Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 06:49:43 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: IV Obrady Parlamentu III kadencji  (Przeczytany 3996 razy)
Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Audiencja GG- 28373368, Steam- Starożytni Rosjanie

Zobacz profil Email
« : Kwietnia 26, 2012, 11:52:09 »

Pieśń ludowa

Towarzysze!

Inaugurując czwarte obrady Parlamentu III kadencji nie mogę być zadowolony  z obecnej sytuacji w kraju. Osoby, które podjęły się odpowiednich zadań przyjmując nominacje na sprawowane stanowiska właściwie nagle opuściły kraj.

Rozumiem, że w świecie realnym na wielu z Was spadło sporo obowiązków. Nie mam prawa krytykować Was za to, że stawiacie real-świat na pierwszej pozycji. Wielu z Towarzyszy nie poinformowało nikogo o swojej nieobecności lub o jej przedłużeniu.

Mam nadzieję, że czwarte obrady przyniosą zwrot w tej sytuacji a obecny brak aktywności (tylko 500 postów miesięcznie jak dziś zauważył Mistrz Budzimir) okaże się krótkotrwałym, zaś planowane posiedzenie Rządu zdopinguje komisarzy. Wszak mamy realny długi łikęd i sporo czasu.

Czeka nas debata nad kilkoma interesującymi projektami. Wkrótce jak mniemam zostaną przedstawione przez premiera Septimusa kolejne ustawy ws. kompetencji członków Rządu. Nie ukrywam, że w najbliższym czasie pragnę przekonać Towarzyszy do zawieszenia obecnej konstytucji. Sądzę, iż do czasu zakończenia prac przez niepowołaną jeszcze Konstytuantę będziemy mogli funkcjonować bez ustawy zasadniczej, która pisana była na potrzeby innego ustroju. 

IV obrady Parlamentu ZSKHiW Trzeciej kadencji uważam za otwarte!

(-) Arkadiusz II Filip von Wettyn od Rzepichy z Faradobusów
Król Hirschbergii i Weerlandu, Półksiążę Aralii, Lord Aleksandrowski,
Naczelny Zwierzchnik Sił Zbrojnych, Dobrodziej Wszystkich Aralskich Dzieci,
Pan na Arkopolis, Palikotau, Ulaanbaatar, Złotopolicach, Kastlu itp. itd.
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 26, 2012, 12:51:07 »

Witajcie!

Niestety jestem zmuszony potwierdzić słowa króla. Z naszą aktywnością jest słabo, jednakże nie dotyka to samego Parlamentu, więc nie tego dotyczy ma krótka mowa.

W naszej instytucji ustawodawczej szykuje się mała rewolucja jaką są komisje parlamentarne. Co prawda z poziomu samych obrad różnic wielkich poza wyższym poziomem ppP nie uświadczymy, ale staną się one kolejnym drobnym katalizatorem aktywności w już i tak jednym z najżywszych działów forum. Żywię szczerą nadzieję, że wkrótce idea ta zostanie zrealizowana.

Nie ma sensu się nad tym rozpisywać, oddaję głos Premierowi ZSKHiW.

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 27, 2012, 03:49:51 »

Witajcie Towarzysze!

Jak widać sporo z nas ma ostatnio problem z aktywnością,  który jest spowodowany światem realnym. Ja sam najlepiej się o tym przekonałem ( i z góry przepraszam za opóźnienie. Gdyby w świecie realnym była nieco inna sytuacja wczoraj, to już wczoraj bym wygłosił przemowę). Również mam nadzieję, że ponowne obrady uaktywnią nieco naszych obywateli.

A zatem czas na obowiązkową część mojego przemówienia, czyli podsumowanie ostatnich działań Rządu. Znowu najaktywniejszy był Komisarz ds. Dyplomacji. Zostały, za moją zgodą, obecnie zawieszone stosunki dyplomatyczne z Republiką Santanii i Burgii. Chciałbym także publicznie pochwalić tegoż komisarza za sprawną reakcję w sprawie państw uznawanych przez Sarmację. Sprawa została już wyjaśniona.
Komisariat ds. Zbrojeń i Armii rozpoczął przygotowania do uruchomienia tarczy antyrakietowej. Jednocześnie ostatni raz upominam Komisarza za brak aktywności. Więcej razy po prostu nie będzie.
Komisarz ds. Wewnętrznych zaś zakończył sprawę sprzedaży meczetów oraz otrzymał spis obiektów znajdujących się na terenie KGH. Zostało udzielonych kilka dotacji komisariatowych. Ten komisarz także ostatnio nie jest już taki aktywny jak na początku kadencji. Mam nadzieję, że uda się go zmotywować do większej aktywności.
Odnośnie planów na najbliższy czas to zamierzam jeszcze w tym tygodniu ukończyć pakiet ustaw o rządzie. Może coś oprócz tego się pojawi, ale to wszystko zależy od mojego czasu ( mam trochę rzeczy do zrobienia na długi weekend zaplanowanych także zobaczymy jak wyjdzie). Ponadto w przyszłym tygodniu planuję kolejne posiedzenie Rządu. Odpowiednie rozporządzenie pojawi się dzisiaj. To tyle z w miarę pewnych rzeczy.

Dziękuję za wysłuchanie (bądź nie) i oddaję głos. Czas rozpocząć IV już obrady obecnego Parlamentu.

Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej
Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda"
Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf
(-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 27, 2012, 04:01:33 »

Prezentuję oto swoją kupę:
Ustawa o eksperymentach z mutantami i handlu nimi:

1.Eksperymenty mające na celu wywołanie u zwierząt mutacji mogą przeprowadzać jedynie państwowe placówki badawcze i wojsko.
2.Za nielegalne eksperymenty z mutacjami grozi kara grzywny lub więzienia do 7 lat. Za nielegalne posiadanie mutantów albo handlowanie nimi grozi kara więzienia do 4 lat.
3.Specejalne pozwolenie na posiadanie mutantów, handel i eksperymenty z nimi mozna uzyskać od zarządcy guberni po złożeniu stosownego wniosku.
4.Krzyżować zwierzęta można do woli o ile ma sie na to pozwolenie od zarządcy guberni.
5.Z mutantami należy obchodzić się humanitarnie. Nie wolno ich zabijać jeśli stwierdzono u nich wystapienie zaawansowanej świadomości i nie stanowią zagrożnia dla otoczenia lub nie są skazane na smierć (za względów biologicznych) w najbliższym czasie. Inne mutanty można zabijać tylko poprzec podanie im trucizny działającej do 30 sekund. Z mutantami nie posiadającymi w ogóle żadnej świadomości można robić co się chce.
6. Mutacje nie mogą zagrażać otoczeniu.

Otwieram debatę!

Mam nadzieję, że Budzimir będzie zadowolony, bo on o to prosił. Nie mam czasu na odniesienie się do tej ustawy bo wyjeżdżam. Bywajcie!

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 27, 2012, 06:42:31 »

Zdaje się, że to ja jestem autorem tego prześwietnego dzieła. Ta ustawa jest niezwykle ważna i musi przejść.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 28, 2012, 11:39:07 »

To nie kupa, tylko jakiś odgrzewany kotlet, albo trup z szafy. Przecież ta ustawa została odrzucona, o co kaman? Ile razy można wałkować jedną ustawę? I to jeszcze taką bzdurną??

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 28, 2012, 12:15:39 »

Prace nad nią zostały przerwane, zatem zgodnie z zasadami Parlamentu, a konkretniej artykułem piątym paragrafem szóstym trafiła ona ponownie do biura w celu ponownego rozpatrzenia. Nie została odrzucona.

Tak w ogóle to proszę, aby Towarzysz zajrzał do działu 'plac arkopolitański'.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2012, 12:22:09 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 28, 2012, 08:47:05 »

Zaglądałem:) Ale w kwestii formalnej, czy jest jakiś zapis w prawie, o tym ile razy można ( i czy można) wałkować raz odrzuconą ustawę?
Co do samej ustawy to bzdura jakich mało, ale tej ustawy to Archibokassa nie zablokował jeszcze w biurze? Przypadek nie?

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 28, 2012, 09:38:48 »

Otóż ustawa ta nigdy nie została odrzucona, wycofałem ją w ostatniej chwili. Gdybym tego nie zrobił zostałaby przyjęta. Wycofany podmiot pracy Parlamentu zawsze trafia do biura i można mu ponownie nadać status. Sam warunek wycofania nie jest określony, mowa jest wyłącznie na temat uzasadnionych okoliczności. Jak każda decyzja uznaniowa Archibokassy również i ta może zostać zaskarżona w sądzie trybu administracyjnego.
    W przypadku królewskich ustaw początkowych znaczenie ma wyłącznie fakt czy propozycja ppP ma status 'załatwiony' oznaczający, że zakończyło się głosowanie na jej temat czy też inny. Nawet jeśliby zostałaby odrzucona Król ma prawo uznać ją za godną Parlamentu.
Dlaczego jej nie odrzuciłem, choćby dla samej 'satysfakcji'? Ponieważ nie udaje ona tego czym nie jest, a do tego nie szkodzi nam w żaden znany mi sposób. Po za tym jest elementem drobnych gierek, nie do końca zemstą, ale nieszkodliwym i bezbolesnym pstryczkiem w nos za nieprawdziwe słowa jakobym patrzył na to kto napisał, a nie jak jest napisana ustawa.
    O kwestie sensowności tego podmiotu radzę pytać Laszka, to on go napisał i on powinien jej bronić. Temat w sam raz dla Echa!
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2012, 09:40:22 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Arkadiusz II Filip
Słońce Ludów

Posłuch 6

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 30, 2012, 10:26:47 »

To nie kupa, tylko jakiś odgrzewany kotlet, albo trup z szafy. Przecież ta ustawa została odrzucona, o co kaman? Ile razy można wałkować jedną ustawę? I to jeszcze taką bzdurną??

Nie mam czasu więc wspomnę jedynie, że jestem zaskoczony coraz wyższym i bogatszym słownictwem na sali plenarnej.

Erick Monde
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Kwietnia 30, 2012, 01:18:29 »

Dlaczego jej nie odrzuciłem, choćby dla samej 'satysfakcji'?

Jednym zdaniem potwierdził towarzysz całą moją tezę napisaną w Echu. Moje ustawy są złe (nawet bez czytania), ale bzdurna ustawa Laszka może być omawiana z całą powagą tego urzędu.
Nie dość, że kłamczuch, to jeszcze hipokryta! Wstyd towarzyszu, wstyd!

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 30, 2012, 01:39:02 »

Nie nadawałem jej żadnego statusu. Jak mniemam nie odrzucanie dla satysfakcji potwierdza, że dla satysfakcji odrzucam? Interesujące. Oto wszystko o królewskich ustawach początkowych:

Cytat: Zasady Parlamentu, artykuł szósty
   §2. Szczegóły procesu legislacyjnego królewskich ustaw początkowych.
           ust.1. Królewską ustawę początkową rozumie się jako każdy typ podmiotu pracy Parlamentu zaprezentowany przez Króla ZSKHiW stanowiący
                    pierwszy dokument objęty częścią procesu legislacyjnego odbywającego się na sali plenarnej w trakcie obrad Parlamentu ZSKHiW.
           ust.2. Do uchwalenia królewskiej ustawy początkowej wymagana jest ilość głosów popierających zależna od jej typu właściwego.
           ust.3. W procesie legislacyjnym królewskich ustaw początkowych występują odstępstwa od reguł ogólnych zawartych w
                    Art.5 Zasad Parlamentu ZSKHiW.
                   pkt.1. Król wybiera i prezentuje na sali plenarnej propozycję podmiotu pracy Parlamentu złożoną w biurze Archibokassy.
                           A. Wybrany podmiot pracy Parlamentu może mieć statusy: 'przyjęty' i 'odrzucony', bądź statusu nie posiadać.
                           B. Król może wybrać propozycję podmiotu pracy Parlamentu należącą do typów 2)-10) wymienionych
                               w Art.6.§1.ust.2 Zasad Parlamentu ZSKHiW.
                           C. Przy wyborze propozycji podmiotu pracy Parlamentu nie ma znaczenia chronologia składania ich w biurze,
                               bądź nadania im statusu.
                           D. - W przypadku obecności w biurze oczekujących podmiotów uprzywilejowanych Król ma obowiązek wybrać jeden z nich.
                               - Kolejność w jakiej Król ma obowiązek wybrać typ uprzywilejowany zależy od ich wewnętrznej
                                  korelacji ustępowania pierwszeństwa.
                   pkt.2. Mogą występować inne odstępstwa w zależności od typu właściwego królewskiej ustawy początkowej.
           ust.4. Typ właściwy królewskich ustaw początkowych rozumie się jako klasyfikację propozycji podmiotu pracy Parlamentu z
                    momentu zaprezentowania go w biurze Archibokassy.

To decyzja Króla, choć sam przyznał, że do niej go zachęcałem. Ustawa ta przynajmniej jest wesoła i co ciekawe czytelniejsza niż te Towarzysza, które choć zawierają czasem jakieś mądrości to wydobycie ich jest ciężką pracą.
Ustawy czytam, bo niby jakim prawem miałbym je zatwierdzać bez przejrzenia? Wstydu nie czuję, gdyż nadal jest to królewską ustawą początkową i jej dobór nie zależy ode mnie, ani nie ja ją napisałem.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2012, 01:46:23 wysłane przez Mistrz Budzimir VII » Zapisane

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Kwietnia 30, 2012, 03:59:56 »

Dziwne, że niemal nikt nie odniósł sie do treści mojej ustawy.

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 30, 2012, 04:44:18 »

Jak widać liczą się wyłącznie przepychanki, a najważniejsze pozostaje niezauważone. Mnie osobiście nie ziębi, ani nie grzeje.

Krzysztof Septimus
Markiz
Moderator Globalny
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Kwietnia 30, 2012, 05:23:46 »

Ja nie mam nic przeciw tej ustawie ani też za. Jest to jeszcze echo ustaw dotyczących nietypowych i niekoniecznie praktycznych spraw. Czuć z niej nieco klimat dawnego forum, które pisane było z humorem, brakiem doświadczenia itp. dlatego też nie pasuje do ustaw pisanych rzeczowo. Myślę jednak, że za przemawia to, że ustawa jest nieszkodliwa. Ponadto od każdej reguły (tutaj poważne ustawy) można zrobić wyjątek i zgłosować za tą ustawą. W zasadzie poprawek nie wnoszę, chyba że Archibokassa uzna, że trzeba to przeredagować na artykuły, ustępy i nieco potoczne wyrażenia. Ale to byłaby w zasadzie kosmetyczna zmiana, która odebrałaby tej ustawie osobliwy klimat. Dlatego jak dla mnie, to może być w obecnej postaci.

Stariec Dworu i Dowódca Gwardii Monarszej
Przewodniczący Patriotycznej Unii Sukcesu "Swoboda"
Właściciel Vergen, pan na Kreisdorf
(-) płk doc.Krzysztof markiz Septimus

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 17 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 17.

[show queries]