|
|
|
Pansy Anclar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwca 09, 2013, 01:34:55 » |
|
Jestem za rozbudową tez pobocznych, uważam że w przypadku bogatszej religii pole do dyskusji będzie większe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwca 09, 2013, 01:36:16 » |
|
Cóż... zależność od historii jest w pewnym sensie sporym problemem, jednak Prolog, część najbardziej związana z religią, jest już gotowa. Uważam, że przy takiej liczbie obywateli zbyt wielka liczba pobocznych nie będzie dobra, lepiej stworzyć kilka lokalnych (1 na gminę czy dwie) tez odrzuconych. Należy też zachęcać budzimirystów (oraz niebudzimirystów, a co?) do wszczynania kłótni.
Można też zbudować kilka Domów Tez, które będą w jakiś sposób funkcjonować (tak jak laszkberski jest centrum Kurdupli). Co do samych Kurdupli to proponuję zbudować kilka dodatkowych chramów.
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwca 09, 2013, 01:40:41 » |
|
Fakt, tezy poboczne to może być ostre poniesienie się wyobraźni, choć powinny jakoś nawiązywać do Wielkich Tez Antagonistycznych, częściowo przyjmując założenia obu (trzecia się nie liczy, bo to czasy najnowsze). Problem w tym, że WTA są krótko mówiąc do dupy. Trzeba je gruntownie przebudować... znaczy się na nowo przetłumaczyć stare teksty. Największe możliwości rozwojowe daje Wielka Teza Weerlandzka, ponieważ dzieje mityczne są już opisane.
Nie ma sensu budować wielu Domów Tez, ponieważ mimo pewnych decentralistycznych założeń ten dział powinien pełnić rolę centrum wiary. Oczywiście można robić jak z Kurduplami wpierw opisane w lokalnym DT, a potem do działu głównego.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2013, 01:43:20 wysłane przez Mistrz Budzimir VII »
|
|
Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś! (-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

|
|
|
|
Pansy Anclar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 09, 2013, 01:43:01 » |
|
Przypada nam mniej niż 1 mieszkaniec na gminę jeśli się nie mylę?  Możemy przyjąć np 3 tezy poboczne (łącznie z Kurduplami), a reszta to będą odrzucone, chyba nie da to zbyt dużego bałaganu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pansy Anclar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwca 09, 2013, 01:51:34 » |
|
Czyli dwie poboczne. Buuuu, moja koncepcja pada, świat wysypuje się z wątłych i słabych rąk. Może zajmijmy się w takim razie gruntownym opisaniem Tez pod różnymi kątami, łącznie z tym, co badał Ciecierad. Ale wtedy wyszłaby ogroomna praca zbiorcza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwca 09, 2013, 02:01:58 » |
|
Teza o Kurduplach powinna być poboczną względem weerlandzkiej, zaś bezapelacyjnie potrzeba nam pobocznej do Hirschberskiej. Kłopotem jest jedynie brak ludzi- jeden wyznawca na jedną tezę to trochę mało, wystarczy na jedną, góra dwie większe dysputy.
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
|
Pansy Anclar
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwca 09, 2013, 02:02:36 » |
|
Wyjaśniam moją myśl - moglibyśmy zająć się opisaniem zwyczajów czy innych aspektów kulturowych różniących Tezy i ich wyznawców między sobą, opis w wątku WTA jest dość lakoniczny, a to temat dający duże pole do popisu. Mogłabym pod to podpiąć moją obsesję na temat Kathy.
Tezy poboczne - Kurduple i Dziabaduchowie. Hmm, jest to dość wybuchowe połączenie..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwca 09, 2013, 02:15:54 » |
|
Wyjaśniam moją myśl - moglibyśmy zająć się opisaniem zwyczajów czy innych aspektów kulturowych różniących Tezy i ich wyznawców między sobą, opis w wątku WTA jest dość lakoniczny, a to temat dający duże pole do popisu. Mogłabym pod to podpiąć moją obsesję na temat Kathy. Fakt, opisanie wpływu Tez na zachowania kulturowe jest słuszną koncepcją. Jako propagator kultury Hirschberskiej mogę się zająć podczas pracy naukowej. Tezy poboczne - Kurduple i Dziabaduchowie. Hmm, jest to dość wybuchowe połączenie.. Hmmm.... czy Dziadbaduchowie mogliby przekształcić wiarę w Pumbę w Tezę.... To pytanie do Ramona i Ciecierada. Pomysł jest według mnie pro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwca 09, 2013, 02:19:28 » |
|
Trzeba zorganizować jakiś heretyków, z którymi można by walczyć. Każda wiara musi mieć jakiegoś wielkiego wroga.
|
|
|
|
|
|
Aktualnie żywy Regent ZSKHiW Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza, Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku (-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron  
|
|
|
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 09, 2013, 02:26:57 » |
|
Aj Laszku, nie ma sensu robić heretyków, jak już obgadaliśmy można rozbić rywalizację Dziabaduchów i Kurdupli. Rywalizację realnych ludzi, a nie gnojenie czegoś co istnieje tylko to gnojenia. Jako propagator kultury Hirschberskiej mogę się zająć podczas pracy naukowej.
Jako Weerlandczyk twierdzę, że nie ma czegoś takiego jak kultura Hirschberska muahahahahhahahaha
|
|
|
|
|
|
Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś! (-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 09, 2013, 02:29:10 » |
|
Akurat różnorodność Wszechbudzimiryzmu to wyklucza, gdyż równie dobrze można utworzyć tezy poboczne o Buddzie, Jezusie, Mahomecie i Manitou. Zresztą udawanie inkwizycji było popularne na Pierwszym Forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|