Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 06:50:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: I Obrady Parlamentu IV kadencji  (Przeczytany 2706 razy)
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« : Lipca 11, 2012, 08:33:29 »

Śpiew ludowy: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=AbzwcYVY97s&NR=1

Towarzysze!

Inaugurując pierwsze obrady Parlamentu ZSKHiW IV kadencji chciałbym po pierwsze pogratulować Wam wyboru na urząd posła. Wybory poprzedziła niezwykle bogata kampania. Po raz pierwszy zorganizowaliśmy dwie tury. Wszystko jednak obyło się bez zgrzytów i afer. Serdecznie winszuję.

Przed Wami stoją wielkie wyzwania. Przejdźmy jednak do konkretów. Na biurku Archibokassy oczekuje kilka bardzo ciekawych i znaczących projektów. Być może jeszcze w tej kadencji rozpoczną się prace Konstytuanty. Z powodu v-śmierci i spadku aktywności trudno być może będzie skompletować nowy, VII Rząd ZSKHiW. Wierzę jednak, iż się to uda.
 Swą krótką przemowę zakończę podsumowaniem aktywności. Zadowolony jestem z prac Guberni Weerlandzkiej i Guberni Aralskiej. Mam nadzieję, iż jedyna martwa gubernia- Bździszewo wkrótce stanie na nogi. Sprawnie działają siły zbrojne. Mam nadzieję, iż poprawi się to jeszcze bardziej po przyjęciu nowej ustawy (jest to konieczne i nie mówię konkretnie o projekcie rządowym). Żywię nadzieję, iż reszta kraju weźmie przykład z tych instytucji i nadal nie będzie nas bardzo dotykał kryzys.

Nie będę przedłużać. Czekają na nas o wiele ważniejsze zadania niżeli słuchanie królewskiej przemowy. Oddaję głos dotychczasowemu Archibokassie.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #1 : Lipca 11, 2012, 02:57:32 »

Towarzysze!

Nie będę kłamał, nie wszystko udało się zrealizować tak jak planowałem. Komisje Parlamentarne dopiero raczkują, zabrakło mi i członkom komisji testowej odpowiedniej motywacji. W tej kadencji już na pewno ta funkcja Parlamentu zostanie w pełni ukończona.

Z pozytywów warto wspomnieć o ukończeniu zasad szczególnych procesu legislacyjnego dzięki którym najważniejsza, kluczowa wręcz rola naszego Parlamentu sprawuje się znakomicie. Moim zdaniem nasze obrady stanowią wzór do naśladowania wysokim poziomem dyskusji, a także rosnącym podmiotów jego pracy. Już teraz powinniśmy być z niego dumni.

Cóż więcej pisać? W ubiegłej kadencji nie doszło do rewolucji w przeciwieństwie do jej poprzedniczki, a do systematycznej kontynuacji obranej wówczas ścieżki rozwoju.

Oddaje głos premierowi.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Lipca 11, 2012, 09:00:15 »

Towarzysze!

Mnie również w upływającej kadencji nie wszystko wyszło jak chciałem. Aktywność, zarówno moja jak i śp. Towarzysza Swarzewskiego zdecydowanie spadła, wręcz na jakiś czas zanikła. Mam nadzieję, że to się już nie powtórzy, jeśli zostanę wybrany na kolejną kadencję. Miała także miejsce nieciekawa akcja "Anty-Manga". Odpowiedzialni za nią ponieśli lub poniosą konsekwencje swojego działania.

Nie zapominajmy jednak o tym, co się udało. Dawno nikt nie wysłał tylu pod rząd ppP, co ja w tej kadencji. Dzięki nim udało się uporządkować pewne sprawy związane z Radą Komisarzy. Kolejną rzeczą, którą uważam za sukces mojego rządu jest rozpoczęcie starań o przeniesienie na Ostię. Liczę na to, że nowy Rząd (niezależnie od tego jaki będzie jego skład i kto będzie mu przewodził) zajmie się dalej tą sprawą. Ponadto udało się zorganizować więcej posiedzeń Rządu niż miało to miejsce w którejkolwiek kadencji moich poprzedników.

Podsumowując - uważam, że ubiegłą kadencję można zaliczyć do udanych, lecz mogło być nieco lepiej. Na pewno była lepsza niż kadencja mojego poprzednika. Trzymajmy kciuki, aby następna była jeszcze lepsza. Jeśli ktoś chce zapoznać się z moją bardziej szczegółową opinią, polecam przeczytanie mojego wywiadu dla Echa Aralii w jednym z ostatnich numerów.

Dziękuję i oddaję głos Archibokassie.

Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej
Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda"
Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf
(-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lipca 14, 2012, 08:49:40 »

Stwierdzam, iż z powodu braku innych kandydatów Archibokassą zostaje Bartosz Derikor. Winszuję i oddaję głos Mistrzowi.

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Lipca 23, 2012, 12:11:02 »

Chciałbym się zgłosić na stanowisko Komisarza ds Wojskowości (o ile jeszcze go nie wybraliście)!

To nie bazar stanowisk tylko Parlament, a Rząd swoje tereny ma po drugiej stronie ulicy. Obrady jak widać zawieszone, bo po wyborach tak jakby prawie wszyscy wyjechali i forum zamarło. Teraz obecnych jest 3 posłów z pięciu więc nadal nie ośmielę się poruszyć sprawy wyborów na premiera, szczególnie, że jednym z nieobecnych jest kandydat. Dopóki nie ma premiera elekta dopóty nie jest kompletowany nowy rząd.

Serdecznie upraszam o nie wypowiadanie się w sposób swobodny poza debatami, gdyż powoduje to zwykłe zamieszanie.

No właśnie nie widać, gdyby były zawieszone, to wątek byłby zamknięty.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2012, 11:24:50 wysłane przez Erick Monde » Zapisane

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #5 : Lipca 28, 2012, 06:24:24 »

Wszyscy w domach, więc czas kontynuować obrady czyli zaczynamy wybory na Przewodniczącego Rady Komisarzy Narodowych. Kandydatami są (zgodnie z chronologią zgłoszenia kandydatury):
 - Krzysztof Septimus
 - Laszk Młynariew

Przed głosowaniem kandydaci kolejno zaprezentują nam swoje przemowy, następnie znów jeden po drugim będą mogli się odnieść do przemów oponenta. Kandydat piszący odniesienie jako drugi proszony jest o nie odpisywanie na odniesienie pierwszego, gdyż ten nie będzie miał szansy odpowiedzieć. To przedstawienie kandydatów, a nie debata wyborcza. Żadnych pytań do kandydatów, najwyżej w gabinecie. Kolejność czynności:
Przemowa:
1. Laszk Młynariew
2. Krzysztof Septimus
Odniesienie do przemowy oponenta:
1. Krzysztof Septimus
2. Laszk Młynariew

Zasady głosowania wyjaśnię przed nim samym. Zwracam uwagę na to, że jeden z kandydatów będzie przedstawiał kolejno przemowę i odniesienie, nie będzie się to odbywać w jednym poście. Po przemowach poinformuję o czasie na odniesienia. Kandydat, który nie chce przemawiać lub się odnosić proszony jest o poinformowanie o tym w czasie na nie dla niego przeznaczonym.

Proszę o zabranie głosu Laszka Młynariewa!
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2012, 06:26:37 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Lipca 30, 2012, 03:45:02 »

Drodzy Hirschbergowie, Weerlandczycy i Aralczycy!

ZSKHiW ma spory potencjał, którego nie wolno zmarnować. Jeżeli zostanę premierem postaram się przyciągnąć (i zatrzymać) nowych obywateli. Zadbam o zorganizowanie kampanii promocyjnej dla ZSKHiW. Wraz z rządem postaram się, aby nowi obywatele łatwiej odnajdywali się w ZSKHiW. Usprawnię pracę komisariatu spraw wewnętrznych. Obecnie jest on mocno zaniedbywany. Wnioski składane w nim leżą bez odpowiedzi całymi miesiącami. Wybrany przeze mnie komisarz będzie miał za zadanie przede wszystkim stworzyć lepszy system rozpatrywania wniosków. Jeżeli chodzi o gospodarkę to zamierzam ustalić wartość lola w stosunku do realnego złotego i fikcyjnych walut. W kwestii armii nie planuję większych zmian. Działa ona całkiem dobrze. Będę stawiać na IBW i unowocześnianie armii. Dziękuję.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 02, 2012, 07:14:59 »

Ludu Szlachecki! Panowie posłowie różnych narodowości: Hirschbergowie, Weerlandczycy i Aralczyku!

Jeśli zostanę premierem na drugą kadencję postaram się zrealizować moją wizję, którą szczegółowo już przedstawiałem. Teraz chciałbym tylko przytoczyć trzy najważniejsze punkty moich planów. Po pierwsze, uaktywnienie Komisariatu Spraw Wewnętrznych w różnych sprawach - także w zakresie promocji ZSKHiW, co uważam za ważne. Ponadto mam nadzieję, że uda mi się jeszcze lepiej współpracować z moimi Komisarzami, tak aby Narodowi Komisarze współdziałali. Ostatnią najważniejszą sprawą są przenosiny na Ostię. Wraz z Rządem będę czynił starania w kierunku kontynuacji tych planów. Będę także w miarę możliwości aktywniejszy niż miało to miejsce w ubiegłej kadencji. Będę stawiał na kontynuację tego co dobre z poprzedniej kadencji, zmianę tego, co nie okazało się najlepsze, a także nowe pomysły, jeśli takie się pojawią. Dziękuję za wysłuchanie. Zaraz odniosę się do przemówienia mojego oponenta.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 02, 2012, 07:40:55 »

Jeśli kandydaci pragną odnieść się do przemów rywali proszę to zrobić zgodnie z przytoczoną wcześniej kolejnością, bądź odmówić również ją zachowując.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Sierpnia 02, 2012, 08:01:31 »

Wypowiedź Septimusa teraz powinna być. Zaczekaj na swoją kolej.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2012, 08:03:27 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Sierpnia 02, 2012, 08:54:11 »

Towarzyszu Młynariewie!
Słuchaj uważnie, bowiem nadszedł czas na odnienie się do Twojej wypowiedzi, Laszku.
Generalnie nie mam większych zastrzeżeń do Twojego przemówienia, bo po prostu albo się zgadzam z tym co piszesz, albo nie ma przeszkadza mi to, albo nie sądzę, żebyś miał chęci do realizacji swych planów. Pokazywałeś już w przeszłości jak to w Twoim wydaniu wygląda. Nie twierdzę, że jestem święty, też nie byłem idealnym premierem. Postaram się poprawić, ale nie chcę wdawać się już w szczegóły, by przyspieszyć głosowanie, tak by wszyscy posłowie mieli możliwość oddania głosu. Jak sam powiedziałeś w gabinecie, sylwetki kandydatów są dobrze znane, dlatego też zwrócę teraz uwagę na aspekt Twojej wypowiedzi, Towarzyszu, który chciałbym wyjaśnić.
Usprawnię pracę komisariatu spraw wewnętrznych. Obecnie jest on mocno zaniedbywany. Wnioski składane w nim leżą bez odpowiedzi całymi miesiącami. Wybrany przeze mnie komisarz będzie miał za zadanie przede wszystkim stworzyć lepszy system rozpatrywania wniosków.
Jesteś ciekaw skąd taki zastój w tym Komisariacie? Mogę Ci opowiedzieć co i jak od momentu, gdy ja pełniłem te obowiązki, czyli 24 czerwca. Wcześniejszy zastój był winą Tow. Swarzewskiego, który praktycznie nie informował mnie o swoim stanie zdrowia, w końcu zmarł. Wróćmy jednak do mnie. Najpierw stwierdziłem, że zaczekam już do wyborów, gdyż zostało do nich tak mało czasu (mniej niż tydzień), że nie ma sensu większą aktywność komisariatu. Potem stwierdziłem, że już zaczekam do wyboru Premiera (a jak wszyscy wiemy, przedłużyło się to niemiłosiernie), ale załatwiłem ze dwa wnioski, żeby nie było że jednak Komisariat nie działa zupełnie. Myślałem przede wszystkim w ten sposób: skoro wnioski czekają już tak długo, to niech zaczekają jeszcze tydzień-dwa, różnicy to już wielkiej nie zrobi. Skąd miałem wiedzieć, że wszyscy powyjeżdżają? Pierwsze informacje o wyjazdach pojawiły się w dniu rozpoczęcia obrad, poza tym sam wyjechałem. Po powrocie doszedłem także do wniosku, że nie ma sensu działanie, kiedy nikogo oprócz Budzimira nie ma.
Podsumowując: znikome działania wynikły z tego, że uważałem iż skoro niedługo będzie nowy Komisarz ds. Wewnętrznych (nieważne czy ja, czy ktoś inny). Lepiej zająć się nimi na spokojnie w nowej kadencji niż na szybko w starej. A że potoczyło się inaczej to już inna sprawa. W razie wybrania mnie na Premiera i udzielenia wotum zaufania, by wnioski z poprzedniej kadencji zostały jak najszybciej rozpatrzone.
Ciekawa jest jeszcze jedna sprawa. Mówisz o zastoju w Komisariacie ds. Wewnętrznych, a co Ty zrobiłeś w swoim w tym czasie? Też nic, więc nie byłeś lepszy. Mam na myśli tutaj działalność w obrębie Komisariatu, nie Radę czy IBW.
Dziękuję za wysłuchanie. Oddaję głos Tow. Młynariewowi.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Sierpnia 02, 2012, 10:06:36 »

No nie udawajmy, że ktoś strasznie szczegółowo rozpatrza te wnioski. Po prostu wydaje się zgodę i tyle.

Nie ma sensu odnosić się ciągle do czasu gdy byłem premierem i komisarzem spraw wewnętrznych. To było rok temu i od tego czasu bardzo wiele w kwestii organizacji i aktywności ZSKHiW się zmieniło. A poza tym robiłem coś jako komisarz ds. sił zbrojnych. Zrobiłem np. inspekcję i starałem się o budowę systemu antyrakietowego (Zbudowano nawet rakiety do niego, ale IBW ich, nie wiem czemu, nie przetestowało).

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 02, 2012, 10:17:45 »

A zatem poznaliśmy już wszystkich kandydatów. Czas na głosowanie. Głos posiadają wszyscy uprawnieni tj. posłowie i Król. Kandydat może głosować na siebie, nie można zaś oddawać głosów nieważnych czy tam wstrzymanych. Żeby zakończyć wybory wszyscy uprawnieni muszą oddać swe glosy. Oto karta do głosowania:

Podczas wyborów na Przewodniczącego Rady Komisarzy Narodowych decyduję się oddać głos na Krzysztofa Septimusa/Laszka Młynariewa.

Otwieram Głosowanie! Mój głos:

Podczas wyborów na Przewodniczącego Rady Komisarzy Narodowych decyduję się oddać głos na Krzysztofa Septimusa/Laszka Młynariewa.

Nie mogę powiedzieć, że oddaję ten głos bez najmniejszych wątpliwości. Te oczywiście są, lecz widzę, że Septimus wraca do aktywności, zaś Laszkowi nie ufam w tej kwestii. Mam nadzieję, że jest to dobry wybór.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Sierpnia 02, 2012, 10:38:42 »

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Sierpnia 02, 2012, 10:57:11 »

Oto mój głos:

Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]