W dniu dzisiejszym przybyłem z gospodarską, ojcowską wizytą do głównej siedziby HOMO. Spotkałem się z kierownictwem milicji, ale przede wszystkim z szeregowymi funkcjonariuszami, synami chłopów z Hirschbergu i robotników z Zagłębia Podróbkowego, ludzi
prymitywnych i nierzadko po wyrokach prostych i skromnych oraz przepełnionych prawdziwą, ludowo-szlachecką wrodzoną sprawiedliwością. Udzieliłem wskazówek na miejscu dotyczących wszystkich obszarów działalności naszych służb porządkowych, a także rolnictwa, kulinariów, życia rodzinnego, sportu, handlu, fizyki, teologii, filozofii i wielu innych dziedzin wiedzy. Wszystkie te porady zostały przyjęte z wielką uwagą i z entuzjazmem godnym prawdziwych Synów Hirschbergii.
W czasie przeprowadzonej
sytej popijawy narady z udziałem światowej sławy ekspertów podjęto następujące decyzje:
1. Reakcyjni podżegacze i wrogowie monarchosocjalizmu oraz imperialistyczni szpiedzy ukradli wzory oznaczeń stopni, które w znaczący sposób przyczyniały się do spadku poziomu przestępczości w KGH. Uznano za konieczne:
-wykrycie i ukaranie sprawców tego zbrodniczego czynu,
-zaprojektowanie i zaprezentowanie nowych wzorów oznaczeń stopni.
2. Głównodowodzący "Samoobrony" opowiedział w czasie zebrania o wspaniałym planie zakupu sprzętu dla KSL, a następnie obejrzał sprzęt, którym dysponuje HOMO i westchnął głęboko. Oficerowie odpowiedzialni za obsługę techniczną milicji wnet zrozumieli, że konieczne są takie same zakupy dla hirschberskich organów prawa i sprawiedliwości.
3. Gospodarz Królewskiej Guberni Hirschbergii zapoznał kierownictwo struktur bezpieczeństwa z projektem nowelizacji ustawy o HOMO, która zakłada przekazanie milicjantom zadań związanych z poborem danin i opłat administracyjnych. Zebrani przyjęli tę propozycję gromkimi brawami i przez dwie godziny deklarowali jak najprędsze i skuteczne przygotowanie do objęcia nowych obowiązków, aby skorzystali na tym wszyscy.
4. Omówiono kwestię weryfikacji stanu zajmowanych przez HOMO nieruchomości oraz zadecydowano o przyjęciu pewnej liczby nowych funkcjonariuszy.
Pod koniec wizyty wykonano fotografię pamiątkową: