Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 11:32:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Handel wymienny  (Przeczytany 814 razy)
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« : Listopada 20, 2013, 04:28:24 »

Jak być może wiecie chodzą słuchy, że lol zostanie w ZSKHiW zastąpiony handlem wymiennym. Jak społeczność GZ powinna odnieść się do tego pomysłu? W gruncie rzeczy dopiero co powstała GIF straciłaby sens istnienia. Z drugiej strony można by zmienić formułę działalność, choćby poprzez przeistoczenie Instytucji w urząd zapewniający mieszkańcom potrzebne dobra i pośredniczący w handlu wymiennym.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Listopada 20, 2013, 08:40:03 »

Jako udziałowiec drobny (5%) wypowiem się szerzej i liczę na Wasze szersze odpowiedzi, za które z góry dziękuję.
Czytałem już na tym forum wypowiedzi, że w ZSKHiW brakuje konkretnych dyskusji, aktywności pod tym względem. Za to jest za dużo spamu i narracji. Jeśli źle coś zrozumiałem, to weźcie poprawkę na moje pochodzenie, ale i tak doczytajcie do końca (proszę). W v-świecie jestem znany ze swoich mocno lewicowych poglądów, staram się także tworzyć takową narrację w Zagłębiu Rottery (w Dalmencji, Trizondal). Wpadł mi jednak do głowy pomysł iście szatański (z punktu widzenia mojej v-działalności). Otóż jako wielcy udziałowcy powinniśmy w dyskusji narodowej objąć stanowisko (wspólne) sprzeciwiające się likwidacji pieniądza. Powinniśmy "udawać" prawdziwych liberałów (czy tam kogo z po prawej) i walczyć o nasz majątek, stworzyć propagandę, ale nie komunistyczną, a kapitalistyczną. Jako, że każdy z nas może mieć własne poglądy na sprawę (i zapewne ma) to wykorzystajmy właśnie elementy masowej narracji, to jest przedstawiajmy co mówią fikcyjni posiadacze wielkich majątków, urzędnicy, politycy (argumentów "za" i "przeciw" tak naprawdę jest tyle samo, ale i tak zawsze decyduje wola większości kierowana aktualną sytuacją w kraju). Niech to będzie Zachodnia Bitwa o Pieniądz (o nawet nazwa kapitalistyczna "Zachód"). Tak wygląda mój pomysł. Dziękuję.

(-) Marcel Hans
Ramon Serano Lopez IV
Chcę być hrabią.Nie ma to jak nie mieć żadnej perspektywy na życie.
Człowiek Pracy

Posłuch 0

GG- 32949763

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Listopada 20, 2013, 08:52:39 »

No właśnie,teraz jest pieniądz w modzie.....PRECZ Z HANDLEM WYMIENNYM!!!

Pułkownik bzp. knajt Ramon Serano-Lopez IV

Sołtys Gminy Zimna Wódka
Komendant Milicji Narodowej w KGH
Komisarz do Spraw Wewnętrznych
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Listopada 20, 2013, 09:12:49 »

Co nie znaczy, że reforma gospodarcza nie jest potrzebna. Nawet jeżeli zdecydujemy się na ograniczenie roli pieniądza, to będzie to słuszne. Wybacz Ramon, ale sytuacja w której nagle posiadasz pół miliarda loli nie jest dobra. Lepiej, by gospodarka się rozwijała i była dynamiczna. Obecnie dochodzi do wielu dewaluacji.

Ramon Serano Lopez IV
Człowiek Pracy

Posłuch 0

GG- 32949763

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Listopada 20, 2013, 09:18:46 »

O kurna,zapomniałem o tym tunelu,zrobię tak jak to robił Septimus.

Sołtys Gminy Zimna Wódka
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Listopada 20, 2013, 09:23:24 »

Ale te pieniążki do niczego nie służą, to tylko nabijarka postów. Nikogo za specjalnie nie obchodzą, od majątku danej osoby nic nie zależy. Bez profesjonalnego informatycznego systemu bankowego obsługa konta to tylko nużący obowiązek. A handel wymienny jest oryginalny i zabawny. Same plusy!

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ramon Serano Lopez IV
Człowiek Pracy

Posłuch 0

GG- 32949763

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Listopada 20, 2013, 09:25:32 »

Ale ja praktycznie nic nie posiadam,jedynie co to firmę.I co ?? Ja CI coś przewiozę a ty mi to w naturze zapłacisz ?? % kg ziemniaków ??

Sołtys Gminy Zimna Wódka
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Listopada 20, 2013, 09:44:14 »

Dokładnie. Przykładowo ja za dinozaury zapłaciłem owcami. Najzabawniejsze będzie ściąganie trybutu z Aralii. Będziemy mogli wykorzystać tunel.

Ramon Serano Lopez IV
Człowiek Pracy

Posłuch 0

GG- 32949763

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Listopada 20, 2013, 09:50:28 »

A co ja zrobię z tymi ziemniakami,skoro ja umiem uprawiać tylko słonecznik ?

Sołtys Gminy Zimna Wódka
Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Listopada 21, 2013, 05:34:44 »

Co nie znaczy, że reforma gospodarcza nie jest potrzebna

Ja nie mówię, że nie. Zaproponowałem jedynie pewną akcję narracyjną z zabarwieniem politycznym by móc dyskutować.
Zawsze mogę Wam podać szczegóły systemu forumowego obrotu handlowego, który chcieliśmy wprowadzić w RSiT, bez pieniędzy a wykorzystując bony. Mieliśmy i przepisy, założenia, ale przyszedł kryzys, a potem Ultimate Points.

(-) Marcel Hans
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Listopada 21, 2013, 05:41:27 »

Również wpadłem jakiś czas temu na pomysł parodiowania peerelowskiej "Bitwy o handel". Faktycznie narracja jest potrzebna. Mówię oczywiście o jak najszybszym wymianie loli na produkty. Duży uśmiech

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Listopada 21, 2013, 05:56:37 »

Mi chodziło o stworzenie jej kontrastu (bo my będziemy robili bitwę o pieniądze jako kapitaliści) - tzn. to tylko pomysł.
Co do Gospodarki Usługowej z RSiT, to znalazłem kilka opisów, wkleję:
http://rsit.trizondal.org/viewtopic.php?f=44&t=2036
http://rsit.trizondal.org/viewtopic.php?f=44&t=1738

Może coś zaczerpniecie z tamtych pomysłów:
Otóż wpadłem na pomysł aby stworzyć bon usługowy. Bon usługowy byłby środkiem płatniczym, ale możliwym do zrealizowania tylko w formie usługi i tylko w punktach usługowych. Innymi słowy byłby to jakby drugi pieniądz tylko, że w pełni wartościowy i faktyczny. To oczywiście ogólniki. A więc przedstawię Wam na czym to ma polegać: udzielam porady prawnej i państwo płaci mi za nią w bonach, np w 3 bonach. Potrzebuję wstawienia tekstu w znaczniki html więc idę z tymi bonami do firmy usługowej zajmującej się takimi sprawami i tam np. płacę 3 bony za jeden tekst i to tak sobie biegnie dalej. Chyba jasno przedstawiłem, teraz jak należałoby to wprowadzić:

1. Tworzy się firmy państwowe wyspecjalizowane w świadczeniu poszczególnych usług, kategorii usług.
2. Tworzy się bony usługowe, na początek pensje są wypłacane albo w bonach albo w libertach, potem tylko w bonach. Kurs wymiany bonu na liberta jest stały.
3. Na zachętę są wydawane bony specjalne, które można wykorzystać, ale których nie można zamienić na liberty.
4. Zakładając rozwój systemu, dochodzi do prywatyzacji większości firm i powstania firm prywatnych, które same ustalają ceny.
a) Firma państwowa działa następująco: jeśli jeden tekst kosztuje 3 bony, to jeden bon idzie jako prowizja dla osoby pracującej w firmie i tworzącej tekst, drugi bon idzie do państwa, trzeci bon zostaje kapitałem firmy. Oczywiście pracownik dostaje także zwykłą pensję w bonach.
b) Firma prywatna działa wg. własnych zasad, zapewne dojdzie do zbierania kapitału.
5. Jeśli do RSiT trafią nowi obywatele na start dostaną bony specjalne, a potem będą zarabiać w bonach. Jeśli ktoś będzie chciał wymienić bony na liberty to po prostu je wymienimy wg. ustalonego na początku kursu.
6. W przypadku gdyby Syriusz ruszył firmy prywatne usługowe dostają pierwszeństwo w wypłacaniu libertów za bony, natomiast jeśli chcą działać w Syriuszu za określony procent dochodów dostają działkę pod działalność. Jeśli nie chcą zachodzi tylko wymiana na liberty. Osoby prywatne także mogą dokonać wymiany bonów na liberty, jednak aby nie doprowadzić do bankructwa w danym okresie czasu tylko daną kwotę (np. 3 dni - 1000 bonów).
7. Gdy Syriusz działa może dojść do likwidacji bonu usługowego bądź do kontynuowania istnienia.

Na czym tak naprawdę polega gospodarka usługowa?

W dużym przybliżeniu polega na wymianie usługi za usługę. Praca dla państwa np. przez bycie Administratorem Technicznym jest pewną usługą i osoba, która jest AT żąda godziwego wynagrodzenia. Libert dla takiej osoby nic nie znaczy, bo nie ma wartości. Dlatego dostanie w zamian za to inną usługę, np. stworzenie spisu osób, które nie logowały się na forum. A usługę tą świadczyć będzie państwowa bądź prywatna placówka.

Po co w takim razie bony skoro wymieniamy usługę za usługę?

Trudno by było nam zapisać komu jakie usługi się należą, z resztą byłoby to niesprawiedliwe aby za daną pracę dawać tylko jedną możliwość usługi. Jest to niepraktyczne, bo ile razy mogę chcieć tej samej usługi? Bony pozwalają odebrać taką usługę jakiej potrzebujemy każdemu, bo każdy bon jest równy i jest taki sam dla każdego.

(-) Marcel Hans
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Listopada 21, 2013, 09:07:05 »

Oj to jakieś strasznie skomplikowane. Ja jednak jestem za prymitywnym handlem wymiennym.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Marcel Hans
Człowiek Pracy

Posłuch 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Listopada 22, 2013, 10:04:16 »

To tylko tak daję, w razie czego, jak to mówi Krzysiu Chichot

(-) Marcel Hans
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.027 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]