Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 11:31:54 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Leśnicza chata w Hutniczej Porębie  (Przeczytany 853 razy)
Strzegłob Bieńbor
Sołtys
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Stim - Eugene Zain

« : Maja 21, 2014, 09:58:53 »

Widok od zewnątrz, z naprzeciwka.

Na skraju wsi znanej jako Szybowice, na pograniczu Hutniczej Poręby, Zaciboru i Neomezytu Zachodniego (stamtąd pewnie pochodzi drewno) kiedyś jakiś hirschberski leśnik przybyły do Weerlandu wybudował sobie chatę. Mieści się ona tuż przy wypalonym lesie, który cieszy oko bogactwem przyrody - we wnętrzu tegoż są wszędzie spalone lipy, spalone dęby, spalone buki, spalone kasztany, spalone modrzewie i bardzo wiele przeróżnych odmian spalonych krzaczków. Co prawda połać wypalonego lasu nie jest jakaś ogromna, liczy sobie bowiem jedynie pół hektara, jest jednak częstym celem wycieczek badaczy - miejsce to bowiem jest niezwykle specyficzne, bo stwierdzono, że statystycznie występuje tam pewna aberracja - las w tych okolicach płonie o około 17% częściej niż jakikolwiek inny las na terenie Guberni Weerlandzkiej. To zwabiło badaczy ze wszystkich możliwych uniwersytetów, a przynajmniej z okolicznych sklepów monopolowych, którzy chcieli potwierdzić te plotki - poskutkowało to wysypem przeróżnych różnokolorowych butelek i szkieł na terenie wypalonej części lasu, co dodało mu tylko uroku.

W związku z tym, że Hirschberg ów wyjechał dawno temu do stolicy, bo co niby miałby robić Hirschberg w Weerlandzie, po dziesiątkach lat nieużytkowania zdecydowałem się zabezpieczyć jego mienie do czasu jego ewentualnego powrotu. Lokalizacja jest sprzyjająca, bo mogę teraz kursować na swoim składaku pomiędzy Hutniczą Porębą i Laszkbergiem.

I pewnie zrobię sobie jakiś ogródek. Zobaczymy.

- Sołtys gminy Hutnicza Poręba,
- Królewski Namiestnik Weerlandu,
- Członek Starszyzny Weerlandzkiej.

Laszk Młynariew
Wicekról Weerlandu
Moderator Globalny
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 9

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maja 22, 2014, 07:25:29 »

Ja bym obłożył dach złotą dachówką i wypuścił do obejścia dwa rodweilery. Pospólstwo powinno wiedzieć kto tu rządzi. 

Aktualnie żywy
Regent ZSKHiW
Ataman Królewskich Sił Lądowych, Weerlandbasza,
Pan na Kaer Moher, Młynariewicach i Gnojniku
(-) marsz. Laszk diuk Młynariew h. Sauron

Strzegłob Bieńbor
Sołtys
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Stim - Eugene Zain

« Odpowiedz #2 : Maja 22, 2014, 08:20:43 »

A pomyślę o tym, dziękuję, dziękuję. Zacznę od wyłożenia pokoju dziennego tapetą ze sprasowanych loli, jak tylko zapłacę za tę rezydencję; ale faktycznie, nie będzie mi tu jakaś szlachta zaściankowa się po posesji włóczyła.

Strzegłob Bieńbor
Sołtys
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Stim - Eugene Zain

« Odpowiedz #3 : Czerwca 01, 2014, 12:26:00 »

W związku z tym, że wojna i w ogóle, a ja coś muszę zrobić z lolami, obkleję nimi swoje ściany. Mam nadzieję, że nikt nie będzie mi ich chciał zdzierać; po wojnie może uda się je jakoś odkleić, być może bank uzna nawet, że ich wartość wzrosła - kleimy w końcu z koleżkami na bimber, żywicę i ślinę.

Jednocześnie zapraszam na gąsienicowego grilla na koszt okolicznych mieszkańców mojej skromnej osoby. Bezpieczeństwo zapewnia moja Drużyna Zbrojnych, chwilowo zaopatrzona w jakieś Hirschberskie  karabiny skałkowe z nabojami z antracytu. Jeśli wpadnie trochę gości z Szybowic, może nawet rozszerzę skład swojej świty zbrojnej.

Mistrz Budzimir VII
Arcypatriarcha
Primus inter pares
Filar Monarchosocjalizmu

Posłuch 8

« Odpowiedz #4 : Czerwca 08, 2014, 06:14:58 »

Ptaszki śpiewają, mieszkańcy gminy przynoszą dary dla swego sołtysa, a w radiu leci 'Węgiel, kurna węgiel'. Jednym słowem nuda. Zaburza ją nagła zmiana transmisji, urywa się patriotyczna pieśń. Po początkowych dziwacznych piskach sugerujących muzykę hirschberską z radia dobywa się znajomy głos.

Towarzyszu Strzegłobie. Nadaję za pomocą przepychacza do kibla z Zamku Kaltvodka. Mam nadzieję, że mnie słyszysz. Hutnicza Poręba graniczy z domeną Helmuta. Ten, pomimo mojego talentu dyplomatycznego nie chce mnie wypuścić. Uratuj mnie, to będziesz mieć darmowe święcenia wszystkich inwestycji w gminie!

Arcypatriarcha Wszechbudzimiryzmu
Władca Wielkiego Budzimiratu Apfelinsnel
Prawdziwy Weerlandczyk, a nie jakieś nieokreślone coś!
(-) Mistrz Budzimir VII Bartosz Derikor

Strzegłob Bieńbor
Sołtys
Mieszkaniec
*

Posłuch 0

Stim - Eugene Zain

« Odpowiedz #5 : Czerwca 08, 2014, 07:00:55 »

Sołtys Hutniczej Poręby, dotychczas słuchający spokojnie radia i myślący na temat ostatnich wydarzeń i polityki biedyzmu, niemal spadł z drewnianego pieńka, na którym siedział.

Na Hermana Pole! Przemówił do mnie Budzimir! Nagrywajcie to!

Po chwili.

Ach, to Wy, Towarzyszu-Mistrzu-Regencie.

Po kolejnej chwili namysłu i wysłuchaniu.

Dobra! Friedrich, Miechław, załatwcie mi czym prędzej transport. I weźcie zwińcie mi ten dywan w rulon, muszę jakoś się kontaktować z Mistrzem. Radio też weźcie. W drogę, do Lantano-Aktyńska! A, przekażcie też tym, no, jak im tam... Siedmiogrodzianom, że mają gołębia węglowego z propozycją w skrzynce na listy. Nie, nie wiem gdzie ta skrzynka, gdzieś tam w ich centrali, czy to ważne? No właśnie. W drogę! Ważne rzeczy do załatwienia!

Tobiasz von Richtoffen-Deithven
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Czerwca 08, 2014, 07:05:56 »

Otwiera skrzynkę na listy

Co to do cholery? Gołąb z listem zamiast Kruka? To zaszczyt dostać taki list, zobaczmy...

Po przeczytaniu listu

Na Aramila Richtoffena! Toż to idealna sytuacja do przejęcia inicjatywy. Będę musiał załatwić prawa tranzytu przez Grabben, ruszam do Ciecierada.

Tobiasz jadący na koniu

Budowniczy Dzisiejszej Jakości Żuław Rzeżuszych
Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Tobiasz von Richtoffen-Deithven
Człowiek Pracy

Posłuch 2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwca 22, 2014, 06:17:41 »

Ten tego... Strzegłobie jak uda ci się wrócić to zapraszam cię na imprezę na Żuławach! ZSKHiW nigdy takiej nie widziało! Pamiętaj aby zabrać ze sobą ten Bimber Kurduplystów co ostatnio ukradliśmy... W każdym razie impreza będzie trwała dwa dni to zdążymy się napić!

Budowniczy Dzisiejszej Jakości Żuław Rzeżuszych
Jarl Soligt
Sołtys Roterhirschbergu
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 18 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 18.

[show queries]