Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 03:45:50 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 13 14 [15]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Szałas Ciecieradzki  (Przeczytany 8283 razy)
Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #210 : Stycznia 05, 2015, 09:23:32 »

Drogi bracie Ciecieradzie, sprawy się nieco skomplikowały, i niestety prawdopodobnie nie będziesz mógł uczestniczyć w inauguracji tylko jako brat, oczywiście ciągle będę cię prosił o wygłoszenie deklaracji członkowskiej dla dobrze urodzonych, i cię osobiście mianuje jako światły mistrz, jednak oprócz tego będę musiał pokornie cię poprosić o bardzo ważną przysługę już nie jako Mniejszego Mistrza, a jako Czcigodnego Prezesa rady komisarzy narodowych.

Rozchodzi się o to, iż nasz ukochany król, od dłuższego czasu nie daje znaku życia, a to jego osobę właśnie zamierzałem poprosić o wspólne poprowadzenie uroczystości, miał robić niewiele, co konkretnie to napisze ci na pw , chodziło o dwa krótkie posty zgodne z zaplanowanym ceremoniałem, teraz, z przyczyn czysto fizycznych, prawdopodobnie okaże się że go nie będzie. W tej sytuacji chciałem zwrócić się do ciebie o to byś go zastąpił jako premier, czy mogę na ciebie liczyć? Zyskałbyś sobie moją nieopisaną wdzięczność.

Brat Arbuz, Światły Mistrz

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ciecierad Ciecieląg
Czcigodny Gubernator Wszechzachodu
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Numer gg: 48274042

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #211 : Stycznia 05, 2015, 09:42:55 »

W takim razie napiszcie, Towarzyszu, tam gdzie trzeba szczegóły, dotyczące mojej roli w ceremonii.

PS: Myślę, że członkostwo honorowe jako takie, powinno być uregulowane w statucie BDWR żeby w jego sprawie nie było żadnych nieścisłości.

Zarządca Guberni Zachodniej,
Główny Znachor Sił Zbrojnych ZSKHiW,
Dyrektor IBW,
Najgenialniejszy Teoretyk Monarchosocjalizmu Stepowego,
Geniusz Troski o Człowieka
(-) gen-mjr dr Ciecierad Ciecieląg graf von Grabben

Arbuz Dumbledore
Premier ZSKHIW. Gubernator Aralii. Pan na Araknie
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 3

« Odpowiedz #212 : Stycznia 05, 2015, 09:49:21 »

W dniu 8 grudnia, zamierzam zapytać kapitułę BDRW, do której pan się zalicza, o ewentualne poprawki do reguły, wszelkie propozycję będą bardzo mile widziane, i raczej zostaną rozpatrzone pozytywnie

pre/mier , osoba premiernicza, psoba
Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #213 : Kwietnia 06, 2016, 09:42:27 »

Szałas Ciecieradzki dawno nie był przez nikogo odwiedzany. Widać to po stosunkowo małej ilości butelek po bimbrze i niemal już niewyczuwalnej woni alkoholu i wymiocin. Drzwi są otwarte. Pod dachem zdążyły się już zalegnąć jeżozwierze. Jedyne, co świadczy o tym, że obiekt jeszcze w ciągu ostatniego półrocza był zamieszkany świadczy leżąca na stole kartka z datą (dzień rozmazany) listopada. Nie jest podpisana, jednak po treści i błędach ortograficznych można z całą pewnością poznać, że autorem zapisanego na niej tekstu jest Ciecierad Ciecieląg.

Na progu mego domu ktoś oddaje mocz, dziedzinę moją ma za szalet, do okien mi zagląda stale dzień i noc...

Towarzysze,
jeśli czytacie ten list, to jest on napisany żebyście wiedzieli, że do Was napisałem. W ostatnich miesiącach podejmowałem liczne działania mające na celu ratowanie ZSKHiW. Nie zawsze czyniłem je z taką samą intensywnością, czasami przerywałem, lecz z trwającym od ponad roku kryzysem walczyłem poświęcając temu całą swoją rodzinę, życie prywatne, biznes... W końcu jednak doszedłem do wniosku, że mój monarchosocjalistyczny zapał uległ osłabieniu. Rzadziej czytałem dzieła Wielkiego Sternika i Premiera Tysiąclecia, nie rozwijałem podległych mi instytucji i jednostek samorządu, a byłem nawet o krok od dokonania w nich zmian, co Wielki Sternik potępił. Z coraz większym trudem przychodzi mi badanie ścieżek monarchosocjalizmu. Przygasła też moja dawna religijność, postawa niezłomnego obrońcy wiary w Pumbę, która towarzyszyła moim największym tryumfom na polu walki o dobrobyt i lepsze jutro Ludu Szlacheckiego.

W związku z tym postanowiłem opuścić Lud Szlachecki i wrócić do Pumbogorodzia, aby tam oddać się rozmyślaniom nad tym wszystkim, co zaszło. Aby wrogowie Ludu Szlacheckiego nie nabrali śmiałości w swoim szkodzeniu mu, pozostawiam Wam mojego sobowtóra. Dzięki niemu nikt nie odważy się nękać Socjalistycznego Królestwa, obawiając się aktywnego w każdej dziedzinie, prowadzącego niezwykle prężną politykę, premiera.

W tym miejscu tekst się urywa. Poniżej widnieje inna data, już z tego roku.

Towarzysze,
modląc się do Pumby poczułem, że muszę chwilowo wrócić do ZSKHiW i jakkolwiek zorientować się w obecnej sytuacji. Poinstruowałem sobowtóra w sprawie jego dalszych działań. Nie wnikałem w skuteczność tych, które zaleciłem mu wcześniej. Jeśli tylko wypełni wszystkie moje zalecenia, problem Grodów Wielkich zostanie rozwiązany w najwyżej tydzień. Trudne może być sfinansowanie przedsięwzięć kolejowych, bo mój sobowtór może nie zdołać przedstawić Wam mojej koncepcji systemu finansowego ZSKHiW, jednak sumienne prowadzenie finansów instytucji państwowych powinno przynieść już wystarczające dochody, a rząd, korzystając z ich pomocy, najprawdopodobniej zdoła wywiązać się ze swoich zobowiązań. Wierzę w to, bo moje długi zostały przecież przez sobowtóra spłacone i bankructwo już mi nie grozi. Mimo to, nie czując potrzeby posiadania bogactw, wracam do Pumbogorodzia dla dalszej kontemplacji.

14 marca 2016
Modląc się do Pumby, widziałem Hermana Pole. Uznałem to za znak i pod osłoną nocy przyjechałem na krowie do Hirschbergu. Jak się okazało, było to uzasadnione. Bez moich zeznań rozprawa między Dumbledorem i Derikorem pewnie byłaby bezowocna. Teraz tylko czekać na wyrok - niechże się to wszystko wreszcie skończy. Przywołanie Hermana Pole pokazuje, że łaska, jaką obdarza mnie Pumba, powoli wraca do stanu, jaki miała w pierwszym okresie mojego życia w ZSKHiW. Niemniej jednak, wciąż nie mogę tu pozostać. Zbyt wiele jeszcze targa mną wątpliwości. Będę dalej modlił się do Pumby aż ten da mi znać, że już czas.

6 kwietnia 2016
Pumba objawił mi, że Lud Szlachecki, pozbawiony przywódców tonie w fałszu i obłudzie. Neguje się bohaterstwo przodowników pracy, przestaje się nawet prześladować mniejszości religijne, co wcześniej było zjawiskiem codziennym. Widząc ten straszny obraz wróciłem raz jeszcze. Przekonałem się na własne oczy, że tak jest w rzeczywistości. Dalszy ciąg rozprawy ws. zmiany nazwy działu jest dowodem na upadek starych monarchosocjalistycznych wartości. Nie wiem jak mu zapobiec. Dopóki się tego nie dowiem, pozostanę na Stepie. Aż do mojego ostatecznego powrotu, jeśli ten nastąpi, nie pojawię się w Socjalistycznym Królestwie. Nie mogę znieść tej degrengolady. Pełen wiary w to, że list zostanie w końcu odczytany przez godne osoby, Ametyst Faradobus powinien przez ten czas uchwycić ster polityki zagranicznej zgodnie z konstytucją. Zgodnie z moimi instrukcjami, mój sobowtór w imieniu rządu wyraża z góry zgodę na królewskie projekty w polityce wewnętrznej, której ciężar spadnie na razie w całości na jego barki. Niech Pumba Was błogosławi. Niech nie dopuści do śmierci idei monarchosocjalizmu. Tak Wam z serca błogosławię.

Dyrektor IBW,

Ciecierad Ciecieląg
Wielki Elektronik
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #214 : Lipca 13, 2019, 03:49:19 »

Szałas popadł w całkowitą ruinę. Mimo to, pierwszy raz od dawna obok trzyletnich już listów pojawił się nowy, choć już na pierwszy rzut oka napisany ręką kogoś innego niż Ciecierad Ciecieląg. Treść natomiast nie pozostawiała  żadnych wątpliwości.

Towarzysze,

tow. premier skontaktował się ze mną pierwszy raz od bardzo dawna. Nie mogę niestety wyjawić metody komunikacji. Miałem nadzieję na udzielenie jakichś odpowiedzi. Nie otrzymałem ich. Ani słowa na temat ostatnich trzech lat. Premier nie skomentował w żaden sposób ostatnich wydarzeń. Czyżby naprawdę, tak jak to zapowiedział, zaszył się na Stepach i zupełnie zaprzestał śledzenia wypadków tak ważnych jak te? Czyżby naprawdę o niczym nie wiedział? Nie wspomniał też o miejscu swojego pobytu ani planach powrotu. Przekazał jedynie dosyć ogólne wskazówki co do naszego dalszego postępowania. Chciał, abyście jak najszybciej doprowadzili do narady Politbiura Partii w pełnym skladzie. Twierdzi, że Wielki Sternik już wie, czego narada będzie dotyczyła i wystarczy dobrze znać jego dzieła,  aby mieć w tej sprawie jasność. Prosił o to, aby wszyscy wywiązali się ze swoich zobowiązań, bo Pumba, który jest w ukryciu, widzi je i kiedyś rozliczy po wielokroć.  Na koniec przekazał krótki komunikat:,, oczyścić dom ze śmieci!  Oczyścić dom, powiadam! Oczyścić dom, dzieci!" Niestety to na razie wszystko. Nie wiem kiedy otrzymam kolejną wiadomość, ale jeśli tylko się to stanie, niezwłocznie ją przekażę.

Tymczasem musimy podjąć, na wszelki wypadek, środki ostrożności. Po odczytaniu tej wiadomości pozbądźcie się jej. Pozbądźcie się też poprzednich listów. Nie wiadomo komu i do czego mogłyby posłużyć po tym wszystkim.

(-) tow. Wioślarz

Kilka kilometrów od pozostałości dawnego szałasu dało się jeszcze przez pewien czas zauważyć dogasające już ognisko.

« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2019, 04:04:41 wysłane przez Ciecierad Ciecieląg » Zapisane

Dyrektor IBW,

Strony: 1 ... 13 14 [15]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]