Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 03:59:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wiara  (Przeczytany 9932 razy)
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #75 : Czerwca 13, 2013, 07:16:07 »

Obywatel Indii to Indus, hindus to najlepsze określenie, hinduista jest koślawe.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #76 : Czerwca 18, 2013, 03:10:05 »

A co do utożsamiania, to wiernych to oni nie mają się utożsamiać, bo to nie poseł, a biskupa słuchać.
Aralczycy nie mają się z Tobą utożsamiać, mają Cię słuchać. Tak to zabrzmiało i chyba wszyscy wiedzą o czym mówię.
Mówiąc coś takiego, zmierzasz w  stronę totalitaryzmu.

Wracając trochę, to magister powinien być teoretycznie ode mnie mądrzejszy, a skoro jest katechetą, powinien więcej wiedzieć ode mnie. Niestety mnie i Ramona uczył kiedyś katecheta, który jest kompletnym idiotą i nawet o wierze nie ma zbyt dużego pojęcia(ma też kwalifikacje do uczenia etyki). Katecheta to nie to samo, co biskup, ale jednak magister teoretycznie wie więcej do gimbusa, a biskup od wiernego na tej samej zasadzie.

Nawiązywałeś Ericku do Iranu, w takim razie zapytaj tamtejszych muzułmanów, jaka religia jest objawiona, a jaka wymyślona.

Mówisz też o historii chrześcijaństwa. Z tych wielkich religii jest tylko jedna, która jest od chrześcijaństwa młodsza - islam, który się jednak od chrześcijaństwa w pewnym stopniu wywodzi. Hinduizm, buddyzm, judaizm są o wiele starsze, nie wspominając już o lokalnych religiach szamańskich czy animistycznych. Jeśli chodzi Ci o to bogactwo historii(prześladowania itp.), to według Biblii, judaiści również mają historię równie wspaniałą, jak chrześcijanie, jeśli nie wspanialszą(przed chrześcijanami się morze nie rozstąpiło i w ich obronie plag nie było). Jeszcze jedno. Ciężko nazwać człowiekiem komórkę, która jest całkowicie pozbawiona jakiejkolwiek świadomości. Jeżeli płód świadomość ma, to nie na początku, a wtedy nie rózni się zbytnio od np. rośliny, która również z komórek się składa, a świadomości nie ma, no ale jeśli według Ciebie komórka to już człowiek, to nie powinniśmy w żaden sposób uszkadzać roślin, bo to też prawie jak człowiek, w końcu też się z komórek składa i nie ma świadomości, a założę się, że w Twoim domu są drewniane elementy i chociaż raz źdźbło trawy z ziemi wyrwałeś, Twoim tokiem myślenia popełniając grzech(nieprawdaż, że takie to podobne do dżinizmu?).

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #77 : Czerwca 19, 2013, 12:36:13 »

Wiecie co? Dziwię się, że deklarujecie się jako katolicy, a sami poddajecie pod wątpliwość podstawowe prawdy wiary. Wstydźcie się! Jacy z Was katolicy? To ja staram się Budzimirowi wytłumaczyć (on deklaruje się jako nie wierzący), a Wy sami strzelacie samobója?! Wstyd i hańba moi drodzy.  WSTYD. Teraz Laszk, Ciecierad i król powinni iść do spowiedzi i powiedzieć: "wątpiłem w podstawowe prawdy wiary" albo: "gorszyłem innych swoimi (głupimi) pytaniami". Ja myślałem, że zadaniem wyznawców Jezusa jest tłumaczyć tą wiarę, zachęcać innych, a nie mówić, że samemu w cośtam się nie wierzy.

Ciecieradzie, pisałem, że biskup nie jest politykiem, w przeciwieństwie do mnie czy do Ciebie. Z politykiem ludzie powinni się utożsamiać, a księdza/ biskupa/papieża słuchać! To nie ma nic wspólnego z totalitaryzmem, bo papież nikogo nie roztrzela za to, że ktoś go nie słucha. Widzisz tę różnicę?

Ciężko nazwać człowiekiem komórkę, która jest całkowicie pozbawiona jakiejkolwiek świadomości.
Zdziwisz się Ciecierad, ale znam kilka osób, które też świadomości nie mają, a są ludźmi. To co wszystkich ludzi w śpiączkach trzeba powybijać, tak?

nie powinniśmy w żaden sposób uszkadzać roślin, bo to też prawie jak człowiek
A tak szpanowałeś swoją wiedzą z zakresu biologii, a człowieka od rośliny nie odróżniasz? Zajrzyj na wikipedię to się dowiesz jaka jest różnica (a jest ich wiele). I nie mów takich bredni. Bo gdyby tak było, to Jezus nie jadłby ani chleba (bo z roślin), ani ryb (bo to zwierzęta). Jakby ktoś nie wiedział, to człowiek jest najwyższą formą życia. Nie ryba, nie roślina! Mówię Wam- do spowiedzi czas najwyższy bo widzę takie duchowe zubożenie, że włosy na karku mi dęba stają.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #78 : Czerwca 19, 2013, 12:44:04 »

Jak osoba wierząca nigdy nie miała wątpliwości w sprawach religijnych, to znaczy że jej wiara była płytka i niczym głębszym niepoparta.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #79 : Czerwca 19, 2013, 12:54:09 »

Ja nie mówię żebyś był bezduszną maszyną. Ale w podstawowe prawdy wiary nie możesz wątpić, bo to są dogmaty. Poczytaj sobie rachunek sumienia- http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art=religia/archiwum/2004/421_1.htm

Pierwszy punkt z brzegu o tym mówi:
2.Dobrowolnie wątpiłem o prawdach wiary (jakich?).
To jest grzech- mówię to do wszystkich wątpiących (z wyjątkiem Budzimira, który sam siebie nie uważa za katolika). Z tego grzechu musicie się wyspowiadać. Czy to jest wystarczająco jasne?
W razie gdyby komuś przyszło do głowy bez spowiedzi podejść do komunii to ostrzegam, że świętokradzka komunia to jeszcze większy grzech- żeby była jasność.

Zrozumcie, każdy czasem (w duchu) zastanawia się czy to w co wierzy jest dobre. Ale nie można poddawać pod wątpliwość podstaw. Bez fundamentów wszystko runie.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #80 : Czerwca 19, 2013, 01:48:59 »

A czy osądzanie kogoś, twierdzenie czy jest dobry czy zły oceniając swoją miarą nie jest przypadkiem niewskazane w wierze chrześcijańskiej? Wiara to kwestia osobista, a robienie sztywnych i nienaruszalnych reguł przekształca ją w instrukcję obsługi lodówki, która nie przynosi żadnych przemyśleń (bo jak widać i one mogą być według nich grzechem).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2013, 01:51:01 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #81 : Czerwca 19, 2013, 02:17:33 »

Wiecie co? Dziwię się, że deklarujecie się jako katolicy, a sami poddajecie pod wątpliwość podstawowe prawdy wiary. Wstydźcie się! Jacy z Was katolicy? To ja staram się Budzimirowi wytłumaczyć (on deklaruje się jako nie wierzący), a Wy sami strzelacie samobója?! Wstyd i hańba moi drodzy.  WSTYD. Teraz Laszk, Ciecierad i Król powinni iść do spowiedzi i powiedzieć: "wątpiłem w podstawowe prawdy wiary" albo: "gorszyłem innych swoimi (głupimi) pytaniami". Ja myślałem, że zadaniem wyznawców Jezusa jest tłumaczyć tą wiarę, zachęcać innych, a nie mówić, że samemu w cośtam się nie wierzy.

Nie ma głupich pytań, za to są głupie odpowiedzi. To, że interpretuję prawdy wiary na swój sposób jest moją indywidualną sprawą i z pewnością nie pochwalam sytuacji, w której druga osoba wytyka mi z czego mam się spowiadać.

Ciecieradzie, pisałem, że biskup nie jest politykiem, w przeciwieństwie do mnie czy do Ciebie. Z politykiem ludzie powinni się utożsamiać, a księdza/ biskupa/papieża słuchać! To nie ma nic wspólnego z totalitaryzmem, bo papież nikogo nie roztrzela za to, że ktoś go nie słucha. Widzisz tę różnicę?

A gdy dwóch biskupów ma inne zdanie?

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #82 : Czerwca 19, 2013, 02:59:00 »

Zrozumcie, każdy czasem (w duchu) zastanawia się czy to w co wierzy jest dobre. Ale nie można poddawać pod wątpliwość podstaw. Bez fundamentów wszystko runie.

To bez sensu. Jeżeli ktoś nie może się zastanawiać czy prawdy wiary są słuszne, to nie może też zastanawiać się czy w to co wierzy jest dobre czy nie.

A tak poza tym mówienie rozmówcy, że jest grzesznikiem, nie jest w najlepszym stylu.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #83 : Czerwca 19, 2013, 03:19:29 »

Oto fragment mojej pierwszej wypowiedzi, jaką w tym wątku napisałem:

Moje podejście do religii jest dość specyficzne. Co do tego, że jeśli się jest katolikiem to nie powinno się wypierać tej i tej części tego odłamu się zgadzam i raczej nie uważam się za katolika

Wątpliwości nie są niczym złym, przeciwnie, brak wątpliwości świadczy o tym, że człowiek nie zastanawia się nad tym w co wierzy. Twierdzisz, że jako wierzący powinniśmy wskazywać naszą drogę innym i nie mam nic przeciwko temu, ale zrozum, że nie dasz rady wskazać właściwej drogi, jeśli powiesz komuś przekonanemu o słuszności własnej, że jest on zła. Podczas dyskusji ani razu nie wyraziłem wątpliwości, co do swoich przekonań.

Biskup to nie polityk, ale zarówno politycy jak i biskupi są swojego rodzaju przywódcami i przewodnikami. Biskup tak jak polityk, w jakiejś dziedzinie prowadzi ludzi, a jeśli przewodnik ,,wycieczki" nie jest wiarygodny to ludzie za nim nie pójdą i nie powinni go wtedy słuchać, ponieważ na takowego przewodnika się nie nadaje, a więc i z biskupem ludzie powinni się utożsamiać.

A tak szpanowałeś swoją wiedzą z zakresu biologii, a człowieka od rośliny nie odróżniasz? Zajrzyj na wikipedię to się dowiesz jaka jest różnica (a jest ich wiele). I nie mów takich bredni. Bo gdyby tak było, to Jezus nie jadłby ani chleba (bo z roślin), ani ryb (bo to zwierzęta). Jakby ktoś nie wiedział, to człowiek jest najwyższą formą życia. Nie ryba, nie roślina!

Nie szpanowałem swoją wiedzą z biologii, a podkreśliłem cudzą niewiedzę, a to różnica. Wracając do tematu, zaraz po zapłodnieniu nie powstaje człowiek. Początkowo są to komórki, które z wyjątkiem DNA praktycznie człowieka nie przypominają. Nie popieram aborcji, kiedy ciąża się rozwinie, bo myślę, że rozwinięty płód jest człowiekiem, ale w początkowym jej etapie, kiedy powstały pojedyncze(no więcej niż pojedyncze) komórki, to z człowiekiem jeszcze do czynienia nie mamy. Komórki takie, jako komórki zwierzęce, nie różnią się od komórek dowolnego zwierzęcia niczym innym jak kariotypem no i ogólnie genomem, które to jednak różnią się: genom - w każdym organizmie, a kariotyp w każdym gatunku. Oprócz takich różnic, które występują wszędzie, nie tylko u ludzi, nie ma w sumie żadnych innych cech mówiących o tym, że te komórki są człowiekiem. Człowiek jest najwyższą formą zarówno według religii jak i z innych względów(ogólnie, można nas uznać za najbardziej rozwinięte istoty na Ziemi, pod względem biologicznym), ale człowiek, a nie kilka komórek, które człowiekiem jeszcze nie są, a z wyjątkami, jakie podałem(pomijając budowę komórki roślinnej i zwierzęcej, a także w innych królestwach) są takimi samymi komórkami jak w każdym innym stworzeniu występują.

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Gieorgij
Aktywista

Posłuch 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #84 : Czerwca 19, 2013, 05:42:49 »

Po pierwsze jak to czytam to szlag mnie trafia.
Ale dobra. Chcieliście dyskusji? to i ja się włącze.

Sam katolikiem nie jestem. Formalnie jestem Buddystą Tybetańskim szkoły Gelug pa. W praktyce wyznaje buddyzm połączony z czymś co katolicy nazywają satanizmem.

1. Od Kościoła ludzie nie odchodzą z powodu pedofilii w kościele, malwersacji finansowych, przekrętów, głupich księży, wpływu masonerii, satanistycznych kultów, aborcji, autanazji etc. Oni odchodzą przez GŁUPICH katechetów, których jest masa. Wiecie dlaczego? Człowiek na poziomie nie zatrzyma się na byciu katechetą i uczeniu po 7 godzin formułek typu "Jezus Cię kocha i nie dyskutuj". Taki człowiek będzie się rozwijał: pójdzie do zakonu, zgromadzenia lub zacznie działać inaczej. Przyznaje fakt, że są katecheci z powołaniem. Ale tylko wtedy gdy angazują się w coś więcej niż nauka religii w szkole. Przez katechetów ludzie się oddalają od Boga i Kościoła
2. Jak można nauczać religii wierząc, że wszyscy są katolikami? Program nauczania i podręczniki nie zakładają możliwości kryzysu wiary czy nawet innowierstwa. Jak uczyć komunistę demokracji mówiąc tylko o niej i nie odnosząc tego do komunizmu. Nie tłumacząc różnic. Wybaczcie, ale twierdzenia typu: Demokracja jest jedyną słuszną doktryną bo mamy konstytucję nie jest żadnym argumentem.
Program nauczania np u mnie w klasie liceum spowodował, że z 20 osób chodzących na religię ( w tym ok 13 wierzących) pozostało 14 osób ( w tym 3 wierzące z czego 2 nie uznające sensu nauczania kościoła katolickiego). Przypadek? Wątpie. bo to akurat sa praktycznie same (12) dziewczyny i zazwyczaj dobre mile i porzadne.
3. Kościół nie, wiara tak?  Błąd. Ale to kościół sam sobie na to zapracował.
4. "Kościół musi dostać porządnie w dupę inaczej nie zacznie wypełniać swojego powołania"
5. W czym przeszkadzją Ci Ericu prezerwatywy, masturbacja, środki antykoncepcyjne i środki wczesnoporonne? ja nie rozumiem tego
6. Aborcja? Tak ale TYLKO po gwałcie lub w przypadku zagrożenia życia matki. I to z mocnym limitem do kiedy można to zrobić. Tu akurat chyba nigdy nie będę postępowy
7. Eutanazja? Oczywiście, że tak, ale TYLKO gdy w danej chwilii osoba sama może wyrazić swoją opinię lub gdy jej mózg jest zbyt mocno uszkodzony by mogła posiadać świadomość.
Skąd zgoda na to? a) mamy przeludnienie planety b) po co chować łyżki, noże i widelce by idiota się nie zabił? Macie czas chodzić i sprawdzać czy ktoś sobie robi krzywdę czy nie? ja nie mam a nawet jakbym miał to nie chciałoby mi się. Idioci muszą wykończyć się sami.
8. Ksiądz to nie polityk? ano nie. ale nie przeszkadza mu to wpływać na politykę i grozić posłom.
9. Państwo świeckie. Nigdy religjne.
10. Człowiek jest niczym mniej i niczym więcej jak zwierzęciem. Przez swoją wolną wolę, wiedzę i świadomość jest najgroźniejszym spośrod wszystkich zwierząt.
11. "9. Czarny Pan jest najlepszym przyjacielem kościoła bo przez te wszystkie lata dawał mu zajęcie"
12. Zakończmy tą dyskusję bo do niczego nie prowadzi.
13. A co było celem dyskusji?
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #85 : Czerwca 19, 2013, 06:08:06 »

1. Od Kościoła ludzie nie odchodzą z powodu pedofilii w kościele, malwersacji finansowych, przekrętów, głupich księży, wpływu masonerii, satanistycznych kultów, aborcji, autanazji etc. Oni odchodzą przez GŁUPICH katechetów, których jest masa. Wiecie dlaczego? Człowiek na poziomie nie zatrzyma się na byciu katechetą i uczeniu po 7 godzin formułek typu "Jezus Cię kocha i nie dyskutuj". Taki człowiek będzie się rozwijał: pójdzie do zakonu, zgromadzenia lub zacznie działać inaczej. Przyznaje fakt, że są katecheci z powołaniem. Ale tylko wtedy gdy angazują się w coś więcej niż nauka religii w szkole. Przez katechetów ludzie się oddalają od Boga i Kościoła

Zdecydowanie prawdą jest, że najlepszymi katechetami są zakonnicy, podobnie ma się sprawa z kapłanami. Oczywiście znam i wyjątki.

2. Jak można nauczać religii wierząc, że wszyscy są katolikami? Program nauczania i podręczniki nie zakładają możliwości kryzysu wiary czy nawet innowierstwa. Jak uczyć komunistę demokracji mówiąc tylko o niej i nie odnosząc tego do komunizmu. Nie tłumacząc różnic. Wybaczcie, ale twierdzenia typu: Demokracja jest jedyną słuszną doktryną bo mamy konstytucję nie jest żadnym argumentem.
Program nauczania np u mnie w klasie liceum spowodował, że z 20 osób chodzących na religię ( w tym ok 13 wierzących) pozostało 14 osób ( w tym 3 wierzące z czego 2 nie uznające sensu nauczania kościoła katolickiego). Przypadek? Wątpie. bo to akurat sa praktycznie same (12) dziewczyny i zazwyczaj dobre mile i porzadne.

Cóż, w klasie kuzyna (maturzysta sprzed bodajże 3 lat) zostały 3...

6. Aborcja? Tak ale TYLKO po gwałcie lub w przypadku zagrożenia życia matki. I to z mocnym limitem do kiedy można to zrobić. Tu akurat chyba nigdy nie będę postępowy

Myślę, że mogę się zgodzić.

8. Ksiądz to nie polityk? ano nie. ale nie przeszkadza mu to wpływać na politykę i grozić posłom.

Politykiem jest każdy, kto chce mieć wpływ na władzę. Polityka to bowiem nic innego, jak sztuka sprawowania władzy.

9. Państwo świeckie. Nigdy religjne.

Dokładnie.

12. Zakończmy tą dyskusję bo do niczego nie prowadzi.

Zakończyliśmy ja formalnie ok tydzień temu. Duży uśmiech

13. A co było celem dyskusji?

http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index.php?topic=2307.msg26820#msg26820

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #86 : Czerwca 20, 2013, 10:45:23 »

Oj co ja z Wami mam... Buddyści, sataniści, ateiści, agnostycy i wątpiący. Będę się za Was modlił, żebyście spotkali kiedyś jakiegoś mądrzejszego ode mnie katolika, który Wam to wszystko wytłumaczy, bo ja chyba nie potrafię. Nie wiem kto i jak Was poranił, ale tylko Jezus Wam pomoże, tylko On opatrzy Wasze rany. Ale oddajcie mu to, tylko (i aż) tyle...

Kto by chciał może wybrać się na Górę Św. Anny- http://swietomlodziezy.com/?p=1 świetne miejsce i świetna impreza (katolicka). Są zakonnicy, modlitwy, koncerty- no full atrakcji. Ja tam będę, więc jak ktoś się wybierze to możemy się zgadać.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #87 : Czerwca 20, 2013, 11:39:59 »

Nie wiem kto i jak Was poranił, ale tylko Jezus Wam pomoże, tylko On opatrzy Wasze rany. Ale oddajcie mu to, tylko (i aż) tyle...

Prawdziwie rzeczowy argument.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #88 : Czerwca 20, 2013, 12:32:52 »

Prawdziwie rzeczowy argument.
A jak taki rzeczowy argument sobie wyobrażasz? Jeśli czekasz na 100% dowód na istnienie Boga to chyba się nie doczekasz. Wiara właśnie na tym polega, że wierzę chociaż nie mam na to 100%dowodów. Nie znam lepszego argumentu. Nie wiem czy ktokolwiek ma lepsze.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #89 : Czerwca 20, 2013, 02:58:58 »

Nie wiem kto i jak Was poranił
Uważasz się za lepszego od nas: grzech pychy.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]