2015, 12:19:11 »

Jeden blok będzie kosztował 1 050 000 loli. Przez pryzmat cen realnych nie uwzględniłem kosztów budowy schodów i półpięter ale uznajmy, że się zgadza, bo mamy tańszą siłę roboczą i materiały. W takim razie za 15 bloków musi Towarzysz zapłacić 15 750 000 loli.

Metodologia:

Posłużyłem się tą samą stroną, której użyłem przy poprzedniej wycenie(stajnie itp.). Podane tam koszty(z wyłączeniem niektórych, które uznałem za niepotrzebne przy budowie bloku) pomnożyłem przez cztery, zakładając że powstały w ten sposób twór będzie odpowiadał jednej kondygnacji, a następnie obliczyłem koszt budowy trzech kondygnacyj(parter i dwa piętra). To samo tyczy się chociażby stropów(powierzchniax4 i ilość x3). Do całości ponownie włączyłem cały koszt budowy fundamentów(istnienie piwnic) oraz 100 000 zł(nie wiem ile teraz to będzie na lole) za strop między piwnicą a parterem, który musi być droższy od zwykłych z racji chociażby włączenie do niego sklepiania. Kwoty oczywiście i tym razem zostały przeze mnie odpowiednie zaokrąglone w dół zarówno przy liczeniu kosztów poszczególnych elementów, jak przy każdorazowej zmianie waluty, co(pomijając już te nieszczęsne schody i półpiętra) powinno jakkolwiek oddać różnicę cen.

Teraz mogę wycenić pozostałe obiekty ale najpierw muszę odpocząć. Liczenie takich kwot w pamięci jest średnio komfortowe.

Dyrektor IBW,

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Września 15, 2015, 08:38:36 »

Ile ma być tych dodatkowych obiektów i w jakiej ilości każdy rodzaj?

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Września 21, 2015, 06:56:46 »

Paaanie, ja teraz ledwo wiążę koniec z końcem. Jak nakradnę to się zgłoszę i zbuduję.

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Września 27, 2015, 02:10:17 »

Tym razem wycena nie będzie oparta o jakąś konkretną metodologię. Bezpośrednio po powrocie byłoby to trudne.

Proponuję zatem:

obora/stodoła - 500 000 loli
chlew - 200 000 loli
magazyn/spichlerz - 80 000 loli

Proszę mieć na uwadze, że obiekty te będą dosyć spore, więc znowu nie ma potrzeby budowania ich wielu.

Dyrektor IBW,

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 19 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 19.

[show queries]