Na przejściu granicznym w Barcelonie Chlewskiej, gdzie Minister Targersdorf przekroczył granicę ZSKHiW, przygotowano oficjalne powitanie. Honory gościowi oddała kompania honorowa Powszechnych Bojówek Ludu Szlacheckiego "Samoobrona", a w imieniu władz państwowych powitali go lokalni notable. Specjalnym samochodem szef austro-węgierskiej dyplomacji został przewieziony do majątku królewskiego w Faradobusicach-Dziewicach niedaleko Laszkbergu - stolicy Guberni Weerlandzkiej, gdzie oczekiwał na niego Ametyst Faradobus.
Ekscelencjo Ministrze,
bardzo się cieszę, że mogę powitać Pana w kraju Wielkiego Sternika, na ziemi Premiera Tysiąclecia. Dziękuję za przybycie i za rozmowy, które mieliśmy już okazję prowadzić, a które - wierzę w to głęboko- staną się początkiem nowej ery w naszych wzajemnych stosunkach.
Na ten moment chciałbym zaoferować Panu moją gościnę tu, w Faradobusicach-Dziewicach, gdzie możemy skosztować weerlandzkiego bimbru. Po obiedzie mój samolot przetransportuje nas do Hirschbergu, gdzie w mojej głównej rezydencji w godzinach wieczornych odbędzie się część oficjalna wizyty.
Raz jeszcze witam i mam nadzieję, że ten pobyt zaliczy Pan do owocnych.