Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 11:37:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: gmina Gnojno  (Przeczytany 5325 razy)
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #60 : Sierpnia 10, 2021, 03:54:44 »

Zbliżał się wieczór, kiedy wyłoniłem się z kupy pustych flaszek w miejscu, gdzie niegdyś była prycz. Po odkryciu, że bimber się skończył zmarszczyłem brwi i zorientowałem się, że czeka mnie wiele obowiązków związanych z funkcją religijną. Postanowiłem zatem zakończyć ten wspaniały turnus. Po wyjściu na zewnątrz zobaczyłem dziesiątki ludzi harujących w polu obok zaparkowanej ciężarówki. Na jej widok zacząłem się zastanawiać dlaczego przyjechałem do Gnojna takim dużym pojazdem, ale nie mogłem sobie przypomnieć. Przed opuszczeniem Gnojna chciałem jeszcze pożegnać gospodarza, więc zwróciłem się do innych turystów.

No Towarzysze, co się tak opierdzielacie. Szybciej w tym polu róbcie. A jeszcze szybciej zawołajcie mi tu Towarzysza Sołtysa! Chcę mu podziękować za te wspaniałe wczasy!

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Sołtys Gnojna Gulliver 'Goose' de Juus
Sołtys Gnojna, Baron ZSKHiW, Ludowoszlachecki Komisarz Spraw Wewnętrznych
Moderator
Przodownik

Posłuch 5

« Odpowiedz #61 : Sierpnia 10, 2021, 06:19:26 »

Towarzyszu Mistrzu Budzimirze, tak szybko chcesz nas opuścić? A było tak miło!

Inwoluntariusze w pocie czoła kopią trasę przez Góry Gnojowe, szukając przy okazji atrakcji. Oprócz tego niedługo zakończy się budowa pierwszego (i mam nadzieję nie ostatniego) podziemnego kasyna w Gnojnie. Możesz zostać tak długo, jak chcesz, mamy nawet specjalny cyrograf, jeśli ktoś chce (a nawet jak nie chce!) zostać na stałe i przy okazji oddać swój majątek i życie w ręce gminy.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #62 : Sierpnia 10, 2021, 06:58:11 »

Proszę się nie martwić Towarzyszu Gulliverze. Ja jeszcze tu wrócę. Po prostu obowiązki wzywają!

Moderator
Przodownik

Posłuch 5

« Odpowiedz #63 : Sierpnia 10, 2021, 07:32:46 »

To w takim razie życzę wszystkiego dobrego! Dojedź na Wielkich Kołach Losu bezpiecznie do domu!
Moderator
Przodownik

Posłuch 5

« Odpowiedz #64 : Sierpnia 13, 2021, 05:59:31 »

Przybywając do Gnojna nigdy nie spodziewałem się, że okaże się ta gmina istnym kotłem kultur. Oprócz Ludu Szlacheckiego, tak bardzo kolorowego i zróżnicowanego oraz agroturystów ze wszystkich zakątków v-świata mieszkają tu homo fecalis, nie opisane jeszcze magiczne stwory. Należy również wspomnieć o wyznawcach wszelkich religii - Wszechbudziryzmu wszystkich trzech Tez, Wszechbudziryzmu Tez Czwartych, wyznawcy Mamona, oraz wielu, wielu innych, zapewne przywiezionych przez agroturystów z ich zapewne barbarzyńskich ojczyzn. Jedna z tych innych religii prawdopodobnie odpowiada za nocne stękanie karłów, które tak często mam przyjemność usłyszeć zasypiając w mej rezydencji. Jednakże nie o tym chciałem powiedzieć, tylko o prawdopodobnie najważniejszej postaci w historii ZSKHiW - o Wielkim Sterniku.

Choć większość obywateli nie posiada dostępu do Internetu, to jednak Słowo Wielkiego Sternika do nich dotarło. I dlatego właśnie mogę Towarzyszom teraz przedstawić to, co ujrzałem w Gnojowicach Dolnych pod jednym z bloków z Wielkiej Płyty - kapliczkę Wielkiego Sternika.

* kapliczka wielkiego sternika.png (209.6 KB, 275x291 - wyświetlony 115 razy.)
Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #65 : Sierpnia 13, 2021, 06:00:54 »

Przepiękne. Ale mam pytanie, Towarzyszu czy może towarzysz mi pokazać dzieci z obozów? Bo chciałby wykorzystać kupon na trzy sztuki, no ale pierw musze se je dokładnie obejrzeć. Te dzieci staną sie moją osobistą gwardią!

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #66 : Sierpnia 13, 2021, 06:24:42 »

Przypomina grabiński Ołtarz Premiera postawiony w czasach, gdy Wielki Sternik był szefem rządu.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #67 : Sierpnia 13, 2021, 07:49:13 »

Tego kultu już nie powstrzymam. No nic, jeśli nie da się czegoś pozbyć, to trzeba to zaadoptować. Wielki Sternik, patron Wędrujących Wysp znany jako Erick Monde zostanie oficjalnie uznany za Świętego Człowieka!

Moderator
Przodownik

Posłuch 5

« Odpowiedz #68 : Sierpnia 19, 2021, 10:32:56 »

Przepiękne. Ale mam pytanie, Towarzyszu czy może towarzysz mi pokazać dzieci z obozów? Bo chciałby wykorzystać kupon na trzy sztuki, no ale pierw musze se je dokładnie obejrzeć. Te dzieci staną sie moją osobistą gwardią!

Towarzyszu, tych dzieci są tysiące, nie jestem w stanie ich wszystkich pokazać. Tutaj przykładowa trójka która uciekła (tymczasowo) od przymusowego odpoczynku i kąpała się w obozowym szambie.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #69 : Sierpnia 19, 2021, 10:54:47 »

Kto to widział, by dzieci się tak słodko bawiły. Mam nadzieję, że spotkała je należyta kara.

Moderator
Przodownik

Posłuch 5

« Odpowiedz #70 : Września 19, 2021, 12:13:55 »

POWRÓT SOŁTYSA

Po dłuższej nieobecności Sołtys nareszcie powrócił, w związku czym urządzono w Gnojnie mały festyn. Setki gnojszczan i gnojszczanek przyjechało zabawić się w Gnojnie. Wyciągnięto najstarsze, zakonserwowane beczki z bimbrem i rozlewano każdemu, szczególnie najmłodszym. Zgodnie ze zwyczajem, batożenie które miało być wykonane tego dnia wykonali świętujący obywatele. Sam Baron-Sołtys-Komisarz nie pozostał na festynie zbyt długo, bowiem po wypiciu zaledwie kufla bimbru ponagliły go "sprawy urzędowe" i w pośpiechu opuścił rynek.

Kilkusetletnie beczki z gnojeńskim bimbrem

Gnojeński festyn

* IMG_20190708_110829-e1562757756936.jpg (261.29 KB, 1200x1200 - wyświetlony 97 razy.)

* rnd19September575.png (1360.58 KB, 856x535 - wyświetlony 98 razy.)
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2021, 12:19:38 wysłane przez Sołtys Gnojna Gulliver 'Goose' de Juus » Zapisane
Ametyst
Rex Ambulans Serenissimus
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 16

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #71 : Września 19, 2021, 02:14:48 »

Cieszę się Waszą radością.

prof. dr net. dr h. c. mgr generalissimus
Ametyst z rodu Faradobusów

Bardzo Spaniały Król Hirschbergii i Weerlandu oraz Sekretarz Generalny Wielkiego Sternika,
Organizator Zjazdu Partii i Wykonawca Jego Wskazań, Senior – Protektor Stepów Wewnętrznych i Żuław Rzeżuszych,
Protektor Budzimiryzmu, Promotor Cywilizacji Aktywności, Głosiciel Nowej Kolektywizacji, Uosobienie Pracowitości

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #72 : Września 21, 2021, 04:16:42 »

Dom Tez w Gnojnie

Od niepamiętnych czasów, czyli około 200 lat w Gnojnie znajduje się dom tez. Ufundowany przez frara Lubomira Cystę za pieniądze z hazardu stanowi doskonały przykład starej wiejskiej architektury drewnianej wschodniego Weerlandu. Dzisiaj już się tak nie buduje, bo nikt nie pamięta jak to się robi. Z uwagi na konserwatyzm lokalnych budzimirystów przez lata w domie tez znajdowały się niemal wyłącznie księgi poświęcone Tezie Weerlandzkiej. Wybuch popularności Świętego Człowieka Wielkiego Sternika spowodował złamanie tej tradycji. Nowe księgi przybyły na uświęconych wózkach towarowych, a uroczysta sternikizacja odbyła się w atmosferze wielkiego festynu otwartości i tolerancji, bo tym jest Wszechbudzimiryzm!
Opiekunowie domu tez wykształceni w sztuce czytania podczas pobytów w więzieniach na każde skinienie są gotowi przeczytać na głos wskazane święte pismo. W pobliżu domu często organizują rodzinne pikniki na których lokalni mieszkańcy na przyniesionych przez siebie ławach piją swój bimber zagryzając go własnymi ogórkami, czy golonką.

Moderator
Przodownik

Posłuch 5

« Odpowiedz #73 : Września 21, 2021, 10:50:42 »

Piękny ten Dom Tez, aż trudno sobie wyobrazić, że jeszcze niedawno padały propozycje wykorzystania go jako cysterny na bimber. Jednak szczęśliwym trafem zawalił się w okolicy biedaszyb, to też bimber zdecydowano składować w powstałej dziurze.
Moderator
Przodownik

Posłuch 5

« Odpowiedz #74 : Marca 17, 2022, 11:46:49 »

Wieś Zadupie, ul. Gówna, stan na 17 marca 2022

OŚWIADCZENIE GMINY GNOJNO W SPRAWIE ATAKU NUKLEARNEGO 17.03.22

Gmina Gnojno wyraża wyrazy współczucia w związku z dzisiejszą eksplozją we wsi Zadupie i postanawia:

1. Krewnym ofiar nadaje się pierwszeństwo w przeszukiwaniu i rabowaniu pogorzelisk i ciał, przy czym:
                a. Krewnym jest:
                    i.  Osoba, której krewniactwo jest w stanie potwierdzić trzech Weerlandczyków o nieskazitelnym charakterze
                    ii. Osoba wyznaczona przez Sołtysa
                b. Pierwszeństwo wygasa w momencie znalezienia ciała ofiary krewnego
            2. Założony zostanie Fundusz Sprawiedliwości, który będzie wypłacał zapomogi najbardziej poszkodowanym, przy czym
                a. O zapomogę mogą ubiegać się osoby i osoby prywatne wyznaczone przez władze Gminy oraz przedsiębiorstwa
                b. W razie odmowy nie ma możliwości odwołania się
                c. Zapomogi będą wypłacane w kolejności od największej szkody, do najmniejszej

WYJAŚNIENIE

Dnia 17 marca 2022 Sołtys Gnojna, Komisarz ds. Wewnętrznych, Baron ZSKHiW Gulliver "Goose" de Juus zapalczywie i w stanie upojenia bimbrowego obserwował konflikt Winkulski. Z przerażeniem obserwował poczynania Tymoteusza Dostojoweskiego-Farodobusa i Królewskiej Floty Wojennej, nigdy dotąd nie spodziewawszy się, że zagrożenie przyjdzie nie z zewnątrz, a z wewnątrz. W przypływie paniki zbiegł do schronu atomowego swojego pałacu i rozpoczął 32-krokową procedurę wystrzelenia międzykontynentalnej rakiety balistycznej POKÓJ-01. Dzięki odpowiedniemu upojeniu udało mu się przejść przez ostatni krok, jakim jest dmuchnięcie w alkomat. Jednakże, przerdzewiałe drzwi silosu rakiety nie otworzyły się, a ta eksplodowała, wysadzając główną ulicę wsi Zadupie, ulicę Gówno. Sołtys nie chce zdradzić, jaki był pierwotny cel rakiety i przeprasza, jeśli komuś wydaje się, że sprawił mu jakąś niedogodność, a i potem dopisz, że wyrażam skruchę i już więcej tego nie zrobię, bla, bla, bla, ma wyglądać dobrze w mediach, za co wam płacę?!  

Zarząd Gminy Gnojno,
Biuro Prasowe Sołtysa

* bf67f69e5816025be44250a54cba2012.jpg (65.53 KB, 734x368 - wyświetlony 71 razy.)
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 19 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 19.

[show queries]