Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 04:56:06 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wybory letnie 2012- debata wyborcza  (Przeczytany 2755 razy)
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« : Czerwca 21, 2012, 08:19:58 »

Witam wszystkich kandydatów i Was droga publiczności!

Rozpoczynamy pierwszą w historii ZSKHiW debatę przedwyborczą. Być może zadecyduje ona o tym jakiego wyboru dokonają miliony obywateli!
Pierwsze pytanie:

Jakie mają Towarzysze plany jeżeli chodzi o gospodarkę w ZSKHiW?

Następne pytanie zostanie zadane jutro o godzinie 14:00.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2012, 05:14:20 wysłane przez Arkadiusz II Filip » Zapisane

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Damien_Xiao
Imigrant

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Czerwca 21, 2012, 02:45:13 »

Wasza Wysokość i Szanowni Obywatele.
Na początek chciałbym podziękować za możliwość wzięcia udziału w debacie. Jest dla mnie to wielki zaszczyt.
Przechodząc do debaty i zadanego pytania chcę stwierdzić iż gospodarka potrzebuje wg mnie, niemałego zaangażowania ze strony
władzy w celu osiągnięcia większej płynności gospodarczej. Żeby nasza gospodarka miała notować wysokie obroty, władza powinna zacząć
rozwijać swoje własne spółki państwowe, które zapewne ma. Mam na myśli głównie sektory energetyczne, wydobywcze czy zbrojeniowe. Akurat w kwestii przemysłu zbrojeniowego to jestem zdania, że należy reprywatyzować ze względu na walkę z szarą strefą.

1. Prywatne spółki produkujące broń należy upaństwowić oraz skonsolidować. W skład zarządu mieliby wchodzić
najlepsi menedżerowie oraz wyspecjalizowane osoby służące na rzecz Sił Zbrojnych NKW. Instytucje działałyby
dla zagranicznych państw oraz na potrzeby naszej armii, które nie ma tak zaawansowanej broni, jakie posiadają
mocarstwa. Zapewne zyski z działalności scentralizowanej spółki ds. zbrojeniowych przyniosłyby ogromne dochody
do budżetu oraz niższy wskaźnik przestępczości.

Natomiast co do sektorów energetycznych i wydobywczych, ZSKHiW powinno nadać warunki oraz wspierać spółki w celu
zwiększenia produkcji, utworzenia tysięcy miejsc pracy i uzyskanie statusu globalnych spółek. I podkreślam, że kluczowe
sektory powinny być utrzymywane przez państwo.

2. Następna kwestia - obywatele, ich warunki i utrzymanie.
Pod tym względem trzeba zwrócić uwagę na system podatkowy oraz płacę minimalną. Akurat w tej kwestii jestem głęboko przekonany w stosunku
do podatku progresywnego, który jednak nie zawierałby 3 stawek lecz 4. 9% dla warstwy ubogiej, 15% dla społeczeństwa pomiędzy klasą biedną i średnią. Natomiast dla klasy średniej stawka 19% a zamożna 39%. Wg mnie jest to uczciwy system podatkowy. Czym innym możemy zastąpić środki, jeżeli mamy dopuścić do aż 5% dla jednej klasy społecznej? Podnieść akcyzę na papierosy i alkohol o 9% oraz zwiększenie ceny od ceł importu. A także podatek katastralny na majątek kościelny. Nie można uderzać w obywateli lecz w coś, gdzie są pieniądze.

3.Jeżeli chodzi o warunki pracy, państwo powinno wnieść pod głosowanie ustawę o podniesieniu płacy minimalnej (o 25%). Jest to oczywiście, część celu, gdyż opowiadam się za stopniowym podniesieniem płacy minimalnej. Wielu przedsiębiorców jest temu przeciwnych gdyż to "szkodzi rozwojowi interesu". Przedsiębiorca o wiele więcej zarabia niż jego pracownik. Trzeba zadbać o ochronę interesów pracowniczych.

I ostatnie :

4. Legalizacja prostytucji i marihuany. Tego chyba nie muszę wyjaśniać.
5. Wprowadzenie modelu VAT z udziałami dla samorządów
6. Podniesienie ceł od towarów importu i niskie cła od eksportu

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Czerwca 21, 2012, 02:50:34 »

Ciekawe, ale trzeba pamiętać o dostosowaniu tego wszystkiego do warunków mikronacyjnych. Zaś zwrócę tylko uwagę, że marihuana (podobnie jak prostytucja) jest w naszym kraju w pełni legalna. Nikt tego nie zakazuje.

Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na dosyć specyficzną formę wydobycia węgla jaką są biedaszyby. WNB działa mimo wszystko jak kopalnia.

Ciekawe co odpowiedzą kontrkandydaci....

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Czerwca 21, 2012, 05:34:39 »

W naszym kraju nie ma ludzi ubogich. Wszyscy są zamożni i zadowoleni.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Czerwca 21, 2012, 05:51:31 »

Ciekawy stosunek pod względem rozległości wypowiedzi. Laszku, trzeba jeszcze pamiętać o zwolennikach Biednej Republiki z Ciproflokji, którzy w pewnej ilości mieszkają u nas.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Czerwca 21, 2012, 07:35:50 »

Ja uważam poza tym, że nasze firmy powinny współpracować z przedsiębiorstwami z innych mikronacji. W ten sposób może powstać rynek v-światowy. Należy podjać stałą współpracę gospodarczą z różnymi mikronacjami. Trzeba ustalić wartość lola w stosunku do realnego złotego oraz walut v-swiatowych. Dzięki temu unikniemy chaosu. Jak na razie to chyba nikt nie wie dokładnie ile jeden lol jest wart. Myślę też że każdy region ZSKHiW powinien wyznaczyć sobie jakiś konkretny kierunek rozwoju gospodarczego i w niego inwestować.  A co do majątku kościelnego, o którym wspomniał Towarzysz Xiao, to trzeba zauważyć, iż takiego w ZSKHiW chyba nie ma (jest budzimirystyczny).

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Damien_Xiao
Imigrant

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Czerwca 21, 2012, 07:52:32 »

Jak to nie ma innych majątków kościelnych? Chodziło mi o majątki różnych wyznań. 
Panie Laszku, przecież ZSKHiW ma miliony obywateli, więc żaden nich nie wyznaje wiary niż budzimiryzm?
To może należy sprawdzić czy istnieją inne nieoficjalne instytucje kościelne?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2012, 07:55:15 wysłane przez Damien_Xiao » Zapisane
Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwca 21, 2012, 07:56:18 »

Żaden realny obywatel nie wyznaje v-chrześcijaństwa. W ZSKHiW nie ma też księży.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #8 : Czerwca 21, 2012, 08:23:18 »

Wszechbudzimiryzm nie istnieje po to, by zarabiać. Poza Mistrzem Budzimirem, który trzyma pieczę nad jednością w różnorodności tez nie ma też osób, które można uznać za kapłanów.

1. Majątki prywatne nie mogą zostać przymusem odebrane ich właścicielom, gdyż byłaby to kradzież. Przemysł guberniany powinien dalej należeć do jednostek administracyjnych pierwszego stopnia. ZSKHiW jest w końcu federacją, a i Weerlandczycy czy Aralczycy prędzej wybraliby ścieżkę wojny niż by mieli w pełni podporządkować się Hirschbergii.
   Popieram słowa Laszka, każda gubernia powinna mieć odmienną specyfikę, tak jak w świecie realnym winny być regiony przemysłowe, turystyczne czy rolnicze.

2. Ja zaś popieram podatek liniowy. Dlaczego? Gdyż zapewne towarzyszowi Gieorgijowi łatwiej będzie go uwzględnić w tworzonym skrypcie. Akcyz, ceł i podatku katastralnego nie mamy w ogóle.

3. To samo dotyczy płacy minimalnej. Moim zdaniem każda gubernia sama powinna ją sobie ustalać.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Czerwca 21, 2012, 08:28:00 »

Czyli KRPW będzie stawiać na gospodarkę w guberniach. A jakie jest zdanie ASPR?

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Czerwca 22, 2012, 10:44:23 »

ASPR odpowiada, będzie w punktach

Plany odnośnie gospodarki.
1. Odpowiednie ustawy, które będą wspierać przemysł, ale lokalny przemysł.
Co mam na myśli? Moim zdaniem gospodarka najszybciej się rozwinie, jeśli będzie pod kontrolą lokalnych władz. Oczywiście Premier lub inny Komisarz powinien trzymać nad tym pieczę. Ale kierowaniem firm i przedsiębiorstw powinni zająć się Zarządcy.
2. Wymienna waluta.
Czyli to o czym wspominał Laszk. Lol będzie nic nie warty, jeśli nie będzie wymienny na inne waluty. Ale to nie wszystko. Rząd powinien na początku swojej kadencji ustalać ilość pieniędzy do rozporządzenia. I to nie powinna być suma z kosmosu, ani studnia bez dna, bo wtedy Lol straci na wartości.
3. Produkty konsumpcyjne.
Waluta będzie tylko hasłem, jeśli nic za nią nie możemy kupić. Powinniśmy zadbać o rozbudowę tego sektoru. Potrzeba nam salonów samochodowych, agencji nieruchomości, sklepów ze sprzętem sportowym itp itd.
4. Płatne drogi
Co mam na myśli? Zasadę, że nie można tak skakać po kraju, raz jestem tu, raz tam jakbyśmy lewitowali. Komisarz odpowiedniego resortu powinien opublikować mapę z drogami łączącymi miasta, lub połączeniami lotniczymi. Wtedy jeśli ktoś pierwszy post napisał np. w Laszkbergu to nie może sobie "przefrunąć" np do Aralii. Zamiast tego każdy musiałby zapłacić za bilet lotniczy czy kolejowy czy jakiś inny.
Wszystkie te punkty można streścić jednym zdaniem: Jest obrót pieniądzem, jest życie!

Co do postulatów tow Xiao to uważam, że są populistyczne i mocno naciągane. A już to o narkomanii i prostytucji to położyło mnie na łopatki. Dlatego miałbym pytanie do tow. Xiao:
W jaki sposób legalizacja marihuany i prostytucji mogłaby krajowi pomóc? Niech mi to tow. wyjaśni??

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #11 : Czerwca 22, 2012, 12:19:21 »

Przecież one od zawsze są legalne, wręcz jest Towarzysz współwłaścicielem firmy posiadającej burdele.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Czerwca 22, 2012, 12:33:11 »

Informuję jedynie, że debata ws. gospodarki zostaje przedłużona w miarę potrzeb.

Damien_Xiao
Imigrant

Posłuch 0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Czerwca 22, 2012, 12:46:05 »

Enrick Monde : W jaki sposób legalizacja marihuany i prostytucji mogłaby krajowi pomóc? Niech mi to tow. wyjaśni??

Na pewno krajowi by nie zaszkodziło Panie Monde. Państwo powinno zajmować się takimi sprawami.
Ale już wyjaśniam.

1. Legalizacja marihuany.
Legalizacja marihuany może przynieść państwu znaczne korzyści oraz byłaby większa wolność w dokonywaniu wyborów.
Dlaczego mielibyśmy zakazać, ale nie ułatwiać? Wśród zalet legalizacji jest ograniczenie czarnego rynku i związanej z tym przestępczości. I proszę mi nie wmawiać, że przestępczość nie występuje w ZSKHiW. Ponadto legalizacja marihuany może przynieść znaczne korzyści dla budżetu państwa, którego stan poprawi się ze względu na zakończenie wydatków na walkę z marihuaną oraz ewentualne opodatkowanie sprzedaży tej używki.

A poza tym, Panie Monde..jeżeli Pan chciałby zakazać tego to dlaczego? Dlaczego mamy zakazywać człowiekowi dokonywania własnych decyzji.
Doświadczenie pozwala wybudować osobie o tym opinię. A państwo nie powinno angażować się w takie sprawy, dopóki nie będzie to nadmiernie szkodziło społeczeństwu. A są przecież papierosy, alkohol i inne. Przekażmy obywatelom odpowiedzialność w ich ręce.

2. Prostytucja
To najstarszy zawód świata i jest oczywistością to, że przyniosłoby to również spore środki do budżetu podobnie jak papierosy, marihuana itp.
Ja nie widzę niczego w tym złego. Na nielegalności państwo tylko i wyłącznie traci...

Panie Monde.
Proszę wybaczyć, ale wypraszam sobie zarzucanie mi populizmu. Do takich nie należę, a jestem jeszcze młodym obywatelem
ZSKHiW. Wypowiadanie się na temat sektorów i przemysłu zbrojnego to populizm? Prosiłbym przeczytać trochę o doktrynach politycznych.

Jeżeli chodzi o rozwój gospodarki głównie w guberniach, to jakie dziedziny mamy brać pod uwagę?
Co chce p. Monde zmienić?
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Czerwca 22, 2012, 12:50:28 »

Pragnę jeszcze raz zwrócić uwagę na fakt, iż w ZSKHiW nie obowiązuje żadne prawo, które zakazywałoby handlu marihuaną i prostytucji. Taki proceder miał wręcz miejsce. Legalizować musielibyśmy w wypadku, gdyby jakaś ustawa lub inny akt prawny zakazywał nierządu oraz sprzedaży i posiadania narkotyków.

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.076 sekund z 20 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 20.

[show queries]