Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu
Stycznia 25, 2026, 12:38:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rękopisy  (Przeczytany 390 razy)
Erick Monde
Moderator
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« : Lutego 24, 2014, 04:09:54 »

Tutaj znajdziecie kopie listów, dokumentów pisanych odręcznie itp.

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Erick Monde
Moderator
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Lutego 24, 2014, 04:44:44 »

List Tobiasa von Clompa do siostry

"Droga Gwen!
Mieszkam na tej uroczej wyspie już 11lat. Coraz częściej myślę o tej wyspie jak o ojczyźnie. Już nie tęsknię za domem, mam tu wielu braci, którzy są mi pociechą(...)
Dużo maluję, tyle tu pięknych krajobrazów, że żal byłoby ich nie uwiecznić(...) Wiosna tego roku jest naprawdę ciepła. Musisz tu koniecznie przyjechać. Może tu Rudolf odzyskałby zdrowie. Pozdrów Modesta, i ucałuj matkę.
Twój brat- Tobias."

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Erick Monde
Moderator
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Lutego 24, 2014, 04:47:00 »

List siostry Tobiasa (Gwen) do brata.

"Drogi Tobiasie!
Tęsknimy tu wszyscy za Tobą. Matka wybiera się do Ciebie, zbiera pieniądze na podróż(...)
Od marynarzy wiem, że dużo malujesz(...) Mam nadzieję, że dobrze Ci się wiedzie. Kończę i
pozdrawiam-
Gwen."

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Erick Monde
Moderator
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lutego 24, 2014, 04:48:36 »

Testament Tobiasa

"Ja niżej podpisany, pozostając przy zdrowych zmysłach rozporządzam co następuje.
Wszystkie niesprzedane obrazy przekazuję mej ukochanej Elenie, światłości mych ócz. Ubrania i wszelkie pamiątki oddaję memu przyjacielowi Ernestowi (prawdopodobnie chodzi tu o karczmarza właśnie). A pieniądze i wszelkie kosztowności przekazuję braciom moim, którzy zrobią z nimi najwłaściwszy użytek. Wszelkie zapiski czy listy proszę by dać na spalenie. Ciało moje złóżcie..."

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Erick Monde
Moderator
Duma Koronowanej Gwiazdy

Posłuch -1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Lutego 24, 2014, 04:50:28 »

Reguła Bractwa Białej Róży

"Reguła Bractwa Białej Róży
Bractwo zostało założone w dwóch celach; znalezienia prochów Zygfryda Monde, oraz w celu znalezienia licznych na wyspie skarbów. Skarbów nie wolno gromadzić, a przeznaczać na szczytne cele.
Każdy brat szczyci się swoją przynależnością do Bractwa, a brzydzi bogactwem. Każdy jest tu każdemu równy. Nie będzie w bractwie żadnych oznak chierarchii. Członkiem bractwa zostaje się tylko na wniosek któregoś z braci po przegłosowaniu.
Bracia nie mieszkają wspólnie. Ale mogą mieć jedną stałą siedzibę w danym mieście. Bracia spotykają się co jakiś czas by sprawiedliwie rozsądzić na co wydać zdobyte fundusze. Bracia mogą samodzielnie zdobywać fundusze tylko na dwa sposoby; poprzez odkopanie skarbu i poprzez zbieranie dobrowolnych datków. Nie będzie w bractwie obowiązkowych składek. Obowiązuje pełna dobrowolność.
Bracia od reszty ludzi odróżniają się tym, że noszą szkarłatne płaszcze z wyszytą białą różą i skrzyżowanymi złotymi mieczami. Każdy nowy brat oprócz tego dostaje złoty miecz, którym jest pasowany na brata. pasowania dokonuje najstarszy brat. Na codzień bracia noszą tylko złoty sygnet, który jest symbolem przynależności do bractwa. Bractwo jest tajemnicą. Bracia czynią dobro, nie mogą się nim chlubić, czy mówić o nim publicznie. Bracia mają też swój proporzec. Widnieje na nim róża i złote klucze, symbolizujące wiedzę. Bracia mają także herb. Herb wygląda następująco: Na niebieskim polu biała róża, a pod nią te same klucze co na proporcu, związane
różową wstążką. Poniżej jest dłuższa różowa wstęga z napisem Tajemnica Bractwa Róży."

"...Wiedza jest najwyższą wartością przyświecającą braciom. Kluczem do wiedzy jest edukacja, dlatego bracia mają obowiązek wspierać finansowo szkoły i uczelnie. Oprócz wiedzy jest czystość. Każdy brat ma być jak ta biała róża. Czystość oznacza; czyste ręce, czyste sumienie i czystość intencji. Tylko czystość i wiedza związane świętym węzłem bractwa daje prawdziwe efekty. Bractwo to także tajemnica. Bractwo działa w sekrecie. Nie dlatego jednak, że czyni coś złego, ale dlatego żeby się czynionym dobrem nie chełpić. A więc mamy wiedzę, czystość i tajemnicę trzy filary bractwa. A dobro czynione w tajemnicy, dla dobra wiedzy to największa cnota."

Dowódca AAN
Dowódca AFM
generał lejtnant
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.019 sekund z 21 zapytaniami.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 2: index.polish-utf8 (default), Modifications.polish-utf8 (default).
Files included: 8 - 364KB. (show)
Queries used: 21.

[show queries]