Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 01:37:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: II Obrady Parlamentu ZSKHiW VI kadencji  (Przeczytany 7455 razy)
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #75 : Września 02, 2013, 11:52:19 »

To zmieni i to dużo, po drugie zarządcy nie mają aż tak dużo roboty, a NKSW wręcz przeciwnie (np. wyrażanie zgody na powstanie partii, organizacji czy firm, wyznaczanie pensji, ma MN na głowie itd.), czyli jednak Komisarzowi pracy się ujmie, a doda zarządcom (którzy nie mają zbyt wiele uprawnień).

Ale teraz wszystkie wnioski są w jednym miejscu, a tak to będą pochowane w różnych Zamkach Kaer Moher czy innych Siedzibach Zarządców.

A właśnie sprawiedliwość, bo jeśli chcę coś postawić "na własnym podwórku" to co mi się NKSW będzie wtrącać. Stawiam za pieniądze Guberni.

Przecież tam jest napisane, że opłaty nie są potrzebne. Czyli nie za pieniądze Guberni, tylko za darmo.

Nawet wiem czemu, bo to moja ustawa.

Bo ta ustawa służy tylko temu, żebyś nie musiał płacić za budowy w Aralii.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #76 : Września 02, 2013, 05:16:31 »

To zmieni i to dużo, po drugie zarządcy nie mają aż tak dużo roboty, a NKSW wręcz przeciwnie (np. wyrażanie zgody na powstanie partii, organizacji czy firm, wyznaczanie pensji, ma MN na głowie itd.), czyli jednak Komisarzowi pracy się ujmie, a doda zarządcom (którzy nie mają zbyt wiele uprawnień).

Ani partie, ani firmy nie powstają zbyt często. NKSW nie ma też MN na głowie bez przerwy. Wyznaczenie pensji to maksymalnie kilka minut.

Ale po co zawracać komisariatowi głowę, jak chcę postawić np. muzeum (które jak wiadomo kokosów nie przynosi).
Po co zawracać głowę Komisariatowi, lepiej tym samym zawracać głowę zarządcą.

A właśnie sprawiedliwość, bo jeśli chcę coś postawić "na własnym podwórku" to co mi się NKSW będzie wtrącać. Stawiam za pieniądze Guberni.

Skoro nie chcesz aby NKSW się nie mieszał do ,,własnych podwórek" do nivy dlaczego gubernie mają to robić. Poza tym NKSW się nie miesza, a dba o to aby nie było czegoś w stylu oszustw finansowych.

O nie przesadzaj! Tu wystarczy drobna korekta-
5.2 Jeśli obiekt chcą zbudować władze Guberni, na terenie której ma się znajdować pozwolenie i opłaty nie są potrzebne.
Wystarczy dopisać- "nie dotyczy mieszkań i domów prywatnych" i po bólu.

Całkowice darmowe stawianie obiektów nieprzynoszących zysków to tak, jakby budynki te pojawiały się znikąd. jest to z lekka, według mnie, yoyonacyjne. Nagle pojawia się budynek,  przy którym nie  trzeba było zakupić materiałów ani opłacić robotników. Wiele razy zabiegałeś o realizm prowadzonych w ZSKHiW działań lecz takie coś byłoby bardzo nierealistyczne.

Nawet wiem czemu, bo to moja ustawa
Nie wiedziałem czyja to ustawa aż do czasu, kiedy to dzisiaj oznajmiłeś. Poza tym nie ma to dla mnie znaczenia. Ustawa wydaje mi się po prostu zła. Jestem jej przeciwny zarówno jako zarządca GZ, jak i jako zwykły obywatel.

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #77 : Września 03, 2013, 08:51:08 »

To może zobowiążmy do wyceny tylko tych obiektów, które przynoszą zysk?
To ma jakiś sens...

Po co zawracać głowę Komisariatowi, lepiej tym samym zawracać głowę zarządcom.
Oczywiście, od czegoś zarządcy muszą być.

Skoro nie chcesz aby NKSW się nie mieszał do ,,własnych podwórek" do nivy dlaczego gubernie mają to robić.
Bo jak coś jest robione na terenie guberni staje się sprawą guberni- to oczywiste!

Całkowice darmowe stawianie obiektów nieprzynoszących zysków to tak, jakby budynki te pojawiały się znikąd. jest to z lekka, według mnie, yoyonacyjne
A ja nie mówię, żeby obiekty były darmowe. Tylko żeby nie płacić za wycenę. A to jest różnica.

Bo ta ustawa służy tylko temu, żebyś nie musiał płacić za budowy w Aralii.
A czy w ustawie jest choć słowo o Aralii? Wszystkie Gubernie będą mogły z tej ustawy skorzystać.

To już było.
Bo to się często zdarza. Za każdym razem, kiedy napiszę jakąś ustawę wszyscy upierają się, żeby ją storpedować. Zjawisko znane nie od dziś.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #78 : Września 03, 2013, 06:23:30 »

Bo jak coś jest robione na terenie guberni staje się sprawą guberni- to oczywiste!

Ale państwo musi mieć jakąkolwiek kontrolę. Gubernie to nie kondominia.

A ja nie mówię, żeby obiekty były darmowe. Tylko żeby nie płacić za wycenę. A to jest różnica.

Wycena jest darmowa.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #79 : Września 03, 2013, 06:26:32 »

Oczywiście, od czegoś zarządcy muszą być.

Przecież Zarządcy bardzo dużo robią.

Jesteśmy czymś na kształt federacji, ale bez przesady. Jakaś władza centralna musi być.

Nie rozumiem, przecież Komisarz wyznacza wysokość opłat za budowę. Chcesz, żeby każdy wymyślał sobie sam ile musi zapłacić?

A czy w ustawie jest choć słowo o Aralii? Wszystkie Gubernie będą mogły z tej ustawy skorzystać.

Zrobiłeś to po tym, jak się okazało, że nie możesz postawić sobie od tak sieci bunkrów.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Pansy Anclar
Gość
« Odpowiedz #80 : Września 03, 2013, 09:52:17 »

Zamykam debatę!
Nowelizacja ustawy o opłatach administracyjnych (przegłosowana 18.04.2012roku)

Zmienia się treść: Art. 1 pkt1
Każdy podmiot prawny zamierzający wybudować nowy obiekt musi zasięgnąć opinii odpowiedniego komisariatu w sprawie wyceny budowy. Musi też podać przewidywany zysk, jaki ten obiekt ma przynosić.

Na:
"Każdy podmiot prawny zamierzający wybudować nowy obiekt musi zasięgnąć opinii Zarządcy Guberni, w której ma powstać dany obiekt w sprawie wyceny budowy."

A także dopisuje się:
5.1 Każdy obiekt, który z założenia ma nie przynosić zysku- dofinansowuje Gubernia na terenie której się znajduje.
5.2 Jeśli obiekt chcą zbudować władze Guberni, na terenie której ma się znajdować pozwolenie i opłaty nie są potrzebne.
5.3 Jeśli obiekt buduje Gubernia (lub Rząd), ale na terenie innej Guberni pozwolenie i wycenę wystawia Zarządca Guberni, na terenie której ma rozpocząć się budowa.

Głosowanie do 4 września 2013 do 22:00.

Otwieram głosowanie!
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #81 : Września 04, 2013, 10:11:44 »

No tak- głupi ja! Przecież nie mogę mieć racji... Nigdy jej nie mam...
Klaszczcie jak Wam król każe.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #82 : Września 04, 2013, 06:07:34 »

W sprawie nowelizacji ustawy o opłatach administracyjnych oddaję głos za/przeciw. Zastrzeżenia:

Dyrektor IBW,

Pansy Anclar
Gość
« Odpowiedz #83 : Września 04, 2013, 06:25:04 »

Monde i Ciecieląg otrzymują po ostrzeżeniu. Pierwszemu panu przypominam, że to nie pierwszy raz, gdy wypowiada się podczas głosowania. A drugi post trudno uznać za głos, skoro brakowało kart Chichot Może to był protest polityczny..
Faktycznie jakiś taki krótki był ten post.

Karta do głosowania: W sprawie nowelizacji ustawy o opłatach administracyjnych oddaję głos za/przeciw/wstrzymuję się od głosu. Zastrzeżenia:

Przedłużam głosowanie o 24h, do jutra do 22.
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #84 : Września 04, 2013, 06:26:52 »

W sprawie nowelizacji ustawy o opłatach administracyjnych oddaję głos za/przeciw/wstrzymuję się od głosu. Zastrzeżenia:

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #85 : Września 05, 2013, 06:01:29 »

W sprawie nowelizacji ustawy o opłatach administracyjnych oddaję głos za/przeciw/wstrzymuję się od głosu. Zastrzeżenia:

Dyrektor IBW,

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #86 : Września 05, 2013, 06:05:43 »

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Pansy Anclar
Gość
« Odpowiedz #87 : Września 05, 2013, 08:39:29 »

Pansy Anclar
Gość
« Odpowiedz #88 : Września 05, 2013, 09:34:02 »

Zamykam głosowanie!
4 głosy przeciw, jeden poseł się zagapił. Ustawa odrzucona.

Jeszcze jedna ustawa i kończymy.

Ustawa o Siłach Zbrojnych ZSKHiW

Art. 1
Niniejsza ustawa określa kompetencje zwierzchnika Sił Zbrojnych ZSKHiW, poszczególnych rodzajów wojsk oraz ich obowiązki.

Art. 2
Siły Zbrojne ZSKHiW są zbrojnym ramieniem Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu, podlegające kontroli władz.

Art. 3
1. Naczelnym Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych ZSKHiW jest Król Hirschbergii i Weerlandu.
2. Król jako Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych ZSKHiW:
a) ma prawo mianować i odwołać Głównodowodzącego Sił Zbrojnych ZSKHiW, sprawującego naczelne dowództwo nad całością Sił Zbrojnych podczas wojny,
b) nadaje stopnie wojskowe wyższe od generała majora i równoważnych, łącznie ze stopniem generała majora i równoważnymi,
c) zatwierdza akcje planowane przez organy rządowe,
d) mianuje i odwołuje Atamana Królewskich Sił Zbrojnych oraz Dowódcę Przymusowych Młodzieżowych Oddziałów Budzimira, którzy uprawnieni są do mianowania i odwoływania dowódców niższych szczebli. Jednocześnie Król Hirschbergii i Weerlandu ma prawo odwołać dowódcę każdego szczebla,
e) sprawuje kontrolę i naczelne dowództwo nad akcjami prowadzonymi przez oddziały Sił Zbrojnych ZSKHiW,

Art. 4
Udział organów rządowych w organizacji działań Sił Zbrojnych ZSKHiW określi osobna ustawa,

Art. 5
1 .Siły Zbrojne ZSKHiW dzielą się na:
a) Królewskie Siły Lądowe
b) Królewską Flotę Wojenną
c) Królewskie Siły Lotnicze
d) Przymusowe Młodzieżowe Oddziały Budzimira (zwane dalej PMOB)
1.1 Części Sił Zbrojnych wymienionych w podpunktach a, b i c są razem nazywane Królewskimi Siłami Zbrojnymi (zwane dalej KSZ). Dowództwo nad KSZ sprawuje Ataman Królewskich Sił Zbrojnych.
1.2. Dowództwo nad Przymusowymi Młodzieżowymi Oddziałami Budzimira sprawuje dowódca Przymusowych Młodzieżowych Oddziałów Budzimira, zwany także Generałem Przymusowych Młodzieżowych Oddziałów Budzimira.
2. Zadania i kompetencje każdego z tych rodzajów wojsk są następujące.
2.1 KSZ strzegą granic ZSKHiW. Mogą używać przemocy wobec wroga zarówno defensywnie jak i ofensywnie wyłącznie za zgodą Króla Hirschbergii i Weerlandu oraz innych właściwych organów.
2.2 PMOB ochrania ludność cywilną poprzez następujące działania:
a) ewakuacja ludności cywilnej z terenów uznanych zagrożonych,
b) w razie wojny nie dopuszczenie armii wroga do terenów na których są jeszcze cywile,
2.2.1 PMOB ma prawo użyć wszelkich dozwolonych środków, by osiągnąć powyższe cele. Jednostki wroga atakuje wyłącznie defensywie za zgodą Króla Hirschbergii i Weerlandu oraz innych właściwych organów.

Art. 6.

1. Stopień Generalissimusa jest najwyższym stopniem wojskowym Sił Zbrojnych ZSKHiW przysługującym:
a) Każdorazowemu Zwierzchnikowi Sił Zbrojnych
b) Każdorazowemu Głównodowodzącemu
2. Stopień Generalissimusa nie może zostać odebrany.

2. W Królewskich Siłach Lądowych oraz w Królewskich Siłach Lotniczych obowiązują następujące stopnie wojskowe zaczynając od najwyższego:
a) marszałek lub marszałek lotnictwa,
b) generał,
c) generał lejtnant,
d) generał major,
e) pułkownik,
f) major,
g) kapitan,
h) porucznik,
i) podporucznik,
j) chorąży,
k) sierżant,
l) kapral,
m) szeregowy.

2. W Królewskiej Flocie Wojennej obowiązują następujące stopnie wojskowe zaczynając od najwyższego:
a) wieloryb,
b) admirał,
c) wiceadmirał,
d) kontradmirał,
e) komandor,
f) papużnik,
g) kapitan,
h) porucznik,
i) podporucznik,
j) chorąży,
k) bosman,
l) kuternoga,
m) majtek.

3. W Przymusowych Młodzieżowych Oddziałach Budzimira obowiązują następujące stopnie wojskowe zaczynając od najwyższego:
a) Generał PMOB,
b) nadzorca,
c) dozorca,
d) setnik,
e) dziesiętnik,
f) starszy poborowy,
g) poborowy,

4. Dowódcy poszczególnych rodzajów wojsk uprawnieni są do nadawania stopni:
a) do stopnia pułkownika i równoważnych włącznie w Królewskich Siłach Zbrojnych
b) do stopnia nadzorcy włącznie w Przymusowych Młodzieżowych Oddziałach Budzimira'

Art. 8.
1. Do służby w Przymusowych Młodzieżowych Oddziałach Budzimira zobowiązani są wszyscy obywatele ZSKHiW w wieku od 18 do 24 lat, którzy nie odbywają studiów na uczelniach krajowych lub zagranicznych. Dla pozostałych obywateli służba w Przymusowych Młodzieżowych Oddziałach Budzimira jest służbą dobrowolną. Jednocześnie możliwe jest zwolnienie ze służby w Przymusowych Młodzieżowych Oddziałach Budzimira dowolnej grupy obywateli na mocy ustawy zwyczajnej lub umowy międzynarodowej.
2. Do zwalniania z obowiązku służby w Przymusowych Młodzieżowych Oddziałach Budzimira uprawniony jest ich dowódca oraz Sąd.
3. Służba w Przymusowych Młodzieżowych Oddziałach Budzimira może być kontynuowana przez obywatela po osiągnięciu wieku 24 lat.

Art. 9.
1. Służba w Królewskich Siłach Zbrojnych jest służbą dobrowolną.
2. Zalecane jest by żołnierzami Królewskich Sił Zbrojnych zostawały jedynie osoby, które odbyły minimum 10-letnią służbę w PMOB.
3. Na mocy rozporządzenia Komisarza ds. Sił Zbrojnych od punktów 1. 2. art. 7. mogą zostać poczynione odstępstwa.

art. 10.
Z chwilą wejścia w życie niniejszej Ustawy unieważnione zostają przepisy Uchwały z dnia 31.08.12 r. "Ustawy o Siłach Zbrojnych ZSKHiW".

Żebyśmy zdążyli wszyscy przeczytać, debata potrwa do 10 września 2013.
Otwieram debatę!
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #89 : Września 05, 2013, 09:42:08 »

Jest to bardzo słuszny projekt, gdyż jak wiadomo już dawno Triada Obywatele zadecydowali, że słuszną będzie likwidacja Narodowego Komisariatu ds. Sił Zbrojnych. Nowa ustawa jest pierwszym elementem tejże operacji. Jeżeli ją, Towarzysze zaakceptujecie, wówczas zaproponuję kolejny krok- mianowicie zniesienie ustawy o Komisarzu.

Obecnie stanowisko to jest zupełnie zbędne - kompetencje Króla-Zwierzchnika pokrywają się z kompetencjami Komisarza. Trudno jest też znaleźć kandydatów do kierowania resortem. Nierzadko zdarzają się i spory. Myślę zatem, że wystarczy jeżeli wprowadzimy zamiast tego wszystkiego odpowiednią zależność pomiędzy Zwierzchnikiem (odtąd zwanym Naczelnym), a władzą wykonawczą. 

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 16 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 16.

[show queries]