|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopada 28, 2012, 03:47:24 » |
|
Ostatecznie można to przesunąć na koniec. Ja sam popieram tą wersję. Widzę też, że Strona aralska nie odniosła się do niej. Milczenie uważam za akceptację.
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopada 28, 2012, 04:42:17 » |
|
Jestem na tak. Jeżeli Aralczycy gotowi są do zmieniania zapisów swej konstytucji na forum Parlamentu to ich sprawa.
|
|
|
|
|
|
(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski, Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci, Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopada 30, 2012, 01:18:39 » |
|
Obecnie naszych współrozmówców gdzieś wywiało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej Płatonowicz Ordyński
Przodownik

Posłuch 0
|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopada 30, 2012, 08:36:32 » |
|
Ja uważam, że jeżeli Aralczycy chcą, żeby ta umowa była ich konstytucją to nie ma żadnych przeszkód.
|
|
|
|
|
|
Andrzej Swarzewski "Swarzewski radę Ci odwal się od Kathy." Ignacy Hrabia Zawisza <3
|
|
|
|
Erick Monde
|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudnia 01, 2012, 01:46:20 » |
|
Dobrze, niech będzie też konstytucją, tylko idźmy dalej! Nie było mnie, ale mówiłem o tym królowi. Dlaczego król o tym nie wspomniał?
|
|
|
|
|
|
Dowódca AAN Dowódca AFM generał lejtnant
|
|
|
Andrzej Płatonowicz Ordyński
Przodownik

Posłuch 0
|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudnia 02, 2012, 01:06:28 » |
|
Proszę zapytać Króla, my nie wiemy... Dobrze, teraz koniec chaosu w komisji. Albo zaczniemy rozmawiać na temat albo, w przypadku dalszego rozmawiania o wszystkim i o niczym, sesja nr.1 zostanie zamknięta. Po kolei będę mówił o czym będziemy debatować. Punktem pierwszym tej sesji jest ustalenie czego chce osiągnąć każda ze stron. Daję czas do 20:00 4 grudnia na wypowiadanie swoich oczekiwać. Każdy może zabrać głos tylko raz, termin nie zostanie przedłużony.
|
|
|
|
|
|
Andrzej Swarzewski "Swarzewski radę Ci odwal się od Kathy." Ignacy Hrabia Zawisza <3
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudnia 02, 2012, 09:50:32 » |
|
Myślę, że to zostało wyjaśnione na ostatnim posiedzeniu Rządu. Nasze cele i oczekiwania przedstawiliśmy w pierwszych postach. Teraz należy powoli omawiać poszczególne kwestie. Na początek proponuję artykuły wstępne (skoro Aralczycy nie odnieśli się do preambuły i tytułu to chyba nie mają zastrzeżeń).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erick Monde
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudnia 03, 2012, 03:28:54 » |
|
Oczekiwania strony aralskiej: -większa niezależność (Aralia terenem zależnym, a nie gubernią) -własne prawo -i przede wszystkim ustalona z góry ilość wojsk KSZ w Aralii
|
|
|
|
|
|
Dowódca AAN Dowódca AFM generał lejtnant
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudnia 03, 2012, 04:46:03 » |
|
Myślę, że ZSKHiW może przystać (o ile Gieorgij potwierdza te warunki  ). Myślę, że nasze ewentualne oczekiwania przedstawi Komisarz Dyplomacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gieorgij
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudnia 03, 2012, 08:25:14 » |
|
Po pierwsze chciałbym powiedzieć, że lista postulatów może ulec zarówno z jednej jak i drugiej strony znacznej zmianie ale spróbuję podać aktualne: 1. Aralia jednostką autonomiczną w stosunku do ZSKHiW 2. Oddzielna gospodarka (w pierwszym roku Aralia płaci 5% swoich dochodów w drugim 13% a w kolejnych 5%) 3. AAN oddzielną jednostką zarządzaną przez władze Aralskie 4. Oddzielna polityka zagraniczna (zakaz otwartego wspierania wrogów jednej lub drugiej strony. Prośba o nieuznawanie państw będących wrogami ZSKHiW lub Aralii. Tj jeśli ZSKHiW nie lubi się z Victorią to Aralia nie popiera Victorii by zrobić na złość. Chyba że chodzi o współpracę gospodarczą). 5. Oddzielne sądownictwo. Sądownictwo ZSKHiW nadrzędne. 6. Rząd najwyższą jednostką regulującą współpracę ZSKHiW-Aralia. 7. Oddzielne prawo zgodne z konstytucją ustaloną przez Aralię. Parlament ustalając prawo powinien brać pod uwagę stronę Aralską. Hierarchia praw: -Konstytucja ZSKHiW -Konstytucja Aralii -Prawo Aralii wynikające z konstytucji -Prawo Parlamentu ZSKHiW -pozostałe prawo Aralii (nie wiem jak to opisać byście zrozumieli) Zakaz walki na prawa. Tzn Parlament nie ustala prawa by dowalić Aralii, a Aralia nie ustala prawa by grać na nosie Parlamentowi 8. Obywatel Aralii obywatelem ZSKHiW ale nie odwrotnie. Można uznać że obywatelom ZSKHiW będą przysługiwały jakieś ulgi (coś między nieobywatelem a obywatelem). 9. Król otrzymuje tytuł półksięcia. Oraz jedną z gór Aralii nazywa się jego imieniem. Jego uprawnienia sięgają tylko uprawnieniom króla ZSKHiW + funkcja tytularna w Aralii.
Na pewno będzie więcej. Ale to jedne z ważniejszych.
I najwżniejsze. Zawieszamy wszelką broń i współpracujemy. Bo te ustalenia mogą sprawdzić się tylko wtedy gdy będziemy wzajemnie się szanować. Bo te prawa dają nam większą władzę jeśli chodzi o dopiekanie sobie. Nie dopiekamy sobie. Szanujemy się i swoje zdanie. Dlaczego? Bo ZSKHiW nie przetrwa bez Aralii, a Aralia nie przetrwa bez ZSHKiW. Dlatego mimo różnic musimy się wspierać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arkadiusz II Filip
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudnia 03, 2012, 08:57:55 » |
|
Zakaz walki na prawa. Tzn Parlament nie ustala prawa by dowalić Aralii, a Aralia nie ustala prawa by grać na nosie Parlamentowi
A nie lepiej tak: -Konstytucja ZSKHiW -Konstytucja Aralii -Prawo Aralii wynikające z konstytucji -Prawo Parlamentu ZSKHiW
-pozostałe prawo Aralii Jeżeli autonomia to autonomia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|