Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 03:44:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Debata: funkcjonowanie Jedynej Legalnej Partii  (Przeczytany 2855 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« : Stycznia 07, 2015, 06:39:10 »

Witam Towarzyszy- uczestników zjazdu założycielskiego Jedynej Legalnej Partii na pierwszej z debat zjazdowych, która poświęcona będzie funkcjonowaniu praktycznemu Przewodniej Siły Ludu Szlacheckiego. Zdecydowałem, że ten temat poruszymy na samym początku, gdyż jest on istotniejszy z praktycznego punktu widzenia i bardziej pilny.

Jedyna Legalna Partia będzie to przede wszystkim organizm klimatotwórczy, warunkujący istnienie skonsolidowanej klasy politycznej i nadający życiu politycznemu Socjalistycznego Królestwa charakterystyczny ton. W większości jesteśmy chyba zgodni, że nie jest w naszym interesie tworzenie rozbudowanych struktur o rozbudowanych kompetencjach. Wiadomo, że z przyczyn praktycznych i ze względu na konieczność zachowania rzeczywistej swobody, rzeczywistego pluralizmu politycznego nie jest konieczne powoływanie władnych organów JLP.

Myślę, że mimo wszystko zdecydujemy się na uchwalenie Statutu, który może być równocześnie aktem założycielskim Partii (i ta opcja wydaje mi się najrozsądniejsza). W takiej sytuacji proponuję za podstawę działania organizacji uznać fakt, że w praktyce będzie to zbiór różnorodnych frakcji. Partia powinna stanowić forum, które umożliwi tak naprawdę niezależnym ugrupowaniom działalność polityczną. Członkiem Partii będzie każdy obywatel, który dołączy do jednej z frakcji.

Jeżeli chodzi o organy to według mojej wizji co jakiś czas (pół roku?) organizowane będą Zjazdy Partii- wydarzenia w dużym stopniu fabularne, będące jednakże okazją do debaty na temat stanu ZSKHiW. Poza tym w ich trakcie będzie wybierany sekretarz generalny (nazwa robocza), którego rola będzie zbliżona do genseka ONZ czy NATO- będzie to apolityczny moderator odpowiedzialny za bieżącą obsługę techniczną JLP. Uprawnienia genseka będą organiczone do tego co konieczne, a on sam będzie mógł być w uzasadnionym wypadku odwołany przez kolektyw przedstawicieli ugrupowań tworzących Partię, co będzie równoznaczne ze zwołaniem Zjazdu. Sekretarz nie będzie mógł ingerować w sprawy wewnętrzne poszczególnych frakcji.

Pozostała jeszcze kwestia opozycji pozapartyjnej. To szeroki temat, którym proponuję zająć się za jakiś czas.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #1 : Stycznia 07, 2015, 10:17:57 »

Jaki będzie światopogląd partii?, Konserwatywny?, lewicowy, czy jakiś inny monarchosocjalistyczny?

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Stycznia 07, 2015, 10:26:35 »

O ogólnych warunkach, polegających na trwającej niezależności partii składowych, mówiono już nie raz i nie ma sensu żebym je powtarzał. Myślę też, że jesteśmy na etapie, na którym potrzebny będzie już projekt statutu/aktu założycielskiego/innego dokumentu, który posłuży nam do omówienia konkretów. Sam postaram się w najbliższym czasie (?jutro?) takowy dokument sporządzić, do czego nieformalnie się jakiś czas temu zobowiązałem.

Arbuzie, Jedyna Legalna Partia będzie uosobieniem Jedynej Słusznej Ideologii czyli monarchosocjalizmu, którego interpretacje będą zależały od partii składowych.

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Arbuz Dumbledore
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #3 : Stycznia 07, 2015, 10:55:12 »

Uważam że  władza w partii powinna stale się wymieniać, przez dwa miesiące ster powinni trzymać przedstawiciele dawnego KRPW, a przez kolejne dwa przedstawiciele PRL, Moim zdaniem, dzięki temu nikt nie poczuje się dyskryminowany, a każdy członek partii będzie wiedział że jego światopogląd też ma szansę się rozwinąć w JLP, dziękuje za uwagę

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Stycznia 08, 2015, 04:17:59 »

Ale jaką władzę? Przecież rozmawiamy o tym, że w funkcjonowanie Partii jako takiej, w sensie politycznym nie powinni wpływać jej oficjalni liderzy-moderatorzy.

Co do statutu to moja pomoc może być co najwyżej ograniczona. Myślę, że powinniśmy w nim zawrzeć kwestię członkostwa, które powinno być powiązane z członkostwem i jednej z odnóg JLP. Sekretarz lub Zjazd nie powinni mieć moim zdaniem możliwości wykluczenia członka jednej frakcji z Partii, chyba że umożliwimy bycie członkiem Partii jako takiej, bez członkostwa w KRPW czy PRL.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Stycznia 08, 2015, 07:38:33 »

chyba że umożliwimy bycie członkiem Partii jako takiej, bez członkostwa w KRPW czy PRL.

O tym myślałem i rozwiązanie takie miałoby podstawową zaletę: każdy obywatel, który jeszcze nie zdefiniował swojego stanowiska politycznego w ZSKHiW, po zapisaniu się do Partii mógłby teoretycznie głębiej zainteresować się sprawami partyjnymi i szybciej wyrobić sobie jakieś stanowisko, a także łatwiej ,,nasiąknąć" klimatem. Oczywiście takie rozwiązanie nie musi dawać żadnych korzyści pod względem przyzwyczajania do naszych realiów i propagandowego humoru ale teoretycznie będziemy mieli czasem większe szanse na wprowadzenia nowicjuszy w specyfikę ZSKHiW.

Wstępną propozycję dokumentu napiszę może jeszcze dzisiaj w nocy ale opublikuję ją najwcześniej jutro.

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Stycznia 12, 2015, 06:36:39 »

Proponuję sformułować ostateczne stanowisko przed przystąpieniem do spisywania statutu. Należy pamiętać, by miał on także formę aktu fundacyjnego Partii.

Myślałem też o wersji, w której każdy obywatel byłby zarazem członkiem Partii (tak było w Malawi za ich najlepszych czasow, chyba też w Gwinei Równikowej). Ostatecznie jednak wyraźna wola części Ludu Szlacheckiego, by istniała frakcja pozapartyjna sprawił, że odszedłem od tego pomysłu. Nie będzie jednak złą rzeczą, by umożliwić rzeszom szlacheckim otrzymanie legitymacji partyjnej bez wybierania konkretnej frakcji. Członkowie przyjmowani byliby zatem na podstawie decyzji poszczególnych frakcji, w przypadku dołączania do nich (tak jak ma to miejsce w brytyjskiej Labour Party czy w Austriackiej Partii Socjalistycznej). Członków bezfrakcyjnych przyjmowałby Sekretarz Generalny, przy czym odmowa byłaby w takim przypadku niemożliwa. Frakcje nie miałyby możliwości wydalania z szeregów JLP.

Arbuz Dumbledore
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #7 : Stycznia 21, 2015, 04:50:47 »

No może wreszcie znów się nad tym trochę skupimy co?

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Stycznia 21, 2015, 06:13:23 »

Spokojnie. Dzisiaj będzie już publicznie dostępny projekt aktu założycielskiego.

Dyrektor IBW,

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Stycznia 22, 2015, 12:33:03 »

Oto projekt. Nie wiem czy jest on w pełni czytelny ale nie chciałem dzielić całości na zbyt dużo krótkich działów. Uwzględniłem możliwość posiadania członkostwa niezależnego od partii składowych, zawarłem zasady konfederacji i stworzyłem bardzo oryginalne, jak na nasze realia, władze partii, które mają rzeczywiste uprawnienia do robienia wielu rzeczy ale też samowola jest blokowana najmocniej jak się tylko da czyli przez... liberum weto. Nazwa Ojciec Prezes jest przypadkowa i pozostaje jedynie propozycją luźniejszego nazwania technicznej głowy partii(głową ideową jest Wielki Sternik). Nie wiem co jeszcze mam powiedzieć w ramach wstępu. Liczę na dużą ilość pytań i uwag, tym bardziej że warto przeprowadzić rozmowy sprawniej niż w komisji konstytucyjnej, bo, jak wiadomo, bez konstytucji stoimy tam, gdzie wtedy, a bez Partii tam, gdzie stali Bialeńczycy. No i są też elementy, które wprowadziłem jako humorystyczne.

Statut Jedynej Legalnej Partii

My, Przodownicy Ludu Szlacheckiego, stanowiący jego awangardę i najbardziej uświadomioną  część,  oświeceni naukami Króla Joksymila Obfitego i Wielkiego Sternika, reprezentujący wszystkie nurty myśli monarchosocjalistycznej i wszystkie narody budujące dziedzictwo Ludu Szlacheckiego, w trosce o dobrobyt  oligarchów i prostej szlachty,  a przede wszystkim wieczną ideę monarchosocjalizmu, postanawiamy o utworzeniu Jedynej Legalnej Partii i nadaniu jej niniejszego Statutu:
Rozdział I
Zasady ogólne
Art. 1  Jedyna legalna Partia(zwana dalej Partią) jest partią polityczną, zrzeszającą wszystkich prawomyślnych i świadomych monarchosocjalistów wchodzących w skład Ludu Szlacheckiego, działającą na zasadach konfederacji.
Art. 2  Jedyna Legalna Partia działalność prowadzi na terytorium Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu oraz wśród jego obywateli.
Art. 3  Partia może dążyć do realizacji swoich celów zgodnie z prawem  ZSKHiW, natomiast prawo ZSKHiW musi być stanowione i egzekwowane zgodnie z wolą Partii.
Art. 4 Jako cele Partii rozumie się przede wszystkim:
a) utrzymanie wśród Ludu Szlacheckiego równości w stopniu wyższym
b) propagowanie i budowanie, w miarę możliwości, wśród Ludu Szlacheckiego równości w stopniu najwyższym
c) uświadamianie Ludu Szlacheckiego co do roli myśli monarchosocjalistycznej wraz z ideałami Wielkiego Sternika
d) patronat nad wszelką działalnością promonarchosocjalistyczną

Rozdział II
Członkostwo
Art. 1  Członkiem Partii może zostać każdy obywatel  ZSKHiW.
Art. 2  Członkostwo nadawane  jest przez Ojca Prezesa w przypadku przystąpienia do Partii bez dołączenia do żadnego z jej skonfederowanych stronnictw lub przez odpowiednie dla stronnictw organy w przypadku dołączenia do któregoś z nich.
Art. 3 Członkostwo Partii ustępuje wskutek:
a) dobrowolnego zrzeknięcia się go
b) utraty obywatelstwa ZSKHiW
c) śmierci
Art. 4 Członkostwo Partii zostaje zachowane w razie utraty członkostwa któregokolwiek ze skonfederowanych stronnictw Partii.

Rozdział III
Konfederacja
Art. 1 Partia jest konfederacją wszystkich istniejących w chwili ogłoszenia niniejszego Statutu partii politycznych, działających na terytorium ZSKHiW oraz nienależących do nich obywateli, pragnących jednak dokładać starań do umacniania ustroju monarchosocjalistycznego.
Art. 2 Partie polityczne, wchodzące w skład Partii uzyskują wewnątrz Partii status skonfederowanych stronnictw.
Art. 3 Skonfederowane stronnictwa zachowują pełną niezależność wszelkiej działalności publicznej, a w szczególności udziału w wyborach do władz lokalnych i centralnych oraz działań międzynarodowych.
Art. 4 Skonfederowane stronnictwa zachowują pełną swobodę organizacji swoich struktur wewnętrznych.
Art. 5 Nadanie członkostwa obywatelowi przez którekolwiek ze skonfederowanych stronnictw jest równoznaczne z nadaniem członkostwa Partii.
Art. 6 Nowe skonfederowane stronnictwa mogą zostać utworzone na drodze zakładania partii politycznych przez członków Partii lub przystępowania do konfederacji partii wcześniej nieskonfederowanych.
Art. 6 Skonfederowane stronnictwa pozostają we wzajemnym stosunku równości w stopniu równym.

Rozdział IV
Władze
Art. 1 Władza w Partii pochodzi od Wielkiego Sternika.
Art. 2 Na czele Partii stoi Przewodniczący.
Art. 3  Przewodniczącym Partii po wsze czasy zostaje Wielki Sternik.
Art. 4 Zarząd nad Partią sprawuje Sejm Partyjny, będący walnym zgromadzeniem członków Partii.
Art.5 Sejm Partyjny jest uprawniony do decydowania o wewnętrznych sprawach Partii poprzez uchwały, przyjmowane lub odrzucane w trakcie demokratycznego, jawnego i powszechnego głosowania, opartego o zasadę jednomyślności.
Art. 6 Głosowanie nad konkretną uchwałą może zostać zerwane poprzez liberum weto, przysługujące każdemu członkowi Partii. Zerwanie głosowania jest równoznaczne z odrzuceniem uchwały.
Art. 7 Obrady Sejmu Partyjnego zwołuje i przewodniczy im Ojciec Prezes, którego funkcje pełni każdorazowy Król Hirschbergii i Weerlandu.
Rozdział V
Majątek Partii
Art. 1 Partia może gromadzić majątek pochodzący ze składek członkowskich i darowizn.
Art. 2 Partia jest uprawniona do posiadania konta w Królewskim Banku Lichwy.
Art. 3 Rachunek bankowy Partii prowadzi Skarbnik, wybierany przez Sejm Partyjny.
Art. 4 W razie niepowołania skarbnika, jego funkcje pełni Ojciec Prezes.

Rozdział VI
Postanowienia końcowe
Art. 1 Statut może zostać zmieniony na drodze uchwały Sejmu Partyjnego.
Art. 2 Wszelka władza w ZSKHiW pochodzi od Wielkiego Sternika, a Wielki Sternik należy do Partii.

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Stycznia 22, 2015, 12:21:10 »

Dziękuję za poświęcenie się. Projekt w większości ma moje poparcie i odzwierciedla ustalone wcześniej zasady. Rozumiem, że dla wielu Towarzyszy kontrowersyjne może być wprowadzenie zasady liberum veto, ale ja uważam że jest to słuszna decyzja. Partia jako taka rzadko będzie podejmować wiążące decyzje, a jako organizacja zrzeszająca szerokie masy Ludu Szlacheckiego powinna realizować wolę wszystkich członków.

Nazwa Ojciec Prezes jest przypadkowa i pozostaje jedynie propozycją luźniejszego nazwania technicznej głowy partii(głową ideową jest Wielki Sternik).

Moim zdaniem trafniejsza, bardziej odpowiednia byłaby nazwa Sekretarz Partii, Sekretarz Wielkiego Sternika, Sekretarz Generalny... coś w tym stylu, bardziej pasującego do klimatu monopartii. Podobnie Sejm Partyjny- z uwagi na jego masowy charakter (no dobra, ogólny, 8 ludzi to nie masa ani rzesza) nazwałbym go Zjazdem.

Moja ostatnia uwaga dotyczy kwestii członkostwa: czy na pewno do PArtii powinni należeć tylko obywatele ZSKHiW? Może powinniśmy wprowadzić np. instytucję kandydata, sympatyka lub członka honorowego?

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Stycznia 22, 2015, 09:24:46 »

Członkostwo honorowe może być rzeczywiście przydatne jako ,,odznaczenie" dla obcokrajowców. Ale sympatyk i kandydat? Żeby te instytucje miał sens należy jakoś odróżnić je od zwykłego członkostwa, a jest to średnio sensowne. Jedynym ograniczeniem dla tego typu członków ,,niepełnych" mógłby być brak prawa głosu lub brak możliwości weta ale w takim razie należałoby też uzgodnić proces przechodzenia ze stanu sympatyka czy kandydata do członka zwyczajnego ale nie wiem czy to potrzebne w tak małym gronie.

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Stycznia 24, 2015, 12:03:19 »

Wymieniając nazwy członka honorowego, kandydata i sympatyka miałem na myśli jedną instytucję. Członkostwo honorowe będzie chyba najlepszym rozwiązaniem, gdyż docelowo będzie ono przeznaczone głównie dla obcokrajowców. Nie wiem jednak, czy nie dojdzie w końcu do sytuacji, gdy obywatel zagraniczny będzie chciał autentycznie angażować się w życie Partii?

Arbuz Dumbledore
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #13 : Stycznia 24, 2015, 12:50:53 »

A ja sądzę że wszyscy , niezależnie od obywatelstwa powinni dostawać taki sam rodzaj członkostwa, skoro socjalizm, to oczywiście i równość!

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Stycznia 27, 2015, 09:51:51 »

Towarzysze,

proszę o aktywne zaangażowanie w dyskusję lub zdanie końcowych stanowisk. Myślę, że już wkrótce będziemy chcieli przejść do kolejnych zagadnień.

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 19 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 19.

[show queries]