Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 06:50:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Komisja Negocjacyjna (sesja nr.1)  (Przeczytany 4175 razy)
Andrzej Płatonowicz Ordyński
Przodownik
**

Posłuch 0

« : Listopada 16, 2012, 07:05:58 »

Witam serdecznie na 1 posiedzeniu Komisji Negocjacyjnej.
Andrzej Aleksandr Swarzewski jako przodownik, Arkadiusz II Filip, Erick Monde, Bartosz Derikor, Gieorgij Dimitr Antolejevicz
Rozpoczynam obrady w wierze porozumienia i kompromisu.
Proponuję, aby pierwszy wypowiedział się Towarzysz Gieorgij Dimitr Antolejevicz, reprezentujący stronę Aralską.
Otwieram obrady!
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2012, 07:08:19 wysłane przez Andrzej Swarzewski » Zapisane

Andrzej Swarzewski
"Swarzewski radę Ci odwal się od Kathy." Ignacy Hrabia Zawisza <3
Gieorgij
Aktywista

Posłuch 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Listopada 16, 2012, 08:05:37 »

Dziękuje panie Przewodniczący Komisji!

Towarzysze!
Zebraliśmy się w tym miejscu by wyznaczyć nowy kierunek współpracy Aralia-ZSKHiW oraz zapewnić mieszkańcom Aralii bezpieczeństwo, pokój i niezależność. Celem prac komisji nie jest tylko i wyłącznie renegocjacja paktu, ale również ustanowienie konstytucji Aralii. Choć tym drugim zajmie się głównie strona Aralska, a ewentualne poprawki będą wynikały z ustaleń paktu o tyle paktem musimy zająć się wszyscy.
Musimy zrozumieć, że każda ze stron musi pójść na ustępstwa w celu zapewnienia naszym narodom przetrwania. Porszę wszystkie strony, w tym głównie Erica i Budzimira o zażegnanie dotychczasowych sporów i zapomnienie o dawnych waśniach, bo właśnie w dniu dzisiejszym nasze stare okręty zaczynają rozwijać żagle. Od nas zależy czy będziemy walczyć przeciwko sobie psując je (okręty) jeszcze bardziej czy będziemy walczyć po jednej stronie zapominając o dawnych waśniach.

Ericu!
Obiecuje Ci, że dopóki jestem Przewodniczącym Aralii z chwilą gdy ZSKHiW lub jakakolwiek osoba z tego kraju spróbuje zbrojnie wkroczyć na tereny Aralii, zagrażać bezpieczeństwu mieszkańców czy porywać i aresztować ludzi bez naszej wiedzy i zgody to osobiście będę rozdawał naszym obywatelom broń w celu obrony naszych granic. Jeśli zajdzie taka potrzeba, unieważnie wszelkie traktaty i zobowiązania by ratować to co ty tworzyłeś przez lata.
Obiecuję też zapewnić Aralii jak najlepsze warunki rozwoju w ramach współpracy.

Budzimirze!
Tobię obiecać mogę tylko chęć wzajemnej współpracy i próby zażegnania jakich kolwiek konfliktów pomiędzy Tobą, a Nami.
NIe dostaniesz nic w zamian oprócz współpracy i przyjaznych stosunków. Ale wierzę, że zrozumiesz.

Towarzysze!
Albo toniemy w kłótniach i sprzeczkach wyręczając naszych wrogów, albo wspólnie rozwijamy żagle celem ich pokonania.
Wierzę, że wszyscy wybraliśmy drugą opcję. Dla niezdecydowanych i przeciwnych mam do zaproponowania nowe apartamenty, do których zaprowadzą państwa tajne służby.
Tak więc do dzieła towarzysze i nie ociągać się....
A oto apartamenty:

Przepraszam za błędy ale słownik w firefoxie zaznacza każdy wyraz jako błąd więc za cholerę nie idzie się zorientować gdzie on jest, a gdzie nie:)
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Listopada 16, 2012, 08:19:09 »

Towarzysze,

Raduje się serce moje, że strona aralska także dąży do współpracy i pokojowego rozwiązania naszego konfliktu. Mam nadzieję, że ostre słowa używane jeszcze dziś nie wpłyną negatywnie na pokojowy klimat naszych rozmów.
 Sądzę, że prace będą przeprowadzane stopniowo, to jest po kolei będziemy ustalać treść kolejnych artykułów. Jestem przekonany, że w ten sposób dojdziemy do porozumienia i unormowania sytuacji. Podczas wstępnych rozmów ustaliliśmy podstawy pod przyszły dokument. Myślę, że premier i komisarz ds. dyplomacji, Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor może wstępnie przedstawić nam to co wtedy wypracowaliśmy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2013, 10:05:51 wysłane przez Arkadiusz II Filip » Zapisane

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #3 : Listopada 16, 2012, 08:48:33 »

Nareszcie toaleta była wolna i odcedziłem kartofelki. Mogę pisać. Nie będę chromolił jak to super, że tu jesteśmy i słonko od tego jaśniej świeci.

Podczas pierwszej sesji powinniśmy zająć się sprawami ogólnej organizacji dokumentu. Jego oficjalna nazwa, preambuła i nazwy rozdziałów, które w następnych sesjach kolejno wypełnimy artykułami. Do pierwszych dwóch kroków nie trzeba jeszcze przedstawiać niczego z obrad rządu, a ja dziś jestem zmęczony. Nie chce mi się po prostu tego czytać Chichot

Krótko mówiąc zacznijmy od nazwy i preambuły, niekontrowersyjne i proste. Na nazwę nie mam pomysłu (dawajcie propozycje). Do preambuł talentu, ale zebrało mi się na jakiś głupi dowcip.

Preambuła
My, Aralczycy, Hirschbergowie, Weerlandczycy i inne ludy w atmosferze ogólnej, a także sztucznej wesołości, szukając porozumienia darujemy sobie słońce jakim jest niniejszy dokument mający na celu przekształcenie Guberni Aralskiej w inny podmiot o większej niezależności i uregulowania stosunków pomiędzy nim, a Zjednoczonym Socjalistycznym Królestwem Hirschbergii i Weerlandu, aby współżycie nasze bezpiecznym było i nie narodziły się kolejne konflikty inne niż osobiste przepychanki, a i tych deklarujemy się wystrzegać.
Takie coś moim zdaniem lepsze by było od smętnego tekstu bez treści a la Konstytucja RP, lecz nie do mnie ostateczna decyzja należy. Oczywiście każdy członek komisji może składać swoje propozycje.
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2012, 08:53:49 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Listopada 16, 2012, 09:10:46 »

Myślę, że Preambuła w takiej formie może być dopuszczona. Proponuję jednak zamiast słów w inny podmiot o większej niezależności umieścić wyrażenie w nowy podmiot o większej niezależności.

Co do artykułów (tak wstępnie nazywam części umowy) to wstępnie proponuję aby pierwszy zawierał postanowienia wstępne: likwidację Guberni Aralskiej i wprowadzenie nowej nazwy i nowego podmiotu, określenie hierarchii praw w nowej Aralii, zapewnienie pokojowego współistnienia etc.
Drugi artykuł może zawierać wstępy dot. zasad sprawowania władzy i szczegóły dotyczące przyszłej konstytucji aralskiej. Tu także można zawrzeć przepis o obowiązywaniu na terytorium nowego kraju konstytucji ZSKHiW.
Trzecia część to wprowadzenie zasad współdziałania z władzami ZSKHiW. Chodzi o sądownictwo, odpowiedzialność, oraz zapisy o sojuszu, a także spraw związane z podziałem majątku (ot choćby fabryki i siedziba IBW).
Czwarty artykuł poświęcić można wojsku- wydzielenie i wprowadzenie zadań AAN, kwestie stacjonowania Sił Zbrojnych ZSKHiW na terenie Aralii (limity itp.)
Ostatnie paragrafy poświęcimy umowom końcowym takim jak zasady wypowiadania paktu czy też sprawom budzimirusów itp.

Tyle moich propozycji.
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2012, 09:22:26 wysłane przez Arkadiusz II Filip » Zapisane

Andrzej Płatonowicz Ordyński
Przodownik
**

Posłuch 0

« Odpowiedz #5 : Listopada 16, 2012, 09:14:53 »

Przywołuję JKM Arkadiusza II Filipa oraz Mistrza Budzimira VII do porządku. Zabronione jest wypowiadanie się bez pozwolenia przodownika.
Zezwalam na zabranie głosu wszystkim członkom komisji.

Andrzej Swarzewski
"Swarzewski radę Ci odwal się od Kathy." Ignacy Hrabia Zawisza <3
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #6 : Listopada 16, 2012, 10:05:08 »

Nie ma co dzielić na giga-artykuły, rozdziały to znacznie lepsze rozwiązanie, które ułatwi do tego prace komisji. Nie zaczynajmy od razu ze wszystkim. Wpierw dogadajmy się w sprawie preambuły i nazwy.

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Listopada 17, 2012, 09:59:34 »

Co do nazwy to dobrą wydaje mi się być "Akt porozumienia i reorganizacji zasad współpracy Aralii oraz Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu"

Co do preambuły to już się wypowiedziałem. Kluczowe będzie stanowisko Strony Aralskiej.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #8 : Listopada 17, 2012, 12:59:17 »

Która się nie wypowiada, choć jeden z jej przedstawicieli był na forum.

Gieorgij
Aktywista

Posłuch 3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Listopada 17, 2012, 03:24:49 »

Propozycja strony Aralskiej:
Zróbmy tak by pakt był jednocześnie konstytucją Aralii. Bez tworzenia setek różnych aktów i ustaw. Parlament zaakceptuje to wraz z rządem i będzie tak wszystkim łatwiej.
Zgoda?
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Listopada 17, 2012, 03:29:39 »

Jestem za. Kwestie rządów w Aralii można opracować z niniejszym pakcie. Tu akurat rzadko kiedy się coś zmienia.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #11 : Listopada 17, 2012, 06:14:31 »

Jestem trochę sceptyczny. Co innego kwestie spraw łączących ZSKHiW i Aralię, a co innego określanie jej wewnętrznego funkcjonowania nie związanych w ogóle z ZSKHiW, pokłócimy się po prostu o jakieś sprawy o których w ogóle podczas wstępnych negocjacji nie poruszaliśmy. Lepiej tu dać rozdział określający kompetencje konstytucji aralii, czyli, że nie może łamać artykułu o wolnościach obywatelskich z dekretu konstytucyjnego ZSKHiW i może coś tam o demokratycznych wyborach, ale co rok, bo częściej nie ma sensu powtarzać formalności. Jak ten dokument będzie o wszystkim to będzie o niczym.

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Listopada 17, 2012, 06:45:26 »

Wadą będzie oczywiście to, że gdy np przyszły parlament Aralii będzie obradował pod przewodnictwem Gubernatora Generalnego, a Aralczycy postanowią przekazać to zadanie choćby Komisarzowi Ludowemu. W przypadku nieprzyjmowania konstytucji konieczna będzie rewizja paktu.

Lokalna ustawa zasadnicza ułatwi więc zmiany w administracji wewnętrznej.

Joksymil I
Król Odrodzonej Hirshbergii
Aktywista

Posłuch 1

« Odpowiedz #13 : Listopada 19, 2012, 10:54:07 »

Dam wolność Aralii i dużo bigosu jak mnie poprzecie!

(-) Król Joksymil Faradobus

Prawowity Król Hirschbergii i Weerlandu,
drugi i najstarszy żyjący syn Króla Ferdynanda Wielkiego,
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #14 : Listopada 19, 2012, 03:13:08 »

Powyższy to chyba do przedsionka...
Czu strona aralska może się wypowiedzieć (nie o spamie Joksymila)?

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]