Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 10:24:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wielki Faradobusowski Dom Królewski  (Przeczytany 1659 razy)
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« : Września 15, 2014, 04:03:44 »

Wielki Faradobusowski Dom Królewski

Wielki Faradobusowski Dom Królewski powstał 10 września 2014 r. na mocy decyzji JKM Ametysta (Faradobusa), który postanowił przekształcić dotychczasowy Dwór Króla Hirschbergii i Weerlandu w prawdziwą podporę Tronu Joksopolitańskiego. Dotychczasowe instytucje królewskie przekształcono w zorganizowany kolektyw. Siedzibą Domu Królewskiego jest dom królewski czyli Pałac Joksopolitański.

Celem funkcjonowania Wielkiego Faradobusowskiego Domu Królewskiego jest usługiwanie królowi i tworzenie sztucznego wrażenia potęgi władzy królewskiej służba Ludowi Szlacheckiego. To właśnie jego funkcjonariusze organizują wszelkie uroczystości, audiencje, wizyty krajowe i zagraniczne oraz pijatyki i wyuzdane elitarne uczty. Dom odgrywa także ważną rolę w kontaktach z partnerami zagranicznymi.

Na czele Domu stoi Pierwszy Sekretarz. Z woli króla Ametysta stanowisko to połączono z funkcjami królewskiego arcymaga oraz sekretarza sekretarza króla. Pierwszemu Sekretarzowi podlegają wydziały (Königsamt), na czele których stoją Tajny Radcy (Geheimrat). Poszczególne wydziały odpowiadają za konkretne dziedziny funkcjonowania dworu. Oczywiście ich kompetencje nieradzko się pokrywają, co wzmacnia oczywiście moją pozycję na dworze. Obecnie istnieje dziewiętnaście Königsamtów:

-Königsamt für Prostitution und geschlechtigen Gleichstellung
-Königsamt für Kunst, Musik und kulinarischen Angelegenheiten
-Königsamt für Toiletten und Sauberkeit
-Königsamt für Kämpfen mit Überreste des Usurpator
-Königsamt für Garten, Titeln und Auszeichnungen
-Königsamt für Toleranz, Homosexualität und Kontakten mit Ausland
-Königsamt für Personenkult und Adelsvolksaufklärung
-Königsamt für Zeremoniell, Festen und Unterstützung der Geschäftsleute
-Königsamt des grünen Tisch
-Königsamt für Faradobus-Familie
-Königsamt für Finanzen und Architektur
-Königsamt für königlichen Sammlungen und andere Schätzen
-Königsamt für Wissenschaft, Personalabteilung und laufende Arbeiten
-Königsamt für Transport
-Königsamt für königlichen Gästen und Schmausen
-Königliche Digitalbibliothek (Królewskie Biblioteki Cyfrowe)
-Königliche Adiutantur
-Königliche Petentenbeidungsbüro (Królewskie Biuro Obsługi Petentów)
-Personalbüro Sr. Majestät

Tajnym Radcom podlegają ich bezpośredni podwładni z tytułem Geheimunterrat. Jest to podstawowa kategoria dworskich sługusów, stanowisko jeszcze w miarę prestiżowe. W skład Domu wchodzą tradycyjnie wojskowi i milicyjni adiutanci królewscy. Poza tym Dom zatrudnia stosowną liczbę lokajów, kucharzy, szoferów, nałożnic, błaznów, karzełków, tancerek, konserwatorów powierzchni płaskich, konserwatorów powierzchni wypukłych, królewskich hydraulików etc. Łącznie jest to ponad dwa tysiące osób, dzięki czemu król może jeszcze lepiej służyć Ludowi Szlacheckiemu, by obywatelom Socjalistycznego Królestwa żyło się dostatnio.

« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2017, 03:50:21 wysłane przez Ametyst » Zapisane

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Września 15, 2014, 08:15:36 »

To odważne posunięcie na zawsze zmieni oblicze naszego królestwa! Gratuluję!

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Września 19, 2014, 10:35:47 »

Dodałem listę wszystkich wydziałów Domu. Widzicie jaki jestem światowy?

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Tobiasz von Richtoffen-Deithven
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Września 19, 2014, 10:45:13 »

Dla jasności dodałbym obok tłumaczenie na Polski.

Budowniczy Dzisiejszej Jakości Żuław Rzeżuszych
Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Września 19, 2014, 11:06:55 »

Deutsch mach Spaß. Zresztą niedługo opiszę zadania każdego wydziału. Na razie przetłumaczyłem najważniejsze.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Października 01, 2014, 06:51:16 »

Skonstruowałem nową, śliczną wersję herbu rodowego. Wklejam poniżej i do herbarza.

* herbfar.png (361.43 KB, 504x604 - wyświetlony 239 razy.)

* dohbrz.png (84.19 KB, 200x240 - wyświetlony 255 razy.)
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2014, 06:53:30 wysłane przez Ametyst » Zapisane

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Października 06, 2014, 07:05:18 »

W tym tygodniu zostanie podane do wiadomości nazwisko Pierwszego Sekretarza Domu Królewskiego. Zachęcam wciąż do składania kandydatur na to zaszczytne stanowisko. Ponadto wraz z Pierwszym Sekretarzem zamierzam powołać nową, faradobusowsko-sternikowską Triadę. Nowa klika zajmie się uzdrawianiem królestwa, wprowadzaniem w życia nowej konstytucji, podbijaniem Bialenii zza biurka oraz walką z marazmem.

Helmut von Hermann
Jegomość Janosik, Helmut von Hermann. Jedyny i niezastąpiony Harnaś Kaltvodki. Członek Domu Religii Walecznej Braci Dobrych, z imienia zakonnego Budziwoj.
Aktywista

Posłuch 0

« Odpowiedz #7 : Października 07, 2014, 05:59:38 »

Gdzie to można się zgłosić?
Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Października 07, 2014, 06:53:12 »

Najlepiej w moim gabinecie, mile widziane uzasadnienie oraz wszelkie pragnienia i oczekiwania. 

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Października 11, 2014, 12:50:04 »

Znamy już skład nowej Triady, która niebawem rozpocznie intensywne działania. Doradcom zostaną zapewne przyznane jakieś pensje, póki co wynagrodzenie pobierać będą w alkoholu i mojej chwale. Równocześnie nadal poszukuję zarządcy dworu. Na zachętę oprócz godnej płacy oferuję miesięczny zapas ekskluzywnych rotryjskich napojów:

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Stycznia 09, 2015, 09:15:28 »

Patrząc po wielu współczesnych państwach i dworach monarszych uznałem, że źle należy stopniowo upiększać symbole i wprowadzać tradycje pieczętowania wszystkiego. Jako pierwszą nakazałem sporządzić własną pieczęć. Herb Faadobusów otacza moje imię oraz symbole współcześnie używanej broni.

* pieczec.png (51.11 KB, 177x170 - wyświetlony 126 razy.)

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Stycznia 10, 2015, 01:49:15 »

ATP! Ty to sam narysowałeś?

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Stycznia 10, 2015, 03:36:42 »

Oczywiście, ręcami Geheimratów.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Kwietnia 24, 2016, 09:57:04 »

Po wielu miesiącach przemyśleń i de facto samodzielnego dzierżenia stery, który przekazał nam Wielki Sternik postanowiłem wprowadzić nową formułę sprawowania władzy królewskiej jako rex omnibus. Odtąd nie będę przebywał wyłącznie w stolicy, natomiast czas spędzał będę podróżując po całym kraju i zatrzymując się wraz z całym dworem w różnych rezydencjach rozsianych po całym kraju. Oczywiście Pałac Joksopolitański pozostanie główną rezydencją Króla i miejscem najważniejszych uroczystości, siedzibą wielu urzędów, miejscem drogim mi i bliskim, do którego wstęp ma każdy przedstawiciel wiejskiej szlachty, gdzie zostanie powitany z otwartymi ramionami.

Przemieszczał będę się z bogatym orszakiem złożonym z kilkudziesięciu samochodów oraz maszyn bojowych, a także kilkuset krewniaków, dworzan, muzyków, kucharzy, lokajów i innych współpracowników, a także w otoczeniu żołnierzy Królewskich Sił Lądowych, funkcjonariuszy lokalnych milicji i bojówek oraz moich faradobusowskich siepaczy.

Czasami podróżował będę także na pokładzie mojego pociągu specjalnego, który powstał prawie rok temu w Ferdynandzkich Zdrojowych Zakładach Podróbcji Pojazdów Szynowych im. A. I. Parowa i jak dotąd nie był używany. Rozwój infrastruktury kolejowej w kraju pozwala na szersze wykorzystanie także tej wspaniałej machiny, która może pełnić funkcje ruchomej kwatery głównej i rezydencji królewskiej, za pomocą której można przebyć nawet gęstą puszczę neomezytową. Skład tworzy kilkanaście wagonów, a w przypadku dołączenia drugiej lokomotywy można dokooptować dodatkowe.

Wreszcie w niektórych przypadkach będę oczywiście podróżował drogą wodną. Na większych zbiornikach na pokładzie OZSKHiW Mikrob Złocisty, a w przypadku rzek na mniejszych prywatnych jednostkach z pomocą Floty Kontynentalnej. Poza tym co jakiś czas wykorzystywany będzie mój osobisty królewskich Tupolew.

Już niebawem opublikuję listę wszystkich rezydencji, w których przebywać będzie dwór, a o podróżach WFDK informować będzie na bieżąco.

Ametyst
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Czerwca 16, 2016, 12:34:56 »

Pod wpływem marazmy postanowiłem wziąć się do pracy i zrobić coś, co w efektywny sposób przełoży się na poziom dobrobytu Ludu Szlacheckiego i pozwoli rozwiązać najpilniejsze problemy państwa - zmieniłem swój herb, a właściwie stworzyłem jego nową wersję. Ustanowiłem bowiem nową dewizę (Bądźmy łagodni), zmieniłem koronę i dodałem trzymacze w postaci stereotypowego jelenia (oznaczającego Hirschbergię i wierność małżeńską w dynastii) oraz stereotypowego Weerlandczyka (symbolizującego chamstwo, biedaszyby i w ogóle). Osobistym akcentem jest Order Świętego Ducha - ładny wisiorek, który dostałem od teścia. Oczywiście stare wersje herbu nadal mają zastosowanie.

* herbtrzymacze.png (342.37 KB, 665x699 - wyświetlony 132 razy.)

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.026 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]