Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 02:34:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Królewskie Siły Lądowe  (Przeczytany 6900 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Stycznia 11, 2015, 04:03:06 »

Po ostatnich wydarzeniach, chodzi głównie o misję pokojowa w Bialenii i walki z zombimi, doszedłem do wniosku, że Królewskie Siły Lądowe są za bardzo rozdrobnione. Tak naprawdę stale dowodzeniem zajmuje się jedna, ewentualnie dwie osoby, które i tak nie są w stanie zapanować nad skomplikowaną strukturą. Zgrupowanie większości dywizji, brygad i pułków w większe związki taktyczne ułatwi wykorzystywanie wojska w razie potrzeby. Proponuję zatem:

-utworzyć 3-4 armie, w których skład wejdą różne jednostki o łącznej liczebności po 25 000 żołnierzy z wyłączeniem Korpusu Obrony Pogranicza, który zachowa samodzielność,
-dodatkowo pozostawić dla celów klimatycznych kilka samodzielnych oddziałów,
-dokonać weryfikacji uzbrojenia będącego na stanie KSL i rozdzielić je wedle potrzeb po garnizonach,

Tak jak wspomniałem- oficerów zajmujących się dowodzeniem wojskami lądowymi jest zazwyczaj niewielu, zatem jeżeli już będą chętni to lepiej, aby podlegała im cała armia lub ważny oddział.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Stycznia 11, 2015, 07:51:52 »

A ja dalej zapominam o Samodzielnym Batalionie Inżynierii Genetycznej(to w ogóle jest batalion?).

Rzeczywiście potrzebna jest nam rezygnacja ze zbędnych stanowisk, które i tak pozostają niezagospodarowane. Wątpliwości mam tylko co do jednego. Wraz z omawianą od pewnego czasu reformą, sprowadza się to do połączenia trzech rodzajów wojsk(lądowych, lotniczych i marynarki). Głównie ze względu na specyfikę floty, pozostanie ona w pewien sposób autonomiczna czy też wejdzie w skład sił zbrojnych ,,całościowych"", wewnątrz których będzie tworzyła podlegające centrali jednostki wyłącznie morskie(ew. morsko-powietrzne)?

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #47 : Stycznia 11, 2015, 07:58:47 »

No cóż, jeśli uważasz że taka zmiana jest potrzebna...

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Stycznia 11, 2015, 09:20:20 »

A ja dalej zapominam o Samodzielnym Batalionie Inżynierii Genetycznej(to w ogóle jest batalion?).

Rzeczywiście potrzebna jest nam rezygnacja ze zbędnych stanowisk, które i tak pozostają niezagospodarowane. Wątpliwości mam tylko co do jednego. Wraz z omawianą od pewnego czasu reformą, sprowadza się to do połączenia trzech rodzajów wojsk(lądowych, lotniczych i marynarki). Głównie ze względu na specyfikę floty, pozostanie ona w pewien sposób autonomiczna czy też wejdzie w skład sił zbrojnych ,,całościowych"", wewnątrz których będzie tworzyła podlegające centrali jednostki wyłącznie morskie(ew. morsko-powietrzne)?

Również i ja się nad tym zastanawiam. Uważam, ze najpierw trzeba zająć się reformą podziału Królewskich Sił Lądowych. Struktura floty i lotnictwa jest dosyć przejrzysta i dowodzenie nie przysparza trudności. Myślę, że dopiero za jakiś czas będziemy mogli zająć się jednoczeniem KSZ w jedną formację, o ile ostatecznie uznamy że jest taka potrzeba.

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #49 : Stycznia 28, 2015, 11:53:32 »

Po naradzie z towarzyszem generałem Ciecieradem Ciecielągiem powstał wstępny plan reformy struktury oddziałów Królewskich Sił Lądowych. Jesteśmy zgodni, że jej podstawę, która zarazem umożliwi zmniejszenie liczby jednostek, powinny stanowić dwa duże związki taktyczne (najprawdopodobniej armie). Pierwszy z nich (nazywany roboczo Armią "Gromosław") obejmie jednostki stacjonujące na terytorium KGH oraz na północy GZ. Dowódcy drugiego (roboczo- Armia "Bimber")  podlegać będą oddziały stacjonujące w GW i na południu GZ. Ponadto samodzielność zachowa oczywiście Korpus Obrony Pogranicza. Utworzone zostaną samodzielne garnizony w Aralii i na Żuławach Rzeżuszych, w jednym i w drugim chcemy sformować dodatkowy pułk.

Inna sprawa to jednostki "specjalne", mam oczywiście na myśli: Młodzieżowe Szwadrony Śmierci, Specjalną Jednostkę "Nieznani Sprawcy", Samodzielny Batalion Inżynierii Genetycznej, Drużynę wiedźmińską i Specjalny Konny Oddział. Mój wstępny plan zakładał połączenie oddziału wiedźminów, oddziału konnego i MSŚ w jedną brygadę, przy zachowaniu samodzielności "Nieznanych Sprawców" i batalionu inżynierii genetycznej. Pomysł ten został jednak zanegowany przez tow. Ciecieląga. Przekonał mnie on co do tego, że tego rodzaju jednostki powinny zachować samodzielność. Pytanie: czy nie doprowadzi to do istnienia nadal za dużej liczby oddziałów?

Na koniec przedstawię planowany skład nowych jednostek. Wiadomo, że armie są w zasadzie oparte na strukturze obecnych armii: 1-szej i 2-giej. Proponuję zarazem rozwiązanie korpusów wewnątrzarmijnych. Równocześnie uporządkowane zostanie nazewnictwo (w trakcie opracowywania tej reformy odkryłem, że przez biurokrację mieliśmy dwie 18. Dywizje KSL).

Armia "Gromosław"
-1. Dywizja Pancerna
-9. Dywizja
-10. Dywizja Pancerna
-12. Bździszewska Dywizja
-1. Brygada Reprezentacyjna
-2. Brygada Pancerna
-4. Brygada Pancerna
-7. Brygada Pancerna
-8. Zarzeżuska Brygada Piechoty

Armia "Bimber"
-3. Dywizja
-4. Dywizja Pancerna
-7. Dywizja
-11. Dywizja Zmotoryzowana
-19. Dywizja Specjalna
-5. Brygada
-1. Pułk Komandosów
-2. Pułk pomocniczy
-5. samodzielny pułk

Garnizon "Arakna"/"Aralia"
-3. Aralska Brygada Pancerna
-4. Pułk piechoty

Garnizon "Żuławy"/"Ferdynandia"
-6. Brygada
-3. Pułk zmotoryzowany

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Stycznia 30, 2015, 03:01:19 »

Jeśli chodzi o jednostki specjalne, to ich zachowanie motywuję głównie tym, że są klimatyczne i już kilka razy miały okazję wziąć udział w fabularnym życiu ZSKHiW(może z wyjątkiem SBIG, co mam nadzieję zmienić) i jako takie są w moim mniemaniu bardziej atrakcyjne dla samych dowódców. Jeśli jednak problem nadmiaru jednostek stanie się niemożliwy do rozwiązania, będzie trzeba może zastanowić się nad np. połączeniem niektórych z nich.

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #51 : Lutego 01, 2015, 08:26:17 »

Dodam, że celowo wyodrębniłem garnizony Aralii i Żuław jako samodzielne jednostki, gdyż z uwagi na odległość trudne byłby dowodzenie tamtejszymi oddziałami, gdyby podlegały dowództwu jednej z armii, tak jak ma to obecnie miejsce w przypadku Żuław, którego kilkutysięczny garnizon lądowy jest częścią 1. Armii.

Koniec końców myślę o wstrzymaniu się od łączenia oddziałów. Zawsze jakimś rozwiązaniem jest połączenie np. oddziału kawalerii z Młodzieżowymi Szwadronami Śmierci, gdyż te jednostki są od dawna kompletnie nieaktywne i ja osobiście nie mam obecnie pomysłu na ich rozwój.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #52 : Lutego 07, 2015, 09:00:38 »

Myślę, że na dniach będziemy mogli przystąpić do akcji konsolidacyjnej. Co prawda ataman KSL nie jest zbyt zainteresowany sprawą, ale jakoś sobie poradzimy.

Do rozwiązania pozostaje kwestia oddziałów specjalnych. Może włączymy Drużynę Wiedźmińską w skład armii południowej? Z kolei "Nieznanych Sprawców" podporządkowałbym armii Hirschberskiej. Pomysł ten wydaje mi się o tyle sensowny, że obie te formacje nigdy nie odegrały znaczącej roli, a ich ewentualne działania można opisywać w ramach akcji i operacji.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #53 : Lutego 22, 2015, 04:47:41 »

Ile można czekać na jakikolwiek odzew? Ustawa jest już w Parlamencie, nie chcę żeby skończyła jak pierwszy projekt, kiedy krytycy nie zebrali się by krytykować.

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #54 : Lutego 25, 2015, 08:26:44 »

Może by tak jawnie, tym razem, przemyśleć pomysł merytoryzacji... Czy już czas?

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #55 : Marca 04, 2015, 05:55:11 »

Nowa ustawa weszła w życie i chyba już pora przeprowadzić redukcję liczebności oddziałów. Póki co możemy zostawić wszystkie oddziały "specjalne", do czasu odbycia narady w ich sprawie.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #56 : Kwietnia 25, 2015, 05:06:00 »

W ramach przygotowań do reformy KSL chciałbym zapoznać się z Waszą opinią na pewien temat: czy reorganizację oddziałów powinniśmy realizować także na gruncie fabularnym? Myślę sobie, że można by np. zgromadzić wszystkich żołnierzy na stepie lub na Nowych Ziemiach i tam całkowicie od nowa uformować armie, dywizje, bataliony...

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #57 : Kwietnia 25, 2015, 09:23:33 »

Część fabularna z pewnością będzie, jak zwykle, dobrym urozmaiceniem. Jeśli tylko są pomysły na ,,scenariusz", to jak najbardziej sam postaram się dopomóc.

Dyrektor IBW,

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #58 : Kwietnia 30, 2015, 02:17:06 »

Proponowałbym zatem zgromadzić wszystkich żołnierzy wojsk lądowych na Stepie Wewnętrznym lub na Nowych Ziemiach. Warto by ten manewr opisać w prasie, aby uzyskać efekt propagandowy. Na miejscu żołnierze, w zależności od zasobności portfela, będa mogli wybrać bardziej lub mniej prestiżowy pułk.

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #59 : Maja 01, 2015, 05:17:26 »

Tak, to dobry pomysł. Wykorzystam odpowiednie lokalne uwarunkowania Wszechzachodu jako jego Czcigodny Gubernator.

Dyrektor IBW,

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 21 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 21.

[show queries]